Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 524. Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 524. Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 524. O dronă a fost doborâtă, marţi după-amiază, în oraşul Sevastopol, în regiunea Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă începând din anul 2014, anunţă administraţia regională rusă, potrivit postului de televiziune CNN şi cotidianului The Guardian.

Război în Ucraina, ziua 524. Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   21:10

Cele mai importante știri din ultime 24 de ore:

  • Medic ucis în bombardamentul rusesc asupra unui spital din Herson
  • Rusia acuză Ucraina de atacarea unei nave comerciale, pe Marea Neagră / Kievul respinge acuzaţiile
  • Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de lovitura de stat din Niger
  • SUA, preocupate că Ucraina rămâne fără muniție în războiul cu Rusia
  • Deputații de la Chișinău au adoptat legea inițiată de Maia Sandu privind combaterea dezinformării
  • Moscova anunță că două dintre navele sale de război au fost atacate cu drone în Marea Neagră
  • Șeful armatei ruse ar fi inspectat regiunea ucraineană Zaporojie, parțial ocupată de trupele Moscovei
  • Rusia a bombardat un cămin de elevi din Harkov
  • Complexul "Moscova City" din capitala rusă a fost lovit de drone pentru a doua oară în decurs de două zile 
  • Zelenski: atacul rusesc asupra lui Krîvîi Rih este terorism
  • Șase morți și zeci de răniți, în urma atacurilor armatei ruse asupra localității Krîvîi Rih
  • Efectele războiului din Ucraina: starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 60 de zile
  • Autorități ucrainene: 180.000 de tone de cereale au fost distruse în nouă zile de atacuri rusești
  • Rusia avertizează Occidentul asupra intenţiei de a furniza garanţii de securitate Ucrainei
  • Kremlinul consideră semn al "disperării" actele "teroriste" ucrainene asupra Moscovei

Update 21:10 O dronă a fost doborâtă, marţi după-amiază, în oraşul Sevastopol, în regiunea Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă începând din anul 2014, anunţă administraţia regională rusă, potrivit postului de televiziune CNN şi cotidianului The Guardian.

"Potrivit datelor preliminare, un aparat aerian fără pilot a fost doborât în zona Kara-Kova. A avut loc o explozie la sol, iar vegetaţia a luat foc. Pompierii acţionează pentru stingerea focului", a declarat Mihail Razvojaev, guvernatorul rus al regiunii Sevastopol.

Incidentul intervine după mai multe atacuri cu drone produse în ultimele zile în oraşul Moscova, atribuite de autorităţile ruse Ucrainei.

Rusia a anexat unilateral regiunea ucraineană Crimeea în 2014, printr-o acţiune care nu este recunoscută la nivel internaţional.

Update 20:30 Un medic a fost ucis şi cinci cadre medicale au fost rănite marţi în urma bombardamentelor ruseşti asupra unui spital din oraşul Herson (sudul Ucrainei), au declarat marţi responsabili regionali, citaţi de Reuters.

"Astăzi la (ora locală) 11:10 (08:10 GMT), inamicul a lansat un alt atac asupra locuitorilor paşnici ai comunităţii noastre", a indicat şeful administraţiei militare Roman Mrociko pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Fotografii postate de oficiali arată podeaua însângerată şi o gaură mare în acoperiş, cu dărâmături împrăştiate pe podea.

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a declarat că patru cadre medicale au fost rănite în afară de o asistentă grav rănită, despre care s-a anunţat anterior.

Update 19:25 Guvernul Islandei a anunţat, marţi, decizia de închidere a Ambasadei din Rusia, pe fondul deteriorării relaţiilor bilaterale din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

La începutul lunii iunie, Thordis Gylfadottir, ministrul islandez de Externe, semnalase că situaţia nu permitea desfăşurarea activităţilor diplomatice în Rusia, iar Moscova denunţase "o acţiune antirusă", ameninţând că va recurge la acţiuni simetrice.

Update 16:50 Autorităţile ruse au anunţat, marţi dimineaţă, respingerea unui atac asupra unei nave comerciale pe Marea Neagră, atribuind agresiunea Ucrainei, care însă susţine că nu a comis niciun atac.

Ministerul rus al Apărării a transmis că a respins, marţi, un atac cu rachete asupra unui vas comercial, informează agenţia Interfax şi site-ul Tagesschau.de.

