Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 559. Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

Război în Ucraina, ziua 559. Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

Război în Ucraina, ziua 559. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut din estul țării, afectat de război. Zelenski s-a întâlnit cu comandanții trupelor din acea zonă pentru a discuta ”problemele și nevoile unităților”, inclusiv ”furnizarea de obuze de artilerie, rachete pentru sistemele de apărare aeriană din prima linie”.

Război în Ucraina, ziua 559. Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Sep 2023   •   19:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kuleba a explicat de ce este imposibil să se negocieze pacea cu Putin
  • Dronă ucraineană doborâtă deasupra regiunii Belgorod, anunță Moscova
  • Moscova: Ucraina foloseşte drone australiene pentru a ataca Rusia
  • Nikopol, atacat cu o dronă de ruși
  • Demisia lui Rustem Umerov de la șefia Fondului Proprietății de Stat, aprobată de parlament. El va prelua Ministerul Apărării
  • Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut
  • Oleksii Reznikov, demis oficial din funcția de ministru al Apărării din Ucraina
  • Primele imagini cu un tanc britanic Challenger 2 distrus pe frontul din Ucraina
  • Generalul "Armaghedon" ar fi fost fotografiat pe stradă, la Moscova, în civil, alături de soția sa
  • Rusia nu comentează informația că liderul nord-coreean Kim Jong-un se întâlnește în Rusia cu președintele Vladimir Putin
  • Un mort și mai multe persoane rănite după atacuri ale Rusiei în Zaporojie, Herson și Donețk
  • Rusia a mai numărat o dronă ucraineană distrusă deasupra Peninsulei Crimeea
  • Cuba anunță că a depistat o rețea care recruta combatanți pentru războiul din Ucraina
  • Rusia anunță că a distrus mai multe drone ucrainene în zona Moscovei
  • Vladimir Putin susține că Rusia nu refuză negocierile privind războiul din Ucraina
  • Erdongan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"
  • Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, arestat pentru fraudă și spălare de bani
  • Vladimir Putin, avertisment împotriva "interferențelor externe" din Siria
  • Vladrimir Putin dă vina pe Occident pentru colapsul acordului cu cereale la Marea Neagră

Update 23:45 Kuleba a explicat de ce este imposibil să se negocieze pacea cu Putin

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, consideră că nu se poate avea încredere în președintele rus Vladimir Putin în ceea ce privește negocierilor de pace, informează NHK.

Potrivit lui Kuleba, nu se poate avea încredere în Vladimir Putin pentru că, și dacă își dă cuvântul, nu există nicio garanție că nu îl va încălca.

”Nu este genul de persoană cu care să fii serios de acord cu ceva. Dacă crezi că ai negociat cu succes cu el, atunci te expui pericolului unui atac din partea lui”, a spus Dmitro Kuleba.

Update 23:00 Dronă ucraineană doborâtă deasupra regiunii Belgorod, anunță Moscova

Ucraina a încercat, marți seară, să atace din nou teritoriul Federației Ruse cu o dronă, aeronava fiind doborâtă deasupra regiunii Belgorod, a informat Ministerul rus al Apărării. 

”Pe 5 septembrie, în jurul orei 21:00, ora Moscovei, a fost zădărnicită o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist al unui UAV de tip avion împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Vehiculul aerian fără pilot a fost distrus pe teritoriul Regiunii Belgorod de apărarea aerienă”, a transmis ministerul rus la apărării.

Update 22:00 Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra Ucrainei

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un comunicat, că, marți, Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra teritoriului ucrainean. 

”În cursul zilei (n.r. – de marți), inamicul a efectuat 32 de atacuri aeriene, a lansat 39 de atacuri cu lansatoarele de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. În urma atacurilor teroriste rusești, în rândul populației civile există morți și răniți”, se arată în comunicat.

De asemenea, pe parcursul zilei de marți, 5 septembrie, au avut loc peste 20 de lupte pe front. Rușii au desfășurat acțiuni ofensive fără rezultat în direcția Lîman în zona Novoiehorivka din regiunea Luhansk, în direcția Bahmut la nord de Klișchiivka din regiunea Donețk și în zona Mariinka din regiunea Donețk.

În același timp, potrivit Statului Major, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în direcția Melitopol.

Situation update as of 6 p.m., September 5, 2023 Glory to Ukraine! Day 559 of the russian full-scale military...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 5 septembrie 2023

Update 21:15 Moscova: Ucraina foloseşte drone australiene pentru a ataca Rusia

Oficialii de la Moscova acuză Ucraina că foloseşte drone australiene pentru a ataca teritoriul rusesc, relatează Reuters.

