Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 519. Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 519. Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 519. Președinții ucrainean, Volodimir Zelenski, și rus, Vladimir Putin, au confirmat, la distanță de câteva ore, intensificarea luptelor pe frontul din Ucraina. În timp ce Zelenski a salutat "rezultatele bune" ale forțelor ucrainene, Putin a susținut că forțele Kievului au suferit pierderi grele.

Război în Ucraina, ziua 519. Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2023   •   19:02

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Rusia pune încă un judecător de la Haga pe lista persoanelor căutate
  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost fotografiat la Sankt Petersburg, la summit-ul Rusia - Africa
  • Vladimir Putin vorbește de "lumea multipolară" în fața liderilor din Africa
  • Rusia susține că a respins atacurile ucrainene la Zaporojie și Bahmut
  • Zelenski a vizitat orașul Dnipro după ce a spus că trupele ucrainene au rezultate foarte bune pe front
  • Oficial american: "Ce vedeți acum în Zaporojie este grosul trupelor ucrainene în contraofensivă!"
  • Rusia a atacat cu rachete regiunea Harkov și a ucis și rănit mai mulți civili
  • Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit cu ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu
  • Atacurile din Odesa: în nouă zile, rușii au distrus zeci de elemente de infrastructură portuară
  • Noi atacuri asupra porturilor din regiunea Odesa. Un om a murit, pagubele sunt însemnate
  • Forțele aeriene ucrainene au lansat, în ultimele 24 de ore, 13 lovituri asupra țintelor inamice
  • Un luptător și corespondent militar rus a fost lichidat în Ucraina
  • Mai multe explozii au fost raportate în Ucraina, în contextul noilor atacuri ruse
  • Consiliul NATO-Ucraina condamnă atacurile Rusiei aproape de România
  • Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina
  • Un oficial rus relatează că "trupe ucrainene antrenate în Occident" au ajuns în prima linie defensivă a Moscovei la Zaporojie
  • Premierul britanic avertizează că Rusia se pregătește să atace nave civile în Marea Neagră
  • Republica Moldova expulzează zeci de diplomați din Rusia în scandalul "antenelor de spionaj"

Update 22:25 Rusia a trimis Bulgariei o notificare publică prin care delimitează o zonă de avertizare temporară în Marea Neagră unde desfăşoară exerciţii militare.

Aria de desfăşurare include părţi din zona economică exclusivă a Bulgariei, relatează novinite.com.

Anunţul a fost făcut joi de Ministerul Apărării de la Sofia după ce miercuri NATO condamnase, în declaraţia publicată după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, comportamentul "periculos" al Rusiei în Marea Neagră.

Update 20:45 Comisia Europeană nu a identificat fonduri în actualul buget şi nu a găsit încă o modalitate clară de a finanţa transporturile de cereale ucrainene pe cale terestră după retragerea Rusiei din Acordul exporturilor pe Marea Neagră, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Într-o scrisoare trimisă pe 21 iulie, Ministerul Agriculturii de la Kiev i-a cerut comisarului UE pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, să identifice soluţii pentru finanţarea costurilor suplimentare de transport prin culoarele de solidaritate, pe cale terestră. Dar, deocamdată, nu a fost identificată o sursă de finanţare.

"Nu am găsit încă o soluţie pentru susţinerea transporturilor de cereale", a declarat joi un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

Update 19:00 Preşedintele rus Vladimir Putin, a afirmat, joi, că în ultimele zile s-au intensificat confruntările militare în sud-estul Ucrainei.

"Ostilităţile s-au intensificat semnificativ" pe frontul din sud-estul Ucrainei, a spus Putin cu ocazia summitului Rusia-Africa, desfăşurat în Sankt-Petersburg.

Liderul de la Kremlin a salutat "eroismul" militarilor ruşi care opun rezistenţă contraofensivei ucrainene în regiunea Zaporojie", subliniind că forţele militare ucrainene au suferit pierderi semnificative.

În schimb, Ganna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, a afirmat că forţele militare ucrainene au avansat în ultimele zile în zona oraşului Melitopol, în regiunea Zaporojie.

