Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 513. Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Război în Ucraina, ziua 513. Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Război în Ucraina, ziua 513. Depozitele de cereale din regiunea Odesa au fost atacate pe parcursul nopții cu rachete rusești.

Război în Ucraina, ziua 513. Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale
Sursa foto: Ludovic Marin/AFP/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2023   •   22:11

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina susține că doi copii au fost uciși de bombardamentele rusești în regiunea Donețk
  • Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale
  • Bulgaria va livra Ucrainei vehicule militare de fabricaţie sovietică
  • Germania spune că va ajuta Polonia să se apere, dacă este atacată de Rusia
  • FT: Rusia vrea să vândă prin Qatar și Turcia cerealele furate din Ucraina
  • Vladimir Putin amenință Polonia cu o ripostă "cu toate mijloacele" de care dispune Rusia
  • Ambasadorul Ucrainei la Londra a fost demis după ce l-a criticat pe Volodimir Zelenski
  • Poliția rusă l-a arestat pe Igor Ghirkin, omul care i-a organizat lui Vladimir Putin războiul din Crimeea
  • Drona militară prăbușită în Polonia era manevrată de soldații americani
  • Șeful CIA vorbește despre locul unde se află Evgheni Prigojin și spune că liderul Wagner nu va putea evita răzbunarea lui Vladimir Putin
  • Șeful CIA: "Vedem semne că rușii pregătesc o operațiune sub steag fals în Marea Neagră!"
  • Depozitele de cereale din regiunea Odesa, atacate cu rachete
  • Ucraina a început să folosească bombele cu dispersie livrate de SUA
  • ONU ”condamnă ferm” atacurile rusești în porturile din Odesa
  • Rusia și China încep exerciții navale și aeriene comune
  • Statele Unite anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei
  • Marea Britanie îi sancţionează pe liderii Wagner pentru violenţă în statele africane
  • Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele

Update 22.04 Ucraina susține că doi copii au fost uciși de bombardamentele rusești în regiunea Donețk

Doi copii au fost uciși, astăzi, de artileria rusă în satul Druzhba din estul regiunii Donețk, potrivit unui oficial regional.

"În jurul orei 15.00, rușii au bombardat satul cu artilerie – unul dintre obuze a lovit curtea în care stăteau copiii – un băiat de 10 ani și o fată de 16 an. Erau frate și soră. În plus, o femeie în vârstă a fost rănită în același sat în timpul bombardamentului – a fost dusă la spital”, a scris șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe canalul său Telegram.

Kyrylenko a cerut locuitorilor să evacueze în zone mai îndepărtate de linia frontului, mai ales dacă au copii mici.

"Îndemn încă o dată părinții copiilor minori să-și scoată copiii din zona de pericol.Copiii nu ar trebui să trăiască lângă război. Sunteți responsabil pentru siguranța vieții lor, inclusiv în ochii legii”, a scris el.

Update 21.53 Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat, astăzi, că va purta discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta probleme legate de cereale.

"În seara asta plănuiesc să țin discuții cu președintele turc Erdogan,despre regiunea Mării Negre, securitatea alimentară și alte subiecte importante”, a spus Zelensky în discursul său de noapte.

Președintele ucrinean a mai spus că a convocat o reuniune a comandantului suprem al Statului Major pentru a discuta atacurile rusești asupra porturilor ucrainene și a promis un răspuns.

Erdogan a declarat astăzi că Turcia „nu va ezita” să ia inițiativa necesară pentru a preveni „efectele nocive” ale retragerii Rusiei din acord, potrivit presei de stat turce.

Președintele a salutat acordul cu cereale ca fiind o „inițiativă vitală” pentru umanitate, subliniind angajamentul Turciei de a-și susține viitorul, potrivit agenției de stat Anadolu a Turciei. Zelensky a mai spus că a convocat o reuniune a Statului Major al Comandantului Suprem pentru a discuta asupra atacurilor ruse în porturile ucrainene și a promis un răspuns.

"Dacă cineva din Rusia speră că va putea face din Marea Neagră un spațiu al arbitrarului și al terorismului, nu va reuș. Știm cum să ne apărăm și vedem dorința lumii de a lucra împreună în viitor – și mai activ – pentru a aduce pacea în această regiune", a spus acesta.

