Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

Război în Ucraina | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

În a şasea zi de război în Ucraina, bombardamentele au continuat în marile oraşe, inclusiv în Capitala Kiev, la marginea căreia a ajuns şi "convoiul morţii". Acesta este format din tancuri, blindate, arme de artilerie sau cisterne cu combustibil şi se întinde pe 60 de kilometri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2022   •   23:39

Update 1 martie, 23.37. O explozie devastatoare a fost filmată în oraşul Chuguev, situat la sud-est de Harkov.

Pe imagini se poate observa o explozie puternică şi apoi un nor de flăcări care luminează cerul. Potrivit unor surse, forţele ruse au atacat un aeroport din zonă.

Powerful explosion reportedly at Chuguev airbase in Kharkiv, Ukraine

Powerful explosion reportedly at Chuguev airbase in Kharkiv, Ukraine

Publicată de World Today pe Marţi, 1 martie 2022

Update 1 martie, 22.52. Sună sirenele de război în Kiev şi alte oraşe din Ucraina | Atacurile lansate de ruşi continuă.

Sunt informaţii conform cărora rachetele lansate de forţele armate ruse au lovit un complex rezidenţial.

Update 1 martie, 22.30. Autorităţile din Kiev şi Harkov au dat alarma de raiduri aeriene, iar oamenii au primit instrucţiuni să se adăpostească.

La Liov, trimisul special Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici, se află în gara din oraş, acolo unde mii de oameni se adăpostesc într-o tabără improvizată în aşteptarea trenurilor care să îi ducă în afara ţării.

Update 1 martie, 21.55. Asasinarea lui Volodimir Zelenski a fost dejucată.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului.

"Avem informaţii detaliate despre operaţiunea specială care urma să fie pusă în practică nemijlocit de către cecenii lui Kadârov (Ramzan, liderul pro-Kremlin al Ceceniei) privind lichidarea preşedintelui nostru", a declarat Aleksei Danilov, marţi, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

Update 1 martie, 21.13. Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în mai puțin de o săptămână de invazie a Rusiei, a declarat Înaltul Comisar adjunct al ONU pentru Refugiaţi, Kelly Clements.

"677.000 de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine în mai puțin de o săptămână. 150.000 în ultimele 24 de ore", a declarat Clements într-un tweet citat de CNN.

Mai devreme, ONU estima că 12 milioane de persoane din Ucraina vor avea nevoie de ajutor și protecție, în timp ce peste 4 milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie de protecție și asistență în țările vecine, în următoarele luni.

Update 1 martie, 20.59. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut o nouă conversaţie cu omologul său american, Joseph Biden, despre sancţiunile impuse de Occident Rusiei şi despre asistenţa militară.

"Tocmai am avut o conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Am discutat despre coordonarea de către SUA a sancţiunilor antiruse şi despre asistenţa militară pentru Ucraina", a declarat Volodimir Zelenski, marţi seară, prin Twitter.

"Trebuie să oprim agresorul cât mai curând posibil. Mulţumesc pentru susţinere", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Update 1 martie, 20.57. Peste 16.000 de cetățeni ucraineni au intrat astăzi în România ceea ce reprezintă o scădere cu șapte procente în comparație cu ziua precedentă.

Potrivit autorităților române, pe 1 martie, în intervalul 00.00-18.00, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 50.119 de persoane, dintre care 16.188 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 7,4% faţă de acelaşi interval orar din ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 7.271 cetăţeni ucraineni (scădere de 6,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.603 cetăţeni ucraineni (scădere de 9,6 %).

Update 1 martie: 19:54. Vitali Klitschko, primarul din Kiev, a anunțat că ruşii au invadat şi atacat orașul. Mai mult, în urma atacului la turnul TV, 5 civili au murit. 

"Prieteni! Dragi Kyivans! Inamicul a atacat capitala! Și există deja victime în rândul populației civile. În urma a două rachete care au lovit turnul TV, conform datelor preliminare, 5 civili au murit. Mergând pe trotuar pe lângă turn. Îi îndemn pe toți Kyivitenii să nu meargă sau să călătorească pe străzi! Fii extrem de atent.

Este mai bine să petreceți această noapte în adăposturi. Acum specialiștii lucrează pentru a restabili funcționarea completă a turnului TV. Și transmisie digitală parțial restaurată. Precum și canalele TV sunt disponibile în rețelele de cablu, prin satelit și difuzare online.