"La sud de oraşul Bahmut, forţele militare ucrainene avansează progresiv şi resping atacurile în nordul oraşului. Luptele continuă şi în Klişciivka, Kurdiumivka şi Andriivka, la periferia oraşului Bahmut. În sectorul Liman din regiunea Doneţk, au avut loc mai multe atacuri inamice în pădurea Serebrianski, dar au fost respinse", a afirmat ea, joi, conform presei internaționale.

De asemenea, oficialul de la Kiev a precizat că forţele militare ucrainene au respins mai multe atacuri în zona orașului Kupiansk din regiunea Harkov.

Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente. 

Update 18:00 Rusia a plasat un al treilea judecător de la Curtea Penală Internațională (CPI) pe lista persoanelor căutate, după ce această instanță cu sediul la Haga l-a acuzat pe Vladimir Putin de crime de război în Ucraina.

Potrivit agenției TASS, citată de presa internațională, judecătoarea Tomoko Akane apare în baza de date online a Ministerului rus de Interne ca fiind "căutată în temeiul unui articol din Codul penal al Federației Ruse".

Nu se precizează însă nimic despre presupusa sa infracțiune.  

CPI a emis în luna martie mandate de arestare pentru Vladimir Putin și pentru comisarul rus pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova. Cei doi sunt acuzați de deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, faptă ce constiuie crimă de război.

Rusia a răspuns la mandatul CPI trei zile mai târziu, deschizând dosare penale împotriva procurorului CPI, Karim Khan, și a judecătorilor care au ordonat arestarea lui Putin, printre care Akane și italianul Rosario Salvatore Aitala.

Khan și Aitala au fost plasați pe lista persoanelor căutate de Rusia în lunile mai și iunie.

Update 17:30 Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost fotografiat în compania unui demnitar african în marja summit-ului Rusia - Africa. Evenimentul se desfășoară la Sankt Petersburg timp de două zile, începând de joi.

Fotografia, semnalată de surse apropiate rețelei de mercenari și distribuită pe rețelele sociale, este prima care atestă prezența șefului Wagner în Rusia, după rebeliunea armată de luna trecută.

În imaginea care circulă pe internet, Evgheni Prigojin apare în compania unui oficial de rang înalt din Republica Centrafricană (RCA), o națiune săracă unde mii de mercenari Wagner au ajuns în ultimii ani.

Imaginea a fost publicată în premieră pe Facebook de către Dmitri Syty, un cetățean rus pe care surse occidentale îl descriu drept o figură importantă în cadrul filialei centrafricane a grupului Wagner.

Prigojin și demnitarul centrafrican ar fi pozat la cadru în hotelul Trezzini Palace din Sankt Petersburg, care ar fi deținut de șeful grupului paramilitar.

Înainte de apariția la summit-ul care se desfășoară în orașul rusesc, liderul grupării paramilitare a fost filmat în data de 19 iulie la baza militară Osipovici din Belarus, în timp ce le vorbea luptătorilor săi și spunea că armata rusă "se face de rușine" în Ucraina.

Update 17:00 Președintele Vladimir Putin a declarat, joi, la summit-ul desfășurat la Sankt Petersburg, că Africa va deveni unul dintre partenerii-cheie ai Rusiei "într-o nouă lume multipolară".

Ulterior, el le-a spus șefilor Uniunii Africane că Moscova susține aderarea acestui bloc de state la G20 - grupul țărilor dezvoltate și al economiilor emergente - și și-a exprimat speranța că va putea accelera acest proces înainte de reuniunea din septembrie a grupului.

Putin a insistat, de asemenea, că Rusia va rămâne un furnizor "de încredere" de alimente în Africa, în contextul în care presa internațională a relatat bombardamentele masive efectuate de trupele Moscovei asupra porturilor ucrainene, unde se află mari cantități de cereale de care depind multe țări africane.

Liderul rus a promis că va furniza gratuit mii de tone de cereale către șase țări din Africa.

Înaintea summit-ului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Occidentul că a făcut presiuni asupra șefilor de state din Africa să nu participe la evenimentul de la Sankt Petersburg.