De asemenea, au fost atacate cu drone două nave militare ruse, la circa 350 de kilometri sud-vest de Sevastopol. Dronele ucrainene au fost distruse.

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susţine însă, potrivit agenţiei Reuters, că forţele militare ucrainene nu au atacat nicio navă comercială. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 15:30 Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susține că Rusia a provocat lovitura de stat din Niger, în contextul în care situația pe frontul din Ucraina nu este marcată de avansuri spectaculoase pentru niciuna dintre părțile în conflict.

"Acum este absolut clar că Rusia se află în spatele așa-numitei 'lovituri de stat militare din Niger. Este o tactică standard a Rusiei: să distragă atenția, să profite de moment și să extindă conflictul. Sprijinul exprimat față de rebeli de către reprezentanții pro-ruși din Mali și Burkina Faso (unde grupul paramilitar Wagner joacă un rol activ) nu face decât să întărească teza că Rusia are un scenariu global de a provoca instabilitate, pentru a submina securitatea mondială.

Este timpul să tragem concluzia corectă: doar înlăturarea clanului Putin și trimiterea Rusiei într-o renaștere politică poate garanta inviolabilitatea regulilor și stabilitatea lumii", a scris Podoliak pe Twitter.

Guvernele din Burkina Faso și Mali au anunțat, luni, că o intervenție militară pentru a-l reinstala la putere pe președintele nigerian Mohamed Bazoum, răsturnat de la putere în urma unui puci militar recent, ar reprezenta "o declarație de război" împotriva celor două state africane.

Reacția a venit la o zi după ce, duminică, liderii ECOWAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest) au dat un ultimatum de o săptămâna juntei militare din Niger pentru "a reveni complet la ordinea constituțională", afirmând că nu exclud "recurgerea la forță" dacă este cazul.

Update 13:30 Administrația SUA depune eforturi pentru a suplimenta aprovizionarea Ucrainei cu muniție esențiala, în contextul lipsurilor cu care se confruntă forțele militare ale Kievului în ofensiva contra trupelor ruse, informează cotidianul Financial Times.

Efortul de aprovizionare cu muniție se concentrează pe obuze de 155 de milimetri, utilizate de sistemele detașate pe linia frontului.

Planul prevede livrări din stocurile aliaților internaționali, pe termen scurt, și intensificarea producției în Statele Unite în următorii doi ani.

"Eu stau în birou în fiecare dimineață şi analizez timp de 30 de minute situația muniției", a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden.

Conform unor oficiali, Administrația Biden știe de câteva luni că Ucraina va începe să ducă lipsă de muniție şi a intensificat eforturile pentru transferul de obuze pe linia frontului, în contextul în care războiul este într-o etapă crucială.

Și stocurile europene sunt limitate, astfel că Ucraina a început să utilizeze rachete de fabricație coreeană.

Statele Unite au semnat deja acorduri cu Bulgaria şi Coreea de Sud pentru a furniza Ucrainei obuze, iar negocierile cu Japonia sunt în curs. 

Update 12:30 Deputații de la Chișinău au adoptat, luni, proiectul privind înființarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

Inițiativa legislativă îi aparține președintei Maia Sandu.

Conform textului adoptat, noul organism are misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă un pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale.

Instituția nou-creată "va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor", se arată în textul de lege, care precizează că măsurile Centrului în raport cu alte autorități și cu mediul privat vor avea "caracter de recomandare".

Încă din luna mai, Maia Sandu a anunțat "înființarea PATRIOT, un centru național de apărare informațională și combatere a propagandei".

După lansarea în dezbatere publică, s-a renunțat la denumirea "PATRIOT" iar termenul "propagandă" a fost înlocuit cu "dezinformare".

Sandu a respins acuzațiile că și-ar propune reintroducerea cenzurii prin noul organism.

Ea a acuzat anterior, în repetate rânduri, Rusia că atacă Republica Moldova prin minciună și propagandă.

Update 11:30 Moscova anunță că navele de război "Serghei Kotov" și "Vasili Bîkov" au fost atacate cu drone în Marea Neagră

Informația vine de la Ministerul rus al Apărării, care susține că atacurile din cursul nopții de luni spre marți au fost respinse.

