Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 554. Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina, ziua 554. Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina, ziua 554. Doi oameni au fost ucişi şi alţi trei răniţi, în cursul nopţii, în urma celui mai putenic atac asupra Kievului, din ultimele luni.

Război în Ucraina, ziua 554. Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Aug 2023   •   10:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina este capabilă să lovească ţinte aflate la 700 de km distanţă, afirmă Zelenski
  • Erdogan se va întâlni cu Putin în Rusia pentru a discuta despre acordul privind cerealele 
  • Rusia anunță că a ucis doi "sabotori” ucraineni în regiunea Briansk
  • Presa ucraineană scrie că ministrul Apărării va fi înlocuit din cauza unui scandal de corupţie
  • Ucraina face progrese pe direcția Novoprokopivka, după cucerirea satului Robotîne
  • Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului
  • Rusia a pierdut 263.020 soldaţi în Ucraina
  • Rușii au atacat regiunea Sumî de 25 de ori într-o singură zi
  • O persoană a fost ucisă iar alte 13 au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene în regiunea Donețk ocupată de ruși
  • Şase piloți ucraineni uciși în timpul misiunii de luptă lângă Bakhmut, a declarat purtătorul de cuvânt al brigadei
  • Rusia și Coreea de Nord „avansează activ” în negocierile pentru a ajunge la un acord privind armele, potrivit informațiilor americane 
  • Recentele atacuri cu drone arată că războiul „se deplasează din ce în ce mai mult” pe teritoriul Rusiei, spune consilierul lui Zelenski 
  • Dmitri Medvedev, înfuriat de atacurile Ucrainei: "Rusia are dreptul să declanșeze război cu fiecare țară NATO"
  • Kremlinul, despre atacurile cu drone asupra Rusiei: Sunt „o activitate teroristă continuă a regimului de la Kiev”
  • Harkov a construit zeci de săli de clasă în stațiile de metrou pentru protejarea elevilor de rachetele rusești

Update 21:00 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că Rusia este pregătită să revină la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră imediat ce promisiunile făcute Moscovei vor deveni garanții.

Rusia s-a retras din inițiativă în iulie, la aproape un an după ce aceasta a fost intermediată de Turcia și ONU pentru a garanta trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră și pentru a contribui la facilitarea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.

Rusia s-a plâns în mod constant că beneficiile datorate în cadrul acordului nu s-au materializat niciodată.

Vorbind la Moscova după discuțiile cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, Lavrov a declarat: "Le-am transmis partenerilor noștri turci înțelegerea noastră cu privire la ceea ce trebuie făcut în Occident, în primul rând, pentru a restabili viabilitatea acestei inițiative".

Lavrov a declarat că "în această [propunere] nu există încă nicio garanție, există doar o promisiune de a încerca mai repede și mai activ, iar totul se reduce la faptul că Occidentul împiedică rezolvarea problemelor care împiedică un export mai activ de cereale și îngrășăminte rusești".

Update 19:00 Primarul Kievului, Vladimir Kliciko, a anunțat că a alocat suma de 800 de milioane de grivne (17,2 milioane de lire sterline) pentru a construi fortificații în capitală, potrivit Sky News.

Măsura a fost anunțată deși nu există informații despre un nou asalt asupra orașului.

Rușii au încercat să cucerească orașul Kiev în prima fază a invaziei din februarie 2022. Forțele rusești au fost respinse și de atunci au atacat orașul în mod regulat cu rachete și drone.

„Kievul este și va fi ținta prioritară numărul 1 pentru inamic", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din capitala Ucrainei.

Primarul Vladimir Kliciko a mai anunțat că va investi 300 de milioane de grivne (6,4 milioane de lire sterline) din bugetul orașului pentru nevoile urgente ale forțelor armate ucrainene.

Update 16:00 Un britanic în vârstă de 22 de ani a murit în timp ce lupta pe frontul din Ucraina. Decesul său a fost confirmat de familie și de autoritățile britanice, potrivit Sky News.

Samuel Newey, în vârstă de 22 de ani, a fost „ucis în acțiune" miercuri, în estul Ucrainei, a scris fratele său, Daniel, pe Facebook.