Update 20.20 Bulgaria va livra Ucrainei vehicule militare de fabricaţie sovietică

Parlamentul Bulgariei a aprobat, astăzi, furnizarea a 100 de vehicule militare de fabricaţie sovietică Ucrainei, un plan controversat propus de noul Guvern proeuropean de la Sofia, contestat însă în mod vehement de formaţiunile politice de opoziţie.

Proiectul a fost aprobat cu 148 de voturi favorabile în Parlamentul Bulgariei, iar 52 de parlamentari s-au pronunţat împotriva iniţiativei. Decizia este o premieră în Bulgaria, înscriindu-se în strategia noului Guvern proeuropean, o distanţare de linia politică a guvernelor interimare, care au preferat să nu se implice direct în conflictul din Ucraina, în contextul relaţiilor istorice cu Rusia.

Planul prevede livrarea în Ucraina a 100 de transportoare blindate de tip BTR, de fabricaţie sovietică, aflate în stocurile Ministerului bulgar de Interne. Vehiculele militare au fost achiziţionate de Bulgaria în anii 1980. Partidul Socialist bulgar a condamnat vehement decizia, la fel şi formaţiunea ultranaţionalistă cu tendinţe proruse Renaşterea, care a denunţat "un act de trădare" şi "o ruşine".

Decizia este rezultatul vizitei pe care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat-o la Sofia la începutul lunii iulie.

Update 18:00 Germania este pregătită să ofere asistenţă militară Poloniei, prin intermediul Alianţei Nord-Atlantice, în contextul ameninţărilor Rusiei.

"Acolo unde au nevoie de susţinere partenerii noştri polonezi, noi vom oferi ajutorul. Polonia este un partener şi un aliat de încredere în cadrul NATO. Noi putem spune cu încredere că suntem pregătiţi", a afirmat, vineri, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat, vineri, că Rusia va riposta militar dacă Polonia va lansa agresiuni împotriva statului Belarus.

"Lansarea oricărei agresiuni asupra statului Belarus, membru al Uniunii Rusia - Belarus, va fi considerată o agresiune împotriva Federaţiei Ruse şi va primi o ripostă cu toate mijloacele de care dispunem", a spus Putin.

Polonia a decis să transfere unităţi militare în estul ţării, la frontiera cu Belarus, din cauza riscurilor generate de prezența grupului paramilitar rus Wagner.

Ministerul Apărării de la Minsk a comunicat recent că organizează exerciţii militare la frontiera dintre Belarus şi Polonia, cu participarea combatanţilor Wagner.

Update 17:20 Rusia a elaborat un plan prin care să furnizeze produse agricole în Africa şi să izoleze Ucraina pe pieţele mondiale, după retragerea din acordul cerealier la Marea Neagră.

Informația este publicată de cotidianul Financial Times (FT).

Conform sursei citate, preşedintele Vladimir Putin propune o iniţiativă alternativă, prin care Qatarul ar cumpăra cereale din Rusia. Acestea ar urma să fie distribuite prin intermediul Turciei "naţiunilor care au nevoie", afirmă sursele Financial Times.

Deocamdată, Rusia nu a prezentat planul la nivel formal, iar Qatarul şi Turcia nu au aprobat încă iniţiativa.

Un oficial din cadrul Uniunii Europene crede că Rusia ar urma să exporte inclusiv cereale din zone ucrainene aflate sub controlul forţelor militare ruse.

"Ultima dată când vehiculau această idee, noi aveam suspiciuni că cerealele vor fi efectiv furate din Ucraina", a precizat acest oficial european.

Update 17:10 Rusia va riposta militar dacă Polonia va lansa agresiuni împotriva Belarus.

Avertismentul a fost formulat, vineri, de președintele rus Vladimir Putin, care a convocat prin legătură video o ședință a Consiliului de Securitate al țării.

"Lansarea oricărei agresiuni asupra statului Belarus, membru al Uniunii Rusia - Belarus, va fi considerată o agresiune împotriva Federației Ruse și va primi o ripostă cu toate mijloacele de care dispunem", a afirmat Putin.