Update 16:00 Ministerul rus al Apărării a anunțat, joi, că forțele ucrainene continuă atacurile "fără succes" pe mai multe fronturi.

Conform presei internaționale, instituția citată susține că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în jurul satului Klișciivka, în apropiere de Bahmut, și la nord de Robotîne, pe linia frontului din regiunea Zaporojie.

Reuters și The Guardian menționează că nu au putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Update 15:00 Președintele ucrainean Volodimir Zekenski s-a dus, joi, în orașul Dnipro, în contextul în care există informații despre o ofensivă pe scară largă a forțelor Kievului la mai puțin de 150 de kilometri sud, de-a lungul liniei de front din Zaporojie.

"Ne-am început ziua de lucru în Dnipro, la Statul Major de campanie din zona de responsabilitate a grupării operaționale și strategice de trupe 'Tavria'. (Discutăm) situația pe front, desfășurarea acțiunilor ofensive și defensive", a postat Zelenski pe Telegram.

"Ca întotdeauna, acordăm o atenție deosebită aprovizionării cu muniție a trupelor noastre (precum și) eficienței în utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană existente și întăririi scutului aerian, ținând cont de livrările de la parteneri. Este în curs de finalizare o inspecție cuprinzătoare a birourilor de înrolare militară, 11 regiuni fiind supuse unui control special", a scris el, într-o altă postare, pe Twitter.

Vizita și comentariile vin în timp ce forțele Kievului își continuă "operațiunea ofensivă pe axele Melitopol și Berdiansk, consolidându-și pozițiile și provocând pagube inamicului", după cum menționează potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

Update 14:00 CNN citează doi oficiali americani, care au arătat că Ucraina a angajat mai multe forțe în contraofensiva sa din sud-estul țării, după aproape două luni de progrese lente.

Noile unități trimise în luptă fuseseră ținute în rezervă până acum.

Armata ucraineană are încă putere de luptă suplimentară în rezervă, dar aceasta este "grosul forțelor angajate" în contraofensivă, a declarat unul dintre oficialii menționați de sursa citată.

Miercuri, au apărut informații că Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră la sud de Orihiv (Orehov), de-a lungul axei Melitopol.

Oficial și bloggeri militari ruși au relatat că forțele Kievului au aruncat în luptă până la 100 de blindate.

Vladimir Rogov, un membru al administrației instalate de Rusia în zonă, a scris pe Telegram că forțele ucrainene, susținute de vehicule blindate și tancuri, "au reușit să blocheze trei secțiuni ale primei linii de apărare" a trupelor Moscovei în apropiere de Rabotino (Robotîne). 

Ucraina nu a comentat încă în mod specific aceste operațiuni. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski și-a încheiat discursul din noaptea de miercuri spre joi cu mesajul că forțele ucrainene înregistrează succese pe linia frontului

"Apropo, astăzi, băieții noștri de pe front au avut rezultate foarte bune. Foarte bine! Mai multe detalii mai târziu", a spus el.

Update 13:00 O femeie a murit și alte patru persoane au fost rănite în timpul unui atac nocturn al Rusiei în Ucraina.

Femeia care a murit avea 70 de ani. Ea a fost ucisă ca urmare a unui atac rusesc asupra unei zone rezidențiale din regiunea ucraineană Harkov, a anunțat guvernatorul regional Oleg Sinegubov. 

El a precizat pe Telegram că o lovitură a rușilor a nimerit lângă o clădire rezidențială de cinci etaje în satul Kivșarivka.

Racheta a provocat prăbușirea peretelui unui apartament. În interior se afla femeia care a decedat.

Alte trei femei cu vârste de 35, 71 și 81 de ani și un bărbat de 74 de ani au fost răniți, a precizat oficialul ucrainean.

Update 11:15 Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit cu ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Cei doi au discutat despre problemele militare, dar și despre mediul de securitate regional.

Serghei Soigu l-a însoțit pe liderul Coreei de Nord și la o expoziție de apărare, acolo unde erau expuse rachete balistice.

Conform presei coreene, Soigu i-a dat lui Kim Jong-un o scrisoare din partea președintelui rus Vladimir Putin.

