Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 786. NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski

Război în Ucraina, ziua 786. NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski

Război în Ucraina, ziua 786. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este "aliatul" ei în războiul împotriva Rusiei, a îndemnat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2024   •   20:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski și-a lăsat semnătura pe monumentul simbol de la intrarea în regiunea Donețk
  • NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski
  • NATO promite sisteme suplimentare de apărare pentru Ucraina
  • G7 se angajează să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Kievului
  • Polonez implicat într-un presupus complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski
  • Bombardierul rusesc prăbușit în această dimineață ar fi fost doborât de ucraineni
  • Zeci de persoane au murit sau au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk
  • Un avion militar s-a prăbușit vineri în sudul Rusiei
  • Atac cu rachete rusești asupra regiunii Harkov
  • Zelenski, ținta unei noi tentative de asasinat. Un polonez s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe liderul ucrainean
  • Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO
  • Cel puțin 543 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului

Update 21:10 - Președintele Ucrainei a făcut o vizită în cele mai fierbinți zone din regiunea Donețk, pe linia frontului, și a lăsat un autograf pe legendara stemă de la intrarea în regiune.

Mulți luptători au fost indignați de faptul că în timpul renovării monumentului, numele fraților lor de arme, inclusiv ale celor decedați au fost acoperite cu vopsea. 

Update 20:25 - Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este "aliatul" ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând "cât mai rapid posibil" livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP.

Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului american asupra unei anvelope de ajutor de 61 de miliarde de dolari, aşteptat de Kiev de luni de zile.

Preşedintele rus Vladimir "Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur", a declarat şeful statului ucrainean, ale cărui declaraţii au fost raportate de biroul său de presă.

"Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi", a spus Zelenski.

Update 18:25 - Aliații din NATO au stabilit că e nevoie de suplimentarea ajutoarelor constând în armament antiaerian pentru apărarea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Aliații NATO au convenit vineri să furnizeze Kievului sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Declarația secretarului general al NATO vine după o reuniune specială a miniștrilor aliați ai apărării cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

"În plus față de sistemele Patriots, există și alte arme pe care aliații le pot furniza, inclusiv sistemul francez SAMP/T. Și mulți alții, care nu au sisteme disponibile, s-au angajat să ofere sprijin financiar pentru a le achiziționa pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg la Bruxelles.

Update 16:15 - Miniştrii de externe ai statelor din G7 s-au angajat "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.

În comunicatul lor final publicat la încheierea reuniunii care s-a desfăşurat timp de trei zile pe mica insulă italiană Capri, ei afirmă de asemenea că examinează "toate opţiunile posibile" pentru a utiliza activele ruse îngheţate pentru a ajuta Kievul, înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din G7, prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Apulia, sudul Italiei.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a fost primit la Capri de omologii săi din G7, pentru a prezenta situaţia din ţara sa în faţa invaziei ruse.

Update 14:45. Volodimir Zelenski a vizitat trupele din apropierea liniei frontului din estul Ucrainei.

Președintele ucrainean s-a alăturat unui pluton medical de parașutiști din regiunea Donețk.

"Astăzi - regiunea Donețk. Am vizitat apărătorii noștri care sunt sub tratament", a scris el pe Telegram.

Zelenski a spus că a vorbit cu soldații și le-a acordat premii, adăugând: „Vă mulțumim pentru serviciul și protecția acordată Ucrainei! Țara noastră este mândră că are astfel de soldați”.

Update 13:45. Un polonez a fost arestat, fiind acuzat că ar fi ajutat serviciile de informații militare ale Rusiei într-un presupus complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski, potrivit procurorilor polonezi, citați de SkyNews.

Bărbatul, identificat doar ca Pawel K, a fost acuzat că urma să transmită agenților ruși informații de securitate din aeroport și a fost arestat miercuri, în Polonia, a anunțat biroul Procurorului Național al Poloniei într-un comunicat.

Bărbatul căuta să contacteze rușii implicați direct în războiul din Ucraina și urma să transmită informații detaliate despre aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, se arată în comunicat.

Aeroportul se află sub controlul trupelor americane și servește drept poartă de acces pentru provizii militare și umanitare internaționale pentru Ucraina.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la opt ani de închisoare, se arată în comunicat.

Kremlinul a refuzat să comenteze.

Update 12:00. Unitățile rusești de apărare aeriană au interceptat 25 de ținte aeropurtate în această dimineață deasupra regiunii de sud Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii.

Vyacheslav Gladkov a spus că ținta principală a fost orașul Belgorod, dar nu au fost răniți.

