Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 562 | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 562 | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 562. O rachetă rusească a lovit vineri o clădire a poliției din orașul Kryvyi Rih, din centrul Ucrainei, ucigând un polițist și rănind mai multe persoane, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

Război în Ucraina, ziua 562 | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina
Sursa foto: Serviciul Ucrainean de Urgenta via Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Sep 2023   •   20:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski, despre sugestiile de a negocia cu Putin: "E imposibil să faci compromisuri cu un mincinos"
  • Rușii au retras aproape toate avioanele din Belarus
  • 4 răniți în urma unui atac în apropiere de Torețk, regiunea Donețk
  • Ucraina se opune relaxării sancțiunilor impuse Rusiei pentru a revigora acordul pe cereale
  • Lituania a transferat Ucrainei 1,5 milioane de muniții
  • Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina
  • Rusia anunță că a doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Belgorod
  • Guvernul dă 110 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații ucraineni din România
  • Trei morți, după un bombardament rusesc cu rachetă în Herson
  • Ucraina le interzice femeilor cu pregătire medicală să iasă din țară și le înrolează în armată
  • O rachetă rusească a lovit o clădire a poliției ucrainene: Un polițist a murit
  • Procurorul General al Ucrainei: Aproximativ 90% dintre prizonierii de război ucraineni au fost torturați
  • Ucraina susține că Rusia lansează avioane în direcția Insulei Șerpilor și apelor Mării Negre
  • SUA anunţă un nou ajutor militar american de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Antony Blinken a lăudat puterea Ucrainei în fața invaziei rusești
  • Femeile cu studii medicale sau farmaceutice se vor putea înrola în armata ucraineană
  • Moscova trimite 20 de diplomați la Phenian, înaintea unei posibile vizite a lui Kim Jong-un în Rusia
  • Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați
  • Ucraina a lovit cu drone în zona Comandamentului militar din orașul rus Rostov pe Don
  • Kremlin: Rusia își va dezvolta relațiile cu Coreea de Nord fără a ține cont de opiniile altora

Update 22:30 Zelenski, despre sugestiile de a negocia cu Putin: "E imposibil să faci compromisuri cu un mincinos"

Zelenski a spus la CNN, despre sugestiile de a negocia cu Putin. că este imposibil să faci compromisuri "cu un mincinos”.

Președintele Ucrainei spune că exemplul lui Evgheni Prigojin, liderul mercenar rus care a murit într-un accident de avion luna trecută, arată ce se întâmplă atunci când încerci să faci o înțelegere cu președintele rus Vladimir Putin.

Contraofensiva ucraineană de până acum a avut ca rezultat doar câștiguri modeste, dar Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că a respins sugestiile potrivit cărora a venit timpul să negocieze pacea cu Kremlinul.

"Atunci când vrei să ai un compromis sau un dialog cu cineva, nu poți să o faci cu un mincinos", a declarat Zelenski.

Sfârșitul liderului Wagner, la doar câteva săptămâni după ce a condus o revoltă împotriva modului în care Putin a gestionat războiul, a fost un avertisment de care trebuie să se țină cont, a sugerat Zelenski.

În timp ce Statele Unite și alți aliați cheie ai Ucrainei continuă să furnizeze arme Kievului, subliniind că nu există deocamdată condiții pentru a urmări o pace "dreaptă și durabilă", alți câțiva lideri mondiali proeminenți, precum brazilianul Luiz Inácio Lula Da Silva, au pus pe seama Ucrainei sarcina de a pune capăt războiului.

Liderul ucrainean a indicat exemplele altor țări care au fost atacate de soldații ruși și care continuă să fie parțial ocupate de Moscova, ca sprijin pentru afirmațiile sale: "Ați văzut vreun compromis din partea lui Putin în alte probleme? Cu Georgia? Cu Moldova?" a întrebat retoric Zelenski.

Update 22:00 Rușii au retras aproape toate avioanele din Belarus.

Forțele aeriene rusești și-au retras aproape toate avioanele staționate în Belarus, lăsând în urmă doar un avion de atac Su-25, a raportat grupul de monitorizare Belarusian Hajun la 8 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit grupului antiguvernamental, Rusia și-a retras grupul de aviație la 5 august.

Un număr total de 11 elicoptere, dintre care patru Mi-8 și șapte Mi-24, ar fi zburat de la Machulishchy la Seshcha, în regiunea rusă Briansk.

Nouă avioane Su-34 și Su-30SM au fost, de asemenea, redesfășurate de pe aerodromul Baranovichi înapoi în Rusia, potrivit Hajun din Belarus. Majoritatea elicopterelor și avioanelor care pleacă ar fi fost staționate în Belarus din ianuarie 2023.

