Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 508. Luptele din est "s-au intensificat într-o oarecare măsură". Forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone

Război în Ucraina, ziua 508. Luptele din est "s-au intensificat într-o oarecare măsură". Forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone

Război în Ucraina, ziua 508. Luptele din estul Ucrainei "s-au intensificat într-o oarecare măsură", în timp ce forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone de pe frontul estic, a declarat duminică un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării.

Război în Ucraina, ziua 508. Luptele din est "s-au intensificat într-o oarecare măsură". Forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iul 2023   •   16:30

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina afirmă că luptele din estul țării s-au intensificat
  • Ultima navă părăsește Odesa înainte de expirarea acordului privind cerealele din Marea Neagră
  • SUA reasigură că sprijinul masiv pentru Ucraina nu va fi acordat în detrimentul ţărilor în curs de dezvoltare
  • Un mort și mai mulți răniți în urma atacurilor rusești din Ucraina
  • Putin afirmă că Rusia are "stocuri suficiente" de bombe cu dispersie şi le va folosi dacă va fi necesar
  • Ucrainenii și-au schimbat tactica după ce au suferit pierderi în primele săptămâni de contraofensivă
  • Rusia susține că a doborât opt drone ucrainene deasupra Sevastopului
  • Volodimir Zelenski: "Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţia rusă" 
  • Putin spune că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner
  • Președintele Bulgariei atacă Kievul: „Ucraina insistă să lupte în acest război”

Update 16:30 Luptele din estul Ucrainei "s-au intensificat într-o oarecare măsură", în timp ce forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone de pe frontul estic, a declarat duminică un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării.

Luna trecută, Kievul a lansat o contraofensivă în încercarea de a recuceri teritoriul ocupat de Rusia și de a prelua inițiativa în invazia la scară largă a Rusiei, aflată acum în cea de-a 17-a lună.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat pe Telegram că forțele ruse au atacat în direcția Kupyansk, în regiunea Harkov, timp de două zile succesive.

"Suntem în defensivă", a scris Maliar. "Există lupte crâncene, pozițiile ambelor părți se schimbă de mai multe ori pe zi".

Maliar a mai spus că cele două armate se lovesc una de cealaltă în jurul orașului în ruine Bahmut, dar că forțele ucrainene "avansează treptat" de-a lungul flancului sudic.

Trupele Kievului resping, de asemenea, atacurile rusești în apropiere de Avdiivka și Maryinka.

Un purtător de cuvânt al comandamentului militar din sud a afirmat duminică, într-o declarație separată, că forțele ucrainene au avansat mai mult de un kilometru într-o parte a frontului de sud.

Kievul a obținut progrese treptate în unele părți din est și sud de când a lansat contraofensiva mult așteptată.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat televiziunii de stat, din care o parte a fost difuzată duminică, că operațiunea "nu reușește" și că încercările de a străpunge apărarea rusă au eșuat.

Update 14:30 Ultima navă care operează în cadrul acordului negociat de ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a părăsit portul Odesa duminică dimineața, înainte de termenul limită pentru prelungirea înțelegerii, scrie Reuters.

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nicio navă nouă din 27 iunie, iar acordul va expira luni, dacă Moscova nu va accepta o prelungire.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres aștepta un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.

Putin i-a spus președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, într-o convorbire telefonică avută sâmbătă, că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite, a precizat Kremlinul.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acest acord, negociat de ONU și Turcia în iulie 2022, și care a fost prelungit cu două luni la 17 mai.

Update 13:10 Secretara Trezoreriei americane (ministrul finanţelor), Janet Yellen, a încercat duminică, în cadrul unei reuniuni a liderilor G7 din India, să risipească îngrijorarea că sprijinul masiv destinat Ucrainei va fi acordat în detrimentul ajutorului acordat ţărilor în curs de dezvoltare, transmite France Presse.

''Resping ideea unui troc" între aceste două chestiuni, care sunt, de fapt, strâns legate între ele, a declarat ea la o conferinţă de presă la Gandhinagar, în vestul Indiei, unde duminică are loc o reuniune a G7 Finanţe, înaintea unei reuniuni similare a G20 de luni şi marţi.

O "prioritate cheie" este "dublarea sprijinului nostru pentru Ucraina", deoarece "a pune capăt acestui război este în primul rând un imperativ moral. Dar este, de asemenea, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru economia globală", a declarat Yellen, repetând comentariile pe care le făcuse deja în noiembrie, chiar înainte de summitul G20 de la Bali.

Update 11:40 Un civil a fost ucis și un altul rănit în bombardamentele rusești din regiunea ucraineană Harkov, în timp ce alte șapte persoane au fost rănite într-un sat din Zaporojie, au anunțat duminică oficiali ucraineni.

