Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 526. Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri

Război în Ucraina, ziua 526. Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri

Război în Ucraina, ziua 526. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a țării sale arată că Moscova intenționează să creeze o ”catastrofă globală”, cu o criză a piețelor alimentare, a prețurilor și a aprovizionării.

Război în Ucraina, ziua 526. Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2023   •   19:45

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Germania refuză să trimită Kievului rachete "Taurus", cu raza de acțiune de 500 de kilometri
  • Dmitri Medvedev: "Rusia a înrolat peste 230.000 de noi militari de la începutul anului"
  • "Antony Blinken: "Toate statele lumii ar trebui să-i spună Rusiei: Ajuge!"
  • România permite accesul a 30 de nave aflate în porturi ucrainene la Dunăre, după atacul cu drone lansat de Rusia
  • Un oficial militar din Kiev care îi ajuta pe bărbații încorporabili să fugă din țară a fost arestat
  • Rușii au bombardat o biserică celebră din Herson
  • Ucraina și-a numărat civilii uciși de când Rusia a început războiul
  • Rusia anunță că a doborât șapte drone ucrainene într-o regiune situată la sud-vest de Moscova
  • O femeie a murit în urma unui atac rusesc în regiunea Zaporojie și mai mulți pasageri dintr-un troleibuz au fost răniți în Herson
  • Volodimir Zelenski, prima reacție după atacurile de lângă România: "E problema tuturor"
  • 100.000 de cazuri de crime de război, investigate de anchetatorii din Ucraina
  • Propaganda rusă susține că în portul Ismail erau mercenari români
  • Raid aerian timp de trei ore asupra Kievului. Armata ucraineană a doborât 15 drone rusești
  • Zelenski: Rusia dorește o ”catastrofă globală” și prăbușirea piețelor alimentare
  • Peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși din 24 februarie 2022
  • Rusia limitează transportul pe o rută cheie din Marea Neagră
  • Putin și Erdogan fac pregătiri pentru o întâlnire față în față, în Turcia
  • Milițiile locale din Kursk și Belgorod au fost înarmate, în așteptarea unor atacuri din Ucraina

Update 22:00 Lituania, Letonia şi Estonia, state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, au anunţat, joi, intenţiile de a se deconecta de la reţeaua de electricitate controlată de Rusia şi de a se racorda la sistemul energetic al UE începând din februarie 2025, potrivit cotidianului Le Monde.

"Faptul că ţările baltice continuă să facă parte din sistemul de aprovizionare cu electricitate BRELL, administrat de Rusia, constituie o ameninţare privind securitatea energetică", au afirmat premierii celor trei state, potrivit Declaraţiei semnate joi seară.

Lituania, Letonia şi Estonia se vor racorda la sistemul de electricitate al Uniunii Europene prin intermediul Poloniei.

"Chiar dacă credem că sistemele de electricitate ale ţărilor baltice sunt pregătite să fie sincronizate înainte de luna februarie din 2025, este important să acţionăm împreună pentru a îndeplini proiectele rămase", a declarat premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.

Update 21:00 Consiliul Uniunii Europene a decis, joi, înăsprirea sancţiunilor împotriva statului Belarus, din cauza susţinerii acordate Rusiei în invazia militară în Ucraina şi din cauza încălcării drepturilor omului, informează cotidianul Le Monde.

"Noile acţiuni au rolul de a garanta că sancţiunile impuse Rusiei nu vor putea fi evitate de Belarus. Sunt vizate tehnologii sensibile", a comunicat Comisia Europeană, după decizia Consiliului UE.

Sancţiunile restricţionează exporturile de arme de foc şi muniţie, precum şi tehnologiile din industria aero-spaţială, inclusiv cele pentru fabricarea de drone.

Pe lista sancţiunilor au fost introduşi inclusiv 38 de funcţionari din Belarus acuzaţi de încălcări grave ale drepturilor omului.

