Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 556. Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă

Război în Ucraina, ziua 556. Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă

Război în Ucraina, ziua 556. Rusia ameninţă că va bloca declaraţia de la Summitul G20. Serghei Lavrov a anunţat că "problema este închisă".

Război în Ucraina, ziua 556. Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Sep 2023   •   17:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Specialiști ucraineni în domeniul energetic, răniți în urma unui atac asupra regiunii Sumî
  • Ucraina se concentrează pe consolidarea câștigurilor pe câmpul de luptă, în timp ce SUA și Zelensky vorbesc despre contraofensivă
  • Rusia şi-a plasat rachetele SATAN-2 în poziția de luptă
  • Comandant rus, care a participat la masacrul din Bucea, identificat de SBU
  • Rusia ameninţă că va bloca declaraţia de la Summitul G20
  • Kremlinul confirmă că Putin se întâlneşte cu Erdogan luni, 4 septembrie, în staţiunea Soci
  • Rusia anunță plasarea rachetelor intercontinentale Sarmat în serviciul de luptă
  • Alertă cu bombă la toate școlile gimnaziale din Kiev
  • Rusia susține că a ucis peste 150 de soldați ucraineni în doar patru ore
  • Victime și pagube uriașe în Ucraina! Rușii au lovit o mare întreprindere privată
  • Ministrul de externe ucrainean a avut o reacție vehementă la adresa criticilor contraofensivei
  • Moscova organizează alegeri în zonele anexate ilegal din Ucraina

Update 22:00. Specialiști ucraineni în domeniul energetic, răniți în urma unui atac asupra regiunii Sumî

Doi ingineri energeticieni au fost răniți în atacul rusesc efectuat sâmbătă asupra orașului Seredyna-Buda, din regiunea Sumî, a anunțat biroul Procurorului General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

„Ancheta a stabilit că pe data de 2 septembrie 2023, în jurul orei (locale) 10:30, ocupanții au efectuat un atac cu mortiere de pe teritoriul Federației Ruse asupra orașului Seredyna-Buda din districtul Shostka. Proiectilele au lovit o mașină de serviciu a sucursalei Rețelei Regionale de Distribuție Shostka a (companiei) Sumyoblenergo. Doi angajați au fost răniți. De asemenea, au fost avariate o linie electrică, două instalații și o întreprindere locală”, a precizat procuratura ucraineană.

Update 20:58: Ucraina se concentrează pe consolidarea câștigurilor pe câmpul de luptă, în timp ce SUA și Zelensky vorbesc despre contraofensivă

„Consolidarea” a rămas sâmbătă cuvântul de ordine pentru forțele armate ucrainene, după recentele câștiguri modeste în regiunea Zaporijia de sud, în timp ce personalitățile politice de la Kiev, precum și oficialii americani, au respins sugestiile că contraofensiva ucraineană se mișcă prea încet.

„Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiunea ofensivă pe (axa) Melitopol, consolidându-și pozițiile și efectuând foc de contrabaterie”, a scris Statul Major al armatei într-o actualizare de sâmbătă pe Facebook, notează CNN. 

Melitopol este situat la sud de orașul Zaporizhzhia. Ucraina și-a concentrat eforturile în jurul satului Robotyne în ultimele săptămâni, încercând să se deplaseze spre sud, spre orașele ocupate de pe sau în apropierea coastei Mării Azov. Un canal neoficial Telegram aparținând Brigăzii 46 a Ucrainei a sugerat că au existat noi câștiguri limitate ucrainene la sud-est de Robotyne, postând:

„Există o extindere a capului de pod de-a lungul liniei de apărare a inamicului în direcția Verbove. Zona de control este extinsă pentru acțiuni ulterioare.” Canalul a raportat și lupte pe un teren mai înalt, în afara satului vecin Novoprokopivka.

Update 17:43. Rusia şi-a plasat rachetele SATAN-2 în poziția de luptă

Rusia și-a plasat rachetele nucleare SATAN-2 în stare de luptă. Noul șef al agenției spațiale Yury Borisov, a făcut acest anunț cu doar două zile înainte să aibă loc marea întâlnire Putin- Erdogan. Este prima vizită a unui președinte din NATO în Rusia, după izbucnirea invaziei din Ucraina, în februarie anul trecut. O astfel de rachetă SATAN este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare și să lovească ținte diferite aflate la mii de kilometri distanță, în Statele Unite sau Europa, anunță experții.

Vladimir Putin anunțase încă din iunie că rachetele acestea vor fi în curând plasate în stare de luptă, iar armata rusă a efectuat în aprilie anul trecut un test reușit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generație, cu rază lungă de acțiune, despre care președintele Vladimir Putin spunea că este fără egal în lume și îi va face pe inamicii Rusiei, "să reflecteze".

Update 15.10. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, spune că militarii ucraineni au eliberat mii de kilometri pătrați din teritoriul invadat al Ucrainei, luptând prin câmpuri minate, fără acoperire aeriană. O misiune extrem de dificilă, care explică succesele limitate, înaintarea grea în contraofensivă, dar bilanțul este unul pozitiv.

Update 13.15. Vladimir Putin a vizitat localitatea din regiunea din care provine familia sa. Preşedintele Rusiei a fost aclamat de localnici şi a făcut baie de mulţime.