Începând cu 1 septembrie, doar un singur avion Su-25, care a zburat la Machulishchy pe 25 iulie și apoi la Lida pe 31 august, a rămas în țară, a declarat grupul.

Rusia a folosit teritoriul belarus, cu aprobarea regimului lui Alexander Lukașenko, pentru a lansa anul trecut o ofensivă nereușită împotriva Ucrainei dinspre nord, sperând să captureze capitala Kiev.
Recent, numărul trupelor rusești staționate în țară a scăzut constant, iar în iulie, oficialii ucraineni au raportat că Rusia și-a retras aproape toate trupele.

Update 21:00 4 răniți în urma unui atac în apropiere de Torețk, regiunea Donețk.

Un atac al artileriei ruse asupra localității Pivnicine, în apropiere de Torețk, în regiunea Donețk, a rănit doi adolescenți și pe părinții acestora, a anunțat Parchetul din regiunea Donețk pe 8 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc după miezul nopții și a avariat o locuință.

Printre victimele rănite se numără doi băieți de 14 și 15 ani, o mamă de 37 de ani și un tată de 43 de ani, potrivit procurorilor.

Răniților li s-a acordat asistență medicală, a adăugat raportul.
Torețk se află nu departe de linia frontului și este o țintă obișnuită a loviturilor rusești.

La 28 august, o lovitură cu rachete rusești a ucis o femeie și a rănit alți trei locuitori ai orașului.

Update 20:20 Ucraine se opune tranzacționării reducerii sancțiunilor Rusiei pentru relansarea acordului cu cereale. 

Ucraina este împotriva ideii de a relaxa sancțiunile împotriva Rusiei pentru a relansa un acord de cereale între cele două țări, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

„Ușurarea unei părți a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei în schimbul reluării acordului de cereale ar fi o victorie pentru șantajul alimentar rusesc și o invitație la Moscova pentru noi valuri de șantaj”, a scris el pe Facebook.

Aceasta vine după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Moscova ar putea reînvia acordul cu cereale la Marea Neagră și ar putea permite Ucrainei să exporte milioane de tone de produse agricole către țările importatoare de alimente, în schimbul relaxării sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

După discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în orașul de coastă rusesc Soci, Vladimir Putin a spus că acordul facilitat de ONU ar putea fi reluat „în zilele următoare” dacă limitările la exporturile agricole rusești ar fi ridicate.

Update 19:00 Lituania anunță că a donat Ucrainei o cantitate importantă de muniție.

"Lituania continuă să ofere sprijin militar neîntrerupt Ucrainei și a predat astăzi un milion și jumătate de muniții acestei țări", a precizat Ministerul Apărării de la Vilnius într-un comunicat.

"Sprijinul militar deja livrat din Lituania către Ucraina include elicoptere Mi-8, tunuri antiaeriene L-70 cu muniție, transportoare blindate M113, milioane de cartușe, muniție pentru lansatoare de grenade.

Sistemele de lansare a rachetelor NASAMS, vehiculele antidronă, echipamente logistice și alte tipuri de sprijin vor fi transferate în curând Ucrainei", a adăugat instituția citată.

Lituania a antrenat în mod regulat soldații ucraineni, iar contribuția sa este printre cele mai mari, raportat la procentajul din PIB, notează CNN.

Update 17:00 Primele zece tancuri Leopard 1, promise Ucrainei de Danemarca, Germania şi Olanda, au ajuns în dotarea forțelor Kievului.

Anunțul a fost făcut vineri de armata daneză.

"Primele zece tancuri au fost trimise Ucrainei. Altele sunt în curs de a fi transportate în Ucraina", se arată într-un comunicat.

Militarii danezi antrenează în Germania forţele ucrainene să utilizeze aceste care de luptă, potrivit armatei.

"Nu mă îndoiesc că îi va ajuta în timpul ofensivei în desfășurare", a declarat comandantul Gunner Arpe Nielsen.

Danemarca, Germania şi Olanda au anunţat la începutul lunii februarie trimiterea "în următoarele luni" a circa o sută de tancuri grele pentru a susţine Kievul să facă faţă armatei ruse.

Tancurile Leopard 1 A5 trimise de Danemarca Ucrainei au fost utilizate de armata daneză până în 2005. În 1997, Danemarca a cumpărat 51 de tancuri Leopard 2 A4 dezvoltate de Germania.

Update 16:00 Ministerul rus al Apărării afirmă că a dejucat un atac cu dronă deasupra Belgorodului. 

"La 8 septembrie, în jurul orei 15.00, a fost oprită o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu o dronă asupra unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse", a anunaț, vineri, ministerul într-un comunicat. 