El a denunțat, fără a prezenta dovezi, presupuse planuri privind ambițiile teritoriale ale Poloniei în zonele vest-ucrainene. Liderul de la Kremlin a declarat că Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a obținut detalii despre intențiile Poloniei.

"Ar fi o unitate bine echipată pentru a fi utilizată în operațiuni pe teritoriul Ucrainei. Acest proiect ar avea rolul declarat de garantare a securității vestului Ucrainei, dar, de fapt, scopul ar fi ocuparea ulterioară a acestor teritorii. Perspectivele sunt evidente: dacă unitățile poloneze ar ajunge în Liov sau în alte zone din Ucraina, vor rămâne acolo permanent", a estimat Vladimir Putin.

Polonia a decis, miercuri, să transfere unități militare în estul țării, la frontiera cu Belarus, din cauza riscurilor generate de prezența grupul paramilitar rus Wagner.

Update 16:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul în Marea Britanie, Vadim Pristaiko.

Deși Kievul nu a oferit niciun motiv pentru demitere, presa internaționaă remarcă faptul că decizia a fost luată în urma unui schimb de replici între ambasador, secretarul britanic al Apărării și Zelenski.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat recent că "fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință" pentru contribuțiile militare ale Occidentului la efortul de război al Ucrainei.

"Pur și simplu nu înțeleg ce vrea să spună. Cum altfel ar trebui să-i mulțumim? Ei bine, să îmi scrie și să îmi spună cum trebuie să le mulțumesc oamenilor, astfel încât să le putem fi pe deplin recunoscători. Putem, de asemenea, să ne trezim dimineața și să-i mulțumim personal ministrului", a reacționat Zelesnki.

Schimbul de replici a fost comentat de ambasadorul Pristaiko la un post britanic de televiziune.

"Acest sarcasm al președintelui Zelenski, care a spus că se va trezi dimineața și-l va suna pe Ben Wallace pentru a-i mulțumi, nu cred că este sănătos. Nu trebuie să le arătăm rușilor că ar exista disensiuni între noi. Ei trebuie să știe că lucrăm împreună. Dacă se întâmplă ceva, Ben (Wallace) mă poate suna și îmi poate spune tot ce dorește", a declarat ambasadorul ucrainean care a fost, ulterior, demis.

Update 16:00 Autoritățile ruse l-au arestat, vineri, pe Igor Ghirkin, un important lider naționalist rus și fost ofițer al FSB, Serviciul Federal de Securitate.

Informația este confirmată de soția lui Ghirkin, notează publicația britanică The Guardian.

Igor Ghirkin, un bărbat de 52 de ani, cunoscut și sub numele de Igor Strelkov, a fost un personaj-cheie în operațiunile care au dus la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 și a fost implicat în organizarea milițiilor pro-ruse în estul Ucrainei.

El a declarat la începutul acestui an că va intra în politică și s-a manifestat din ce în ce mai critic la adresa președintelui Vladimir Putin, mergând până la a-l numi "laș inutil" pe liderul de la Kremlin.

Miroslava Reghinskaia, soția fostului ofițer FSB, a scris pe Telegram că soțul său a fost reținut sub acuzația de "extremism".

CNN, care o citează, la rândul său, pe Miroslava Reghinskaia, relatează că fostul ofițer FSB a fost arestat la Moscova.

Arestarea a fost, de asemenea, confirmată de avocatul lui Ghirkin, Aleksandr Molokov, care, la ora acestei actualizări, spunea că încearcă să ia legătura cu clientul său.

Update 15:00 O dronă militară de recunoaștere care s-a prăbușit în sud-vestul Poloniei a fost identificată, după ce a stârnit panică printre localnici.

Incidentul a avut loc marți noaptea.

Postul de radio RMF a relatat anterior că drona a fost găsită într-o pădure din apropierea satului Trzebien, în sudul țării, după ce un trecător a sunat la serviciile de urgență pentru a spune că a văzut un obiect prăbușindu-se în zonă.