Mai multe case și alte clădiri au fost avariate, iar un mic incendiu într-o zonă de depozitare a fost stins rapid, scrie SkyNews. 

Update 11:00. Bombardierul rusesc prăbușit în această dimineață ar fi fost doborât de ucraineni.  

Ministerul rus al Apărării a afirmat că bombardierul Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea de sud a Rusiei, mai exact în Stavropol, în timp ce se întorcea la bază după efectuarea unei misiuni de luptă.

Inițial, rușii au declarat că accidentul s-ar fi produs în urma unei defecțiuni tehnice. Dar comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a spus că bombardierul a fost distrus de Kiev, care este capabil să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune.

„Pentru prima dată, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu Defense Intelligence a Ucrainei, au distrus un bombardier strategic, un purtător de rachete de croazieră Kh-22, folosite de teroriștii ruși pentru a ataca orașe pașnice ucrainene”, a spus comandantul Oleshchuk, potrivit SkyNews

Update 10:00.  Zeci de persoane au murit sau au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk. Printre victime sunt mai mulți muncitori de la calea ferată. De asemenea, dronele și rachetele au lovit mai multe clădiri în care se aflau apartamente și magazine, susțin ucrainenii.

Atacul a avut loc vineri. Cel puțin opt persoane au murit și 25 au fost rănite, au anunțat oficialii locali, potrivit Reuters, citat de Mediafax

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că atacul a afectat mai multe magazine ale unei clădiri rezidențiale și o gară din capitala regională, Dnipro. El a solicitat din nou apărare antiaeriană suplimentară de la aliații occidentali.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru teroarea sa și fiecare rachetă, fiecare Shahed (dronă) trebuie doborâtă. Lumea poate face acest lucru, iar partenerii noștri au capacitățile necesare”, a spus Zelenski.

Guvernatorul regiunii, Serhiy Lysak, a declarat că apărarea antiaeriană a doborât 11 din 16 rachete și nouă din 10 drone.

Gara vizată de atac a fost închisă, iar trenurile au fost redirecționate.

Update 09:00. Un avion militar s-a prăbușit vineri în sudul Rusiei. Potrivit primelor informații, aparatul de zbor a efectuat o misiune și se întorcea la un aeroport din regiunea Stavropol. Câțiva membri ai echipajului au fost transferați la spital.

Surse rusești au confirmat informația. Acestea au anunțat că o aeronavă Tupolev-22AM3 a Forțelor Aerospațiale s-a prăbușit după ce a efectuat o misiune de luptă la întoarcerea pe aeroportul său din regiunea Stavropol.

Rușii mai susţin că ambii piloţi au reuşit să se catapulteze cu succes şi au fost transportaţi la spital. 

La fața locului se desfășoară o amplă operațiune.

”Un avion militar s-a prăbușit în Rusia: cel mai probabil este vorba despre un bombardier TU-22MZ care a lansat astăzi un atac asupra Ucrainei.

Totul s-a întâmplat pe Teritoriul Stavropol. Potrivit informațiilor preliminare, piloții s-au catapultat și au rămas în viață”, a scris Jürgen Nauditt pe o rețea socială. 

Miniștrii de externe din G7 au avertizat că Ucraina va fi înfrântă de Rusia dacă nu primește mai multă apărare aeriană

Miniștrii de externe ai marilor puteri din Grupul celor șapte (G7) au avertizat că Ucraina este la un pas de a fi înfrântă de Rusia dacă nu primește mai multă apărare aeriană

După mai bine de doi ani de la invazia la scară largă a Rusiei, Ucraina se confruntă cu o lipsă de muniție, în condițiile în care finanțarea vitală din partea SUA a fost blocată de luni de zile de republicanii din Congres, iar UE nu a reușit să livreze la timp suficiente muniții.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care participă la reuniunile G7 alături de omologii americani, italieni, germani, francezi, britanici, japonezi și canadieni, a îndemnat națiunile UE să predea sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să își protejeze orașele de Rusia, care țintește infrastructuri cheie.

„În caz contrar, sistemul de electricitate al Ucrainei va fi distrus. Și nicio țară nu poate lupta fără a avea electricitate acasă, în fabrici, online, pentru orice”, a declarat el reporterilor la începutul ședinței de joi.

Război în Ucraina, 18 aprilie 2024Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

Război în Ucraina, 17 aprilie 2024 | Secretarul general al NATO: "Trimiteţi mai mult Ucrainei!"

Război în Ucraina, 16 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni

Război în Ucraina, 15 aprilie 2024 | Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate bilateral

Război în Ucraina, 14 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski cere un răspuns global ''unit'' la ''teroarea'' Iranului şi Rusiei

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close