Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 516. Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

Război în Ucraina, ziua 516. Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

Război în Ucraina, ziua 516. Rusia a afirmat luni că produce într-o singură lună mai multă muniţie ca în tot anul 2022 şi că a accelerat fabricarea de armament militar.

Război în Ucraina, ziua 516. Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022
Sursa foto: hepta / Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei via CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2023   •   21:00

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022
  • Zelenski se opune vehement prelungirii restricţiilor UE privind importurile cerealelor ucrainene
  • România și SUA își reafirmă cooperarea strânsă și sprijinul pentru Ucraina
  • Rusia ameninţă cu riposte dure după atacurile Ucrainei
  • Fostul șef al regiunii Odesa, arestat la Kiev, după ce a fost acuzat de corupție și a încercat să fugă
  • Atacul ruşilor în apropiere de România a fost filmat chiar din portul Reni
  • Ucraina transmite că a eliberat circa 230 de kilometri pătrați în est și în sud de la începutul contraofensivei
  • Zelenski: "Contraofensiva a fost întârziată de lipsa armamentului și munițiilor și din acest motiv ritmul este lent"
  • Kievul revendică atacurile cu drone de la Moscova
  • Ucraina a lovit un depozit de muniții rusesc la Geankoi, în Crimeea
  • Lukaşenko spune că mercenarii Wagner vor să intre în Polonia
  • Rusia a atacat porturile ucrainene la Dunăre
  • Moscova, atacată cu drone cu explozibil
  • ”Păpușa de fier” a lui Vladimir Putin cere ca Rusia să atace România și Bulgaria
  • Blinken: Rusia "a pierdut deja războiul" în Ucraina
  • Putin, la întâlnirea cu Lukașenko: Contraofensiva ucraineană „a eșuat”
  • Atac sângeros la Odesa. Cea mai mare catedrală, lovită de rachete
  • Atac cu drone asupra unui depozit de muniții din Crimeea
  • Atac sângeros la Odesa unde un om a murit iar alți 20 au fost răniți după un raid aerian
  • Rusia vrea să aibă opțiunea de a inspecta navele cu destinația Ucraina în Marea Neagră

Update 21:00 Rusia a afirmat luni că produce într-o singură lună mai multă muniţie ca în tot anul 2022 şi că a accelerat fabricarea de armament militar, în cea de-a 17-a lună a ofensivei sale din Ucraina, relatează AFP.

"De la începutul anului, numeroase tipuri de arme şi echipamente militare speciale sunt produse în proporţii mult superioare celor de anul trecut", a dezvăluit vicepremierul rus responsabil cu apărarea, Denis Manturov, citat de agenţiile de presă ruse.

"În ce priveşte muniţia, atingem deja un nivel la care livrările pentru o lună depăşesc totalul comenzilor de anul trecut", a adăugat Manturov, care este şi ministrul industriei.

Update 20:10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina, cerută de cinci state vecine din cadrul Uniunii Europene, inclusiv de România, ar fi "inacceptabilă".

"Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Tagesschau.de.

Săptămâna trecută, cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina.

Ucraina cere insistent Uniunii Europene facilitarea exporturilor de cereale pe cale terestră, în contextul în care Rusia a suspendat Acordul privind transportul produselor agricole pe Marea Neagră.

Update 19:55 Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Dialogul a avut loc după ce Rusia a atacat porturi ucrainene la Dunăre aflate lângă România.

Cei doi înalți oficiali au evidențiat cooperarea excelentă dintre România și SUA, în plan bilateral, regional și transatlantic și au subliniat potențialul deosebit al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA de a contribui la securitatea, reziliența și prosperitatea regiunii Mării Negre.

Șefii diplomațiilor română și americană au discutat despre cele mai recente evoluții din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federației Ruse de a suspenda participarea în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Update 19:20 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că Ucraina a recuperat 50% din teritoriul confiscat de ruşi.

Update 17:05 Administraţia Vladimir Putin a ameninţat, luni, că Rusia va avea riposte militare dure după atacurile "teroriste" comise de grupuri ucrainene în Moscova şi Crimeea, Moscova denunţând sprijinul oferit de Occident Kievului.