Vineri, Ministerul polonez al Apărării a comunicat că proveniența dronei a fost stabilită, acest aparat fiind folosit de soldații americani pentru un zbor de antrenament.

"Informațiile obținute arată că, în timpul unui zbor de antrenament al soldaților americani, s-a pierdut contactul cu drona și aceasta a căzut apoi într-o zonă forestieră. Nimeni nu a fost rănit și nu există pagube ca urmare a incidentului. Drona a fost preluată de partea americană", a precizat ministerul polonez într-un pentru agenția Reuters.

Polonia, membru NATO, este în alertă din cauza frevcentelor încălcări ale spațiului său aerian, în contextul războiului din Ucraina vecină, după incidentele din noiembrie și decembrie anul trecut, în care s-au prăbușit rachete pe teritoriul său.

În incidentul din noiembrie, o rachetă S-300 lansată de apărarea ucraineană pentru a doborî o rachetă rusească a căzut în zona satului polonez Przewodow, ucigând două persoane.

Update 14:00 Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) din SUA, William Burns, a comentat ultima apariție video a șefului Wagner, în care acesta critică operațiunile armatei ruse în Ucraina, numindu-le "o rușine".

Prigojin a fost filmat pe semiîntuneric într-un clip video menit să arate că șeful Wagner s-ar afla în compania luptătorilor săi care au ajuns în Belarus.

William Burns crede, la rândul său, că Prigojin se află în Belarus, așa cum pare să indice recentul videoclip.

"S-a mișcat un pic. Cred că a fost în Minsk în ultima vreme. Nu sunt sigur că are vreun plan de a se retrage în suburbiile capitalei belaruse, dar a petrecut ceva timp și în Rusia", a spus șeful CIA la Forumul de securitate Aspen, desfășurat în statul american Colorado.

În contextul rebeliunii armate pe care liderul Wagner a inițiat-o și apoi a oprit-o, Burns l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin "apostolul suprem al răzbunării".

"Ceea ce vedem este un dans foarte complicat. Putin este o persoană care crede, în general, că răzbunarea se servește cel mai bine rece. Din experiența mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin va scăpa de o viitoare pedeapsă", a estimat directorul agenției americane de spionaj.

"Dacă aș fi în locul lui Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul", a conchis el, citat de CNN.

Spusele sale se fac ecoul unei avertizări făcute, săptămâna trecută, chiar de președintele SUA. Joe Biden a spus atunci că, în locul lui Prigojin, ar fi atent "la ce mănâncă".

Update 13:00 Rusia s-ar pregăti o operațiune sub steag fals în Marea Neagră.

Perspectiva a fost menționată de directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns.

"Vedem anumite semne foarte îngrijorătoare, conform cărora rușii iau în considerare operațiuni sub steag fals pe care le-am evidențiat și în perioada premergătoare războiului. Cu alte cuvinte, modalități prin care ar putea efectua atacuri asupra navelor din Marea Neagră, dând apoi vina pe ucraineni", a declarat Burns la Forumul de securitate Aspen.

El nu a oferit detalii suplimentare.

Avertismentul șefului CIA vine în contextul în care Rusia a bombardat, pentru a patra noapte la rând, orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei. În atacul din noaptea de joi spre vineri, loviturile rusești au distrus cantități importante de cereale depozitate. 

Moscova s-a suspendat, la începutul acestei săptămâni, din acordul cerealier la Marea Neagră, care permitea transportul grânelor ucrainene pe culoare maritime special desemnate. Rusia a anunțat ulterior că va considera drept țintă orice navă care se îndreaptă spre sau care pleacă din porturile ucrainene.

Anunțul Moscovei a fost urmat la o zi de un anunț similar al Kievului, care avertizează că navele care navighează spre porturile controlate de Rusia vor fi considerate suspecte că transportă încărcătură militară și vor fi tratate ca atare, "cu toate riscurile asociate", relatează CNN.

Update 12:00 Rusia anunță un exercițiu cu trageri reale în Marea Neagră după amenințarea acestei săptămâni, conform căreia navele civile ar putea fi luate drept ținte.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, echipajul navei lansatoare de rachete a efectuat trageri reale cu rachete de croazieră anti-navă asupra unei nave țintă într-un poligon de antrenament. 

