Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 555. Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est

Război în Ucraina, ziua 555. Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est

Război în Ucraina, ziua 555. Trupele ucrainene continuă să avanseze pe frontul din sud-estul Ucrainei, unde extind arcul contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov, în timp ce trupele ruse revendică ocuparea unor poziţii strategice înalte în partea nord-estică a frontului.

Război în Ucraina, ziua 555. Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    01 Sep 2023   •   19:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kremlinul confirmă că Putin se întâlneşte cu Erdogan luni, 4 septembrie, în staţiunea Soci
  • Rusia anunță plasarea rachetelor intercontinentale Sarmat în serviciul de luptă
  • Kremlinul confirmă că Vladimir Putin se va întâlni, luni, cu Erdogan, în Rusia 
  • Alertă cu bombă la toate școlile gimnaziale din Kiev
  • Rusia susține că a ucis peste 150 de soldați ucraineni în doar patru ore
  • Victime și pagube uriașe în Ucraina! Rușii au lovit o mare întreprindere privată
  • Ministrul de externe ucrainean a avut o reacție vehementă la adresa criticilor contraofensivei
  • Moscova organizează alegeri în zonele anexate ilegal din Ucraina
  • Ucraina este capabilă să lovească ţinte aflate la 700 de km distanţă, afirmă Zelenski
  • Erdogan se va întâlni cu Putin în Rusia pentru a discuta despre acordul privind cerealele 
  • Rusia anunță că a ucis doi "sabotori” ucraineni în regiunea Briansk
  • Presa ucraineană scrie că ministrul Apărării va fi înlocuit din cauza unui scandal de corupţie
  • Ucraina face progrese pe direcția Novoprokopivka, după cucerirea satului Robotîne

Update 19:35 - Trupele ucrainene continuă să avanseze pe frontul din sud-estul Ucrainei, unde extind arcul contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov, în timp ce trupele ruse revendică ocuparea unor poziţii strategice înalte în partea nord-estică a frontului, în apropierea oraşului ucrainean Kupiansk, iar teritoriul Rusiei este tot mai mult ţinta atacurilor ucrainene cu drone la care Kievul apelează ca tactică de război asimetric, potrivit unor declaraţii făcute vineri de reprezentanţi ai celor două tabere, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

Autorităţile ruse au asigurat că au fost doborâte vineri încă patru drone ucrainene, dintre care una se apropia de Moscova, iar alta a atacat localitatea Kurceatov din regiunea Kursk, unde se află o centrală atomoelectrică.

Update 17:30 - Preşedintele rus Vladimir Putin va purta discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan luni, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră, a anunţat vineri Kremlinul, informează Reuters.

Două surse turceşti declaraseră joi pentru Reuters că la întâlnire cei doi lideri vor discuta în principal despre exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Update 14:50. Rusia spune că rachetele intercontinentale Sarmat au fost puse în serviciul de luptă. 

Șeful agenției spațiale ruse Roscosmos a declarat, vineri, că rachetele balistice intercontinentale Sarmat, care sunt capabile să transporte zece sau mai multe focoase nucleare, au fost puse în serviciul de luptă, a informat agenția de presă de stat RIA, citată de The Guardian.  

În luna iunie, Vladimir Putin a spus că rachetele Sarmat vor fi plasate în serviciul de luptă „în curând”. 

Putin a spus în repetate rânduri de la începutul războiului din Ucraina că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv armele nucleare, pentru a-și apăra „integritatea teritorială”. 

Update 14:00. Kremlinul confirmă că Vladimir Putin se va întâlni, luni, cu Erdogan, în Rusia.

Vladimir Putin va purta discuții cu președintele turc săptămâna viitoare. 

Se așteaptă ca cei doi lideri să discute despre acordul eșuat de cereale la Marea Neagră, din care Rusia s-a retras în luna iunie. 

Acordul, care a fost intermediat parțial de Turcia alături de ONU, a permis Ucrainei să transporte cereale prin Marea Neagră, fără teama că navele vor fi scufundate, scrie SkyNews.

Update 13:00. Poliția din capitala ucraineană Kiev anunță că a primit o amenințare potrivit căreia toate școlile gimnaziale din oraș ar putea fi bombardate vineri, scrie Sky News.

„Poliția din Kiev a primit informații despre o amenințare cu bombă la toate școlile gimnaziale din Kiev", a transmis administrația militară din Kiev pe Telegram.

Școlile vizate de amenințare vor fi evacuate dacă va fi necesar, au precizat ucrainenii. Autoritățile fac verificări la școlile vizate și încearcă să afle cine se află în spatele amenințării.

În Ucraina, 1 septembrie este prima zi a anului școlar.

Update 12:00. Peste 150 de soldați ucraineni „au fost uciși în doar patru ore”, susține Rusia.

Guvernatorul Zaporojie, instalat de Moscova, susține că peste 150 de soldați ucraineni au fost uciși de trupele ruse începând cu ora locală 7.30, în această dimineață. 

„De la ora 7.30 în această dimineață, inamicul, format din brigăzi de până la 200 de oameni, în vehicule și vehicule blindate, a încercat să intre în Rabotino dinspre nord”, a explicat Balitsky Evgeniy pe Telegram. 

