Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 509. Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 509. Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 509. Doi băieți de 8 și 10 ani au fost grav răniți de o explozie, în timp ce se jucau într-un sat din sudul regiunii Herson, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiune.

Război în Ucraina, ziua 509.  Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră
Sursa foto: hetpta, Profimedia Images, Twitter@Gerashchenko_en
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2023   •   15:05

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Erdogan spune că Putin vrea, de fapt, să continue acordul cerealier pe Marea Neagră
  • Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră
  • "Regimul terorist de la Kiev, SUA și Marea Britanie" sunt vinovații identificați de Moscova în atacul asupra Podului lui Putin
  • Presa ucraineană: "Podul lui Putin" ar fi fost atacat cu drone submarine
  • Prima reacție a Ucrainei după exploziile care au avariat "Podul lui Putin" și au ucis doi oameni
  • Acordul de transport al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat.
  • "Podul lui Putin" a fost închis după mai multe explozii produse luni. Doi oameni au murit
  • Ucraina afirmă că luptele din estul țării s-au intensificat
  • Ultima navă părăsește Odesa înainte de expirarea acordului privind cerealele din Marea Neagră
  • SUA reasigură că sprijinul masiv pentru Ucraina nu va fi acordat în detrimentul ţărilor în curs de dezvoltare
  • Un mort și mai mulți răniți în urma atacurilor rusești din Ucraina
  • Putin afirmă că Rusia are "stocuri suficiente" de bombe cu dispersie şi le va folosi dacă va fi necesar

Update 22:00 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, luni, că armata rusă pregăteşte o ripostă la atacul forţelor ucrainene asupra Podului Kerci, care face legătura între Crimeea şi Rusia, un incident soldat cu moartea a doi civili pe care liderul de la Kremlin l-a numit "act terorist".

"Sigur că va urma o ripostă a Rusiei. Ministerul Apărării pregăteşte propuneri adecvate", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass şi de cotidianul Le Monde.

"Ţinând cont că este al doilea atac terorist asupra Podului Crimeea, aştept propuneri concrete pentru îmbunătăţirea securităţii acestui obiectiv de infrastructură de importanţă strategică", a precizat Vladimir Putin.

Conform Comitetului antiterorist de la Moscova, Podul Kerci a fost atacat cu două ambarcaţiuni ucrainene dirijate de la distanţă. Atacul atribuit Ucrainei s-a soldat cu moartea a doi civili şi rănirea unui copil.

Podul nu a suferit avarii majore. Un oficial ucrainean a declarat pentru CNN, sub protecţia anomimatului, că atacul asupra Podului Kerci a fost comis de Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) în colaborare cu Forţele Navale Ucrainene. La nivel oficial, Administraţia de la Kiev nu a recunoscut responsabilitatea pentru atac.

Update 19:00 Autorităţile militare din Belarus au anunţat, luni, doborârea unei drone de recunoaştere a Ucrainei care a pătruns ilegal în spaţiul aerian belarus, informează postul de televiziune Sky News.

Incidentul aerian a avut loc duminică, în sud-estul statului Belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina.

Drona de recunoaştere ucraineană a fost doborâtă la puţin timp după intrarea neautorizată în spaţiul aerian al Belarusului.

"O unitate responsabilă de securitatea frontierei în zona Fluviului Nipru a descoperit o dronă care a încălcat frontiera naţională, venind dinspre teritoriul Ucrainei. Au fost lansate proceduri administrative în cazul incidentului", a comunicat Agenţia belarusă pentru Protecţia Frontierelor.

Administraţia de la Kiev nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentului.

Update 17:00 Un avion de vânătoare al Rusiei s-a prăbuşit, luni, în Marea Azov, în zona de nord a Mării Negre, dar pilotul s-a catapultat şi este în siguranţă, au declarat surse locale citate de agenţia Reuters.

Avionul de vânătoare de tip Suhoi Su-25, aparţinând Rusiei, s-a prăbuşit în Marea Azov, în apropierea localităţii ruse Eisk.

Conform surselor locale, pilotul s-a catapultat şi a căzut în mare.

Autorităţile din regiunea rusă Krasnodar au confirmat că pilotul a fost salvat din Marea Azov.

