Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 529. Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"

Război în Ucraina, ziua 529. Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"

Război în Ucraina, ziua 529. Rusia a lansat un atac de proporţii, noaptea trecută, asupra mai multor oraşe din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că o bombă ghidată rusească a lovit un centru de transfuzii.

Război în Ucraina, ziua 529. Aeroport din Moscova, închis din cauza unor drone | Volodimir Zelenski: "Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare"
Sursa foto: Getty Images I Omar Marques / Stringer
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2023   •   23:04

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia folosește bombe de 5,5 tone „menite să distrugă portavioanele” pentru a lovi proviziile de cereale din Ucraina
  • Ucraina își revendică responsabilitatea pentru atacurile la poduri și conducte de gaze
  • Rusia nu a făcut progrese majore în timp ce luptele se desfășoară pe frontul de est 
  • Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra podului din Crimeea, spune Rusia
  • Aeroportul Vnukovo din Moscova, închis din cauza unor drone
  • Ucraina spune că a respins toată ziua atacurile rușilor
  • Ucraina acuză Rusia că lansează rachete Kinjal din Belarus
  • O alertă de raid aerian a pornit sâmbătă după amiază, în capitala ucraineană Kiev
  • Ucraina va evacua cu forţa copiii din 9 aşezări din regiunea Doneţk
  • Ucraina anunţă că Rusia a pierdut aproape 250.000 de militari până în prezent
  • Petrolier rusesc, atacat de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci
  • AP: Ucraina confirmă atacul cu dronă maritimă de la Novorossiisk
  • China confirmă participarea la discuțiile de pace în Ucraina, de la cate Rusia a fost exclusă

Update 23:00 Zelenski: Cine crede că războiul este „undeva acolo departe” trebuie să revină la realitate

Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel duminică seară la concentrarea maximă a tuturor cetățenilor ucraineni pentru a obține victoria în războiul împotriva Rusiei, scrie Ukrainska Pravda.

„Ucraina nu are nevoie de nimic altceva în afară de tărie, de nimic altceva în afară de concentrare maximă pentru a obține victoria”, a spus Zelenski, în discursul său video zilnic adresat națiunii.

„Dacă cineva crede că războiul este "undeva acolo departe" și că altcineva ar trebui să câștige războiul, atunci trebuie să revină la realitate.

Doar ca națiune putem reuși să ne descurcăm”, a punctat liderul de la Kiev.

Zelenski a precizat că „trebuie să obținem rezultate pentru Ucraina și pentru toți cei care luptă pentru Ucraina” în fiecare zi.

Update 21:40 Rusia folosește bombe de 5,5 tone „menite să distrugă portavioanele” pentru a lovi proviziile de cereale din Ucraina

Rusia își folosește „cele mai bune arme”, inclusiv muniții menite să distrugă portavioanele pentru a viza proviziile de cereale ucrainene, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. 

Acesta susține că, de când Rusia și-a încheiat retragerea din inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră la 17 iulie, „mii de tone” de cereale au fost distruse. 

Ministerul Apărării spune că Rusia folosește Kh-22 (cunoscut printre membrii NATO ca rachete AS-4 Kitchen), muniție de 5,5 tone care au fost concepute inițial pentru a dezactiva portavioanele, pentru a viza silozurile și infrastructura. 

Se adaugă că distrugerea infrastructurii și a cerealelor în sine a condus la creșterea costului alimentelor în țările africane care se bazează pe aprovizionarea ucraineană. 

Update 20:40 Ucraina își revendică responsabilitatea pentru atacurile la poduri și conducte de gaze, de dumincă dimineață

Ucraina tocmai și-a revendicat responsabilitatea pentru două atacuri care au avut loc în această dimineață. 

Ministerul ucrainean al Apărării a spus că atacurile asupra podului Chongar din Crimeea și a unei conducte de gaze de lângă Henichesk au fost opera forțelor aeriene ucrainene.

Făcând aluzie la lovituri masive în Ucraina peste noapte, ministerul a spus că „zeci de rachete rusești și Shahed (drone) au căutat avioane ucrainene și rachete Storm Shadow pe aerodromuri. 

„Dar abia astăzi, în Chongar și lângă Henichesk, rușii i-au găsit în sfârșit”.

Imaginile arată deteriorarea podului Chongar, care leagă Crimeea de Ucraina continentală (și ocupată în prezent), în timp ce oficialii ruși au spus că greva asupra conductei din Arabat Spit de lângă Henichesk care a lăsat fără gaz 20.000 de locuitori din Herson, controlat de Moscova.

Update 19:00 Rusia nu a făcut progrese majore în timp ce luptele se desfășoară pe frontul de est, spune armata ucraineană

Au avut loc lupte grele de-a lungul liniei frontului de est în război, cu sute de confruntări recente, dar Rusia nu a reușit să facă niciun progres semnificativ, a declarat duminică un oficial militar ucrainean, potrivit CNN. 

Soldații Kievului au avut succes în special în jurul Bahmutului, unde au avut loc unele dintre cele mai sângeroase lupte din război, a declarat pentru CNN Serhii Șerevati, un comandant adjunct și purtător de cuvânt al forțelor ucrainene din estul țării.

Șerevati a declarat că trupele ucrainene avansează „sute de metri în fiecare zi”, în ciuda unei rezistențe dure a rușilor.

Forțele de la Kremlin au tras peste 650 de obuze acolo numai în ultima zi, a spus el.