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a murit și un altul a fost rănit în timpul unui atac asupra unor clădiri rezidențiale din satul Kolodiazne din regiune, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a transmis Oleh Sinehubov, guvernatorul din Harkov, pe Telegram, citat de Reuters.

El a precizat că Rusia a lansat în cursul nopții patru rachete sol-aer S-400 asupra orașului Harkov, avariind ușor o clădire rezidențială.

Guvernatorul din Zaporojie, Iuri Malashko, a anunțat că trei femei și patru bărbați au fost răniți și mai multe case au fost avariate în urma unor bombardamente rusești puternice cu lansatoare multiple de rachete asupra satului Stepnohirske, sâmbătă după-amiază.

Update 10:30 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia dispune de un 'stoc suficient' de bombe cu dispersie şi că Moscova îşi rezervă dreptul de a le folosi dacă astfel de muniţii sunt folosite împotriva forţelor ruseşti din Ucraina, relatează Reuters.

Bineînţeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce, a declarat Putin într-un interviu la televiziunea de stat, din care au fost publicate duminică fragmente.

Ucraina a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, muniţii interzise în peste 100 de ţări. Kievul s-a angajat să le folosească doar pentru a disloca concentrări de soldaţi inamici. 

Update 09:30 Ucrainenii și-au schimbat tactica după ce au suferit pierderi în primele săptămâni de contraofensivă

Forțele de apărare ale Ucrainei au suferit pierderi grele în primele două săptămâni ale contraofensivei Ucrainei, drept urmare, comandanții au schimbat tactica.

Potrivit oficialilor americani și europeni, Forțele Armate ucrainene ar fi pierdut până la 20% din armamentul său, inclusiv mașinile de luptă occidentale, care au fost trimise pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, rata uimitoare a pierderilor a scăzut la aproximativ 10% în săptămânile următoare, au spus oficialii, păstrând mai multe trupe și mașini necesare pentru acțiunea ofensivă majoră despre care ucrainenii spun că urmează să vină.

O parte din îmbunătățiri a venit pentru că Ucraina și-a schimbat tactica, concentrându-se mai mult pe uzura forțelor ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune decât pe încărcarea în câmpurile de mine și focul inamic.

Oficialii americani au recunoscut acea pauză și au spus că ucrainenii au început să se miște din nou, dar mai deliberat, mai pricepuți la navigarea pe câmpurile minate și ținând cont de riscurile de victime. Odată cu afluxul de muniții cu dispersie din Statele Unite, au spus ei, ritmul s-ar putea accelera.

Rapoartele anterioare spuneau că forțele armate ucrainene nu își atingeau încă potențialul maxim pentru o contraofensivă.

Potrivit comandantului forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, contraofensiva decurge conform planului.

Update 08:00 Rusia susține că a doborât opt drone ucrainene deasupra Sevastopului

Forțele de apărare aeriană și flota Rusiei din Marea Neagră au interceptat duminică dimineața opt drone ucrainene deasupra portului Sevastopol din Crimeea, a declarat un oficial instalat de Moscova, citat de Reuters.

"Nu au fost avariate obiective, nici în oraș, nici în zona de apă”, a declarat Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului, pe Telegram.

Atacurile au avut loc deasupra portului din Sevastopol și a districtelor Balaklava și Khersones din oraș, a spus Razvozhaev.

Ucraina nu a comentat încă informațiile furnizate de Rusia. Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.

Reuters notează că Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina, dar a afirmat în ultimele luni că distrugerea infrastructurii militare a Rusiei ajută la contraofensiva Kievului.

Update 00:00 Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că nu poate lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă, deoarece ocupaţia a adus violenţă şi umilirea oamenilor.

"Unul dintre cele mai teribile lucruri pe care le aduce războiul este separarea. Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă.

Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri, fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalităţi publice, fiecărei ţări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus Zelenski.

El a vorbit şi despre întâlnirile şi discuţiile pe care le-a avut cu liderii internaţionali în ultimele zile.

Potrivit acestuia, în prima jumătate a lunii iulie, a avut deja negocieri, întâlniri, evenimente cu liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Olandei, Turciei, Republicii Cehe şi Poloniei, precum şi cu cei din Slovacia, Bulgaria, Lituania, Suedia, Portugalia, Spania şi Canada, Australia şi Noua Zeelandă, Republica Africa de Sud, Guineea-Bissau.

Zelenski a amintit şi de întâlnirile cu secretarul general al NATO, Stoltenberg, preşedintele Consiliului European, Michel, preşedintele Comisiei Europene, von der Leyen şi cu patriarhul ecumenic Bartolomeu, potrivit News.ro.

Război în Ucraina, 15 iuliePutin recunoaște că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner

Război în Ucraina, 14 iulie "Mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână" | Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de Kievsie

Război în Ucraina, 13 iulie Ucraina a primit controversatele muniții americane cu dispersie

Război în Ucraina, 12 iulie Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

Război în Ucraina, 11 iulie NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close