Update 11:00 Atacurile din Odesa: în nouă zile, rușii au distrus zeci de elemente de infrastructură portuară.

Autoritățile din Ucraina susțin că 26 de elemente de infrastructură portuară din regiunea Odesa au fost avariate în nouă zile de atacuri rusești, potrivit Reuters.

Loviturile aeriene au avariat 26 de instalații de infrastructură portuară și cinci nave civile în decurs de nouă zile, a anunțat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

În noaptea de miercuri spre joi, rușii au atacat mai multe porturi din zonă.

O persoană a murit și un depozit de marfă a fost avariat, a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa. Recent, rușii au atacat și porturile Ismail și Reni aflate în apropiere de granița cu România.

Update 09:50 Noi atacuri asupra porturilor din regiunea Odesa. Un om a murit, pagubele sunt însemnate.

 Un om a murit și infrastructura portuară din regiunea Odesa a fost afectată în urma atacului aerian din timpul nopții, a anunțat guvernatorul ucrainean Oleg Kiper.

Rușii au lovit infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa într-un atac cu rachete.

Un agent de securitate a murit și un terminal de marfă a fost avariat, a declarat joi guvernatorul regiunii, potrivit Reuters.

Porturile din Odesa au fost vizate de atacurilor rusești după ce Moscova s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Înțelegerea negociată de Turcia și ONU a permis exportul de cereale din porturile din Odesa timp de aproape un an.

Guvernatorul din Odesa a declarat că rușii au folosit rachete Kalibr asupra unui port din regiune.

Rachetele au fost lansate de pe un submarin din Marea Neagră. Kiper a spus că o clădire de birouri a fost distrusă și două mașini au fost avariate. Forțele aeriene ucrainene au anunțat că nu au putut să doboare rachetele Kalibr, din cauza furtunii.

Update 08:30 Forțele aeriene ucrainene au lansat, în ultimele 24 de ore, 13 lovituri asupra țintelor inamice.

În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat 11 lovituri asupra personalului inamic, a grupurilor de muniții și echipamente militare și două lovituri asupra sistemelor rusești de rachete sol-aer.

Declarația relevantă a fost făcută de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, relatează Ukrinform.

Miercuri noapte, Rusia a atacat din nou teritoriul Ucrainei cu muniții iraniene de tip Shahed.

Informațiile despre consecințele acelui atac terorist nu au fost încă actualizate.

În ultima zi, trupele ruse au lansat 49 de lovituri cu rachete și 37 de lovituri aeriene și au deschis focul cu sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) de peste 63 de ori. 

În urma atacurilor teroriste rusești, au fost raportate victime în rândul civililor, precum și pagube cauzate caselor de locuit.

Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene rusești persistă în toată Ucraina, potrivit Statului Major.

28 de lupte au avut loc în ultima zi, potrivit Ukrinform.

În direcțiile Volyn și Polissia, situația operațională a rămas destul de neschimbată.

În direcțiile Siverskyi și Slobozhanskyi, trupele ruse își mențin prezența militară. Peste 25 de așezări au fost afectate de loviturile rusești cu mortar și artilerie în regiunile Cernihiv, Sumi și Harkov.

În direcția Kupiansk, invadatorii ruși au condus acțiuni ofensive fără succes la sud de Novoselivske din regiunea Lugansk. Inamicul a lansat lovituri de artilerie și mortar asupra regiunii Harkiv Dvorichna, Zapadne, Fyholivka, Tabaivka, Topoli și Podoly.

În direcția Lyman, ocupanții ruși au desfășurat acțiuni ofensive fără succes la sud de Dibrova din regiunea Lugansk. Inamicul a lansat lovituri de artilerie asupra Nevske Bilohorivka din regiunea Lugansk și Torske, Verkhniokamianske, Spirne și Rozdolivka din regiunea Donețk.

În direcția Bakhmut, apărătorii ucraineni au respins cu succes atacurile rusești la nord de Khromove din regiunea Donețk, la est de Druzhba și la nord de Klișchiivka. Inamicul a lansat un atac aerian lângă Klishchiivka din regiunea Donețk. Peste 15 așezări au fost afectate de loviturile artileriei rusești.