”Dronele australiene sunt de fapt folosite pentru a lovi ţinte din Rusia”, a declarat marţi reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, adăugând că Australia este astfel atrasă în conflict.

Zaharova a acuzat guvernul australian că în felul acesta ”contribuie cu entuziasm la campania antirusească dirijată de la Washington”, încercând în acelaşi timp să ascundă opiniei publice ”circumstanţele deloc de invidiat care indică faptul că Australia este atrasă din ce în ce mai mult în conflictul din Ucraina”.

Update 19:55 Nikopol, atacat cu o dronă de ruși

Serhii Lisak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, a transmis, marți, pe Telegram, că armata rusă a aruncat obuze asupra orașului Nikopol dintr-o dronă.

”Agresorul a atacat Nikopol cu ​​o dronă . A aruncat obuze în centrul districtului”, a anunțat Serhii Lisak.

În urma atacului, au fost avariate o instituție de învățământ, un depozit, o întreprindere, o clădire rezidențială și un obiect de infrastructură. Nu au fost raportate victime.

Update 17:45 Demisia lui Rustem Umerov de la șefia Fondului Proprietății de Stat, aprobată de parlament. El va prelua Ministerul Apărării

În cadrul unei reuniuni din 5 septembrie, parlamentul ucrainean, Verhovna Rada, a acceptat demisia lui Rustem Umerov, șeful Fondului Proprietății de Stat, care urmează să preia funcția de ministru al apărării. În aceeași sesiune a demisionat și ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Ukrainska Pravda.

Votul a fost exprimat de 302 deputați.

”Așteptăm astăzi o propunere din partea președintelui pentru a-l numi ministru al Apărării Ucrainei, iar mâine vom vota”, a adăugat Yaroslav Jelezniak, prim-vicepreședinte al Comisiei fiscale a Radei.

La începutul zilei, Parlamentul a acceptat demisia lui Oleksii Reznikov din funcția de ministru al Apărării.

Pe 4 septembrie, Rustem Umerov, care urmează să îl înlocuiască pe Oleksii Reznikov în funcția de ministru al apărării, și-a prezentat demisia din funcția de șef al Fondului Proprietății de Stat în fața Verkhovna Rada.

Pe 3 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că a decis să îl elibereze din funcție pe ministrul apărării Oleksii Reznikov și că Rustem Umerov îi va lua locul.

Ulterior, Oleksii Reznikov și-a prezentat demisia din funcția de ministru al apărării în fața parlamentului și și-a exprimat disponibilitatea de a prezenta un raport privind mandatul său.

Update 17:00 Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut din estul țării, afectat de război, a anunțat Kievul, potrivit The Guardian.

”În cadrul unei călătorii de lucru în regiunea Donețk, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat brigăzile de luptă care desfășoară operațiuni ofensive în regiunea Bahmut”, a precizat președinția. Aceasta a adăugat că Zelenski a ”ascultat rapoarte privind situația operațională” pe frontul de est, relatează AFP.

Наші воїни на Бахмутському напрямку. Міцні українці! Складні завдання! І дуже вагомі результати для України: наш рух уперед, знищення окупантів. 93-тя окрема механізована бригада, 28-ма окрема механізована бригада, 92-га окрема механізована бригада. Разом із генералом Сирським поспілкувалися з командирами, із солдатами. Додаткові питання для Ставки. Нагородив найкращих воїнів. І дякую кожному й кожній, хто бʼється заради держави! Честь! —— Our warriors in the Bakhmut sector. Strong Ukrainians! Difficult tasks! And very significant results for Ukraine, our advancement, the destruction of the occupiers. The 93rd separate mechanized brigade, the 28th separate mechanized brigade, and the 92nd separate mechanized brigade. Together with General Syrskyi, we talked to the commanders and soldiers. Additional issues for the Staff. I awarded the best warriors. And I thank everyone who fights for the sake of the state! Honor!

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 5 septembrie 2023

Bahmut, un oraș industrial în care locuiau cândva aproximativ 70.000 de persoane, a fost capturat de forțele rusești în această vară, după luni de lupte brutale. Trupele ucrainene au desfășurat un asalt zdrobitor în jurul flancurilor orașului, redus acum la ruine.

