Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 515. Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 515. Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 515. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre susținerea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, scrie The Guardian.

Război în Ucraina, ziua 515. Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2023   •   09:33

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Blinken: Rusia "a pierdut deja războiul" în Ucraina
  • Putin, la întâlnirea cu Lukașenko: Contraofensiva ucraineană „a eșuat”
  • Atac sângeros la Odesa. Cea mai mare catedrală, lovită de rachete
  • Atac cu drone asupra unui depozit de muniții din Crimeea
  • Atac sângeros la Odesa unde un om a murit iar alți 20 au fost răniți după un raid aerian
  • Rusia vrea să aibă opțiunea de a inspecta navele cu destinația Ucraina în Marea Neagră
  • Zelenski vrea să distrugă podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia
  • Nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, din partea SUA
  • Ucraina susține că doi copii au fost uciși de bombardamentele rusești în regiunea Donețk

Update 20:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, în discursul său nocturn, că Consiliul NATO-Ucraina se va reuni miercuri.

Vestea vine la o zi după ce Zelenski a cerut de urgență o întâlnire cu alianța militară, spunând că consiliul ar trebui să se reunească pentru a discuta despre criza provocată de retragerea Rusiei din acordul privind grânarele din Marea Neagră. Liderul ucrainean a declarat că consiliul trebuie să decidă asupra măsurilor "pentru a debloca și a asigura funcționarea stabilă a coridorului de cereale".

Reuniunea va avea loc, de asemenea, în urma mai multor nopți consecutive de greve rusești asupra orașului portuar Odesa din sudul țării, care a amenințat și mai mult capacitatea Kievului de a exporta alimente.

Update 18:00 Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, i-a spus duminică președintelui rus Vladimir Putin că mercenarii wagnerieni care se află în țara sa au început să-l "streseze", pentru că vor să "meargă în Occident" într-o "excursie".

"Poate că nu ar fi trebuit să o spun, dar o voi face. Wagnerii au început să ne streseze. 'Vrem să mergem în Occident'. Lăsați-ne', ne spun ei", i-a spus Lukașenko lui Putin în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg. 
"De ce trebuie să mergeți în Occident? 'Păi, mergeți în excursie la Varșovia, la Rzeszow'", a spus Lukașenko. "Îi țin în centrul, așa cum am convenit, al Belarusului". 

Lukașenko este un aliat apropiat al lui Putin și se pare că glumea cu acesta. O înregistrare video l-a arătat pe Putin zâmbind la aceste comentarii.

Update 15:00 Rusia "a pierdut deja războiul" în Ucraina în ceea ce privește ceea ce Moscova și președintele rus Vladimir Putin au urmărit să obțină, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la CNN.

"Obiectivul a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, de a-i elimina independența, suveranitatea, de a o subsuma în Rusia. Acest lucru a eșuat cu mult timp în urmă", a declarat secretarul într-un interviu exclusiv difuzat duminică.

Blinken a recunoscut că misiunea Ucrainei de a recâștiga teritoriul capturat de Moscova - care a avut un start lent, după propriile estimări - va fi "o luptă foarte grea". El a prezis că războiul, care a depășit recent pragul de 500 de zile, va continua timp de "câteva luni".

Cu toate acestea, a spus el, împreună cu ajutorul, echipamentul militar și antrenamentul pe care Ucraina îl primește din partea diferitelor țări, cauza Kievului reprezintă "elementul decisiv".

Update 13:00 Ccontraofensiva ucraineană „a eșuat”, a spus președintele rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii cu liderul belarus Alexander Lukașenko, duminică, la Sankt Petersburg.

„Nu există nicio contraofensivă", a declarat Lukașenko, citat de agențiile de presă rusești. Putin a replicat: „Există, dar a eșuat”, scrie The Guardian.

Ucraina a început contraofensiva luna trecută, dar până acum a obținut doar mici câștiguri împotriva forțelor rusești care controlează mai mult de o șesime din teritoriul său după aproape 17 luni de război, scriu jurnaliștii britanici.

Generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat marți că ofensiva ucraineană a fost „departe de a fi un eșec”, dar că va fi lungă, dură și sângeroasă.

Update 12:00 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a reiterat apelul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană după un alt atac rusesc asupra orașului portuar Odesa în cursul nopții, afirmând duminică că "un scut aerian complet" este "singura modalitate de a învinge teroarea rachetelor rusești".

"Am demonstrat deja că putem doborî chiar și rachetele rusești cu care se lăudau teroriștii. Datorită ajutorului partenerilor noștri și sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, apărătorii noștri ai cerului au salvat mii de vieți", a declarat el într-o postare pe Telegram.

"Dar avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru întregul nostru teritoriu, pentru toate orașele și comunitățile noastre".