Să ne unim pentru a ne apăra orașul", a transmis primarul Kievului,  primarului Vitali Kliciko.

Deşi lovit de 2 ori turnul TV, obiectiv important de infrastructură şi comunicații din Kiev, a rămas în picioare. Ruşii au ratat ,din nou, ţinta.

Update 1 martie, 19.29. Alianţa Nord-Atlantică a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară la nivel de miniştri de Externe, pe tema războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Reuniunea miniştrilor de Externe este programată vineri, cu prezenţa fizică a participanţilor la sediul NATO din Bruxelles.

Reuniunea are rolul analizării evoluţiilor din Ucraina, în contextul invaziei militare ruse. Vor fi analizate măsuri de consolidare a apărării pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Update 1 martie, 19.19. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris despre războiul din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în cadrul dialogului, a fost analizată situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Vicepreședintele SUA a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.

Update 1 martie, 18.44. Ministerul Situațiilor de Urgență al Ucrainei raportează că cinci persoane au murit în timpul atacului asupra turnului TV din Kiev.

Printre aceștia nu sunt angajați ai turnului, ci doar trecători de rând.

Update 1 martie, 18.06. Se dau lupte grele pe străzile din Kiev. Ultimele imagini publicate de localnici pe reţelele sociale arată un dezastru lăsat în urmă de atacurile lansate de forţele ruse împotriva armatei ucrainene.

Într-un astfel de clip video se observă incendii în oraş, maşini distruse, precum şi urme ale împuşcăturilor şi exploziilor.

Update 1 martie, 16:00. Au început bombardamentele la Kiev! Convoiul morţii este gata să intre în oraş.

Au început bombardamentele la Kiev! Turnul TV, obiectiv important de infrastructură şi comunicații din Kiev, a fost lovit. Imediat după atac ministrul de interne ucrainean a lansat un avertisment.

Update 1 martie, 16:00 - Este a treia zi la rând când sună alarmele la Liov, în Ucraina, transmite corespondentul special al Antena 3, Cristi Popovici.

Multă lume deja s-a obişnuit cu ele şi nu prea mai reacţionează, în afara câtorva localnici care fug către locuinţe.

Mulţi oameni nici nu au unde să se refugieze.

Sunetul alarmelor înseamnă că, în principiu, există un pericol real la câţiva kilometri depărtare de Liov, dar nu se ştie exact unde.

Update 1 martie, 15:50 - Rusia va lovi la Kiev locaţii aparţinând serviciului de securitate al Ucrainei şi unei unităţi de operaţiuni speciale, a avertizat marţi Ministerul Apărării rus.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat marți într-un mesaj video că "inamicul se află la periferia capitalei”, adăugând că armata ucraineană "se pregătește să apere Kievul”.

Update 1 martie, 14:50 - Pierderile înregistrate de Rusia până pe 1 martie, în conflictul cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării: Forțele armate ruse au lovit 1.325 de infrastructuri militare ucrainene, inclusiv 43 de posturi de comandă și centre de comunicații. 

Au fost distruse 395 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 59 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 179 de piese de artilerie de câmp și mortiere. 

La 1 martie 2022, armata rusă a distrus două aerodromuri și trei posturi radar de apărare aeriană în Ucraina. Ieșirea unităților ucrainene în Marea Azov este complet blocată.

Update 1 martie, 12:50 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat plenului Parlamentului European în cadrul dezbaterii de astăzi privind invadarea Ucrainei de către Rusia.

Update 1 martie, 12:40 - Bombardamente masive la doar 15 kilometri de România. Rușii au atacat o bază militară

În această dimineață, armata rusă a lansat un atac asupra unei baze militare, situată în staul Cairaclia din regiunea Odesa.

Satul din Ismail se află la dar 15 kilometri de România. Cel care a făcut anunțul este chiar primarul orașului Ismail.

Update 1 martie, 12:50 - Belarusul intră în război în Ucraina 

Trupele belaruse intră marți în regiunea Cernihiv, din Ucraina, alături de ruși. Armata din Belarus a intrat în regiunea Cernihov. 

"Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv", se arată în comunicat.

Locuitorii din satele Slabin, Pakul și Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează transferul de echipament militar.

Update 1 martie, 12:30 - Statul Major al Ucrainei a transmis marți că 5.710 soldați ruși au fost uciși în conflictul din Ucraina, în cele şase zile de atac, susţine un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei.

Oficialul afirmă, de asemenea, că 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.