Exercițiul intervine în timp ce Rusia a anunțat zilele acestea că navele de marfă aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate purtătoare de încărcături militare și, în consecință le va considera ținte militare legitime. 

Războiul intră într-o nouă fază după amenințarea navelor civile de transport din Marea Neagră.

"Echipajele navelor Flotei Mării Negre au efectuat trageri cu rachete asupra ţintelor de suprafaţă în timpul exerciţiului. În conformitate cu planul de antrenament de luptă al forţelor Flotei Mării Negre, echipajul navei lansatoare de rachete Ivanoveţ a efectuat trageri reale cu rachete de croazieră antinavă asupra unei nave-ţintă într-un poligon de antrenament din partea de nord-vest a Mării Negre”, anunţă Ministerul rus al Apărării pe contul de Telegram.

Update 10:50 Depozitele de cereale din regiunea Odesa au fost atacate pe parcursul nopții cu rachete rusești, potrivit Sky News.

Oficialii ucraineni susțin că două atacuri au avut loc pe timpul nopții. Nataliya Gumenyuk, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, spune că rușii au lansat două valuri de rachete. A doua serie de rachete a lovit ținta în timp ce salvatorii încercau să stingă un incendiu.

”Lovitura a avut loc de fapt simultan cu alerta de raid aerian, deoarece este foarte dificil să detectezi rachete în astfel de circumstanțe", a explicat Gumenyuk.

Ea a mai spus că rușii au lansat rachete Kalibr asupra unei companii agricole, în încercarea de a distruge mai multe stocuri de cereale.

Se pare că au fost distruse magazii de depozitare și o parte din utilajele companiei.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a anunțat vineri dimineață că 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz au fost distruse peste noapte.

De asemenea, două persoane au fost rănite în timpul atacurilor aeriene.

Este a patra noapte consecutivă în care rachete lovesc Odesa, un oraș-port cheie la Marea Neagră.

Update 10:08 Ucraina a început să folosească bombele cu dispersie livrate de Statele Unite ale Americii. Un clip video postat pe Twitter arată momentul în care o astfel de bombă explodează deasupra unei zone în care s-ar fi aflat militari ruşi.

Forţele armate ucrainene au început să utilizeze muniţie cu dispersie în luptele date în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei. Anunţul a fost făcut de doi oficiali americani, relatează CNN.

Statele Unite aşteaptă în continuare să primească informaţii actualizate de la armata ucraineană despre cât de eficient este acest armament cu submuniţie - controversat - pe câmpul de luptă, potrivit unuia dintre oficiali.

Statele Unite ale Americii au anunţat pe 8 iulie că trimit acest armament Ucrainei, pe care l-au livrat o săptămână mai târziu. Acest tip de armament este controversat din cauză că împrăştie numeroase "bombe" mici într-o zonă largă şi reprezintă astfel o ameninţare pe termen lung la adresa civililor în cazul în care nu explodează.

John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al SUA pentru comunicaţii strategice, a confirmat, de asemenea, într-un interviu televizat, că Ucraina a început să folosească bombele cu dispersie.

"Le folosesc (n.r. bombele cu dispersie) în mod corespunzător. Le folosesc efectiv şi chiar au un impact asupra trupele defensive ale Rusiei", a declarat John Kirby, mai notează CNN.

Analiştii militari au explicat că muniţia cu dispersie livrată de SUA ar putea schimba complet situaţia de pe frontul de luptă din Ucraina.

Update 8:43 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă ferm" atacurile rusești împotriva instalațiilor portuare din Odesa și a altor porturi ucrainene de la Marea Neagră, a declarat joi purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric. 

Atacurile contrazic angajamentele Rusiei față de ONU, care prevăd că "Federația Rusă va facilita exportul fără obstacole de alimente, ulei de floarea-soarelui și îngrășăminte din porturile ucrainene controlate de la Marea Neagră", a declarat Dujarric.

Secretarul general reamintește, de asemenea, că distrugerea infrastructurii civile poate constitui o încălcare a dreptului umanitar internațional.