"Un vehicul aerian fără pilot la bord a fost distrus deasupra teritoriului regiunii Belgorod de către sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu", a adăugat instituția citată.

Update 14:43 Guvernul a aprobat, vineri, alocarea a 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor privind cazarea şi hrana refugiaţilor ucraineni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

"Guvernul a alocat astăzi suma de 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni. Această sumă va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai şi iunie ale anului curent, iar banii provin din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului", a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.

Întrebat în legătură cu plata la zi a cheltuielilor pentru refugiaţii ucraineni, Mihai Constantin a spus: "Este o preocupare şi un angajament ferm şi constant de a susţine refugiaţii din Ucraina".

"Şi tocmai am anunţat astăzi, aş spune, o parte plină. Întârzierile, care au fost nefericite, dar din motive obiective, tocmai au început să fie şterse din calendar. Din cele patru luni de întârziere, iată că două au fost rezolvate astăzi şi se vor identifica surse de finanţare pentru ajungerea la zi a acestui sprijin", a adăugat purtătorul de cuvânt.

El a estimat că, în pofida întârzierilor la decontarea cheltuielilor, refugiații ucraineni care au ajuns în România "trăiesc mai bine decât ar face-o la ei acasă, într-o ţară invadată militar".

Update 13:43 Loviturile rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis trei persoane și au rănit alte patru, potrivit oficialilor locali.

"Două femei și un bărbat au suferit răni incompatibile cu viața, ca urmare a unei lovituri cu rachete ghidate", a scris vineri pe Telegram șeful administrației militare din regiune, Oleksandr Prokudin.

Persoanele rănite sunt patru femei, două în stare moderată și două cu răni ușoare.

Update 12:50 Femeile ucrainene care au studii medicale trebuie să se înregistreze la birourile de recrutare militară începând de luna viitoare.

"Toate femeile cu studii medicale - doctorițe, asistente medicale, medici stomatologi, moașe, farmaciste - cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, vor trebui să se înregistreze pentru serviciul militar începând cu 1 octombrie", au precizat Forțele Armate ale Ucrainei.

Obligativitatea este stipulată într-un decret al Ministerului ucrainean al Apărării.

"Aceste femei își îndeplinesc serviciul militar la nivel de egalitate cu bărbații. Legislația nu face distincție între femeile și bărbații înrolați în armată", au subliniat reprezentanții Forțelor Armate.

Consecința decretului militar este că femeile cu studii medicale și vârste cuprinse între 18 și 60 de ani vor trebui să rămână în Ucraina, pentru a putea fi încorporate, la fel ca și bărbații apți de luptă.

"Dacă femeile sunt înscrise în registrul militar, atunci ele dobândesc statutul de recruți. Recruții pleacă în străinătate doar dacă există documente separate care dau dreptul la o plecare temporară. Dacă nu, atunci femeile, ca și bărbații, vor fi limitate în dreptul lor de a pleca", a declarat într-un interviu pentru presa de la Kiev Fedir Venislavski, un membru al Parlamentului ucrainean care face parte din Comitetul pentru Securitate Națională. 

Femeile însărcinate, cele care sunt studente sau care suferă de anumite afecțiuni medicale vor fi scutite de serviciul militar.

Update 11:50 O rachetă rusească a lovit vineri o clădire a poliției din orașul Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, ucigând un polițist și rănind mai multe persoane, a declarat ministrul de interne Igor Klimenko, citat de Reuters.

Clădirea administrativă a poliției a fost distrusă, iar echipele de salvare au scos mai multe persoane dintre dărâmături după atacul asupra orașului natal al președintelui Volodimir Zelenski, a precizat ministrul ucrainean pe Telegram.

El a estimat numărul răniților la 25. Într-o actualizare ulterioară, guvernatorul regional Serghei Lîsak, a declarat că aproximativ 40 de persoane au fost rănite.

Potrivit acestuia, trei clădiri administrative au fost avariate, iar șapte clădiri rezidențiale, inclusiv un bloc înalt, au suferit pagube.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 11:00 Potrivit unor estimări recente, aproximativ 90% dintre prizonierii de război ucraineni au fost supuși torturii, violului, amenințărilor cu violența sexuală sau altor forme de tratament crud, a declarat, joi, Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu Dr. Alice Jill Edwards, raportorul special al ONU pentru tortură. 

Potrivit lui Kostin, Ucraina găsește "dovezi ale acestor orori în toate teritoriile eliberate". 

"Numai în regiunea Kherson, au fost înregistrate 11 camere de tortură. În regiunea Kharkiv, sunt deschise anchete în aproape 100 de cazuri de tortură, în care au fost identificate peste 700 de victime", a spus el, potrivit CNN.