El a spus că ucrainenii au avut parte însă de un contraatac rusesc „masiv”, care a dus la pierderi mari. 

El susține, de asemenea, că trupele ucrainene au fost „forțate să abandoneze acțiunile ofensive”, după ce au suferit pierderi atât de mari. 

„Pierderile soldaților din forțele armate ucrainene s-au ridicat la 156 de persoane”. 

Afirmațiile nu au fost verificate, iar singura discuție a Ucrainei despre Zaporojie, în briefing-ul militar de dimineață, a evidențiat focul de artilerie, fără a se menționa însă vreun atac sau victime, scrie SkyNews.

Update 10:30. O rachetă lansată de ruși a lovit o întreprindere privată din centrul Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că există victime și că pagubele sunt foarte mari.

Atacul a avut loc pe parcursul nopții de joi spre vineri. Rușii au utilizat două rachete cu rază lungă de acțiune, iar atacul a vizat regiunea centrală Vinnîțea, au declarat vineri autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Lovitura a avariat numeroase clădiri și a rănit mai mulți oameni, a spus guvernatorul Serhiy Borzov.

„Din nefericire, există victime, acestora li se oferă toată asistența necesară", a anunțat guvernatorul pe Telegram, citat de Mediafax

Forțele aeriene susțin că au doborât cea de-a doua rachetă de croazieră. Aceasta a fost doborâtă deasupra regiunii centrale Kirovohrad, a precizat guvernatorul ucrainean.

Update 09:30. Ministrul de externe ucrainean a avut o reacție vehementă la adresa criticilor contraofensivei. 

Dmitro Kuleba le-a transmis contestatarilor Kievului să tacă şi să vină să încerce să elibereze singuri teritoriile ucrainene.   

”Criticarea ritmului lent al contraofensivei echivalează cu un scuipat în față pentru soldații ucraineni care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând un kilometru de pământ ucrainean după altul. Le recomand tuturor criticilor să tacă, să vină în Ucraina pentru a încerca să elibereze singuri un centimetru pătrat”, spune Kuleba. 

Update 08:30. Autoritățile instalate de Rusia au început, joi, să organizeze alegeri regionale în anumite părți ale Ucrainei pe care Rusia le-a revendicat anul trecut, încercând să consolideze autoritatea Moscovei în ceea ce numește „noile sale teritorii”, în ciuda conflictului în curs. 

Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni în care au loc voturile: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Alături de Crimeea, anexată de Moscova în 2014, acestea reprezintă aproape o cincime din Ucraina, scrie theguardian.com.

Oficialii ucraineni spun că alegerile sunt ilegale și demonstrează de ce este imposibil să se poarte discuții de pace cu Moscova până când Rusia nu își va retrage toate trupele de pe teritoriul ucrainean. 

Guvernatorii Moscovei, aleși cu atenție, un amestec de politicieni veterani pro-ruși și alții cunoscuți doar la nivel local, candidează cu sprijinul președintelui rus Vladimir Putin, după ce s-au alăturat blocului Rusia Unită de la Kremlin în ultimele luni și se confruntă doar cu opoziție nominală. 

Ucraina cere Turciei să blocheze încercările Rusiei de a stabili rute alternative pentru cereale

Ministerul ucrainean de Externe a declarat joi că orice considerație privind susținerea exporturilor de cereale rusești în Marea Neagră fără reluarea exporturilor din porturile ucrainene ar consolida "sentimentul de impunitate" al Moscovei.

"În acest context, ne așteptăm ca Turcia, care și-a afirmat în repetate rânduri poziția inviolabilă cu privire la păstrarea și respectarea strictă a dreptului internațional, împreună cu alte părți implicate, să își folosească autoritatea pentru a zădărnici încercările Rusiei de a încălca obligațiile internaționale și de a șantaja lumea cu noi crize alimentare", a declarat ministerul într-un comunicat. 

Declarația vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul turc de externe Hakan Fidan poartă discuții la Moscova despre transporturile de cereale.

Joi, Lavrov a declarat că cei doi au discutat despre inițiativa Moscovei de a organiza livrări de cereale rusești în Turcia la un preț redus, pentru a fi procesate în instalațiile turcești și apoi expediate către "cele mai nevoiașe țări din lume". 

"După ce s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, Federația Rusă a început atacuri sistematice cu rachete împotriva infrastructurii porturilor ucrainene și a instalațiilor de depozitare a cerealelor", a declarat Ministerul ucrainean de Externe, acuzând Rusia că încearcă în mod intenționat să reducă disponibilitatea cerealelor ucrainene pe piețele globale și să crească prețurile la alimente "în propriul lor beneficiu". 

Ucraina este în continuare interesată în revigorarea Inițiativei Grainului Mării Negre, pe care Rusia a retras-o, și, de asemenea, "urmărește în mod activ lansarea unor rute alternative", a precizat aceasta.

Război în Ucraina, 31 august | Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina, 30 august | Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

Război în Ucraina, 29 august | Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

Război în Ucraina, 28 august | Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Război în Ucraina, 27 august | 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close