Instituția citată afirmă că vasele de război au fost atacate la 340 de kilometri sud-vest de Sevastopol.

Potrivit ministerului rus, "cele trei drone navale ale inamicului au fost distruse" cu armamentul de la bordul celor două nave.

Săptămâna trecută, armata rusă a anunțat că a respins un atac similar cu două drone navale ucrainene asupra navei "Serghei Kotov".

Update 10:30 Șeful Statului Major al forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov, a inspectat trupele din regiunea ucraineană Zaporojie, parțial ocupată.

Potrivit presei ruse de stat, Gherasimov a vizitat un centru de comandă și a insistat asupra necesității "atacurilor preventive" împotriva forțelor ucrainene.

Nu este clar când a avut loc vizita șefului armatei ruse.

CNN amintește că, la începutul acestui an, Gherasimov a fost instalat de ministrul Serghei Șoigu la conducerea operațiunilor militare din Ucraina.

Update 09:30  Cel puțin o persoană a fost rănită după ce un atac cu drone rusești a lovit căminul unui colegiu din Harkov.

Dronele au distrus două etaje ale acestei clădiri din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au anunțat autoritățile locale.

"Una dintre drone a distrus două etaje ale unui cămin. A izbucnit un incendiu, iar serviciile de urgență sunt la fața locului", a transmis primarul din Harkov, Igor Terehov, pe Telegram.

În timpul atacului nu se aflau elevi în cămin.

"Au avut loc două lovituri în timpul nopții, una asupra colegiului și alta asupra centrului orașului", a spus, la rândul său, șeful poliției din Harkov, Volodimir Timoșko.

Update 08:30 O clădire înaltă din Moscova a fost lovită de o dronă la etajul 21, la primele ore ale dimineții de marți.

Anunțul a fost făcut de primarul Serghei Sobianin.

Aceeași clădire a fost atacată duminică, potrivit BBC.

Primarul rus a precizat că mai multe drone au fost doborâte în cursul nopții de luni spre marți, dar una a zburat spre același turn din complexul Moscova City care a fost vizat de un atac în cursul zilei de duminică.

Fațada clădirii a fost avariată la etajul 21, însă nu sunt persoane rănite, a spus Sobianin.

Pe internet circulă imagini care, aparent, surprind momentul impactului de marți dimineață.

Astfel, o cameră de supraveghere dintr-o încăpere imortalizează o explozie de lumină produsă în apropiere, care ar putea proveni de la detonarea încărcăturii dronei. Alte imagini arată clădirea înaltă cu urme de fum lângă ziduri.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina pentru ultimul atac însă comentatorii militari independenți nu exclud varianta unei operațiuni sub steag fals, care să ofere Rusiei pretextul escaladării conflictului.

Update 00:01 Ministerul ucrainean al Apărării a semnat un acord cu compania turcă Baykar Makina pentru construirea unui centru de servicii pentru repararea și întreținerea dronelor în Ucraina, a declarat luni un oficial al ministerului, potrivit The Guardian.

"Crearea unui centru de servicii va fi o contribuție semnificativă la consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei și va contribui la apropierea victoriei noastre”, a declarat secretarul de stat al ministerului, Kostiantin Vashchenko.

Potrivit Reuters, peste 10.000 de operatori de drone au fost instruiți, iar alți 10.000 sunt în curs de pregătire, a declarat săptămâna trecută Mihail Fedorov, un viceprim-ministru responsabil cu "Armata de drone”.

Atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au folosit o gamă largă de vehicule aeriene fără pilot (UAV), care au ca scopuri recunoașterea și asaltul în timpul războiului.

Presa ucraineană a raportat la începutul acestei luni, citându-l pe ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamyșin, că Baykar a început construcția unei fabrici de fabricare a dronelor Bayraktar în Ucraina.

Război în Ucraina, 31 iulie | Rusia acuză Ucraina că a bombardat un autobuz în Donețk | Armata rusă a bombardat orașul natal al lui Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, 30 iulie | Războiul "ajunge în Rusia" și este acum "inevitabil", avertizează Zelenski

Război în Ucraina, 29 iulie | Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți. Ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene

Război în Ucraina, 28 iulie | Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina

Război în Ucraina, 27 iulie | Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close