Apărarea aeriană ucraineană a interceptat 9 din cele 19 rachete de diferite tipuri pe care Rusia le-a lansat peste noapte asupra Odesa, a declarat duminică Ministerul ucrainean al Apărării.

Dar anumite arme - inclusiv rachetele de croazieră Oniks și rachetele anti-navă Kh-22 ale Moscovei - se dovedesc aproape imposibil de doborât de către apărarea aeriană ucraineană.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte cel puțin 19 au fost rănite în ultimele lovituri asupra orașului portuar din sudul țării, potrivit oficialilor ucraineni.

Update 10:00 Cel puțin 25 de monumente arhitecturale din orașul portuar ucrainean Odesa au fost avariate de rachete rusești în cursul nopții, potrivit informațiilor preliminare furnizate de un oficial local.

Rusia "și-a îndreptat în mod deliberat rachetele spre centrul istoric al orașului Odesa", care este protejat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a declarat duminică Oleh Kiper, șeful administrației militare din regiune.

Printre clădirile avariate se numără cea mai mare biserică din oraș, catedrala ortodoxă cunoscută sub numele de Catedrala Transfigurarea sau Catedrala Spaso-Preobrazhenskyi, care a fost sfințită în 1809. Catedrala a fost distrusă în timpul perioadei sovietice, dar a fost reconstruită după ce Ucraina a devenit un ținut independent. 

Printre celelalte situri culturale se numără Casa oamenilor de știință, cunoscută și sub numele de Palatul conților Tolstoi, și bulevardul Zhvanetskyi, a declarat duminică primarul din Odesa, Hennadii Trukhanov, potrivit oficialilor ucraineni. O serie de conace istorice au fost, de asemenea, avariate.

Rusia a negat că ar fi vizat infrastructura civilă sau siturile culturale prin acest atac.

Update 09.31 Atac cu drone asupra unui depozit de muniții din Crimeea

 Un atac cu drone asupra unui depozit de muniții din Crimeea a determinat autoritățile să evacueze o rază de 5 kilometri și să suspende pentru scurt timp traficul rutier pe podul care leagă peninsula de Rusia, a declarat ieri guvernatorul regiunii instalat de Moscova.

Ucraina a anunțat că armata sa a distrus un depozit de petrol și depozite ale armatei ruse în ceea ce a numit districtul „ocupat temporar” Oktiabrske din centrul Crimeei.

Atacul a provocat explozia unui depozit de muniții, a declarat guvernatorul instalat de Rusia, Serghei Aksyonov. Imagini difuzate de mass-media de stat au arătat un nor gros de fum la fața locului.

Aksyonov a declarat ulterior că tot traficul feroviar din zona afectată, temporar întrerupt, a revenit la normal. Agențiile de știri rusești au citat Ministerul Sănătății, care a anunțat că 12 persoane au avut nevoie de asistență medicală și patru au fost transportate la spital.

Update 08.50 Atac sângeros la Odesa unde un om a murit iar alți 20 au fost răniți după un raid aerian

O persoană a fost ucisă și 19 au fost rănite, inclusiv patru copii, în atacurile cu rachete care au distrus, în această dimineață, de asemenea, șase case și clădiri de apartamente. Paisprezece persoane au fost spitalizate, a spus Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei.

Administrația militară din Odesa a anunțat că a fost avariată Catedrala Bisericii Ortodoxe Ucrainene, legată de Moscova. Potrivit acesteia, o icoană a Maicii Domnului a fost recuperată de sub dărâmături.

Aceasta este cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa. A fost sfințită în 1809.

Administrația militară a orașului a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au distrus o „parte semnificativă”

”Am făcut schimb de evaluări ale situației actuale din Marea Neagră și ale riscurilor pe care aceasta le reprezintă pentru securitatea alimentară globală”, a scris Zelenski pe Twitter.

El susține că au fost identificați pașii pentru deblocarea acordului.

”De asemenea, am identificat cu dl Stoltenberg prioritatea și pașii viitori necesari pentru deblocarea și funcționarea durabilă a coridorului de cereale din Marea Neagră”, a adăugat președintele Ucrainei.

El a spus că a mai vorbit cu secretarul general al NATO despre acordurile încheiate în timpul summitului de la Vilnius și despre „acțiunile viitoare privind integrarea Ucrainei în NATO”.

Război în Ucraina, 22 iulie | Război în Ucraina, ziua 514. Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

Război în Ucraina, 21 iulie | Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Război în Ucraina, 20 iulie | Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

Război în Ucraina, 19 iulie | Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

Război în Ucraina, 18 iulie | Kremlin, avertisment pentru Zelensky: ”Dacă se fac aranjamente fără Rusia, să se ţină cont de aceste riscuri"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close