Moscova a recunoscut duminică faptul că a suferit pierderi, după ce a insistat timp de câteva zile că niciun soldat rus nu a fost pierdut în conflict.

Update 1 martie, 12:50 - Cele mai populare ironii la adresa lui Vladimir Putin de la începerea războiului

Update 1 martie, 12:00 - Imagini cu soldații ruși, luați prizonieri de armata ucraineană

Imaginile au fost surprinse în Karkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, unde toată noaptea armata rusă a atacat cu rachete.

Harkov este sub asediu și nici autoritățile ucrainene nu știu exact cât mai pot rezista, pentru că ce părea o acțiune împotriva obiectivelor militare, ceea ce voia Vladimir Putin și spunea că o să se întâmple, se transformă tot mai mult într-un bombardament asupra obiectivelor civile.

Update 1 martie, 11:10 - Trupele rusești vor fi monitorizate prin satelit | UE i-a cerut centrului său de sateliţi din Madrid să-i furnizeze informații Ucrainei despre mișcările trupelor ruse.

Uniunea Europeană a luat o importantă decizie de ultimă oră în contextul războiului din Ucraina, astfel că oficialii Europeni ar fi trimis deja o instrucţiune către centrul pentru sateliți din Madrid să furnizeze Ucrainei informații cu privire la mișcările armatei ruse.

Update 1 martie, 11:00 - Forțele ruse au anunțat deschiderea a două coridoare umanitare pentru civili din Mariupol.

Forțele ruse le permit locuitorilor din circumscripția Mariupol să părăsească orașul până pe 2 martie prin două coridoare speciale, a declarat Eduard Basurin, reprezentant al Miliției Populare (NM) a Republicii Populare Donețk.

Update 1 martie, 10:25 - Ucraina cere monitorilor internaționali să intervină pentru a asigura cele 15 reactoare atomice a țării, pentru a evita o tragedie

Update 1 martie, 9:40 - Explozie uriașă în Ucraina, după lansarea unei bombe termobarice

Jurnaliștii ucraineni spun că ar fi vorba despre o bombă cu vid, adică o bombă termobarică, acest tip de armament fiind interzis de Convenția de la Geneva.

Update 1 martie, 9:15 - Convoiul militar rus, care se întinde pe câteva zeci de kilometri, avanseză încet către capitala Ucrainei. Imaginile din satelit arată dimensiunea uriaşă a acestuia, care a crescut în ultimele zile. 

Update 1 martie, 8:50 - Se intensifică atacul rusesc în Ucraina. Pe imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din Harkov, se poate vedea cum o rachetă rusească loveşte o clădire guvernamentală din centrul oraşului.

Deocamdată nu se ştie dacă există victime.

Update 1 martie, 8:40 - Maternitate de lângă Kiev, bombardată de ruși. Bebelușii sunt adăpostiți în buncăre | Imaginile durerii în războiul din Ucraina

Update 1 martie, 8:30 - Armata rusă tot înaintează în Ucraina, astfel că oraşul Mariupol este înconjurat din toate părţile, a anunţat primarul oraşului.

Edilul spune că armata rusă avansează marţi dimineaţă din toate direcţiile.

Update 1 martie, 7:52 - Mesaj de ultimă oră al președintelui Zelenski: ”Nu pierdeți vremea! Nu acceptăm această tactică!”

Update 1 martie 07.50. Dmytro Zhyvytsky, șeful regiunii Sumî, a anunțat că peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Ohtîrka.

Invadatorii ruși au bombardat cu artilerie orașul Ohtîrka timp de câteva zile. Unitatea militară situată aici a oferit rezistență, iar rușii au tras asupra ei în mod extrem de agresiv..

În timpul bombardării unității militare, 70 de persoane au fost ucise, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Sumî.

Zhyvytsky a declarat că mai mulți soldați ruși și câțiva rezidenți locali au fost, de asemenea, uciși în luptele care au avut loc duminică, scrie Mediafax

Update 1 martie, 07.21. Infanteria rusească a intrat în orașul Herson, un oraș din sudul Ucrainei, dinspre est, și înaintează, puțin câte puțin, ocupând orașul. Acest lucru demonstrează că și astăzi, în a șasea zi de război, vor continua atacurile Rusiei asupra Ucrainei. 

Update 1 martie, 07.00. Într-o alocuţiune ţinută luni seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile, 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forţele ruseşti.

Zelenski a spus că „astăzi (luni - n.r.), forţele ruseşti au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacţie. A fost în mod clar o crimă de război".

