Antena 3 CNN Externe Război Ucraina, ziua 557. Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării | Oleksii Reznikov a fost demis

Război Ucraina, ziua 557. Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării | Oleksii Reznikov a fost demis

Război Ucraina, ziua 557. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a demis pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, şi l-a numit în schimb pe Rustem Umerov.

Război Ucraina, ziua 557. Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării | Oleksii Reznikov a fost demis
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Sep 2023   •   22:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării
  • Ucraina anunţă străpungerea liniei defensive a ruşilor
  • Noi bombardamente la graniţa României cu Ucraina, în porturile de la Dunăre
  • Portul Odesa, atacat de ruşi cu zeci de drone
  • Specialiști ucraineni în domeniul energetic, răniți în urma unui atac asupra regiunii Sumî
  • Ucraina se concentrează pe consolidarea câștigurilor pe câmpul de luptă, în timp ce SUA și Zelensky vorbesc despre contraofensivă
  • Rusia şi-a plasat rachetele SATAN-2 în poziția de luptă
  • Comandant rus, care a participat la masacrul din Bucea, identificat de SBU
  • Rusia ameninţă că va bloca declaraţia de la Summitul G20
  • Kremlinul confirmă că Putin se întâlneşte cu Erdogan luni, 4 septembrie, în staţiunea Soci
  • Rusia anunță plasarea rachetelor intercontinentale Sarmat în serviciul de luptă
  • Alertă cu bombă la toate școlile gimnaziale din Kiev

Update 22.40. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a demis astăzi pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, cerând "noi abordări" în minister, la un an şi jumătate de la începutul războiului. Noul ministru al Apărării este Rustem Umerov. El a fost numit de preşedintele Zelenski.

Update 21.10. Ucraina intenționează să mărească producția de drone încă din această toamnă, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării, în contextul în care Ucraina efectuează tot mai des atacuri cu drone pe teritoriul rusesc.

Atacurile ucrainene cu drone pe teritoriul rus s-au intensificat în ultimele săptămâni, în unele zile zeci de drone lovind Rusia și ajungând până în orașul Pskov, situat în vestul țării, la 600 km de Ucraina.

Kievul a folosit atât drone aeriene pentru a ataca aerodromurile, cât și drone acvatice pentru a ataca navele și podul spre Crimeea, notează Mediafax.

"Cred că în această toamnă va fi un boom în producția de diverse drone ucrainene: zburătoare, plutitoare, iar acest lucru va continua să crească în volum”, a declarat Oleksii Reznikov pentru agenția de presă de stat Ukrinform, citată de Reuters.

El a precizat că unul dintre motivele creșterii producției a fost faptul că autoritățile au simplificat diverse reglementări și legi.

Update 20.20. Ucraina a anunţat că forţele armate au reuşit să străpungă prima linie de apărare a ruşilor pe frontul din estul ţării. Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev a anunţat că a fost pătrunsă cea mai puternică linie defensivă a ruşilor.

Update 18.25. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu omologul său francez, Emmanel Macron, despre „funcționarea coridorului pentru cereale”, în cadrul unei convorbiri telefonice de duminică, a anunțat liderul de la Kiev, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, potrivit The Guardian și CNN.

"Am discutat, de asemenea, despre modalitățile de a asigura funcționarea coridorului de cereale și de a spori securitatea regiunii Odesa", a precizat Zelenski, după convorbirea telefonică cu Emmanuel Macron.

Update 17.20. Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat atacul asupra infrastructurii portuare din Ucraina, precizând că 22 de drone de luptă din 25 au fost doborâte.

Acesta precizează că un incendiu izbucnit în urma unui atac a fost "izolat rapid", însă doi angajați ai portului au fost răniți.

25 de drone lansate de ruși au atacat duminică regiunea Odesa. Infrastructura portuară a fost avariată și cel puțin două persoane au fost rănite, au anunțat anterior autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Atacul cu drone de duminică a vizat infrastructura portuară din regiunea Odesa. Este vorba despre drone Shahed, de fabricație iraniană. Atacul a ținut peste trei ore, au mai anunțat ucrainenii.

Militarii nu au oferit alte detalii, dar unele surse civile au vorbit despre explozii în portul Reni, aflat în apropiere de granița României, în zona Galați. Un alt port important al Ucrainei este Izmail. Acesta se află pe malul opus al Dunării, în raport cu județul Tulcea.

Update 11.40. Ministerul britanic al Apărării notează, în raportul de duminică, 3 septembrie, despre războiul din Ucraina, că „de la sfârșitul lunii iunie 2023, Rusia a apelat la cetățenii din țările vecine cu anunțuri de recrutare de persoane care să lupte în Ucraina”.

Astfel de anunțuri au fost observate în mediul online în Armenia și Kazahstan, unde erau oferite sume de 495.000 de ruble (5.140 de dolari) ca plăți inițiale și salarii de la 190.000 de ruble (1.973 de dolari).

Update 09.10. Au fost, din nou, bombardamente ruseşti la graniţa României. Kievul a respins zeci de drone de fabricaţie iraniană în Odesa, iar mai multe explozii au fost înregistrate la Reni şi Izmail. Deflagraţiile s-au auzit inclusiv în România. Nu este pentru prima dată când ruşii lansează atacuri asupra porturilor de lângă ţara noastră.

Update 08.20. 25 de drone lansate de ruși au atacat astăzi regiunea Odesa. Infrastructura portuară a fost avariată și cel puțin două persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Atacul cu drone de astăzi a vizat infrastructura portuară din regiunea Odesa. Au fost lansate 25 de drone, iar sistemul de apărare aeriană a reușit să doboare 25, au anunțat reprezentanții Forțele Aeriene ucrainene prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

Este vorba despre drone Shahed, de fabricație iraniană. Atacul a ținut peste trei ore, au mai anunțat ucrainenii.

Dronele care nu au fost neutralizate au avariat infrastructura portuară din regiunea Odesa și au rănit doi civili, au precizat cei de la Forțele Aeriene ucrainene.

Ruşii au bombardat un complex rezidențial din orașul Vuhledar, Doneţk. Doi soţi au murit, iar alte două persoane au fost grav rănite

Biroul procurorului regional a precizat că atacul de sâmbătă asupra orașului Vuhledar, din regiunea Doneţk, a fost probabil un atac aerian. Complexul rezidențial s-a aflat în epicentrul loviturilor.

Exploziile au distrus o parte din intrarea în blocul rezidențial, au avariat obloanele, ferestrele și balcoanele. 

Un bărbat, în vârstă de 43 de ani, și soția acestuia, de 42 de ani, au fost uciși, iar fiica lor, în vârstă de 19 ani, și un alt rezident, în vârstă de 53 de ani, au fost grav răniți, în urma acestor explozii, scrie Ukrainska Pravda.

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă

Război în Ucraina, 1 septembrie | Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est

Război în Ucraina, 31 august | Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina, 30 august | Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

Război în Ucraina, 29 august | Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close