Autorităţile ruse nu au dezvoluit care este cauza prăbuşirii avionului de vânătoare, dar Marea Azov se află în apropierea frontului din sud-estul Ucrainei.

Update 14:30 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat convins că omologul său rus Vladimir Putin dorește să continue acordul de transport al cerealelor pe Marea Neagră, în ciuda recentelor anunţuri în sens contrar ale Moscovei, relatează presa internațională.

"Cred că, în pofida declaraţiei de astăzi, prietenul meu, dl. Putin, vrea continuarea acordul umanitar", a spus Erdogan.

"Ministrul meu de externe urmează să discute la telefon (cu omologul rus) şi eu voi vorbi cu dl. Putin imediat ce voi reveni în Turcia", a precizat liderul de la Ankara, luni, înainte de a pleca într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar.

Erdogan a mai spus că Putin urmează să viziteze Turcia în luna augus dar că speră ca lucrurile "să avanseze până atunci".

Acordul cerealier, semnat în iulie 2022 la Istanbul cu Rusia şi Ucraina, sub egida ONU şi a Turciei, expiră în data de 17 iulie 2023, după ce a fost prelungit de mai multe ori.

În cursul dimineții, Kremlinul a anunțat că acest acord este "de facto" încheiat.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a arătat însă că "de îndată ce partea (din acord) care priveşte Rusia va fi îndeplinită", Moscova va reveni în această înțelegere.

Update 13:30 "Acordul cerealier de la Marea Neagră a încetat să mai producă efecte de astăzi, 17 iulie. Partea din acord referitoare tranzacțiile Rusiei cu cereale nu a fost îndeplinită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Așa cum a spus mai devreme președintele Federației Ruse, termenul limită este 17 iulie. Prin urmare, efectul său a încetat", a precizat Peskov.

El a mai spus că Rusia este gata să revină la masa negocierilor atunci când vor fi implementate facilitățile pentru Rusia în ceea ce privește exporturile de cereale și îngrășăminte.

De asemenea, oficialul rus a negat că decizia de încetare a participării Rusiei la acordul cerealier ar fi fost determinată de atacul de luni dimineață asupra podului rutier peste Strâmtoarea Kerci.

Moscova a atribuit Kievului acest atac.

Update 12:30 Una dintre primele reacții oficiale ruse în urma exploziilor care au avariat, luni dimineață, podul peste Strâmtoarea Kerci a venit din partea Ministerului de Externe de la Moscova.

"Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist și are toate caracteristicile unui grup internațional de crimă organizată. Deciziile sunt luate de oficialii ucraineni și de armată cu participarea directă a agențiilor de informații și a politicienilor americani și britanici.

SUA și Marea Britanie sunt la conducerea unei structuri statale teroriste", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului.

Presa internațională remarcă faptul că Zaharova nu a adus dovezi în sprijinul acuzațiilor formulate.

Update 11:30 Presa ucraineană citează surse anonime care confirmă implicarea Kievului în atacul desfășurat asupra structurii rutiere și feroviare de 19 kilometri ce leagă Rusia de Crimeea și care este cunoscută drept "Podul lui Putin".

Radiodifuzorul public Suspilne și publicația Ukrainska Pravda au relatat că în operațiunea de luni ar fi implicate serviciul de securitate de la Kiev și marina ucraineană.

Suspilne a menționat, pe baza surselor anonime, că podul a fost atacat cu drone submarine.

Instituția media a citat ulterior un purtător de cuvânt al marinei militare ucrainene, care nu a confirmat relatarea inițială și a îndemnat presa să aștepte anunțurile oficiale.

Update 10:10 Distrugerea parțială a podului de 19 kilometri care leagă Peninsula Crimeea de Rusia creează potențiale dificultăți logistice pentru forțele de ocupație.

Declarația aparține lui Andrii Iusov, un purtător de cuvânt al serviciilor militare de informații din Ucraina.

Iusov a spus la postul public de radio ucrainean Suspilne că Rusia utilizează podul "ca un important instrument logistic pentru deplasarea forțelor și resurselor în adâncimea teritoriului ocupat".