„Harkov este un oraş paşnic, există zone rezidenţiale paşnice, nu există facilităţi militare. Zeci de mărturii ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură rafală trasă eronat, ci de distrugerea deliberată a oamenilor: ruşii ştiau unde trag”.

Update 1 martie 02.55. Noi imagini din satelit publicate de Maxar Technologies arată convoiul militar rus care a ajuns în apropierea capitalei Kiev şi care este mult mai mare decât s-a ştiut până acum.

Potrivit ultimelor informaţii, convoiul, format din tancuri, blindate, cisterne cu combustibil, dar şi echipamente de artilerie, este lung de aproximativ 70 de kilometri, semn că ruşii pregătesc un atac decisiv asupra Kievului.

Update 1 martie 02.36. Sirenele au dat alarma în Kiev, dar şi în oraşul Bila Țerkva, situat la sud de Capitală.

Noi raiduri aeriene ale armatei ruse au fost anunţate de autorităţi, în timp ce oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în buncăre sau subsolurile blocurilor.

Update 1 martie 02.12. Vladimir Putin i-a atacat pe liderii occidentali care au impus sancţiuni dure Rusiei, după ce forţele ruse au invadat Ucraina şi a numit un "imperiu de minciuni" informaţii lansate de aceştia.

Update 1 martie 01.38. Administraţia Vladimir Putin a condamnat în termeni duri, în cursul nopţii, decizia "ostilă" a Washingtonului de a expulzat 12 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, subliniind că Rusia şi Statele Unite ar trebui să acţioneze în sensul păcii internaţionale.

"Este un demers ostil împotriva ţării noastre. Această acţiune a Washingtonului generează dezamăgire profundă şi o respingere absolută la Moscova", a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

Update 1 martie 01.36. Primarul oraşului Harkov, Igor Terekhov, a anunţat că atacurile cu rachetă lansate luni, 28 februarie 2022, de ruşi în oraşul pe care îl conduce au făcut nouă victime în rândul civililor.

Astfel, nouă oameni nevinovaţi, printre care şi trei copii, au murit în urma atacurilor lansate de ruşi în oraşul Harkov, în ultimele 24 de ore.

Update 1 martie 01.32. Rusia a folosit o armă termobarică luni în atacul său asupra Ucrainei, potrivit ambasadoarei ucrainene în SUA, Oksana Markarova.

"Au folosit o bombă cu vid astăzi, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva", a spus ea, citată de corespondentul Reuters Phil Stewart. Potrivit unor surse, arma termobarică ar fi fost folosită în oraşul Cernihiv.

Nu este pentru prima dată, de la începutul războiului din Ucraina, când ruşii folosesc o rachetă termobarică, imagini postate pe reţelele sociale de locuitori demonstrând explozia unei astfel de "bombe cu vid" în oraşul Mariupol, duminică, 27 februarie, în jurul orei 22.50.

Update 1 martie 01.30. Noi explozii puternice au fost filmate în oraşul Herson din Ucraina.

Potrivit surselor imaginilor, rachetele lansate de forţele armate ruse au lovit aeroportul din Herson.

Update 1 martie 01.22. Convoiul militar rus a ajuns la periferia capitalei Kiev.

CNN anunță că, potrivit imaginilor din satelit, convoiul militar rus a avansat de la Ivankiv până la periferia Kievului. Noaptea trecută, imaginile din satelit prezentate de Maxar Tehnologies arătau că blindatele, echipamentele militare şi cisternele cu combustibil care formează convoiul se întindea pe o distanță de 27 de kilometri.

Update 1 martie 01.20. Belarus urmează să participe "direct", alături de Rusia, în războiul din Ucraina, anunţă o sursă guvernamentală ucraineană care citează serviciile de informaţii.

O a doua sursă apropiată de guvernul ucrainean a explicat pentru jurnaliştii de la CNN că administraţia Biden a avertizat deja Ucraina despre faptul că Belarus urmează să se alăture Rusiei în războiul din Ucraina.

Totuşi, până în prezent, în cele cinci zile de război, nu au existat informaţii conform cărora trupe armate din Belarus ar fi fost pregătite să pătrundă pe teritoriul Ucrainei.

Update 1 martie, 00.38. Curtea Penală Internațională deschide o anchetă privind invazia rusă în Ucraina.

Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina „cât mai rapid posibil", a declarat luni, procurorul CPI, Karim A.A. Khan, citat de CNN.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close