Update 19:30 Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, şi-a reiterat, joi, opoziția privind livrarea de rachete de croazieră cu rază lungă, solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse.

Marea Britanie și Franța au livrat deja Ucrainei rachete Storm Shadow / SCALP, cu raza de acțiune de aproximativ 250 de kilometri.

O decizie a guvernului german cu privire la livrarea de "Taurus", rachete de croazieră aer-sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, nu constituie o prioritate, a afirmat ministrul Pistorius în timpul unei vizite în Bavaria.

"Obiecţiile germane sunt evidente", a continuat el, invocând raza de acţiune a acestor rachete, care le-ar permite forţelor ucrainene să lovească mult în spatele liniei frontului din estul Ucrainei.

Nici SUA nu furnizează rachete cu o astfel de rază de acțiune, a insistat ministrul german al Apărării.

Berlinul a confirmat la sfârşitul lunii mai că a primit din partea Kievului o cerere oficială privind livrarea de rachete "Taurus", care sunt fabricate de societatea germano-suedeză cu acelaşi nume și sunt lansate de pe avioane de vânătoare.

Bundeswehr-ul dispune de aproximativ 600 de exemplare, dintre care 150 sunt operaţionale, potrivit deputatului liberal Marcus Faber, membru în Comisia de Apărare din Bundestag.

Update 18:30 Rusia a înrolat în armată peste 230.000 de persoane de la începutul anului.

Informația vine de la vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, Dmitri Medvedev.

"Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la data de 3 august, un total de peste 231.000 de persoane au fost acceptate pentru serviciul (militar) prin contract", a declarat, joi, Medvedev, care a fost președinte al Federației Ruse în perioada 2008-2012.

Moscova a desfășurat o campanie agresivă de recrutare militară în acest an, în timp ce încearcă să țină piept contraofensivei ucrainene în curs de desfășurare și să nu piardă teritoriile pe care le-a capturat în timpul conflictului.

Update 17:30 Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat, joi, statele lumii să ceară Rusiei să nu mai folosească Marea Neagră drept instrument de șantaj, după ce Moscova a ieșit din acordulul ce permitea Ucrainei să își transporte în siguranță cerealele pe cale maritimă.

Prezidând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema foametei și insecurității alimentare cauzate de conflicte, Blinken a declarat:

"Fiecare membru al Națiunilor Unite ar trebui să spună Moscovei 'destul!'. Ajunge cu folosirea Mării Negre ca (instrument de ) șantaj. Destul cu tratarea celor mai vulnerabile persoane din lume ca pârghie. Ajunge cu acest război nejustificat și lipsit de sens."

Blinken a anunțat că aproape 90 de țări au susținut un comunicat redactat de SUA, în care se angajează "să ia măsuri pentru a pune capăt folosirii hranei ca armă de război și înfometării civililor ca tactică de război", relatează presa internațională.
 

Update 16:30 România a dispus măsuri menite să faciliteze transportul cerealelor din Ucraina pe Dunăre, la o zi după atacul masiv cu drone efectuat de Rusia, care a lovit portul Izmail, la câteva sute de metri de teritoriul țării noastre.

Astfel, România va permite în următoarele două zile accesul în vamă pentru până la 30 de nave care așteaptă să intre în țară din porturile ucrainene la Dunăre.

"Datele de urmărire a navelor comerciale arată că fluviul și gura sa de vărsare sunt pline de vase care încearcă să iasă din porturile ucrainene. Încercăm să gestionăm aceste grupuri (de nave) cât mai bine posibil, pentru a decongestiona navigația pe Dunăre. Vom permite intrarea a aproximativ 30 de nave în două zile: cel puțin 12 astăzi, dacă nu 14, iar restul, mâine", a declarat pentru Reuters Florin Uzumtoma, director Căi Navigabile în cadrul Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

El a arătat că administrația fluvială a autorizat un număr record de nave din porturile interioare ucrainene în lunile mai și iunie: aproape 500 pe lună.

