Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 521. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți

Război în Ucraina, ziua 521. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți

Război în Ucraina, ziua 521. Rușii au atacat cu rachete orașul ucrainean Dnipro, unde cel puțin 9 oameni au fost răniți din cauza avarierii unui bloc de locuințe. Atacul rușilor a vizat și cartierul general al Serviciului de Securitate al Ucrainei din Dnipro.

Război în Ucraina, ziua 521. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2023   •   22:15

Cele mai importante știri din ultime 24 de ore:

  • Ucraina mută data Crăciunului în 25 decembrie, în semn de protest față de Rusia
  • Oficial ucrainean: Forțele ucrainene vor intra „în curând” în Crimeea
  • Prim-ministrul Poloniei, semnal de alarmă: peste o sută de mercenari Wagner s-au deplasat spre coridorul Suwalki
  • Inginer de la centrala nucleară din Zaporojie, răpit și torturat
  • Zelenski a anunțat sâmbătă că a vizitat pozițiile forțelor speciale ucrainene din apropierea liniei de front din regiunea Bahmut, în estul Ucrainei
  • Scrimera ucraineană Olga Harlan, invitație specială din partea Comitetului Internațional Olimpic
  • Doi copii printre cele nouă persoane rănite în atacul cu rachete rusești asupra orașului Dnipro
  •  Zelenski: Pregătim decizii internaţionale foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii noştri. Rezultatele se vor vedea în curând
  • Liderul Uniunii Africane insistă pentru un armistițiu în Ucraina
  • Rusia atacă din nou insula Șerpilor
  • UE a decis sancțiuni contra Rusiei din cauza unei campanii de propagandă despre războiul din Ucraina

Update 22:15 -- Ucraina a adoptat o lege care mută sărbătoarea oficială de Crăciun pe 25 decembrie, distanțându-se și mai mult de tradițiile Bisericii Ortodoxe Ruse, aliate cu Putin, care sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, scrie CNN.

Proiectul de lege a fost adoptat de parlamentul ucrainean la începutul acestei luni. Președintele Volodimir Zelensk a promulgat legea vineri.

Promotorii legii au declarat că adoptarea ei ar ajuta Ucraina „să renunțe la moștenirea rusă de a impune sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie” și să îi ajute pe ucraineni „să își trăiască propria viață cu propriile tradiții și sărbători”.

Ucraina și Rusia sunt ambele țări majoritar ortodoxe, dar de când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a început să susțină separatiștii din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014, o mare parte a comunității ortodoxe din Ucraina s-a îndepărtat de Moscova.

Războiul Rusiei în Ucraina a accelerat și mai mult prăpastia dintre cele două ramuri ale creștinismului ortodox, mai ales având în vedere că șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill, a aprobat pe deplin invazia și a încadrat-o ca fiind o ciocnire culturală între lumea rusă și valorile liberale occidentale.

Noua lege va oficializa efectiv ceea ce unele biserici din Ucraina au început deja să practice. O ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a permis bisericilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie de anul trecut. Principala biserică greco-catolică din Ucraina a declarat în februarie că trece la un nou calendar pentru a sărbători, de asemenea, Crăciunul, pe 25 decembrie.

Decizia pare să fie populară. În decembrie, guvernul ucrainean a lansat un sondaj de opinie prin care întreba cetățenii dacă data Crăciunului ar trebui mutată la 25 decembrie. Aproape 59% din cei peste 1,5 milioane de oameni care au votat au susținut o astfel de schimbare.

Update 20:45 -- Kirilo Budanov, șeful principalei direcții de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a evocat sâmbătă perspectiva ca forțele ucrainene să intre „în curând” în Crimeea, potrivit The Guardian.

Forțele ucrainene vor să intre în Crimeea în efortul de a recuceri peninsula anexată de Rusia în 2014.

Budanov, relatează Sky News, citând postul de televiziune ucrainean TSN, nu a precizat o dată la care ar urma să înceapă operațiunea militară.

Cu toate acestea, Crimeea a fost supusă unor atacuri în ultimele săptămâni - inclusiv explozia care a avariat podul Kerch.

Update 18:05 - Peste o sută de mercenari Wagner au înaintat spre coridorul Suwalki, relatează agențiile de presă poloneze PAP și RMF24, citându-l pe premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Acum situația devine și mai periculoasă. Avem informații că peste 100 de mercenari ai grupului Wagner s-au deplasat către coridorul Suwalki, lângă Grodno, în Belarus”, a declarat Morawiecki la o conferință de presă în timpul vizitei sale la fabrica de vehicule blindate din Gliwice.