"Noi considerăm aceste evenimente va fiind metode teroriste la care recurg liderii politici şi militari din Ucraina pentru a intimida populaţia civilă", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

"Vor fi represalii severe. Aceste atacuri nu aveau niciun sens din punct de vedere militar. Condamnăm noile crime de război ale regimului de la Kiev şi le cerem organizaţiilor internaţionale să le evalueze în mod adecvat. Voinţa Occidentului de a obţine agravarea situaţiei se află în spatele acţiunilor comise de neonaziştii ucraineni", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Rusia a atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru o tentativă de atacuri cu drone soldată cu avarierea a două clădiri din Moscova. Una dintre drone a căzut, potrivit BBC, la aproximativ doi kilometri de sediul Ministerului rus al Apărării.

Potrivit armatei ruse, grupuri ucrainene au atacat cu drone şi un depozit de armament rus din Djankoi, în regiunea Crimeea, anexată unilateral de Rusia în 2014.

La rândul său, armata rusă a efectuat o serie de atacuri asupra porturilor ucrainene din regiunea Odesa, situată în sudul Ucrainei.

Update 15:03 Evghen Borisov, fostul șef al regiunii ucrainene Odesa, a fost reținut de Biroul de Stat ucrainean pentru Investigații (SBI), fiind acuzat de acte de corupție

Concret, Borisov a fost acuzat de "îmbogățire ilegală cu sute de milioane de grivne și de sustragerea deliberată de la plata taxelor", a declarat SBI, citat de presa internațională.

Acuzatul și-ar fi cumpărat mașini de lux și o proprietate în Spania, despre care autoritățile de la Kiev susțin că valorează mult mai mult și-ar fi permis Boriov să plătească cu venitul său legal.

După ce a fost înștiințat despre acuzații, bărbatul ar fi încercat să fugă, schimbându-și numerele de telefon și mașinile. El a fost găsit și reținut la Kiev două zile mai târziu, a mai anunțat SBI.

"Având în vedere eforturile fostului comisar militar de a se ascunde de justiție, angajații SBI vor cere instanței să îl mențină în arest preventiv, fără posibilitatea de a plăti o cauțiune", a precizat SBI.

Acuzatul riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Update 14:07 Antena 3 CNN a difuzat noi imagini filmate în timpul atacului rusesc cu drone asupra portului ucrainean Reni.

Filmarea, realizată pe lumină, la răsăritul soarelui, surprinde ultima parte din zborul unei drone kamikaze.

Aceasta este vizibilă în partea de sus a imaginii. Pe înregistrare se aude un zgomot specific de motor.

O voce de bărbat spune, la un moment dat: "Altă dronă! Stai, mă, după copac! Ferește!"

Drona cade rapid. Impactul efectiv nu este vizibil, dar este subliniat de o minge de flăcări, surprinsă de cameră, și de zgomotul detonației.

Între locul unde a căzut drona și persoanele care filmau se află un zid de beton și mai mulți copaci.

Autoritățile ucrainene au anunțat că Rusia a atacat, luni dimineață, porturile dunărene Reni și Ismail și au distrus mai multe depozite de cereale. 

Apărarea anti-aeriană a reușit să doboare câteva dintre aceste aparate fără pilot, însă unele și-au atins țintele.

Update: 13:05 Oficialii de la Kiev susțin că Ucraina a recucerit săptămâna trecută peste 16 kilometri pătrați de la forţele ruse în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei menite să alunge trupele Moscovei din țară.

"În decursul săptămânii (...) în sectorul Bahmut (regiunea Doneţk, est), au fost eliberaţi 4 kilometri pătrați, iar în sud au fost eliberați 12 kilometri pătrați", a declarat viceministrul ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

De la începutul contraofensivei care a debutat în primele zile ale lunii iunie, forţele Kievului au eliberat 35 de 4 kilometri pătrați în zona Bahmut aproape 200 de 4 kilometri pătrați în sud, a adăugat ea.

