Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 520. Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 520. Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 520. Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis vineri liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că Moscova tratează cu respect propunerea lor de pace privind Ucraina şi o studiază 'cu atenţie'.

Război în Ucraina, ziua 520. Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iul 2023   •   20:05

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore: 

  • Rusia atacă din nou insula Șerpilor
  • UE a decis sancţiuni contra Rusiei din cauza unei campanii de propagandă despre războiul din Ucraina
  • Rusia anunţă interceptarea a două rachete lansate din Ucraina
  • Numeroşi răniţi în urma unei explozii produse în Rusia, în apropierea frontierei cu Ucraina
  • Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina
  • Kremlinul: Suntem gata de dialog, dar Kievul refuză
  • Un fermier a fost ucis de o bombă cu dispersie, în sudul Ucrainei
  • Frontiera Ucraineană: Minskul folosește Wagner pentru a agrava situația de la graniță, dar nu reprezintă o amenințare
  • Vladimir Putin promite cereale gratis ţărilor din Africa în schimbul susţinerii politice
  • Ministerul rus al Apărării anunță că a distrus un avion ucrainean fără pilot care viza regiunea Moscovei
  • Tancurile occidentale, aproape inutile în război. Soldații ruși folosesc ”o nouă armă” pentru a opri contraofensiva Ucrainei
  • Rusia pune încă un judecător de la Haga pe lista persoanelor căutate
  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost fotografiat la Sankt Petersburg, la summit-ul Rusia - Africa

Update 22:45 - Rusia atacă din nou insula Șerpilor, potrivit unei informații care vine pe raportul zilnic de război. Atacul are loc după ce în ultimele zile au venit mai multe anunțuri de la Moscova în legătură cu exercițiile militare pe care le desfășoară în zona Mării Negre, precum și avertismentul pe care l-au transmis inclusiv Bulgariei, că zona sa de influență economică ar putea fi afectată de intrarea navelor de război sau de tirurile acestora în timpul acestor așa-zise manevre.

Update 20:05 - Consiliul Uniunii Europene a anunţat, vineri, sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi din Rusia implicate într-o campanie de distorsionare a informaţiilor despre invazia militară rusă în Ucraina.

"Astăzi, Consiliul UE a decis impunerea de măsuri restrictive împotriva a şapte persoane şi a cinci entităţi responsabile de efectuarea unei campanii de manipulare a informaţiilor denumită Recente Ştiri de Încredere ('RRN', Recent Reliable News), în scopul distorsionării informaţiilor şi răspândirii propagandei în sprijinul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Această campanie, la care participă organisme guvernamentale şi entităţi afiliate statului rus, se bazează pe pagini de ştiri false care uzurpă identitatea publicaţiilor naţionale şi a website-urilor guvernamentale, precum şi pe conturi false pe reţele de socializare online. Această manipulare informaţională coordonată şi punctuală se înscrie în campania hibridă mai largă a Rusiei împotriva Uniunii Europene şi a statelor membre", anunţă Consiliul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Îi vizăm pe cei care efectuează manipulări ale informaţiilor şi recurg la interferenţe în cadrul amplei campanii hibride a Rusiei împotriva Uniunii Europene şi a statelor membre. Prin extinderea listei persoanelor sancţionate, transmitem un semnal puternic că ştim cum manipulează spaţiul nostru informaţional şi cum operează. Suntem puternici în determinarea de a împiedica, a descuraja şi a reacţiona eficient, prin noi instrumente, la aceste ameninţări", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Până în prezent, Uniunea Europeană a sancţionat în total aproximativ 1.800 de persoane şi entităţi implicate în acţiuni ale Rusiei de subminare a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei.

Update 18:40 - Autorităţile militare ruse au anunţat, vineri, interceptarea a două rachete ucrainene în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

Cele două rachete au fost incerceptate în regiunea Rostov-pe-Don, foarte aproape de frontiera cu Ucraina. Prima a fost interceptată deasupra localităţii ruse Taganrog, unde cel puţin 15 persoane au fost rănite din cauza căderii fragmentelor de rachete.

"Regimul de la Kiev a comis un nou atac terorist asupra infrastructurii rezidenţiale din Taganrog. Au căzut fragmente ale rachetei pe teritoriul oraşului", a transmis Ministerul rus al Apărării.

A doua rachetă a fost interceptată deasupra localităţii ruse Azov, iar resturile au căzut pe un câmp.

Regiunea rusă Rostov-pe-Don se află foarte aproape de frontul din sud-estul Ucrainei.

Update 17:30 - Numeroase persoane au fost rănite în urma unei explozii produse vineri în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, anunţă autorităţile locale, citate de cotidianul Le Monde.

Explozia s-a produs în localitatea Taganrod, în regiunea Rostov-pe-Don, la doar 45 de kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina.

Cel puţin 15 persoane au fost rănite în deflagraţie, conform bilanţului preliminar raportat de autorităţile ruse.

Guvernatorul regional, Vasili Golubev, a sugerat că explozia este rezultatul unui atac cu rachetă, în contextul în care localitatea se află aproape de frontul din sud-estul Ucrainei.

Update 16:20 Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis vineri liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că Moscova tratează cu respect propunerea lor de pace privind Ucraina şi o studiază 'cu atenţie' pentru găsirea unei ieşiri din conflictul armat, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

La jumătatea lunii iunie, o delegaţie africană s-a deplasat în Ucraina, apoi în Rusia pentru a-şi propune medierea în conflictul în Ucraina, fără ca totuşi să ajungă la rezultate imediate.

Propunerile ţărilor africane prevedeau în special o "detensionare de ambele părţi", "recunoaşterea suveranităţii" ţărilor aşa cum era recunoscută de ONU şi "garanţii de securitate" pentru toate părţile, notează AFP.