"Aceste atacuri au, de asemenea, un impact mult dincolo de Ucraina. Vedem deja efectul negativ asupra prețurilor globale ale grâului și porumbului, ceea ce afectează pe toată lumea, dar mai ales persoanele vulnerabile din sudul lumii", a adăugat el. 

"În ceea ce-l privește, secretarul general nu va renunța la eforturile sale de a se asigura că alimentele și îngrășămintele ucrainene și rusești sunt disponibile pe piețele internaționale, ca parte a eforturilor sale continue de a lupta împotriva foametei la nivel mondial și de a asigura prețuri stabile la alimente pentru consumatorii de pretutindeni", a mai spus Dujarric, potrivit CNN.

Update 8:00 Panică la graniţa NATO, după ce mercenari din Grupul Wagner au început să antreneze Forţele Speciale Belaruse într-un poligon militar aflat la doar câţiva kilometri de frontiera cu Polonia, ţară membră NATO.

Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării din Belarus, iar liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut într-o filmare în care le urează bun venit luptătorilor săi din Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina.

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varşovia, care este din 1999 membră NATO, a declarat că este pregătită pentru diverse scenarii şi că monitorizează situaţia de la graniţa cu Belarus.

"Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm în permanenţă situaţia de la graniţa noastră estică şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii pe măsură ce situaţia evoluează", se arată într-o informare a Ministerului Apărării al Poloniei.

Anterior în această lună, Polonia anunţase că va trimite 500 de poliţişti de frontieră pentru a spori securitatea la graniţa cu Belarus, pe fondul creşterii numărului de migranţi, care încearcă să intre pe teritoriul polonez şi în contextul potenţialelor ameninţări în urma mutării mercenarilor Wagner în Belarus.

La rândul său, Kremlinul şi-a exprimat îngrijorarea după ce Varşovia a ridicat gradul de securitate la graniţă în apropiere de zona în care au loc exerciţiile militare.

"Atitudinea agresivă şi ostilă a Poloniei, atât faţă de Belarus, cât şi faţă de Rusia, este un motiv de atenţie sporită", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

500 de unităţi de echipamente de transport au sosit în ultimele zile lângă tabăra de corturi a mercenarilor Wagner din Belarus.

Update 00:00 În urma declaraţiilor de acest fel ale Kievului, experţii AIEA au efectuat la începutul lunii iulie inspecţii la centrală, fără a descoperi indicii despre amplasarea unor mine sau explozivi.

Dar aceiaşi experţi prezenţi la faţa locului "aşteaptă în continuare să primească acces pe acoperişurile clădirilor reactoarelor", a precizat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Ocupată de trupele ruse în martie anul trecut, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului şi la vest de una dintre direcţiile în care armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă.

Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc.

Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Ucraina a acuzat Rusia la începutul lunii iulie că pregăteşte o "provocare" şi că ar fi instalat dispozitive explozive pe acoperişurilor unităţilor 3 şi 4 ale centralei, în timp ce Rusia la rândul ei a acuzat Ucraina că ar pune la cale un posibil "act subversiv" cu "consecinţe catastrofice".

În urma acestor acuzaţii reciproce, AIEA a cerut Rusiei un acces sporit la centrală, pentru a efectua pe teren mai multe verificări concrete în mod obiectiv şi independent.

Rafael Grossi a vorbit apoi despre "progrese", echipa sa reuşind să inspecteze bazinele de răcire a combustibilului, în urma îngrijorărilor suplimentare generate de distrugerea barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, ale cărui ape sunt folosite pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei.

Dar cererea adresată Rusiei de a le permite experţilor AIEA să verifice şi acoperişurile reactoarelor încă aşteaptă răspuns.

Război în Ucraina, 20 iulie | Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

Război în Ucraina, 19 iulie | Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

Război în Ucraina, 18 iulie | Kremlin, avertisment pentru Zelensky: ”Dacă se fac aranjamente fără Rusia, să se ţină cont de aceste riscuri"

Război în Ucraina, 17 iulie | Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, 16 iulie | Luptele din est "s-au intensificat într-o oarecare măsură". Forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close