Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 517. Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva

Război în Ucraina, ziua 517. Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva

Război în Ucraina, ziua 517. Cel puţin un copil a fost ucis, iar alte persoane au fost rănite în urma unui atac atribuit forţelor militare ruse comis asupra localităţii ucrainene Kostiantnivka, situată în regiunea Doneţk.

Război în Ucraina, ziua 517. Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iul 2023   •   20:45

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Restricțiile privind importurile de cereale ucrainene ar putea să nu fie prelungite, potrivit unui comisar UE
  • Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte atacarea navelor pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi ucrainene 
  • Ucraina primește 1,5 miliarde de euro din partea UE pentru a-și repara șoselele
  • Franța și Germania susțin Ucraina și se opun restricțiilor cerute de țări din UE, printre care și România
  • Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva
  • Ucraina raportează avansuri ale trupelor sale la sud de Bahmut
  • Rusia susține că a respins un atac cu drone asupra navei de patrulare Serghei Kotov în Marea Neagră
  • Experții Agenției nucleare ONU au găsit mine antipersonal amplasate la centrala nucleară Zaporojie
  • Ministru ucrainean: "Vom continua să atacăm Crimeea și Podul lui Putin"
  • Rusia a dat replica la Kiev, după atacul de luni, în care două drone au lovit Moscova
  • Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022
  • Zelenski se opune vehement prelungirii restricţiilor UE privind importurile cerealelor ucrainene
  • România și SUA își reafirmă cooperarea strânsă și sprijinul pentru Ucraina
  • Rusia ameninţă cu riposte dure după atacurile Ucrainei
  • Fostul șef al regiunii Odesa, arestat la Kiev, după ce a fost acuzat de corupție și a încercat să fugă
  • Atacul ruşilor în apropiere de România a fost filmat chiar din portul Reni
  • Ucraina transmite că a eliberat circa 230 de kilometri pătrați în est și în sud de la începutul contraofensivei
  • Zelenski: "Contraofensiva a fost întârziată de lipsa armamentului și munițiilor și din acest motiv ritmul este lent"
  • Kievul revendică atacurile cu drone de la Moscova

Update 20.39 Restricțiile privind importurile de cereale ucrainene ar putea să nu fie prelungite, potrivit unui comisar UE

Restricţiile privind importurile de cereale ucrainene, cerute de cinci state est-europene, inclusiv de România, ar putea să nu fie prelungite după 15 septembrie, a afirmat Janusz Wojciechowski, comisarul european al Agriculturii, precizând că vor fi noi negocieri.

"Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment. Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia.

Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări", a declarat Janusz Wojciechowski în conferinţa de presă organizată la finalul Consiliului UE pe tema Agriculturii.

Janusz Wojciechowski a precizat că în august şi septembrie vor fi noi consultări, inclusiv cu fermierii, pentru stabilirea noilor măsuri.

Update 19.06 Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte atacarea navelor pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi ucrainene 

"Marea Britanie crede că Rusia ar putea escalada campania de distrugere a exporturile alimentare din Ucraina prin atacarea navelor civile în Marea Neagră. Vom evidenţia acest comportament inconştient în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Rusia ar trebui să înceteze ţinerea ostatice a resurselor alimentare mondiale şi ar trebui să revină în Acordul cerealelor", a declarat astăzi James Cleverly, ministrul britanic de Externe.

Rusia a anunţat săptămâna trecută, în contextul suspendării participării la Acordul cerealelor, că va considera ţinte legitime navele care circulă pe Marea Neagră spre sau dinspre porturi din Ucraina. În replică, Administraţia de la Kiev a avertizat că va considera suspecte vasele comerciale de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi din Rusia.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a catalogat drept "inacceptabile" ameninţările Rusiei. "Am vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi i-am transmis clar că orice tentativă a Rusiei de a bloca transporturile de cereale din Ucraina este total inacceptabilă. Trebuie să continuăm să fim alături de Ucraina", a declarat Rishi Sunak, într-un mesaj postat pe Twitter.

Update 18.25 Ucraina primește 1,5 miliarde de euro din partea UE pentru a-și repara șoselele

Uniunea Europeană a anunțat virarea unei sume de 1,5 miliarde de euro Ucrainei ”pentru a ajuta să mențină statul funcțional și să-și repare infrastructura”, potrivit unei postări făcute pe Twitter de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Această plată face parte din programul Uniunea Europeană de asistenţă financiară pentru Kiev în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.

Totodată, Ursula von der Leyen a condamnat cu fermitate loviturile ruseşti asupra facilităţilor de depozitare a cerealelor şi a infrastructurii ucrainene.