Transportul pe fluviu reprezintă ultima rută pe apă rămasă disponibilă pentru exporturile de cereale din Ucraina, de când Rusia s-a retras din acordul cerealier la Marea Neagră și a amenințat că va considera drept țintă militară orice navă care se îndreaptă către sau pleacă din porturile maritime ucrainene.

Update 15:25 Autoritățile anticorupție din Ucraina au anunțat că au reținut un oficial al forțelor armate care ajuta, contra cost, bărbați aflați la vârsta de încorporare să fugă din țară.

De când Kievul a introdus legea marțială, după invazia Rusiei, bărbaților apți de muncă, având vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, li s-a interzis să părăsească țara.

Aceștia pot fi convocați în orice moment în serviciul militar.

Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei a precizat într-un comunicat emis joi că oficialul reținut, care lucra în administrația orașului Kiev și conducea un departament din armată, a eliberat documente false prin care bărbații erau declarați inapți pentru serviciul militar.

Celor care pot prezenta aceste documente li se permite să treacă granița.

Prețul "serviciului" era de 10.000 de dolari pentru un solicitant.

Autoritățile ucrainene au precizat că suspectul a fost prins în flagrant, în timp ce transfera documentele false către trei persoane, relatează publicația The Guardian, citând AFP.

Update:14:30 Opt persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc care a lovit o biserică din secolul al XVIII-lea din Herson.

Patru persoane au fost rănite în primul atac cu obuze. Au fost lovite Catedrala Sfânta Ecaterina și un autobuz, conform unui anunț făcut de biroul Procurorului General al Ucrainei.

Serviciul de urgență ucrainean a comunicat că patru dintre lucrătorii săi au fost loviți într-un al doilea bombardament, în timp ce luptau împotriva incendiului care a izbucnit în catedrală, ceea ce a ridicat numărul de răniți la opt.

Biserica, clădită în 1781, este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Herson. Edificiul a fost cândva locul de înmormântare al prințului Grigori Potemkin, iubitul și împărătesei ruse Ecaterina cea Mare.

Rămășițele sale au fost mutate anul trecut, în timp ce orașul se afla sub ocupație. Rușii s-au retras din Herson în noiembrie anul trecut, în timpul unui amplu avans al forțelor ucrainene.

Update 13:30 Oficialitățile ucrainene au comunicat numărul civililor uciși de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie 2022, și subliniază că acest bilanț provizoriu este similar datelor publicate de Organizația Națiunilor Unite, ONU.

Astfel, cel puțin 10.749 de civili au fost uciși și alți 15.599 au fost răniți în Ucraina, începând cu data menționată.

Bilanțul victimelor include 499 de copii uciși, a declarat Iuri Belusov, șeful Departamentului pentru crime de război din cadrul Parchetului General al Ucrainei, citat de CNN.

Odată ce teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi eliberate, este de așteptat ca numărul celor uciși să crească de multe ori, a estimat oficialul ucrainean. 

"Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol", a anticipat el.

Datele Procuraturii Generale ucrainene sunt similare cu cele ale organizațiilor internaționale, inclusiv ONU, a subliniat Iuri Belusov. 

În data de 7 iulie anul curent, ONU a comunicat că a confirmat moartea a peste 9.000 de civili, între care peste 500 de copii, dar se așteaptă ca numărul real să fie mai mare. 

Update 12:30 Rusia anunță că a doborât în cursul nopții șase drone ucrainene deasupra regiunii Kaluga, la sud-vest de Moscova.

"Noaptea trecută, o tentativă a regimului de la Kiev de a lansa un atac terorist cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot a fost dejucată deasupra teritoriului regiunii Kaluga", a precizat ministerul rus într-un comunicat pe Telegram.

Nu au fost raportate victime sau pagube, potrivit sursei citate

Ucraina nu a comentat încă presupusul atac.