Zelenski s-a întâlnit cu comandanții trupelor din acea zonă și a discutat ”problemele și nevoile unităților”, inclusiv ”furnizarea de obuze de artilerie, rachete pentru sistemele de apărare aeriană din prima linie”.

Update 16:10 Oleksii Reznikov, demis oficial din funcția de ministru al Apărării din Ucraina

Oleksii Reznikov a fost demis oficial din funcția de ministru al Apărării, în urma votului de marți din Parlamentul ucrainean, Verhovna Rada, relatează CNN.

Într-un discurs de încheiere înainte de votul privind demiterea sa, Reznikov a recunoscut că au fost făcute unele greșeli, dar s-a concentrat pe succesele biroului său, care a făcut față invaziei la scară largă a Rusiei.

”Deși suntem o agenție civilă, am obținut capacități în timpul războiului fără precedent pentru Europa în ultimii 80 de ani”, a declarat el în fața legislatorilor.

”Începând de astăzi, Ucraina a primit fizic sau sub formă de angajamente o sumă de sprijin militar estimată la până la 100 de miliarde de dolari.”

”Am supraviețuit ca stat și ca națiune. Și am început să punem în aplicare planul victoriei noastre”, a adăugat el.

El a recunoscut că ”au existat unele greșeli”, iar apoi i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru sprijinul său și a tins să își dea demisia.

”Cer Radei Verhovna a Ucrainei să demisionez”, a declarat el în fața legislatorilor.

Demiterea sa a fost aprobată cu 327 de voturi pentru, patru împotrivă și 11 abțineri. Dintre cei 365 de parlamentari, 23 nu au votat.

În ciuda demiterii, înregistrarea video a arătat cum Reznikov a fost întâmpinat cu aplauze când a intrat în cameră, iar mai mulți legislatori au putut fi văzuți în picioare în timp ce aplaudau.

Update 15:00 O înregistrare video viralizată pe rețelele de socializare pare să arate distrugerea unui tanc britanic Challenger 2 în Ucraina.

Ar fi prima dată când un astfel de tanc este distrus în luptă, notează publicația The Guardian.

Masivul blindat este vizibil la începutul videoclipului, care a fost filmat dintr-o mașină ce încerca să se îndepărteze de zona luptelor.

Challenger 2 este învăluit într-un fum gros. Se remarcă țeava sa distinctivă, însă nu este clar ce anume a provocat explozia care l-a scos din joc.

Deși experții au confirmat identitatea tancului din videoclip, nu este clar când și unde au fost filmate imaginile.

Persoanele ale căror voci sunt captate pe fundal vorbesc și înjură în ucraineană, atunci când văd un al doilea tanc imobilizat.

The Guardian amintește că, până în prezent, niciun Challenger 2 nu a fost pierdut în luptă, de la desfășurarea sa în teatrele de operațiuni, în 1994.

Update 13:00 Generalul rus Serghei Surivikin, cunoscut drept "generalul Armaghedon" pentru brutalitatea metodelor de pe câmpul de luptă, a fost văzut prima oară în public de la revolta eșuată a mercenarilor Wagner, din luna iunie.

Despre Surovikin s-a spus că a fost interogat, arestat și demis din funcție, fiind suspectat că a fost implicat în rebeliune. 

O imagine în care generalul apare alături de soţia sa a fost publicată de presa rusă, care a menționat că fotografia ar fi fost realizată luni, la Moscova.

Evgheni Prigojin, care a murit în luna august după ce avionul său s-a prăbușit în condiții suspecte în timpul unui zbor între Moscova și Sankt Petersburg, și-a declarat în mai multe rânduri sprijinul pentru "generalul Armaghedon" iar CNN a relatat că acesta din urmă era un membru VIP al grupării paramilitare.

Update 12:39 Kremlinul a refuzat, marți, să comenteze afirmația din surse guvernamentale americane, potrivit căreia liderul nord-coreean Kim Jong-un ar urma să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin în Rusia, pentru negocieri privind livrări de arme către Moscova.

"Nu avem nimic de spus pe această temă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Consiliul Național de Securitate de la Washingtonul a avertizat, luni, că discuțiile pe tema livrărilor de armament între Moscova și Phenian "avansează în mod activ".

"Avem informații potrivit cărora Kim Jong-un se așteaptă ca aceste discuții să continue în Rusia, pentru a include un angajament diplomatic la nivel de lider", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului, Adrienne Watson, într-un comunicat.

The New York Times a relatat în premieră despre potențiala întâlnire dintre Kim și Putin în Rusia.