Kostin a precizat că "peste 160 de persoane care au suferit de pe urma torționarilor ruși au fost identificate" în regiunea Kherson.   

Kostin a precizat că au fost identificați 156 de suspecți în cazurile de diferite forme de tortură. Acuzațiile au fost trimise în instanță împotriva a 114 dintre acești suspecți, iar 35 de persoane au fost condamnate pentru tortură și tratamente crude ca și crime de război. 

Printre suspecți se numără "personal militar rus și reprezentanți ai autorităților de ocupație". 

Kostin a făcut apel la comunitatea mondială "să distrugă mașina de tortură rusă și să asigure pedepsirea fiecăruia dintre participanții săi". 

Update 09:20 Aviația rusă efectuează zboruri în direcția Insulei Șerpilor și apelor Mării Negre. Aceasta poate fi o amenințare la adresa coridoarelor umanitare care au fost deschise pentru evacuarea navelor din porturile ucrainene - a declarat, joi seară, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” din Ucraina, Natalia Humeniuk, relatează Slovo i dilo.

Potrivit acesteia, în aer, inamicul încearcă să folosească aviația tactică pentru a reaminti sistematic despre dominația sa asupra Mării Negre.

„În direcția Insulei Șerpilor, inamicul lansează avioane care zboară deasupra teritoriului și a zonei de apă, făcându-și cunoscută prezența. Și sugerând că pericolul poate veni și din aer pentru aceleași coridoare umanitare care sunt destinate navelor care ar putea părăsi porturile, deoarece acestea sunt blocate acolo timp de un an și cinci luni”, a afirmat Humeniuk.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmitro Pletenciuk, a declarat că, de la deschiderea coridoarelor maritime temporare de către autorităţile ucrainene, patru nave civile au părăsit cu succes porturile de pe coasta de sud ale ţării, acestea nefiind împiedicate de trupele ruse.

„Trei dintre acestea au plecat de la Marea Neagră, unul este în port în România, destinația în care urma să ajungă”, a precizat Pletenciuk, potrivit Rador.

Acesta a explicat că așa-numitul coridor pentru nave civile funcționează, fiind ales de Marina ucraineană ca fiind cel mai sigur.

„În zona noastră de responsabilitate, Forțele Armate fac tot ce este necesar pentru a garanta siguranța acestor nave și, în consecință, suntem pregătiți pentru provocările care pot apărea”, a adăugat Pletenciuuk. Potrivit militarului, în regiunea de sud-vest a Mării Negre, nu există invadatori ruși.

Update 08:00 Statele Unite au anunțat joi un nou ajutor militar în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv echipamente de deminare şi diferite tipuri de muniții, relatează AFP.

Acest ajutor vizează să acopere "nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă" şi demonstrează "sprijinul neclintit" al Statelor Unite, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

Cu toate acestea, acest nou ajutor nu va fi disponibil imediat pe teren, deoarece se încadrează în Programul de asistenţă pentru securitate destinat Ucrainei, prin care Washingtonul furnizează echipamente acestei ţări prin intermediul industriei sale de apărare sau a partenerilor săi.

Acest anunț al SUA survine la o zi după cel privind un program de un miliard de dolari, care include muniție antitanc cu uraniu sărăcit, pentru a da "un nou impuls" contraofensivei ucrainene împotriva forțelor ruse. Acest ajutor a fost anunțat în Ucraina de secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei vizite surpriză în această țară.

Este pentru prima dată când Statele Unite intenționează să livreze Ucrainei astfel de muniții cu uraniu sărăcit, care sunt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populație.

Update 00:00 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a lăudat puterea Ucrainei în fața invaziei rusești în timpul unei vizite în regiunea Cernihiv, ocupată de Moscova la începutul războiului, scrie The Guardian.

"Aceasta este doar o clădire … [dar] aceasta este o poveste pe care am văzut-o din nou și din nou. Dar vedem și altceva care este incredibil de puternic, anume rezistența extraordinară a poporului ucrainean”, a spus el.

Blinken a declarat că până la o treime din teritoriul Ucrainei este ocupat acum de mine sau de muniție neexplodată.

"Dar ucrainenii se unesc pentru a scăpa de muniție, pentru a scăpa de mine și pentru a recupera literalmente pământul”, a mai adăugat secretarul de stat american.

Război în Ucraina, 7 septembrie | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

Război în Ucraina, 6 septembrie | Bilanţul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morţi şi 32 de răniţi. Un copil se află printre victime

Război în Ucraina, 5 septembrie | Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

Război în Ucraina, 4 septembrie | Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

Război în Ucraina, 3 septembrie | Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close