”Nu pot exprima în cuvinte cât de distrus mă simt. De asemenea, nu pot sublinia cât de mândru sunt de fratele meu mai mic. Sam, ți-ai dat viața pentru oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată și ai acționat cu curaj, moralitate și onoare. Nu numai că ești fratele meu mai mic, dar ești un om excepțional, un soldat bun și unul dintre cei mai curajoși oameni pe care am avut privilegiul de a-i cunoaște vreodată. Îți mulțumesc foarte mult că ai făcut parte din viața mea în acești 22 de ani. Te iubesc mereu, frate", a scris fratele său pe Fcebook.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a confirmat decesul.

„Oferim sprijin familiei unui bărbat britanic în urma decesului acestuia în Ucraina", au anunțat autoritățile.

Update 15:00 Ucraina este capabilă să lovească ţinte aflate la 700 de km distanţă, afirmă Zelenski

Ucraina este acum capabilă şi a efectuat o lovitură cu o rachetă asupra unei ţinte aflată la 700 de km distabţă, a declarat preşedintele Zelenski. 

Preşedintele a confirmat ştirea pe canalul său te Telegram, afirmând că este o dovadă a "utilizării cu succes a armelor noastre cu rază lungă de acţiune: ţinta a fost lovită la 700 de km distanţă".

Zelenski a precizaat că este vorba de rachete construite de Ucraina, nu rachete furnizate de Occident, care au drept condiţie de a nu fi folosite pe teritoriul rusesc.

Moscova se află la aproximativ 675 km în linie dreaptă de oraşul Harkov, aflat sub control ucrainean.

Afirmaţia nu a fost verificată în mod independent.

Update 14:10 Erdogan se va întâlni cu Putin în Rusia pentru a discuta despre acordul privind cerealele 

Surse din Turcia relatează că preşedintele Erdogan va vizita oraşul rusesc Soci săptămâna viitoare pentru a discuta cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina şi despre acordul eşuat privind cerealele, scrie Mediafax.

Update 13:20 Rusia anunță că a ucis doi "sabotori” ucraineni în regiunea Briansk

Rusia afirmă că doi "sabotori” ucraineni au fost uciși în incursiunea în Briansk. Alte cinci persoane suspecte au fost capturate în timpul incursiunii, a declarat joi un oficial rus, relatează The Guardian, potrivit AFP.

Regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina au raportat bombardamente și atacuri repetate din partea forțelor Kievului, inclusiv incursiuni transfrontaliere ocazionale.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că un grup de forțe speciale ucrainene a încercat să efectueze miercuri o serie de "acte teroriste asupra unor instalații militare și de infrastructură energetică”.

"În cursul măsurilor operaționale și de luptă în districtul Navlinsky, doi militanți au fost lichidați, cinci au fost reținuți, dintre care trei au fost răniți”, a declarat el într-o postare pe rețelele de socializare.

Districtul Navlinsky se află la 40 de kilometri (25 de mile) de granița cu Ucraina. Bogomaz a declarat că grupul a folosit puști automate de fabricație americană și muniție și grenade la standarde Nato pentru a efectua atacul, distribuind o fotografie cu ceea ce păreau a fi arme confiscate.

El a precizat într-o postare ulterioară că trei drone au fost doborâte joi deasupra regiunii și că nu au existat victime. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a confirmat într-o declarație că a "suprimat” incursiunea de miercuri de la graniță și a spus că analizează "proceduri penale”.

The Guardian nu a putut încă să verifice aceste afirmații.

Update 12:30 Presa ucraineană scrie că ministrul Apărării va fi înlocuit din cauza unui scandal de corupţie

Minitrul Apărării Oleksii Reznikov va fi probabil demis în curând, a relatat Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale.

Potenţialul său înlocuitor este Rustem Umerov, preşedintele Fondului de proprietate de stat al Ucrainei, potrivit surselor Ukrainska Pravda.

Rapoartele despre posibila demitere a lui Reznikov vin în contextul unui scandal  privind achiziţiile publice în Ministerul Apărării.

Update 11:00 Ucraina face progrese pe direcția Novoprokopivka, după cucerirea satului Robotîne

Un purtător de cuvânt militar spune că forțele armate ucrainene fac progrese în direcția Novoprokopivka, satul de dincolo de Robotîne, în regiunea Zaporojie, scrie The Guardian.