Operaţiunile ofensive continuă în direcţia Melitopol şi Berdiansk, două oraşe din sud-estul țării aflate sub ocupație rusă, spre care forțele Kievului încearcă să avanseze din două zone din sectorul sudic al frontului, se arată într-un buletin informativ al armatei ucrainene, difuzat luni și citat de presa internațională.

Duminică, președintele rus Vladimir Putin a proclamat "eșecul" contraofensivei ucrainene, în timp ce Kievul a recunoscut recent că această operațiune de amploare va fi "lungă şi dificilă".

Update 12:30 Ofensiva ucraineană a fost întârziată din cauza lipsei de muniții, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică de CNN, în care a încercat să explice "ritmul lent" al operațiunilor militarilor săi.

"Aveam în plan să o începem în primăvară. Dar nu am făcut-o, pentru că, sincer vorbind, nu aveam suficiente muniții și armament și nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător. Mai mult, misiunile de antrenament s-au desfășurat în afara Ucrainei", a precizat Zelenski.

Întrucât contraofensiva a început mai târziu, Rusia a avut timp să mineze terenul şi să construiască mai multe linii de apărare, a explicat președintele ucrainean.

"Din acest motiv, (avem) un ritm mai lent al acţiunilor noastre contraofensive. Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul. Militarii noştri nu au vrut să-şi piardă în aceste condiţii echipamentul", a continuat Zelenski în emisiunea "Fareed Zakaria GPS" de la CNN.

Într-un discurs susţinut prin videoconferință, săptămâna trecută, la evenimentul "Aspen Security Forum" din SUA, liderul de la Kiev a afirmat că armata ucraineană "se apropie de momentul în care acţiunile sale se pot accelera".

Update 11:29 Ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, a revendicat atacurile cu drone pe teritoriul rusesc.

"Dronele au atacat capitala orcă și Crimeea noaptea trecută. Războiul electronic și apărarea aeriană (ruse, n.r.) devin din ce în ce mai puțin capabile să protejeze cerul ocupanților", a postat Fedorov, luni, pe Telegram.

"Orice s-ar întâmpla, vor fi mai multe (drone)", a adăugat el.

CNN menționează că ministerul lui Fedorov este responsabil de inițiativa ucraineană "Armata de drone", numele dat planului guvernamental de achiziție a drone pentru conflictul declanșat de Rusia.

Update 11:23 Un depozit de muniții a fost lovit, luni dimineață, într-un atac cu drone ucrainene la Geankoi, în nordul Crimeei.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia în peninsula anexată ilegal în 2014, a confirmat lovirea depozitului și a declarat că apărarea antiaeriană a interceptat 11 drone deasupra zonei atacate.

Nu este clar pe moment dacă depozitul a fost lovit direct de o dronă sau în urma căderii fragmentelor de un aparat interceptat de antiaeriană.

"A fost luată decizia de a evacua populația pe o rază de 5 kilometri de locul incidentului", a explicat oficialul prorus, adăugând că, potrivit datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime.

El a mai spus că traficul feroviar a fost întrerupt în districtul Geankoi din "motive de securitate".

Circulația rutieră a fost de asemenea suspendată pe axa Geankoi - Simferopol, capitala regională, a mai indicat Aksionov.

Rusia deţine o bază aeriană militară în apropiere de Geankoi, în timp ce oficiali ucraineni afirmă de mult timp că orașul şi împrejurimile sale au devenit cea mai mare bază militară a Moscovei în Crimeea.

Atacurile ucrainene, rareori revendicate de Kiev, s-au înmulțit în ultimele săptămâni în peninsula aflată sub controlul Moscovei, pe fondul contraofensivei ucrainene în est și sud.

Update 10:25 Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a discutat la Moscova cu omologul rus, Vladimir Putin, situația de pe frontul din Ucraina, dar și problemele pe care le ridică prezența mercenarilor Wagner în țara unde s-au regrupat după rebeliunea armată de acum o lună.

Lukașenko l-a pus în gardă pe Putin că mercenarii vor să intre în Polonia și să atace un oraș de unde suspectează că a fost livrat armament străin în Ucraina.