Liderul nord-coreean ar urma să călătorească într-un tren blindat până la Vladivostok, pentru un eveniment care se desfășoară acolo între 10 și 13 septembrie.

Update 11:51 Apărarea anti-aeriană rusă a anunță că a respins, marți, dimineață un atac cu dronă deasupra peninsulei Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că atacul a fost îndreptat împotriva "instalațiilor de pe teritoriul Federației Ruse".

În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au intensificat operațiunile militare în Crimeea, în încercarea de a recuceri regiunea, ocupată ilegal de Moscova în primăvara anului 2014.

Update 11:00 Un locuitor în vârstă de 74 de ani a fost ucis în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, în contextul în care forțele ruse au lansat mai multe atacuri, au declarat, marți, oficiali ucraineni.

Iurii Malașko, șeful administrației militare din regiune, a precizat că victima a murit în satul Mala Tokmacika, în urma unor lovituri care au avariat, de asemenea, zeci de clădiri și elemente de infrastructură.

În regiunea Herson, un copil a fost rănit după ce trupele rusești au lovit zone rezidențiale, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale.

De asemenea, în regiunea estică Donețk atacurile ruse au rănit două persoane, conform informațiilor furnizate de Pavlo Kirilenko, responsabilul militar regional.

Update 09:45 Cuba anunță că a descoperit o rețea de trafic de persoane care recrutează cetățeni ai acestei țări pentru a lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

Anunțul a fost făcut, luni, de Ministerul de Externe de la Havana. 

"Autoritățile au detectat și lucrează pentru a neutraliza și destructura o rețea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a înrola cetățeni cubanezi care locuiesc acolo, și chiar pe unii care locuiesc în Cuba, în forțele militare care participă la operațiunile din Ucraina", a declarat instituția citată într-un comunicat, potrivit CNN.

Declarația mai precizează că au fost declanșate proceduri penale împotriva celor implicați. 

"Cuba nu este parte în războiul din Ucraina. Ea acționează și va acționa ferm împotriva celor care, pe teritoriul național, participă la orice formă de trafic de persoane în scopuri de mercenariat sau de recrutare a cetățenilor cubanezi pentru a participa la războaie împotriva oricărei țări", se mai spune în comunicatul ministerului de la Havana.

Guvernul rus nu a formulat, momentan, niciun răspuns la aceste acuzații.

Cuba s-a situat, declarativ, în apărarea Rusiei în războiul din Ucraina, notează CNN.

Într-un interviu acordat în luna mai postului rusesc RT, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a declarat că țara sa condamă "expansiunea NATO spre granițele Rusiei" și a criticat sancțiunile economice impuse Moscovei de Washington.

Update 09:00 Apărarea aeriană rusă a distrus, marți dimineață, drone ucrainene deasupra Moscovei și a două regiuni învecinate capitalei.

Anunțul a fost făcut de Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

Într-o declarație pe Telegram, instituția a precizat că dronele au fost contracarate deasupra regiunilor Moscova, Kaluga și Tver. 

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că au fost înregistrate pagube materiale în urma resturilor dronelor dar că nu au fost consemnate victime.
 o instalație menajeră a fost avariată în urma căderii de resturi.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu imediat. Informațiile privind atacurile cu drone ucrainene pe teritoriul rusesc au venit cu o frecvență aproape zilnică în ultimele săptămâni, în timp ce Kievul continuă ofensiva în sud-estul țării.

Update 00: 01 Oficialii americani susțin că liderul nord-coreean Kim Jong-un plănuiește să călătorească, luna aceasta, de la Phenian la Vladivostok, pe coasta de est a Rusiei, cu un tren blindat, pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin.

Putin vrea ca Phenianul să trimită Moscovei obuze de artilerie și rachete antitanc.

La rândul său, liderul Coreei de Nord vrea ca Rusia să trimită țării sale tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară, potrivit oficialilor americani.

Ambii lideri ar urma să se întâlnească în campusul Universității Federale din Vladivostok pentru a participa la Forumul Economic de Est, care este programat să se desfășoare în perioada 10-13 septembrie.

Casa Albă a avertizat că Putin și Kim Jong-un au făcut anterior un schimb de scrisori în care au discutat despre un posibil acord de furnizare de arme. 

Război în Ucraina, 4 septembrie | Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

Război în Ucraina, 3 septembrie | Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă

Război în Ucraina, 1 septembrie | Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est

Război în Ucraina, 31 august | Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close