Update 12.40. Au apărut imagini cu momentul în care unul dintre avioanele militare de pe un aeroport din Rusia este distrus de o dronă ucraineană. Atacul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 august 2023, însă Forţele Armate ale Ucrainei au publicat abia acum imaginile. Serviciul de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că atacul asupra bazei aeriene a fost lansat din Rusia.

Este pentru prima dată când Kievul recunoaşte că operează pe teritoriul Rusiei, unde au avut loc nu numai atacuri cu drone, ci şi acte de sabotaj, pe lângă intervenţiile armate.

Update 11.22. Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru a-i găzdui pe ucrainenii care au fugit de invazia rusă a fost închis de Polonia, după ce aceasta a declarat că adăpostul nu mai este necesar, deoarece majoritatea și-a găsit adăpost în altă parte.

Financial Times relatează că decizia a necesitat relocarea în grabă a aproximativ 300 de rezidenți în alte centre de refugiați. Aproximativ 1,5 milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în Polonia în 2022, iar mulți alții au călătorit prin Polonia mai departe.

Centrul fusese înființat într-un centru de expoziții din Nadarzyn, la sud de Varșovia, și la un moment dat găzduia 9.000 de ucraineni.

Dagmara Zalewska, purtător de cuvânt al provinciei locale Mazovia, a declarat pentru FT că "numărul de refugiați din Ucraina care sosesc în Mazovia este neglijabil". Ea a adăugat că măsura face parte dintr-o "reorganizare a întregului sistem de asistență pentru refugiați" din Polonia.

Update 10.10. Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă că a identificat un comandant rus acuzat că a dat ordine de împuşcare a civililor în Masacrul de la Bucea.

SBU a anunţat, într-o declaraţie, că îl investighează pe Vadym Ovchinnikov, comandantul unui grup de informaţii rusesc, despre care susţine că a ordonat împuşcarea unei familii ucrainene în timpul ocupării oraşului Bucea în martie 2022, relatează CNN.

"Serviciul de Securitate a stabilit identitatea unui alt rus care este implicat în uciderea în masă a civililor în timpul ocupaţiei regiunii Kiev. Făptaşul este locotenentul superior Vadym Ovchinnikov, comandantul plutonului de recunoaştere al Brigăzii 37 de puşcaşi motorizaţi din cadrul Armatei 36 de arme combinate a Districtului militar de est al Federaţiei Ruse", a precizat SBU în comunicat.

SBU susţine că Ovchinnikov "a luat parte direct la capturarea satelor Severynivka, Motyzhyn şi Kopyliv din districtul Bucea" şi s-a plimbat pe teritoriu în vehicule blindate "pentru a intimida locuitorii locali", însoţit de subordonaţii săi.

SBU susţine că, în timpul unui raid la începutul lunii martie 2022, Ovchinnikov le-a ordonat oamenilor săi să deschidă focul asupra a două maşini care transportau civili.

"În maşină se afla o familie ucraineană, care încerca să plece din Severynivka spre Uman, în regiunea Cherkasy", se arată în comunicat, adăugând că "un bărbat, soţia sa şi fiica lor de 15 ani au fost ucişi pe loc" şi că doar fiica cea mică, în vârstă de 9 ani, a supravieţuit.

Update 09.20. Rusia vrea să se impună cu forţa la Summitul G20. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a anunţat că va bloca declaraţia finală a summitului din această lună, dacă aceasta nu va reflecta poziţia Moscovei cu privire la Ucraina şi alte crize. O astfel de decizie ar obliga participanţii să emită un comunicat parţial sau fără caracter obligatoriu.

Lavrov susţine că Occidentul a ridicat problema Ucrainei în cadrul reuniunilor de pregătire a summitului, dar Rusia a răspuns că problema este închisă în ceea ce o priveşte.

Update 08.30. Începând cu 1 septembrie, elevii din Crimeea din clasele a V-a până la a IX-a vor participa la activități extracurriculare numite „Bazele pregătirii militare”, a anunțat Ombudsmanul Ucrainei, Dmitro Lubinets, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.

În acest sens, cel puțin 25 de profesori din Crimeea au urmat deja cursuri de disciplină militară, medicină tactică, asamblarea și dezasamblarea armelor de foc, organizarea taberelor de teren, manipularea echipamentului individual de protecție, precum și protecția radiologică, chimică și biologică, a precizat Lubinets.

Mai mult de 3,7 milioane de copii ucraineni au început la 1 septembrie un nou an şcolar, majoritatea în Ucraina.

Cei mai mulţi dintre ei învaţă offline sau într-un format mixt, care permite ca interacţiunea socială între copii să fie menţinută, a arătat Zelenski.

"Vom readuce libertatea pe întreg teritoriul nostru. Zâmbetul fiecărui copil de astăzi, fiecare floare pe care copiii au adus-o la şcoală, fiecare lecţie pe care profesorii ucraineni au predat-o astăzi şi fiecare vis pe care copiii ucraineni îl au astăzi sunt toate dovezi că Ucraina va supravieţui cu siguranţă.

Viaţa merge mai departe. Viaţa devine mai puternică. Şi va veni o zi în care ziua de 1 septembrie va fi la fel de paşnică şi sigură pe întreg teritoriul nostru", le-a transmis Zelenski ucrainenilor.

Război în Ucraina, 1 septembrie | Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est

Război în Ucraina, 31 august | Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina, 30 august | Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

Război în Ucraina, 29 august | Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

Război în Ucraina, 28 august | Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close