Raportarea noului atac ucrainean vine după ce Rusia a acuzat, marți, Ucraina că a lansat în aceeași zi trei drone spre Moscova.

Un consilier prezidențial ucrainean a comentat succint că aceste atacuri sunt un semn că Moscova "se obișnuiește cu un război în toată regula".

După comunicatul de miercuri al Ministerului rus al Apărării, guvernatorul regiunii Kaluga, Vladislav Șapșa, a declarat că a fost doborâtă o a șaptea dronă ucraineană,  "fără consecințe pentru oameni și infrastructură".

Update 10.34 O femeie a murit în urma unui atac rusesc în regiunea Zaporojie și mai mulți pasageri dintr-un troleibuz au fost răniți în Herson

Femeia în vârstă de 58 de ani a fost ucisă după focul puternic de artilerie rusă și atacurile aeriene care au vizat peste 20 de așezări din regiunea Zaporojie din ultima zi, au declarat astăzi oficialii ucraineni.

Administrația militară regională Zaporojie a afirmat că femeia a murit ca urmare a bombardării orașului Preobrazhenka. Totodată, oficialii ucraineni au declarat că, în apropiere de Herson, un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost grav rănit într-un atac de artilerie rusă în centrul orașului.

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson, a susținut că zona din vecinătatea catedralei Sf. Ecaterina a fost lovită, fiind răniți trei pasageri dintr-un troleibuz. O altă lovitură a rănit patru pompieri care au intervenit după primul atac, a declarat Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina.

Orașul Herson, care a fost eliberat de trupele ucrainene în noiembrie anul trecut, este bombardat sporadic de forțele ruse de peste râul Nipru.

Update 09.55 Volodimir Zelenski, prima reacție după atacurile de lângă România: "E problema tuturor"

"Bombardamentele ruseşti reprezintă o problemă pentru toţi aliaţii Ucrainei", este prima reacţie a lui Volodimir Zelenski, după atacurile de la Ismail şi Odesa.

Zelenski a susținut că trebuie îmbunătăţită capacitatea ţării sale de a răspunde acestor atacuri. 

"Am primit rapoarte de la războinicii noștri, de la apărarea aeriană privind doborârea dronelor Shahed. Au fost 37 de drone Shahed, în total. Unele dintre ele au fost doborâte. Dar numai o parte dintre ele. Din fericire, oamenii nu au fost răniți. Au existat lovituri în zonele sudice, în regiunea Odesa, în porturile noastre. Facem tot posibilul, împreună cu partenerii noștri, pentru a crește aprovizionarea cu sisteme de apărare aeriană.

Este foarte important ca lumea să nu se obișnuiască cu această teroare rusească. Fiecare lovitură este o problemă comună. Nu doar pentru Ucraina, ci și pentru toți cei din lume a căror stabilitate Rusia încearcă să o distrugă prin atacarea porturilor și infrastructurii noastre", a declarat Volodimir Zelenski.

Update 08.29 100.000 de cazuri de crime de război, investigate de anchetatorii din Ucraina

Anchetatorii din Ucraina investighează aproape 100.000 de cazuri care ar putea fi crime de război. Cifra a fost dezvăluită de un procuror ucrainean.

Procurorul care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război susține că echipa sa a înregistrat 98.000 de infracțiuni comise de forțele rusești de la începutul războiului.

Iurii Bielousov a declarat pentru site-ul ucrainean Interfax-Ucraina că marea majoritate a crimelor de război sunt investigate în Ucraina.

"Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți în Ucraina. Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali", a spus el.

Bielousov a oferit și o actualizare cu privire la numărul de civili ucraineni uciși în ultimele opt luni. El a vorbit despre 10.749 de morți, inclusiv 499 de copii, dar a avertizat că aceste cifre se pot modifica.