”În timp ce Rusia îşi continuă războiul crud, continuăm să sprijinim Ucraina”, a mai postat ea, adăugând că ”mai mult va urma”.

Update 16.23 Franța și Germania susțin Ucraina și se opun restricțiilor cerute de țări din UE, printre care și România

Franţa şi Germania au semnalat, astăzi, că se opun solicitărilor unor state din cadrul Uniunii Europene, printre care se numără România, privind prelungirea restricţiilor la importurile de cereale ucrainene, o iniţiativă catalogată ca fiind "inacceptabilă" de Administraţia de la Kiev.

Săptămâna trecută, cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina.

"Am semnat o declaraţie comună a cinci ţări - Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România - privind prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în statele noastre până la sfârşitul anului", a afirmat miercurea trecută Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii, după o reuniune a miniştrilor Agriculturii desfăşurată la Varşovia. Măsurile, implementate pentru protejarea fermierilor locali, permit doar tranzitul cerealelor ucrainene prin ţările vecine cu Ucraina, importurile directe fiind restricţionate. Acordul privind restricţiile urmează să exipre pe 15 septembrie.

Update 14:00 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, declară, într-un interviu în exclusivitate pentru CNN, că armata ucraineană va continua atacurile în Crimeea, inclusiv asupra podului peste strâmtoarea Kerci, cunoscut drept "Podul lui Putin".

El a fost întrebat dacă armata ucraineană urmează să-și intensifice loviturile împotriva țintelor din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

"Nu aș spune că intensificăm ceva. Luptăm pentru libertatea noastră. Înseamnă că vom folosi toate opțiunile pentru a le incendia depozitele de combustibil, depozitele de muniții, sistemele de artilerie, înainte de a avansa", a răspuns el.

Însuși președintele Volodimir Zelenski a confirmat că "Podul lui Putin" este un obiectiv care trebuie lichidat.

După atacul din 17 iulie, Ucraina pare să-și fi schimbat strategia de comunicare și în prezent revendică punctual loviturile în teritoriile controlate de ruși în Ucraina, precum și pe cele în adâncimea teritoriului Rusiei.

Astfel, Kievul a recunoscut că a lansat dronele care au ajuns luni, 24 iulie, la Moscova, unde au provocat pagube minore.

Update 13:00 Reznikov a subliniat că rușii au folosit timpul în care Ucraina a așteptat armele din Occident pentru a-și fortifica pozițiile

Update 13:00 Ministrul ucrainean al Apărării a vorbit într-un interviu în exclusivitate la CNN despre ritmul lent al contraofensivei forțelor Kievului în sudul și estul țării.

"Cred că este o percepție greșită că orice contraofensivă trebuie să fie rapidă. Noi am avut timp să ne pregătim forțele armate cu partenerii noștri, dar și ei (rușii, n.r.) au avut timp să-și pregătească zona de securitate, cu tranșee, cu mine. (Felul în care se derulează contraofensiva) este o chestiune de muniție, de proiectile de artilerie, de mai multe sisteme de artilerie. Este o chestiune de sprijin aerian. Este o chestiune de apărare aeriană. Este o chestiune care ține și de faptul că avem un câmp de luptă foarte lung și avem împotriva noastră un număr mare de inamici", a explicat ministrul.

"Recunoașteți totuși că planul este în întârziere?", a insistat realizatorul CNN.

"Da", a fost răspunsul ministrului.

Oleksii Reznikov a fost chestionat și în legătură cu munițiile cu dispersie primite din SUA.

"Cred că vor fi cel mai eficiente mai ales împotriva sistemelor lor de artilerie, în special în timpul luptelor împotriva bateriilor (de artilerie). Și, de asemenea, vor fi eficiente împotriva vehiculelor (rusești) de transport de trupe sau a vehiculelor de luptă ale infanteriei. Vor fi bune împotriva infanteriei lor în câmp", a arătat el.

Update 12:00 Ucraina susține că a silit forțele rusești să se retragă în apropiere de Andriivka, la sud de orașul Bahmut, relatează CNN.

"Pe măsură ce forțele de apărare au desfășurat operațiuni ofensive și de asalt, inamicul a fost forțat să se retragă de pe pozițiile sale de lângă Andriivka", a declarat marți Andrii Kovalov, purtător de cuvânt al Statului Major General ucrainean.

Avansul are loc în condițiile în care trupele ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive la nord și la sud de Bakhmut, a adăugat oficialul citat.

Update 11:00 Ministerul rus al Apărării susține că a distrus două ambarcațiuni ucrainene fără pilot care au fost lansate într-un atac asupra unei nave de patrulare din flota Mării Negre.

Atacul ar fi avut loc luni seara.

