Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 533.Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 533.Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 533. Marina ucraineană a anunțat crearea unor coridoare temporare pentru transportul civil pe Marea Neagră, la aproape o lună după denunțarea acordului de transport cerealier de către Rusia.

Război în Ucraina, ziua 533.Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Aug 2023   •   20:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Două persoane au fost ucise și alte două rănite joi de bombardamente ucrainene în regiunea rusă Briansk
  • SUA, Uniunea Europeană, România, Ucraina și Republica Moldova discută vineri, la Galați, rute alternative pentru cerealele Kievului
  • Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
  • Co-fondatorul companiei ruse de tehnologie Yandex denunță "invazia barbară în Ucraina"
  • Trei persoane au fost ucise de bombardamente rusești în orașul Zaporojie
  • Polonia trimite 10.000 de militari la granița cu Belarus
  • Reactorul 4 al centralei nucleare Zaporojie a fost trecut în procedură de "oprire la rece"
  • Directorul unei companii de materiale pirotehnice a fost arestat după explozia masivă de lângă Moscova
  • Atacurile rusești în jurul orașului Kupiansk, din nordul Ucrainei, se intensifică
  • Germania livrează Ucrainei sisteme de rachete Patriot
  • Volodimir Zelenski: Cel puțin trei morți, în urma unui atac rus în orașul Zaporojie
  • Stare de urgență, decretată în Serghiev Posad, lângă Moscova, după explozia de astăzi
  • Armata Ucrainei a atacat o localitate din Rusia. O persoană a fost ucisă
  • Consilierul lui Zelenski: "După război, Rusia va înceta să existe ca amenințare militară pentru Europa!"
  • Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară

Update 20:50 Două persoane au fost ucise și alte două rănite joi de bombardamente ucrainene în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat guvernatorul acesteia, Alexander Bogomaz, potrivit AFP.

"Din nefericire, un alt bărbat a murit ca urmare a rănilor suferite în timpul bombardamentului asupra satului Chausy", a declarat Bogomaz pe Telegram.

Update 19:30 Reprezentanți de rang înalt din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Ucraina, Republica Moldova şi România se reunesc la Galaţi pentru a discuta rutele alternative în vederea transportului cerealelor din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de ambasada SUA la București, care precizează că discuțiile au loc vineri.

"În fața adversității, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galați, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forțele, în urma ieșirii Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră (...) Statele Unite rămân pe poziție fermă alături de Ucraina, promițând sprijin şi asistență continue, pentru a ajuta țara să depășească provocările şi să promoveze prosperitatea în regiune", a specificat ambasada americană, care denunță, pe de altă parte, acțiunile Rusiei de a transforma hrana în armă, punând în pericol securitatea alimentară globală.

La eveniment sunt anunțați ministrul român al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, șeful Biroului american care gestionează regimurile de sancțiuni, Jim O'Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Galați este situat în apropierea porturilor ucrainene la Dunăre atacate în ultimele săptămâni de Rusia cu rachete și drone.

Update 18:00 Marina ucraineană a anunțat crearea unor coridoare temporare pentru transportul civil pe Marea Neagră, la aproape o lună după denunțarea acordului de transport cerealier de către Rusia.

"În același timp, se raportează că amenințarea militară și pericolul minelor amplasate de Rusia rămân de-a lungul tuturor rutelor", a precizat Kievul.

Marina ucraineană a menționat că rutele temporare care le-a anunțat vor fi folosite în primul rând pentru a permite plecarea navelor civile care se află în porturile ucrainene Ciornomorsk, Odesa și Iujnîi.

În prezent, navele comerciale nu mai tranzitează către și dinspre portul ucrainean Odesa și nici către porturile învecinate, ceea ce blochează exportul de cereale ucrainene.

Ultima navă cu cereale la bord a părăsit Odesa în data de 16 iulie. 

Update 17:00 Co-fondatorul gigantului rus de internet Yandex, Arkadi Voloj, a condamnat "invazia barbară" a Rusiei în Ucraina.