„Inamicul opune o rezistență acerbă”, a declarat comandantul pentru CNN.

El a adăugat că mișcarea de-a lungul liniei frontului a fost în general statică, în ciuda intensității luptelor.

Update 16:45 Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra podului din Crimeea, spune Rusia, potrivit Sky News.

Presa rusă a raportat trei sau patru explozii la podul Chongar din Crimeea.

O poză publicată pe Telegram susține că arată una dintre explozii.

Serghei Aksyonov, liderul instalat de Rusia al Crimeei controlate de Moscova, spune că Ucraina a atacat podul cu rachete.

„Inamicul a lansat o lovitură cu rachete în zona podului Chongar din nordul Crimeei”, a spus el pe Telegram. 

El a spus că, în timp ce majoritatea rachetelor au fost doborâte, una a reușit să-și atingă ținta. 

"Sunt avariate la suprafața drumului podului auto, lucrările de reparații au început deja. Nu există victime."

Ucraina a lovit anterior același pod, care este una dintre puținele legături dintre Crimeea și Ucraina continentală, în iunie. 

Vine după un atac cu dronă maritimă asupra unui tanc din apropierea podului Kerci, care leagă Crimeea de Ucraina.

Update 14.40. Autorităţile ruse au anunţat, astăzi, doborârea uneri drone ucrainene care se îndrepta spre Moscova, aceasta fiind cea mai recentă dintre tentativele Administraţiei Volodimir Zelenski de atacare a capitalei Rusiei.

"Astăzi, în jurul orei 11.00 (11.00, ora României), o dronă a încercat să ajungă la Moscova. A fost distrusă în apropierea oraşului. Nu s-au înregistrat victime", a declarat Serghei Sobianin, primarul capitalei Rusiei, citat de publicaţia britanică The Telegraph.

Din cauza incidentului, produs în districtul Podolski, au fost suspendate scurt timp zborurile pe Aeroportul Vnukovo.

Administraţia Vladimir Putin a catalogat recent drept semne ale "disperării" tentativele Ucrainei de a comite acte de tip "terorist" asupra Moscovei, după o serie de atacuri care au vizat capitala Rusiei, fără însă a se solda cu daune semnificative.

Update 13.05. Alertă la Moscova. Unul dintre aeroporturile din capitala Rusiei a fost închis ca urmare a unor ameninţări privind atacuri cu drone.

Update 10.15. Rusia a lansat peste noapte un atac în mai multe valuri asupra Ucrainei, folosind 70 de arme de asalt aerian, inclusiv rachete de croazieră și hipersonice, dar și drone de fabricație iraniană, au anunțat duminică forțele aeriene din Kiev, potrivit Reuters.

Forțele aeriene de la Kiev susțin că apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 30 din 40 de rachete de croazieră și toate cele 27 de drone Shahed pe care Rusia le-a lansat peste noapte.

Update 08.10. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că o bombă a rușilor a lovit un centru de transfuzie sanguină. Ucraina a fost vizată de un atac de proporții al rușilor în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O bombă ghidată a lovit un centru de transfuzie sanguină din nord-estul Ucrainei, provocând moartea și rănirea unor persoane, a declarat președintele Ucrainei, potrivit BBC.

„Înfrângerea teroriștilor este o chestiune de onoare pentru toți cei care prețuiesc viața. Această crimă spune totul despre agresiunea rusă", a spus liderul ucrainean.

El nu a precizat câte persoane au fost ucise și rănite în urma atacului. Informația nu a putut fi verificată din surse independente, iar rușii nu au comentat acuzațiile ucrainenilor.

Președintele Zelenski a mai spus că sâmbătă seara Rusia a efectuat un atac cu rachete care a vizat o companie aeronautică condusă de grupul Motor Sich în vestul regiunii Khmelnytskyi.

Atacurile rusești au loc după ce Moscova a acuzat Ucraina că a lovit un petrolier rusesc în Marea Neagră.

În luna iunie, Lituania s-a angajat să cumpere Ucrainei două sisteme avansate de rachete sol-aer norvegiene (NASAMS). 

La acea vreme, nu exista nicio indicație cu privire la momentul în care urma să fie îndeplinit acel angajament, deși știrile de astăzi sugerează că armele urmează să fie transferate în curând, potrivit Sky News.

„Sistemele de lansare a rachetelor NASAMS, echipamentele logistice și o mulțime de alte elemente de sprijin vor fi în curând predate Ucrainei", a declarat ministrul lituanian al apărării.

Acesta a mai adăugat că Lituania a furnizat deja Ucrainei elicoptere Mi-8, tunuri antiaeriene L-70 (și muniție), transportoare blindate M113, milioane de cartușe și muniție pentru lansatoare de grenade în primele șapte luni ale acestui an.

Sistemele NASAMS sunt deja utilizate pe teren în lupta Ucrainei împotriva Rusiei, Norvegia și SUA predând deja câteva dintre ele Kievului.

Război în Ucraina, 5 august | Kievul susţine că Rusia a pierdut aproape 250.000 de militari până în prezent

Război în Ucraina, 4 august | China confirmă participarea la discuțiile din Arabia Saudită privind pacea în Ucraina, discuții de la care Rusia a fost exclusă

Război în Ucraina, 3 august | Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri

Război în Ucraina, 2 august | Putin și Erdogan fac pregătiri pentru o întâlnire față în față, în Turcia

Război în Ucraina, 1 august | Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close