"Orice probleme logistice înseamnă complicații suplimentare pentru ocupanți și avantaje potențiale pentru forțele de apărare ucrainene. Lumea este acum martoră la ambuteiaje care se întind pe kilometri și la structuri deteriorate", a arătat acest oficial ucrainean, conform CNN.

Cu toate acestea, Iusov nu a confirmat direct responsabilitatea părții ucrainene pentru atac.

"În ceea ce privește motivele acestei avarii, nu comentăm. Pot doar să îl citez pe șeful Serviciului de informații al Apărării ucrainene, Kirilo Budanov, care a declarat că 'podul din Crimeea este o structură instabilă'", a conchis Iusov.

Cunoscută drept "Podul lui Putin", calea rutieră și feroviară care leagă Crimeea de Rusia peste strâmtoarea Kerci a fost afectată de două explozii, luni dimineață, arată informații confirmate de oficialitățile ruse.

Două persoane au fost ucise în acest incident, potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov.

Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, a publicat pe Twitter un clip video difuzat de televiziunea rusă, în care se vede o secțiune a părții rutiere a podului peste strâmtoarea Kerci, aparent afectată în urma exploziilor.

Update 09:30 Acordul de transport al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat.

Ultima navă protejată de prevederile acestei înțelegeri mediate de ONU și Turcia a părăsit deja portul ucrainean Odesa.

Încheiat în iulie 2022, acordul a permis, în decurs de un an, exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite spunea, vineri, că secretarul general Antonio Guterres încă așteaptă un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.

O zi mai târziu, Putin i-a spus președintelui sud-african Cyril Ramaphosa că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite.

"Ne putem suspenda participarea la acordul privind cerealele. Iar dacă ei spun încă o dată că împlinesc promisiunile care ni s-au făcut, ei bine, mai întâi să le împlinească. Și apoi ne vom alătura şi noi imediat înțelegerii", a arătat liderul de la Kremlin.

Update 08:30 Podul Kerci sau "Podul lui Putin", care leagă Peninsula Crimeea de Rusia, a fost închis, după mai multe explozii semnalate luni.

Un cuplu care călătorea cu mașina a fost ucis, iar fiica celor doi a fost rănită în urma incidentului.

Informația provine de la Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sud-vestul Rusiei.

Fata are răni de "gravitate medie" și a fost plasată sub supraveghere medicală, a declarat oficialul rus.

Ministerul rus al Transporturilor a confirmat că există avarii la carosabilul podului, în urma incidentului de luni.

Acest obiectiv rutier și feroviar lung de 19 kilometri a fost mai fost avariat de o explozie în octombrie anul trecut.

Kremlinul a spus atunci că atacul a fost orchestrat de forțele de securitate ucrainene.

Kievul a recunoscut doar indirect atacul, câteva luni mai târziu.

Update 01:00 Doi copii ucraineni au fost răniți de un dispozitiv exploziv pe care l-au găsit când se jucau.

Băieții se numără printre cele patru persoane rănite și o persoană ucisă în Herson în ultimele 24 de ore, a declarat Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare din regiune, într-un mesaj pe Telegram.

Copiii, cu vârste de 8 și 10 ani, se jucau pe stradă în satul Trfonivka, la nord-est de orașul Herson, când au găsit un "obiect necunoscut pe stradă", potrivit oficialului ucrainean.

"Dispozitivul a explodat în timp ce ei se jucau. Copiii au suferit leziuni craniocerebrale și contuzii. Cel mai mic s-a ales și cu răni de șrapnel la nivelul trunchiului și al brațelor, precum și o arsură la picior", a mai arătat Oleksandr Prokudin.

Șeful administrației militare regionale a arătat, pe de altă parte, că forțele Moscovei au tras 10 obuze asupra orașului Herson și au bombardat regiunea înconjurătoare de 69 de ori în ultimele 24 de ore, provocând moartea unei persoane.

Război în Ucraina, 16 iulie | Luptele din est "s-au intensificat într-o oarecare măsură". Forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone

Război în Ucraina, 15 iulie | Putin recunoaște că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner

Război în Ucraina, 14 iulie "Mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână" | Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de Kievsie

Război în Ucraina, 13 iulie Ucraina a primit controversatele muniții americane cu dispersie

Război în Ucraina, 12 iulie Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close