"Invazia Rusiei în Ucraina este barbară, iar eu sunt categoric împotriva ei. Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina - mulți dintre ei prieteni și rude - ale căror case sunt bombardate în fiecare zi", a spus antreprenorul pentru Reuters.

"Deși m-am mutat în Israel, trebuie să-mi asum partea mea de responsabilitate pentru acțiunile acestei țări", a precizat el.

Voloj trăiește în Israel din 2014 și-a păstrat pașaportul rusesc.

El a făcut declarația la câteva zile după ce a fost criticat în Rusia, pe seama aparentelor sale eforturi de a se distanța de această țară.

Pe site-ul personal, Voloj se descrie drept un "antreprenor israelian în domeniul tehnologiei, care s-a născut în Kazahstan".

El a părăsit conducerea Yandex după ce a fost plasat în 2022 pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene

Update 16:00 Polonia intenționează să mobilizeze aproximativ 10.000 de soldați la granița cu Belarus.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a precizat că 4.000 de militari vor sprijini direct paza de frontieră, în timp ce restul de 6.000 vor fi în rezervă. 

Decizia vine pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Belarus, în contextul în care autoritățile de la Minsk au anunțat că organizează exerciții militare comune cu mercenarii Wagner în apropierea graniței poloneze.

"Mutăm armata mai aproape de granița cu Belarus pentru a speria agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să ne atace", a spus ministrul Blaszczak.

Polonia a acuzat, săptămâna trecută, grupul de mercenari că i-a încălcat spațiul aerian.

În ultimele luni, Polonia a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de migranți, în special din Orientul Mijlociu și Africa, care încearcă să treacă granița.

Șeful Poliției de Frontieră, Tomasz Praga, a declarat la începutul acestei săptămâni că 19.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera dintre Polonia și Belarus în2023, un număr în creștere față de 16.000, anul trecut.

Update 15:00 Autoritățile ruse l-au reținut, joi, pe directorul tehnic al companiei Piro-Ross, după explozia masivă produsă, miercuri, la uzina militară din Serghiev Posad, situată în apropiere de Moscova.

Potrivit unui comunicat al autorităților, directorul a fost arestat după ce anchetatorii i-au interogat pe angajați și au percheziționat sediul companiei.

Cel puțin 60 de persoane au fost rănite în explozia de miercuri, despre care autoritățile din regiunea Moscovei susțin că nu a fost cauzată de un atac cu drone, ci de aprinderea unor materiale pirotehnice.

Update 14:00 Autoritățile ucrainene au decis, joi, evacuarea orașului Kupiansk, situat în nord-estul Ucrainei, în contextul în care zona riscă să fie ocupată de armata rusă.

În pofida contraofensivei ucrainene, forțele Moscovei avansează de câteva zile spre Kupiansk, notează presa internațională.

Primăria acestei municipalități cu aproximativ 25.000 de locuitori înaintea războiului a anunțat o evacuare obligatorie, din cauza "situației dificile în materie de securitate şi a bombardamentelor continue", notează CNN.

Kupiansk fusese readus sub control ucrainean în septembrie 2022. Armata rusă a confirmat, joi, avansul spre oraș, subliniind că "acțiunile ofensive au permis îmbunătățirea pozițiilor de luptă".

Update 13:00 Trei persoane au murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Zaporojie, capitala administrativă a regiunii cu același nume, aflată sub controlul forțelor Kievului.

Bombardamentele au avut loc miercuri seara, târziu. Două femei tinere și un bărbat au fost uciși, iar alte nouă persoane au fost rănite, au anunțat, joi, oficialii ucraineni.

Secretarul Consiliului municipal, Anatoli Kurtev, a declarat că o biserică a fost distrusă și că alte 15 clădiri au fost avariate.

De asemenea, dronele rusești au distrus, joi, un depozit de combustibil în regiunea Rivne din vestul Ucrainei, a anunțat guvernatorul Vitali Koval pe aplicația de mesagerie Telegram.