"Când ne vom elibera teritoriile, cifrele vor crește de multe ori, poate de zeci de ori. Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol", a avertizat procurorul.

Update 08.17 Propaganda rusă susține că în portul Ismail erau mercenari români

Explicaţii halucinante inventate de propaganda rusească pentru atacurile din portul Ismail. Agenţia de presă rusă de stat RIA Novosti a scris că trupele lui Putin au atacat infrastructura portuară pentru că acolo s-ar fi aflat mercenari străini, "cel mai probabil români".

Rușii au invocat drept sursă un presupus coordonator al unui grup clandestin ce operează în oraşul-port ucrainean Mikolaiv. Jurnalistii de la Reuters notează însă că afirmațiile din materialul RIA Novosti nu au putut fi verificate.

Atacurile ruseşti au distrus aproape 40.000 de tone de cereale care erau aşteptate de ţări din Africa. Portul Ismail este principala rută alternativă de ieşire din Ucraina pentru exporturile de cereale, după ce blocada impusă de Rusia a oprit traficul în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Update 08.00 Raid aerian timp de trei ore asupra Kievului. Armata ucraineană a doborât 15 drone rusești

Forțele antiaeriene ucrainene au intrat în acțiune azi-noapte împotriva dronelor de atac rusești în timpul unei alerte de raid aerian de trei ore, în Kiev și în împrejurimi, a anunțat armata. Au fost raportate mai multe explozii.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât ieri seară aproximativ 15 drone care se îndreptau spre Kiev, a anunțat șeful administrației militare din capitală, Serghei Popko, precizând că a fost vorba de drone kamikaze "Shahed". "Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, nu s-au înregistrat victime sau pagube în capitală", a adăugat el.

Autoritățile militare de la Kiev au ridicat alerta imediat după ora 4.00 dimineața. Alertele au fost ridicate și în majoritatea celorlalte zone ale țării.

Update 00:00  Zelenski: Rusia dorește o ”catastrofă globală” și prăbușirea piețelor alimentare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a țării sale arată că Moscova intenționează să creeze o ”catastrofă globală”, cu o criză a piețelor alimentare, a prețurilor și a aprovizionării, relatează Reuters.

”Pentru statul rus, aceasta nu este doar o bătălie împotriva libertății noastre și împotriva țării noastre”, a afirmat Zelenski, în discursul său video de miercuri seară, adresat națiunii.

”Moscova duce o bătălie pentru o catastrofă globală. În nebunia lor, au nevoie ca piețele mondiale de alimente să se prăbușească, au nevoie de o criză a prețurilor, au nevoie de întreruperi în (lanțul de) aprovizionare”, a adăugat liderul de la Kiev.

Це був довгий і насичений день. Доповіді щодо роботи ППО, результати по «шахедах». Працюємо над посиленням нашого захисту неба. Закарпаття. Велика нарада з усіма нашими послами. Конкретні дипломатичні завдання на осінь. Нарада щодо ситуації в регіоні – є позитив, передусім економічний. Робочі місця, нові проекти, релокація підприємств. Закарпаття точно може бути одним із драйверів економічного розвитку України. Завершив цей день у Береговому. Зустріч з угорською громадою, із воїнами, із керівництвом області. Дуже потужний день для України! Я дякую всім, хто захищає свободу! Дякую всім, хто бʼється за Україну! ??????

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 2 august 2023

Război în Ucraina, 2 august | Putin și Erdogan fac pregătiri pentru o întâlnire față în față, în Turcia

Război în Ucraina, 1 august | Rusia raportează un atac ucrainean cu dronă în Crimeea

Război în Ucraina, 31 iulie | Rusia acuză Ucraina că a bombardat un autobuz în Donețk | Armata rusă a bombardat orașul natal al lui Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, 30 iulie | Războiul "ajunge în Rusia" și este acum "inevitabil", avertizează Zelenski

Război în Ucraina, 29 iulie | Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți. Ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close