Capturarea localității Rotobîne a fost anunțată la începutul acestei săptămâni. Chiar dacă se află la doar câțiva kilometri de locul în care se aflau trupele ucrainene la începutul contraofensivei, aceasta a marcat o realizare importantă în străpungerea unei prime linii inițiale de apărare rusești pregătite în timpul iernii.

Este foarte devreme, dar acest lucru sugerează că ucrainenii își consolidează câștigurile și se deplasează mai departe spre sud.

Scopul final este de a pătrunde până la Marea Azov, întrerupând liniile logistice și de comunicații rusești cu trupele din Herson și Crimeea.

Update 10:00 Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Doi oameni au fost ucişi şi alţi trei răniţi, în cursul nopţii, în urma celui mai putenic atac asupra Kievului, din ultimele luni. Ruşii ar fi atacat Kievul cu drone şi rachete, dintre care peste 20 au fost doborâte de apărărtorii ucraineni, iar la rândul lor, ucrainenii au atacat cu drone un aeroport din Nord-Estul Rusiei.

Un atac cu rachete a vizat miercuri dimineaţă Kievul, unde s-au auzit explozii. Doi oameni au murit şi alţi trei au fost spitalizaţi. Cele două victime, în vârstă de 26 şi 36 de ani, erau paznici de noapte ai unei întreprinderi comerciale din Capitala ucraineană.

Autorităţile au spus că a fost cel mai puternic atac din utlimele luni.

Update 09:20 Rusia a pierdut 263.020 soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat astăzi că Rusia a pierdut 263.020 de soldaţi în Ucraina, de la începutul invaziei. 

Acest număr include 610 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.436 de tancrui, 8.604 vehicule blindate de luptă, 7.976 d vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.507 sisteme de artilerie, 734 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 500 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.417 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 31.08.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Miercuri, 30 august 2023

Update 08:10 Rușii au atacat regiunea Sumî de 25 de ori într-o singură zi

Forțele rusei au atacat regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei de 25 de ori pe 30 august, ceea ce a dus la 211 explozii, potrivit Administrației militare din regiunea Sumî, notează The Kyiv Independent.

Localitățile Putîvl, Bilopillia, Krasnopillia, Hotin, Iunakivka, Seredîna-Buda și Velîka Pîsarivka au fost vizate, iar cel puțin trei clădiri rezidențiale, două tractoare, două clădiri administrative și unele echipamente agricole au fost avariate în urma bombardamentelor.

Forțele rusești au folosit mortiere, artilerie, lansatoare de grenade, rachete aeriene neghidate și drone kamikaze cu explozibil atașat, potrivit armatei ucrainene.

Nu au fost raportate victime în urma atacurilor. Cu toate acestea, în urmă cu două zile, au fost înregistrați cel puțin trei răniți civili.

Forțele rusești s-au retras din regiunea Sumî în luna aprilie a anului trecut, deși bombardamentele continuă aproape zilnic.

Rusia anunţă că a doborât o rachetă de croazieră peste estul Crimeei și două drone peste regiunea Bryansk 

Forțele ruse de apărare aeriană au doborât miercuri o rachetă ucraineană deasupra estului Crimeei și două drone peste regiunea Bryansk, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii ruși.

„Forțele de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră în partea de est a Crimeei. Cer tuturor să rămână calmi și să aibă încredere doar în sursele oficiale de informații”, a declarat Sergey Aksyonov, șeful Crimeei numit de Rusia, într-o postare pe Telegram, citată de CNN. 

Consilierul său, Oleg Kryuchkov, a spus că fragmentele rachetei au dat foc ierbii din câmp.

„Serviciile de urgență lucrează la fața locului”, a spus Kryuchkov. Aksyonov și Kryuchkov nu au oferit detalii suplimentare despre rachetă. Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Bryansk din Rusia, a declarat că două drone au fost doborâte miercuri.

„Două vehicule aeriene fără pilot de tip aeronave au fost doborâte deasupra regiunii Bryansk”, a spus Bogomaz, adăugând că nu au fost victime sau pagube.

Război în Ucraina, 30 august | Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

Război în Ucraina, 29 august | Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

Război în Ucraina, 28 august | Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Război în Ucraina, 27 august | 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Război în Ucraina, 26 august | Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close