Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 326. Creşte bilanţul atacului cu rachetă din Dnipro: 29 de morţi şi 73 de răniţi

Război în Ucraina, ziua 326. Creşte bilanţul atacului cu rachetă din Dnipro: 29 de morţi şi 73 de răniţi

Război în Ucraina, ziua 326. Bilanțul victimelor atacului cu rachete al Rusiei asupra orașului ucrainean Dnipro a crescut la 29 de morți. 73 de persoane au fost rănite, iar alte 43 sunt date dispărute, potrivit oficialilor de la Kiev.

Război în Ucraina, ziua 326. Creşte bilanţul atacului cu rachetă din Dnipro: 29 de morţi şi 73 de răniţi
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2023   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

Trei morți și 13 răniți într-o explozie de muniție din Belgorod, la granița dintre Rusia și Ucraina

  • NYT: Rușii au jefuit peste 30 de muzee din teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina, în special în regiunile din sudul țării
  • Fostul ministru al apărării din Ucraina: Forțele ruse au lovit un bloc de apartamente din Dnipro cu o rachetă proiectată în anii 1960 pentru a ataca portavioane
  • Focosul cu 80 kg explozibil, găsit în resturile de rachetă prăbușite sâmbătă în Republica Moldova a fost detonat controlat
  • Volodimir Zelenski a transmis, în timpul mesajului adresat națiunii, că rușii au lansat sâmbătă 30 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte
  • Casa Albă condamnă ultimele lovituri "brutale și barbare" ale Rusiei în Ucraina
  • Centrale electrice din cinci regiuni ale Ucrainei au fost lovite de rachetele rușilor
  • Sursă ucraineană: două treimi din rachetele rusești lansate sâmbătă au fost interceptate

Update 20:00 - Bilanțul victimelor atacului cu rachete al Rusiei asupra orașului ucrainean Dnipro a crescut la 29 de morți, potrivit oficialilor, citați de Sky News.

73 de persoane au fost rănite, iar alte 43 sunt date dispărute, a declarat Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk din centrul-estul Ucrainei.

Într-o declarație pe Telegram, Reznichenko, a declarat că 39 de persoane au fost salvate, inclusiv 6 copii.

El a mai spus că printre morți se află și un copil.

„Operațiunile de căutare și salvare și de demontare a elementelor structurale periculoase continuă. 24 de ore din 24. Continuăm să luptăm pentru fiecare viață. Condoleanțele mele tuturor rudelor și prietenilor victimelor”, a adăugat el.

Echipele de salvare lucrează de sîmbătă la temperaturi negative pentru a găsi supraviețuitori printre dărâmăturile clădirii cu nouă etaje. Blocul este în mare parte distrus, iar de sub dărâmături încă se mai aud țipete.

Racheta care a lovit blocul turn din Dnipro a fost proiectată de ruși în anii '60 pentru a ataca portavioane, a afirmat un oficial ucrainean citat de Sky News.

Update 19:35 - Rușii au jefuit peste 30 de muzee din teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina, în special în regiunile din sudul țării, acte care sunt considerate crime asupra instituțiilor culturale în vreme de război, relatează NYT.

Rușii au venit cu experți și agenți din serviciul federal de securitate pentru a încărca în camioane opere de artă și obiecte de valoare din Muzeul Regional din Herson, înainte de retragerea forțelor ruse din acest oraș ocupat la începutul invaziei ruse și recuperat de trupele ucrainene în noiembrie. 

Update 18:20 - Numărul morților în urma atacului rusesc de sâmbătă cu rachete asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro a crescut la 25. De asemenea, 73 de persoane au fost rănite, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

CNN a prezentat cel mai recent bilanț în urma exploziei, conform actualizării făcute de liderul de la Kiev pecanalul său oficial Telegram: 25 de persoane au fost ucise, inclusiv un copil, 73 de persoane au fost rănite, inclusiv 13 copii, 39 de persoane au fost salvate, dintre care 6 copii ,43 de persoane sunt încă date dispărute.

Volodimir Zelenski a adăugat că 72 de apartamente au fost distruse și peste 230 de apartamente au fost avariate.

„Au fost montate 4 corturi ale Serviciului de Stat de Urgență și 2 corturi de la voluntari la fața locului. Psihologii acordă asistență victimelor", a spus președintele ucrainean.

Acesta a mai precizat că operațiunile de căutare, salvare și de demontare a elementelor de structură periculoase continuă. „Continuăm să luptăm pentru fiecare viață”, a ținut să precizeze președintele Ucrainei, exprimându-și condoleanțele față de rudele și prietenii victimelor.