Update 15.15 Kremlinul: Suntem gata de dialog, dar Kievul refuză

Rusia este pregătită pentru dialog cu privire la un acord politic, dar Ucraina refuză orice oportunitate, în ciuda faptului că se află într-o situaţie dificilă. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Taas.

În repetate rânduri, Zelenski a anunţat că nu poate discuta cu Rusia cât timp armele nu "tac" pe front. În plus, nu acceptă concesii teritoriale şi vrea recuperarea inclusiv a zonelor anexate ilegal de Kremlin, în 2014.

Update 14.07 Un fermier a fost ucis de o bombă cu dispersie, în sudul Ucrainei

Un fermier a murit după ce o bombă cu dispersie a explodat în sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean, potrivit Sky News. Serhii Shaihet, șeful poliției din regiunea Nikolaiev, a anunțat pe Telegram că incidentul a avut loc în apropierea satului Lepetikha.

Doi tractoriști au mers pe câmp pentru a aduna paie pentru vite, iar unul dintre ei a călcat pe un proiectil cu dispersie aflat în pământ. Dispozitivul a explodat, omorând un bărbat de 48 de ani și rănindu-l pe celălalt.

„Încă o dată, fac apel la cetățeni să fie cât mai atenți și mai precauți posibil, în special în acele așezări care au fost supuse unor bombardamente frecvente", a transmis Shaihet.

Bombele cu dispersie sunt muniții formate din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari, cu scopul de a distruge obiecte în mișcare.

Update 11.52 Frontiera Ucraineană: Minskul folosește Wagner pentru a agrava situația de la graniță, dar nu reprezintă o amenințare

Belarusul folosește forțele Wagner pentru a amenința și a destabiliza o situație deja tensionată, dar nu reprezintă o amenințare militară la adresa Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Gărzii de Frontieră, Andrii Demchenko, la 28 iulie, la televiziunea ucraineană, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit lui Demchenko, deși granița cu Belarus este sigură, serviciile de informații ucrainene continuă să monitorizeze mercenarii pentru activități neobișnuite.

Comentariile au fost făcute în contextul în care cel de-al 13-lea convoi de mercenari Wagner a sosit în Belarus, format din peste 80 de vehicule, potrivit grupului de monitorizare belarus Belarusian Hayun. Vehiculele includ vehicule blindate, camioane de combustibil, autobuze de pasageri, camioane de marfă, camionete și vehicule de pasageri, printre altele. Convoiul a inclus, de asemenea, un autobuz gri cu stema roșie și verde a Belarusului lui Lukașenko. Se crede că peste 5.000 de mercenari Wagner se află în prezent în Belarus, transferați acolo după revolta lor de scurtă durată împotriva armatei ruse în iunie.

Liderul belarus Alexander Lukașenko a afirmat că luptătorii Wagner cer cu insistență să atace Polonia, membră NATO.

Update 10.06  Vladimir Putin promite cereale gratis ţărilor din Africa în schimbul susţinerii politice

Preşedintele rus, Vladimir Putin, vrea susţinerea ţărilor africane şi promite în schimb cereale gratis. Liderul de la Kremlin a promis că Rusia va suporta inclusiv transportul grânelor, care urmează să ajungă în următoarele 3-4 luni în 6 state de pe continentul african.

Update 09.27 Ministerul rus al Apărării anunță că a distrus un avion ucrainean fără pilot care viza regiunea Moscovei

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a distrus un avion fără pilot la bord pe care Ucraina l-a lansat în cursul nopții pentru a ataca regiunea Moscovei, scrie CNN.

O tentativă a Kievului „de a efectua un atac terorist cu un vehicul aerian fără pilot la bord asupra unor instalații din regiunea Moscovei a fost dejucată. Vehiculul fără pilot a fost distrus cu ajutorul mijloacelor de apărare aeriană”, a precizat ministerul într-un comunicat pe Telegram.

Nu s-au înregistrat victime sau pagube, a adăugat acesta. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat, de asemenea, atacul.

CNN nu a putut verifica informaţiile dintr-o sursă independentă.

Update 08.45 Tancurile occidentale, aproape inutile în război. Soldații ruși folosesc ”o nouă armă” pentru a opri contraofensiva Ucrainei

Generalul însărcinat cu ofensiva în sudul Ucrainei a declarat că Rusia a creat câmpuri minate cu mai multe straturi și linii de apărare fortificate care pun în dificultate înaintarea tancurilor și vehiculelor blindate furnizate de Occident.

În plus, soldații ruși au dat dovadă în ultimul timp de ”profesionalism”, împiedicând forțele ucrainene să ”avanseze rapid”, mărturisește generalul Tarnavski într-un interviu acordat pentru BBC.

Parlamentul ucrainean a votat joi pentru prelungirea legii marţiale cu încă 90 de zile, până la 15 noiembrie, excluzând astfel posibilitatea organizării de alegeri legislative în octombrie, relatează Reuters.

Ucraina a introdus legea marţială la 24 februarie 2022, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia la scară largă.

De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.

Alegerile nu pot fi organizate în timpul cât este în vigoare legea marţială şi, în condiţiile în care alegătorii ar fi trebuit să meargă la urne în octombrie pentru a alege un nou parlament, aceasta va fi prima dată când un scrutin naţional important este amânat din cauza războiului, deşi măsura nu este neaşteptată.

Ucraina ar trebui să organizeze şi alegeri prezidenţiale în luna martie a anului viitor.

Război în Ucraina, 27 iulie | Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, 26 iulie | Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina

Război în Ucraina, 25 iulie | Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva

Război în Ucraina, 24 iulie | Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

Război în Ucraina, 23 iulie | Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close