Update 12:00 Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, a pierdut din nou conexiunea la ultima linie principală externă de energie electrică rămasă funcțională.

Incidentul a avut loc în timpul nopții.

Centrala a fost comutată pe o linie de rezervă, a anunțat, joi, compania ucraineană Energoatom. 

Administrația centralei a declarat că reactorul numărul 4 a fost mutat de la oprire "la cald" la oprire "la rece", din cauza scurgerilor de abur.

Update 11:00 Atacurile rusești asupra așezărilor din jurul orașului Kupiansk, din nordul Ucrainei, par să se intensifice.

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat că doi civili au fost răniți peste noapte în urma bombardamentelor în satul Kindrashivka, la nord de oraș, potrivit CNN.

El a spus că clădirea consiliului municipal din Kupyansk a fost lovită de un atac aerian.

"În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat masiv așezările din districtele Bohodukhiv, Harkov, Chuhuiv, Izium și Kupiansk cu bombe aeriene ghidate și alte arme:, a spus Syniehubov.

El a adăugat că apărarea ucraineană a respins atacurile inamice în zonele Sinkivka și Ivanivka, la nord-est de Kupiansk.

Update 08:00 Germania consolidează apărarea antiaeriană a Ucrainei cu încă două baterii de rachete Patriot, conform listei oficiale a ajutorului militar pentru Kiev actualizată săptămânal de guvernul german, informează joi dpa.

Sistemele Patriot construite de SUA sunt deosebit de valoroase pentru Ucraina. Potrivit Kievului, bateriile Patriot au interceptat deja de mai multe ori rachete hipersonice ruseşti.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe reţelele de socializare că acest ajutor a fost convenit cu cancelarul german Olaf Scholz."Îndeplinirea acordului nostru va salva mii de vieţi ale poporului nostru. Continuăm să lucrăm pentru a întări Ucraina şi a o proteja de teroarea rusă", a scris preşedintele Zelenski.

Noile livrări din partea Germaniei includ şi zece vehicule cu şenile polivalente Bandvagn 206, şase camioane cu semiremorci de mare capacitate şi aproximativ 6000 de cartuşe de muniţie fumigenă pentru piese de artilerie cu calibru de 155 milimetri. Germania a furnizat, de asemenea, mitraliere, ochelari militari de protecţie, binocluri şi echipamente pentru deminare

Update 00:00 Cheltuielile militare ale Ucrainei pot fi estimate în termeni anuali la aproape 46 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă cheltuieli lunare în medie de 3,8 miliarde de dolari, adică de 3,2 ori mai puțin decât cheltuielile Rusiei, estimate la 12,1 miliarde de dolari, a precizat expertul ucrainean Mihailo Goncear.

Potrivit acestuia, dezechilibrul este evident și periculos subliniază. "Diferența nu este nici măcar de jumătate, chiar și cu ajutorul oferit de occidentali”, a precizat el.

Estimările SIPRI și ale serviciilor secrete britanice privind costurilor militare reale ale Rusiei au fost la nivelul anului 2022 - 85,8 miliarde de dolari, a afirmat Goncear. Desigur, acest lucru nu corespunde cu starea reală a lucrurilor și ridică îndoieli cu privire la adecvarea ideilor analiștilor despre Rusia.

Mihail Goncear a precizat că forțele armate ale Kievului au primit până acum din partea Statelor Unite armament și echipamente în valoare de 17,54 de miliarde de dolari, adică nici măcar jumătate din suma de 43,1 de miliarde de dolari.

În opinia sa, Rusia este un "inamic epuizat” care "poate fi învins mai repede și la un cost mai mic”.

Război în Ucraina, 9 august | Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară

Război în Ucraina, 8 august | Volodimir Zelenski admite dificultăţile contraofensivei

Război în Ucraina, 7 august | SBU: Volodimir Zelenski a fost vizat de o tentativă de asasinat

Război în Ucraina, 6 august | Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"

Război în Ucraina, 5 august | Kievul susţine că Rusia a pierdut aproape 250.000 de militari până în prezent

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close