Update 17:50 -  Trei persoane au murit și 13 au fost rănite duminică în urma unei explozii de muniție, din Belgorod, regiunea rusească aflată la granița cu Ucraina. Se pare că un soldat ar fi manevrat greșit o grenadă, potrivut unui raport citat de Sky News.

Duminică a avut loc o explozie în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

Agenția rusă de știri RIA Novosti a anunțat că trei persoane au fost ucise și 13 rănite în urma exploziei.

Autoritățile au declarat anterior că 10 militari ruși au fost răniți în explozia produsă într-un centru cultural din regiunea Belgorod, unde se află mai multe baze militare și terenuri de antrenament rusești.

Canalele Telegram asociate agențiile de aplicare a legii din Rusia au transmis că morții și răniții sunt recruți ruși care au fost chemați să lupte în Ucraina în cadrul campaniei de mobilizare a Rusiei, anunțată în septembrie anul trecut.

Acestea au relatat că explozia a avut loc după ce un soldat a manevrat greșit o grenadă într-un centru cultural local care fusese transformat pentru a depozita muniție.

Update 15:20 - Fostul ministru al apărării din Ucraina, Andrii Zagorodnyuk, a declarat că forțele ruse au lovit un bloc de apartamente din Dnipro cu o rachetă care a fost proiectată în anii 1960 pentru a ataca portavioanele, scrie Sky News. Distribuind pe Twitter o imagine despre cum ar fi arătat racheta, Zagorodnyuk a adăugat: „Rușii au decis să o folosească împotriva civililor”.

Atacurile cu rachete de sâmbătă asupra orașului Dnipro au venit la doar câteva zile după ce Rusia a anunțat cea mai recentă schimbare a comandamentului său militar în Ucraina și a sugerat că va continua strategia de a viza infrastructura critică a Ucrainei.

Update 14:50 -  În după-amiaza zilei de 15 ianuarie, în timpul verificării dărâmăturilor unei clădiri înalte distruse de o rachetă rusească la Dnipro, o femeie a fost salvată. Angajații Serviciului de Urgență au auzit vocea victimei și ulterior au găsit-o sub dărâmături.

Femeia, care a fost auzită de salvatori în jurul orei 01.00, a fost salvată la ora 11:30.

Potrivit șefului Ministerului Afacerilor Interne, Denis Monastirski, salvatorii au auzit vocea femeii în timpul unui moment de reculegere într-o casă distrusă de bombardamente la Dnipro.

Victima a fost transportată rapid la o ambulanță și apoi spitalizată. Momentan nu există detalii despre starea ei.

Reamintim că pe 14 ianuarie, în timpul unui atac cu rachete asupra Ucrainei, Rusia a lovit o clădire înaltă de locuințe din Nipro. Una dintre intrări s-a prăbușit, iar mai mulți oameni au rămas sub dărâmături. Cel puțin 21 de civili au fost uciși, 73 de persoane au fost rănite, inclusiv copii.

Update 13:43 - Focosul cu 80 kg explozibil găsit în resturile de rachetă prăbușite sâmbătă în Republica Moldova a fost detonat controlat de pirotehniștii moldoveni.

Echipe de specialiști din Republica Moldova au efectuat „detonări controlate" asupra unor fragmente de rachete găsite de polițiștii de frontieră într-un sat din nordul țării, în apropiere de granița cu Ucraina.

Ministerul Afacerilor Interne din Moldova a precizat că echipele de geniști au efectuat explozii controlate și că autoritățile au extins zona de securitate din jurul resturilor.

„Toate probele adunate în cadrul anchetei vor fi transferate, așa cum s-a convenit, procurorilor specializați", a precizat ministerul de interne.

Premierul moldovean Natalia Gavrilița a reacționat sâmbătă în urma incidentului condamnând atacurile Rusiei asupra Ucrainei și exprimându-și „indignarea pentru nerespectarea suveranității Republicii Moldova".

Update 12:08 - Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești de sâmbătă: 630 de soldați, 2 tancuri, 10 blindate de luptă ale infanteriei, 4 piese de artilerie, 1 echipament special și 5 drone, iar 26 de rachete de croazieră au fost doborâte:

Update 10:10 - Volodimir Zelenski a transmis, în timpul mesajului adresat națiunii, că rușii au lansat sâmbătă 30 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Liderul ucrainean a precizat că ruscismul trebuie oprit, așa cum și nazismul a fost oprit de lumea liberă. 

"Voi începe acest discurs fără un salut. Şi vreau să fiu auzit de acei oameni – nu doar de liderii politici – care încă ezită dacă merită să furnizeze Ucrainei armele care ne vor ajuta să învingem statul terorist în acest an. Rusia a lansat un alt atac cu rachete asupra oraşelor ucrainene. Kiev, Harkov, Odesa, Krîvoi Roig, Dnepr, Viniţia, Ladijin, Burştin, regiunea Lvov, Hmelniţki şi alte oraşe au fost ţinte ale teroriştilor.