"Luptătorii Wagner au început să ne deranjeze. Ei cer să plece în Occident. 'Lăsați-ne', spun ei. Iar eu îi întreb: 'De ce trebuie să mergeți în Vest?' La care ei răspund: 'Ei bine, vom merge într-o excursie la Varșovia, la Rzeszow'. (Gândul la orașul) Rzeszow este de nesuportat pentru ei. Ei au luptat lângă Artiomovsk (sau Artemivsk, numele folosit de ruși pentru Bahmut, n.r.) și știu de unde a venit echipamentul militar și au acest gând: 'Rzeszow este un dezastru!' Bineînțeles, eu îi țin, așa cum am convenit, în centrul Belarusului, nu aș vrea să îi mut acolo, pentru că starea lor de spirit este proastă și, ca să fim corecți, știu ce se întâmplă în jurul statului unional (Uniunea Rusia - Belarus, n.r.). Ei bine, acesta este doar un detaliu. Prin urmare, vom face tot posibilul pentru a contracara acest lucru", a spus liderul de la Minsk, duminică.

În ceea ce privește contraofensiva ucraineană, Lukașenko a opinat că aceasta, pur și simplu, nu există, în timp ce Vladimir Putin susține că ea există, dar a eșuat.

Update 09:30 Rusia a lansat, în noaptea de duminică spre luni, un atac asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.

Ținta a constituit-o stocurile de cereale ucrainene, au anunțat oficialii de la Kiev.

"Un atac de aproape 4 ore cu drone Shahed-136 a lovit infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre", a transmis într-o postare pe Facebook Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, fără a preciza ce porturi au fost lovite.

Ucraina are trei porturi principale pe Dunăre: Ismail, Reni și Ust-Dunaiski, notează CNN.

Atacul cu drone a distrus un hangar cu cereale și a avariat mai multe depozite pentru alte tipuri de mărfuri au fost avariate.

Un incendiu a izbucnit într-una dintre instalațiile de producție, dar a fost stins rapid, spun surse ucrainene.

Trei drone au fost distruse de forțele antiaeriene, deși "unele au reușit să treacă", a spus, într-o declarație separată, Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa.

Oleg Kiper, șeful administrației militare regionale, a arătat că, în urma raidului rusesc, șase persoane au fost rănite.

Update 08:30 Autoritățile din Moscova au raportat un atac cu drone la primele ore ale dimineții de luni.

Primarul Serghei Sobianin a declarat că aparatele de zbor fără pilot au lovit două clădiri "nerezidenţiale" din capitala Rusiei.

"Astăzi, în jurul orei locale 04.00, au fost raportate lovituri cu drone asupra a două clădiri nerezidenţiale.

Nu există distrugeri grave sau victime. Toate serviciile lucrează la fața locului", a precizat primarul pe Telegram.

"Fragmente de dronă au fost descoperite pe Komsomolskii Prospekt, o arteră importantă din apropierea Ministerului rus al Apărării", a informat agenția rusă TASS, citată de presa internațională.

Incidentul din Moscova are loc la doar o zi după ce Rusia a atacat portul Odesa și a distrus o catedrală aflată în patrimoniul UNESCO.

Update 00:01 Olga Skabeieva, o cunoscută prezentatoare de televiziune de la Moscova, numită și ”păpușa de fier” a lui Putin, a cerut ca Rusia să lovească state NATO, inclusiv România.

Afirmația a venit la câteva ore după ce un nou atac cu drone revendicat de Kiev, a lovit un depozit de muniții din Crimeea și a determinat întreruperea traficului pe podul care leagă peninsula de continent.

Afirmația vine în contextul în care Constanța devine cea mai importantă rută alternativă de transport maritim, după ce Rusia a denunțat luni acordul ce asigura Ucrainei un coridor securizat pentru transportul cerealelor sale prin România a trecut deja o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul războiului, iar podul din Crimeea a fost închis din nou circulației.

Război în Ucraina, 23 iulie | Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

Război în Ucraina, 22 iulie | Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

Război în Ucraina, 21 iulie | Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Război în Ucraina, 20 iulie | Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

Război în Ucraina, 19 iulie | Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close