"Forțele armate ale Ucrainei au încercat, fără succes, să atace nava de patrulare Serghei Kotov, care îndeplinește sarcini de control al navigației în partea de sud-vest a Mării Negre. În timpul atacului, ambele ambarcațiuni inamice teleghidate au fost distruse cu foc de arme standard ale navei rusești la distanțe de 1.000 de metri, respectiv 800 de metri. Nu s-au înregistrat victime", a comunicat instituția citată.

Potrivit ministerului rus, nava Serghei Kotov continuă să își îndeplinească sarcinile.

Presa internațională menționează că declarația autorităților ruse nu a putut fi verificată în mod independent.

Update 10:00 Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, AIEA, au descoperit mine la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație rusă.

Confirmarea vine de la șeful AIEA, Rafael Grossi, după ce Kievul a acuzat în ultimele săptămâni că locația complexului nuclear-electric a fost minată.   

"Echipa agenției a văzut câteva mine amplasate într-o zonă-tampon între barierele perimetrale interne și externe ale sitului", a percizat Grossi. 

Potrivit acestuia, minele erau situate "într-o "zonă restricționată, la care personalul al centralei nu poate avea acces", iar dispozitivele explozive erau orientate spre exteriorul centralei.

Rafael Grossi menționează că reprezentanților AIEA li s-a spus că amplasarea minelor a fost "o decizie militară, într-o zonă controlată de militari".

El a calificat prezența dispozitivelor antipersonal la centrală ca fiind "neconformă cu standardele de siguranță ale AIEA și cu instrucțiunile privind securitatea nucleară".

Update 09:00 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că Ucraina va continua să lanseze atacuri asupra Peninsulei Crimeea și a podului Kerci, care face legătura cu Rusia continentală.

Dronele ucrainene au lovit un depozit de muniții în penisulă, la o săptămână după ce podul Kerci, cunoscut drept "Podul lui Putin", a fost avariat cu drone maritime.

"Toate aceste ținte sunt ținte oficiale, deoarece (bombardarea lor) va reduce capacitatea inamicului de a lupta împotriva noastră (și) va ajuta la salvarea vieților ucrainenilor", a declarat Oleksii Reznikov într-un interviu acordat CNN.

Întrebat dacă obiectivul Ucrainei este de a scoate permanent din funcțiune podul, ministrul ucrainean a răspuns:

"Este o tactică normală să distrugi liniile logistice ale inamicului, pentru a bloca aprovizionarea cu muniție, combustibil și hrană, etcetera. De aceea, vom folosi aceste tactici împotriva lor."

Moscova s-a răzbunat pentru atacul asupra podului Kerci bombardând noapte de noapte regiunea Odesa, după suspendarea din acordul cerealier la Marea Neagră.

Update 08:00 Rusia lansat un atac nocturn cu drone asupra Kievului.

Anuțul a fost făcut de autoritățile locale.

Rusia "a atacat Kievul cu drone", a declarat pe Telegram Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului, pe Telegram.

"Alerta aeriană a durat 3 ore. Toate țintele aeriene au fost detectate și distruse în apropierea Kievului. Potrivit informațiilor din acest moment, nu au existat victime sau distrugeri în capitală", a precizat acesta.

Forțele aeriene au emis, de asemenea, alerte de atacuri cu drone în regiunile sudice Odesa și Nikolaev, care au în comun o parte din coasta ucraineană a Mării Negre.

Atacul vine la o zi după ce Rusia a avertizat că va lua "măsuri dure" după un atac cu drone asupra Moscovei, la aproximativ 500 de kilometri de Ucraina.

Update 00:01 Cel puţin un copil a fost ucis, iar alte persoane au fost rănite în urma unui atac atribuit forţelor militare ruse comis asupra localităţii ucrainene Kostiantnivka, situată în regiunea Doneţk, informează cotidianul Le Monde.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Doneţk, a declarat că forţele militare ruse au atacat un rezervor de apă din localitatea Kostiantnivka, într-o zonă din Doneţk aflată sub controlul armatei ucrainene.

Un copil a fost ucis, iar alte şase persoane, printre care trei copii, au fost rănite în atacul cu rachete comis de Rusia, a precizat Pavlo Kirilenko.

Armata rusă nu a făcut niciun comentariu despre acest incident.

Război în Ucraina, 24 iulie | Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

Război în Ucraina, 23 iulie | Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

Război în Ucraina, 22 iulie | Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

Război în Ucraina, 21 iulie | Zelensky va avea o discuție despre regiunea Mării Negre, cu Erdogan, după prăbușirea acordului cu cereale

Război în Ucraina, 20 iulie | Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Șeful Casei de Pensii pune punct speculaţiilor legate de banii seniorilor
x close