Ţintele civile sunt peste tot! În oraşul Dnepr, o clădire de locuinţe a fost distrusă în acest atac rus. O clădire obişnuită cu nouă etaje, aşa cum există destul de multe în diferite oraşe din Europa Centrală şi de Est. Toate etajele acestei clădiri – de la al doilea până la al nouălea – au fost distruse de explozia unei rachete ruseşti. S-au putut salva zeci de oameni – răniţi, traumatizaţi, li se oferă îngrijiri. Printre ei se numără şi copii, cea mai mică fetiţă are trei ani. Şi acestea sunt cifre pentru moment. Echipele de intervenţie vor lucra pe tot parcursul nopţii. Nu se ştie deocamdată câţi oameni sunt sub dărâmături. Din păcate, numărul morţilor creşte cu fiecare oră...Condoleanţe rudelor şi prietenilor", a spus Zelenski.

Update 8:15 - Cel puțin 14 persoane au murit după ce sâmbătă o rachetă lansată de ruși a lovit un bloc cu nouă etaje din Dnipro, potrivit Sky News.

Cel puțin 14 persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra unui bloc turn din orașul ucrainean Dnipro.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea la temperaturi negative pentru a găsi supraviețuitori printre dărâmăturile clădirii cu nouă etaje. Turnul este în mare parte distrus, iar de sub dărâmături încă se aud țipete.

Viceprimarul orașului Dnipro, Mikhailo Lysenko, a anunțat pe rețelele de socializare că locuitorii disperați trimit mesaje text din apartamentele distruse.

„Ne oprim din când în când din lucru pentru a păstra tăcerea și auzim oameni țipând de sub dărâmături", a relatat oficialul ucrainean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, probabil, numărul deceselor va crește.

Peste 60 de persoane au fost rănite și 38 au fost salvate până în prezent, dar alte zeci erau dispărute la ora locală 2.50, a precizat guvernatorul regional Valentyn Reznichenko pe Telegram.

*
Casa Albă a condamnat cel mai recent bombardament al Rusiei în Ucraina sâmbătă, care a vizat infrastructura de utilități și a dus la cel puțin cinci morți, potrivit oficialilor ucraineni.

"Aceste lovituri sunt un alt exemplu al războiului brutal și barbar pe care îl duce Rusia, atacând infrastructura critică a Ucrainei - care asigură lumină și căldură civililor ucraineni", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, citat de CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme de apărare aeriană, împreună cu aliații și partenerii noștri – și vom continua să ne străduim să tragem la răspundere forțele rusești pentru crimele de război și atrocitățile lor. Rusia continuă să subestimeze forța și hotărârea poporului ucrainean, iar aceste ultime încercări de demoralizare a acestuia vor eșua încă o dată”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat cel mai mare pachet de ajutor acordat Ucrainei de la începutul războiului – echipamente americane în valoare de 2,85 miliarde de dolari, inclusiv 50 de vehicule de luptă Bradley, 500 de rachete antitanc TOW și zeci de mii de cartușe de 25 mm.


Numărul victimelor atacului rusesc din Dnipro a crescut, anunță șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

„Deja sunt circa 60 de răniți din cauza unei rachete rusești care a lovit o clădire cu mai multe etaje din Dnipro. 12 dintre ei sunt copii (…). Operațiunea de salvare continuă”, a precizat Reznichenko.

Adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, a precizat că în blocul distrus de armata rusă locuiau aproximativ 1700 de persoane.

„Lumea trebuie să oprească această teroare (…). Luptăm pentru fiecare persoană. Îi vom găsi pe toți cei implicați în această teroare (…)”, a transmis şi preşedintele Zelenski care a postat noi imagini ale dezastrului rămas în urma bombardamentelor ruseşti.

Război în Ucraina, 14 ianuarie | Resturile unei rachete ruseşti, descoperite la Briceni, în Republica Moldova

Război în Ucraina, 13 ianuarie | "Ochii din cer" ai NATO ajung în România și monitorizează războiul Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 12 ianuarie | Mișcare neobișnuită a Rusiei în Marea Neagră: nave de război, trimise în raza rachetelor ucrainene

Război în Ucraina, 11 ianuarie | Acordul privind zona de siguranță la centrala nucleară Zaporojie, tot mai dificil, anunță AIEA

Război în Ucraina, 10 ianuarie | Ministrul german de Externe a făcut o vizită-surpriză în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close