Potrivit prim-ministrului, ceea ce s-a întâmplat este „un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez”. Morawiecki a explicat că în ultimii ani, numărul încercărilor de a trece ilegal granița de pe teritoriul Belarus către Polonia și alte țări UE a crescut brusc.

Update 16:03 - Un inginer de la centrala nucleară din Zaporojie a fost reținut ilegal de Rusia de la "răpirea" sa de luna trecută și este supus torturii, afirmă compania de stat ucraineană pentru energie nucleară.

Conform The Guardian, Energoatom a declarat pe Telegram:

Cu mai mult de o lună în urmă, la 23 iunie 2023, invadatorii l-au răpit pe Serhiy Potinga, inginer de securitate ocupațională al Agenției Centrale de Siguranță Aeronautică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată temporar, care locuia în Energodar și lucra la centrală.

El a fost văzut în secția de poliție, unde rușii îi rețin pe locuitorii orașului și pe lucrătorii din Zaporojie.

Serhiy, aflându-se în captivitate, este supus în mod regulat torturii și violenței fizice. Iar după tortură, invadatorii îl trimit de fiecare dată pe inginer la spital pentru a nu muri. În același timp, ei nu au depus nicio acuzație împotriva bărbatului, dar continuă să-l hărțuiască.

Update 14:30 - Zelenski a anunțat sâmbătă că a vizitat pozițiile forțelor speciale ucrainene din apropierea liniei de front din regiunea Bahmut, în estul Ucrainei, unul dintre punctele fierbinți ale actualei contraofensive ucrainene.

„Spre Bahmut, poziții înaintate ale forțelor pentru operațiuni speciale. Astăzi mă aflu aici pentru a-i felicita pe soldații noștri cu ocazia zilei profesiei lor și pentru a aduce un omagiu curajului lor", a spus el pe Telegram. 

Update 12:00 - Rușii au atacat cu rachete,vineri seară, în jurul orei 20.30, orașul ucrainean Dnipro, unde cel puțin 9 oameni au fost răniți din cauza avarierii unui bloc de locuințe. Atacul rușilor a vizat și cartierul general al Serviciului de Securitate al Ucrainei din Dnipro. Pe de altă parte, presa scrie că ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene împotriva rușilor.

Soldaţi ucraineni au fost văzuţi folosind rachete nord-coreene despre care au spus că au fost confiscate de o ţară "prietenă" înainte de a fi livrate Ucrainei, relatează sâmbătă Financial Times (FT), conform Reuters.

Ministerul ucrainean al Apărării a sugerat că armele au fost capturate de la ruşi, potrivit ziarului.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, inclusiv presupuse transporturi pe mare, dar nu a oferit dovezi, iar arme nord-coreene nu au fost observate pe scară largă pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Coreea de Nord şi Rusia neagă efectuarea de tranzacţii cu arme. 

Update 10:50 - Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a adresat o invitație specială scrimerei ucrainene Olga Harlan de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, după ce aceasta a fost descalificată de la un turneu pentru că a refuzat să dea mâna cu adversara sa rusă învinsă.

Președintele CIO, Thomas Bach, el însuși un fost campion olimpic la scrimă, i-a scris personal scrimerei ucrainene pentru a face o "excepție unică" de la procedurile de calificare la Jocurile Olimpice, notează The Guardian.

"În calitate de coleg de scrimă, îmi este imposibil să-mi imaginez ce simți în acest moment", a spus Bach.

"Războiul împotriva țării tale, suferința oamenilor din Ucraina ... toate acestea sunt un roller coaster de emoții și sentimente. Este admirabil modul în care gestionați această situație incredibil de dificilă și aș dori să îmi exprim întregul meu sprijin pentru voi".

Olga Kharlan a fost descalificată joi de la Mondialele de la Milano pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, participantă în calitate de "sportiv individual neutru" la proba feminină de sabie.

Update 09:30 - Doi copii se numără printre cele nouă persoane rănite în atacul cu rachete rusești asupra orașului Dnipro, a declarat guvernatorul local, Serhiy Lysak. Acesta vorbește despre "o noapte dificilă" pentru regiune.

"În primul rând, atacuri cu rachete pe Dnipro. Noaptea, inamicul și-a continuat teroarea. Am vizitat regiunea Nikopol", a scris guvernatorul din Dnipropetrovsk pe Telegram.