În direcția Avdiivka, sub foc de artilerie extins și lovituri aeriene, războinicii ucraineni au respins cu succes atacurile rusești din apropierea Avdiivka din regiunea Donețk. Peste 10 așezări au fost afectate de loviturile artileriei rusești.

În direcția Marinka, forțele ucrainene continuă să rețină atacul Rusiei în apropiere de Marinka. Inamicul a lansat un atac aerian lângă Krasnohorivka, precum și lovituri de artilerie asupra Kurakhivka, Krasnohorivka, Heorhiivka, Marinka și Pobieda din regiunea Donețk.

În direcția Shakhtarske, trupele ruse au făcut încercări nereușite de a-și recâștiga pozițiile pierdute în apropiere de Staromaiorske din regiunea Donețk. Peste 15 așezări au fost afectate de bombardamentele rusești.

În direcțiile Zaporizhzhia și Herson, ocupanții ruși își concentrează eforturile pentru a împiedica avansarea forțelor ucrainene. Inamicul a lansat lovituri aeriene în apropiere de Novodanylivka din regiunea Zaporizhzhia, Mala Tokmachka, Orikhiv și Piatykhatky și Antonivka din regiunea Herson. Peste 35 de așezări au fost afectate de loviturile artileriei ruse.

Între timp, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă operațiunea ofensivă în direcțiile Melitopol și Berdiansk, capătă loc în frontierele recapturate și deschid focul asupra pozițiilor inamice.

Update 08:00 Corespondent rus de război cu indicativul „Carlson” a murit în războiul din Ucraina, miercuri, 26 iulie. Acest lucru a fost anunțat de administratorul canalului de Telegram „Karlson — NEWS”.

"Astăzi, 26 iulie, Carlson a murit în timp ce efectua o misiune de luptă. Numele lui era Danylo. Rugați-vă pentru el", se arată în mesaj.

Pe canalul său, decedatul publica videoclipuri cu activitatea operatorilor ruși de drone în Ucraina și alte conținuturi legate de război.

Organizația „Forțele de securitate din Belarus” a adăugat că „Karlson” era comandantul unității UAV. De asemenea, se raportează că a luptat ca parte a unității speciale Rosgavrdiya „Akhmat” și a murit lângă Klilchiivka.

Update 00:00 Serviciul de Securitate al Ucrainei a revendicat o operațiune de sabotaj din octombrie anul trecut, care a avariat grav Podul Kerci, de fabricație rusească, pod ce leagă Crimeea ocupată de Rusia, anunță Reuters, potrivit Rador.

Vasyl Malyuk, șeful SBU a declarat că agenția sa s-a aflat în spatele atacului, declarații făcute în cadrul unor comentarii difuzate la televiziune, în timp ce a prezentat un timbru poștal comemorativ, care marchează operațiunile forțelor speciale din timpul războiului.

"Au fost multe operațiuni diferite, operațiuni speciale. Vom putea vorbi despre unele dintre ele public și cu voce tare după victorie, nu vom vorbi deloc despre altele.

Este una dintre acțiunile noastre, și anume distrugerea podului din Crimeea pe 8 octombrie anul trecut", a spus Malyuk.

Podul a fost grav avariat în luna octombrie a anului trecut, moment în care oficialii rusi au declarat că deflagrația a fost provocată de un camion care a explodat în timp ce traversa podul, ucigând trei persoane.

Construcția a fost ținta unui nou atac luna aceasta, însă Malyuk nu a menționat cine a dirijat operațiunea.

Podul de 19 km peste Strâmtoarea Kerci este singura legătură directă între rețeaua de transport a Rusiei și Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina și a ocupat-o în 2014.

Război în Ucraina, 26 iuliePutin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina

Război în Ucraina, 25 iulie | Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva

Război în Ucraina, 24 iulie | Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

Război în Ucraina, 23 iulie | Volodimir Zelenski, discuție cu Jens Stoltenberg despre inițiativa pentru cereale la Marea Neagră

Război în Ucraina, 22 iulie | Volodimir Zelenski, despre ritmul lent al contraofensivei: "Am început mai târziu decât mă așteptam"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close