"Artileria grea a lovit chiar Nikopol și comunitatea Marganets. Consecințele sunt în curs de investigare. Dar principalul lucru este că localnicii sunt întregi. În Dnipro, numărul victimelor nu s-a schimbat. 9 persoane, inclusiv doi copii. Pe lângă clădirile administrative și clădirile atacate, avem și alte pagube. Este vorba de 4 clădiri rezidențiale din jur. Una dintre ele este înaltă, celelalte sunt cu două etaje. De asemenea, au fost afectate 3 clădiri administrative și 7 mașini”, susține Serhiy Lysak.

"Știu că este dificil, dar vom persevera. Cei care au dat ordine criminale, le-au executat și s-au bucurat sincer de nenorocirea noastră, își vor primi partea lor. La urma urmei, răul se întoarce întotdeauna la cei care îl poartă", a adăugat acesta.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat imagini de după atacul cu rachete rusești de la Dnipro: „Dnipro. Vineri seara. O clădire înaltă și clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei au fost lovite. Teroarea rachetelor ruse din nou. (...) Toate serviciile necesare sunt la fața locului. Răspundem rapid și ajutăm oamenii. Ținem situația sub control. Vom face totul pentru a aduce Rusia la pedeapsa totală pentru agresiune și teroare împotriva poporului nostru. Nenorociții ăștia vor răspunde. Vom face totul pentru dreptate”.

Update 08:00 - Experţii internaţionali pregătesc decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii ei, a anunţat în discursul video de vineri seară preşedintele Volodimir Zelenski, care nu a oferit alte detalii, ci doar a dat asigurări că rezultatele se vor vedea în curând.

„Experţii noştri internaţionali pregătesc decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii noştri. Facem tot posibilul acum, dar nu o facem public, astfel încât rezultatele războinicilor noştri, pe care toată lumea le va vedea, să devină şi ele cele mai bune”, a spus el.

Este posibil ca anunţul său misterios să aibă legătură cu antrenarea şi pregătirea militarilor ucraineni în ţări occidentale, notează News.ro.

Formarea piloţilor ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16 urmează să înceapă în august, să dureze „cel puţin şase luni”, iar Ucraina trebuie să se doteze între timp cu infrastructură pentru avioane de luptă, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznokov într-un interviu acordat CNN la sfârşitul săptămânii trecute.

Update 00:01 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în ultima zi a summitului Rusia-Africa desfășurat la Sankt Petersburg, că țara sa și statele africane s-au angajat să promoveze o "ordine mondială multipolară" şi să lupte împotriva "neocolonialismului".

"Angajamentul tuturor statelor noastre către formarea unei noi ordini multipolare juste şi democratice (...) a fost reafirmat", a spus președintele rus în discursul de încheiere a summitului.

La rândul său, președintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a insistat asupra aprovizionării cu cereale a țărilor de pe continentul său.

Assoumani a estimat că nu este suficientă propunerea lui Putin, ca Rusia să ofere, chiar şi gratuit, cereale statelor africane, după ce s-a retras din acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

Liderul Uniunii Africane insistă pentru un armistițiu în Ucraina

Liderul african a insistat pentru un acord de încetare a focului în Ucraina, care să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Însă președintele rus le-a spus delegațiilor africane că Ucraina refuză orice negocieri de pace şi că președintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar a emis un decret care interzice aceste negocieri.

Decretul, emis anul trecut după ce Putin a semnat, la rândul său, decrete de anexare a regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, interzice, de fapt, negocierile cu actualul lider de la Kremlin, nu cu Rusia, ca stat.

La finalul summitului Rusia-Africa a fost semnată o declarație comună, dar care nu conține nicio referire la războiul din Ucraina.

Documentul condamnă, în schimb, "naționalismul agresiv, neonazismul şi neofascismul" -  termeni se regăsesc în acuzațiile la adresa Kievului, prin care Rusia și-a justificat atacul asupra Ucrainei - precum şi "afrofobia" şi "rusofobia".

Război în Ucraina, 28 iulie | Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina

Război în Ucraina, 27 iulie | Vladimir Putin admite că luptele s-au intensificat pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, 26 iulie | Putin vrea să viziteze China în luna octombrie a acestui an. Ultima vizită în țara comunistă a precedat invazia din Ucraina

Război în Ucraina, 25 iulie | Oleksii Reznikov recunoaște la CNN că Ucraina e în întârziere cu contraofenisva

Război în Ucraina, 24 iulie | Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în întregul an 2022

×
Subiecte în articol: razboi Rusia Ucraina
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close