Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 325. Resturile unei rachete ruseşti, descoperite la Briceni, în Republica Moldova

Război în Ucraina, ziua 325. Resturile unei rachete ruseşti, descoperite la Briceni, în Republica Moldova

Război în Ucraina, ziua 325. Resturile unei rachete ruseşti au fost descoperite sâmbătă la Briceni, în Republica Moldova, după o zi în care în Ucraina au sunat permanent alarmele de raid aerian.

Război în Ucraina, ziua 325. Resturile unei rachete ruseşti, descoperite la Briceni, în Republica Moldova
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Ian 2023   •   20:10

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Centrale electrice din cinci regiuni ale Ucrainei au fost lovite de rachetele rușilor
  • Sursă ucraineană: două treimi din rachetele rusești lansate sâmbătă au fost interceptate
  • O rachetă a lovit un bloc din orașul Dnipro
  • Sirene de raid aerian în cea mai mare parte a Ucrainei
  • Explozie masivă în Soledar la o clădire ce pare a adăposti trupe ruseşti
  • Zelenski anunţă că lupta pentru Soledar continuă
  • Mai multe trupe Wagner, lichidate la Bahmut
  • Explozii puternice la Kiev şi Melitopol
  • "Ochii din cer" ai NATO ajung în România și monitorizează războiul Rusiei în Ucraina
  • Fost deputat rus: "Putin va fi ucis înainte de următoare aniversare, pentru a nu ajunge la Haga"
  • Ursula von der Leyen: "Rusia a tăiat 80% din livrările de gaz către Uniunea Europeană"
  • Trupele ucrainene s-ar afla încă la marginea orașului Soledar, anunță o sursă ucraineană pentru CNN

Update 20:43 - Compania de electricitate din Ucraina anunță că centralele sale din cinci regiuni au fost lovite de rachetele lansate de ruși, potrivit CNN.

Directorul general al companiei ucrainene Ukrenergo spune că sistemul energetic al țării a suferit sâmbătă 12 lovituri cu rachete.

„Din păcate, au fost lovite instalații energetice din cinci regiuni. Inginerii energeticieni lucrează deja la restabilire", a scris Volodymyr Kudrytskyi pe Facebook.

Kudrytskyi a declarat că au fost lovite centralele electrice și substațiile Ukrenergo, dar „controlul și integritatea sistemului energetic au fost păstrate".

„Cu toate acestea, deficitul din sistem este semnificativ. Situația este dificilă în regiunile Harkov și Liov. Echipele de reparații lucrează deja acolo, precum și în alte regiuni, iar eliminarea consecințelor atacului continuă. Munca coordonată a militarilor și a inginerilor energeticieni nu permite inamicului să își atingă obiectivul principal - să arunce întreaga țară în frig și întuneric", a precizat directorul ucrainean.

Update 20:10 - Două treimi din rachetele rusești lansate sâmbătă au fost interceptate, a anunțat armata ucraineană, potrivit CNN.

Aproximativ două treimi din rachetele rusești lansate sâmbătă asupra Ucrainei au fost interceptate, potrivit comandantului-șef al forțelor armate ucrainene.

„În total, inamicul a efectuat aproximativ 28 de lansări de rachete de croazieră de diferite tipuri și cinci lansări de rachete ghidate pentru avioane", a declarat generalul Valeriy Zaluzhnyi pe Telegram.

Forțele de apărare au distrus 18 rachete de croazieră și trei rachete de avion ghidate, a precizat el.

Zaluzhnyi a mai spus că sâmbătă dimineața, capitala Kiev a fost atacată de rachete antiaeriene dinspre nord. Astfel de arme, S-300, au fost rar folosite împotriva Kievului.

Generalul a spus că forțele rusești au folosit ulterior un amestec de rachete de croazieră lansate din aer, rachete de croazieră lansate de pe mare și rachete ghidate trase din avioane pentru a ținti infrastructura critică a Ucrainei.

Denys Shmyhal, prim-ministrul ucrainean, a declarat anterior că apărarea aeriană a salvat „viețile a mii de oameni".

Atacurile cu rachete rusești de sâmbătă au fost primele din ultimele două săptămâni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 18:42 - Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a exprimat indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, după ce spațiul aerian a fost survolat, iar bucățile unei rachete au căzut în apropiere de frontiera moldo-ucraineană.

,,Nu există justificare politică, istorică și cu atât mai mult morală pentru uciderea civililor și atacarea infrastructurii care asigură supraviețuirea populației. Îmi exprim indignarea profundă în legătură cu noul atac masiv asupra Ucrainei. Îmi exprim indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, spațiul său aerian fiind astăzi din nou survolat și rămășițele unei rachete căzând în vecinătatea localității Larga din raionul Briceni. Exprim susținerea mea pentru poporul eroic ucrainean și sprijinul nostru pentru victimele atacurilor barbare ale Rusiei”, a scris șefa Cabinetului de miniștri pe pagina sa de Facebook. 

Update 18:02 - În urma bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei, o patrulă a Poliției de Frontieră din Moldova a descoperit, în după-amiaza zilei de 14 ianuarie, resturile unei rachete, în zona sectorului de frontieră Larga (r. Briceni). Acestea provin din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

S-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat serviciul de urgență 112, precum și echipele Bombteh ale IGP, anunţă presa de peste Prut

Acesta este al treilea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.

Update 17:15 - Rusia a lansat sâmbătă un al doilea val de rachete asupra Ucrainei, forţând oamenii să se adăpostească în timp ce sirenele răsunau în toată ţara, la doar câteva ore după atacurile aeriene de dimineaţă, care au lovit infrastructura critică din Kiev şi oraşul estic Harkov, transmite Reuters.

 Autorităţile din Mikolaiv, oraşul vestic Lvov şi portul Odesa, de la Marea Neagră, au declarat că apărarea antiaeriană încearcă să doboare rachetele care sosesc.

S-au auzit explozii în regiunea centrală Vinniţa, a informat postul public ucrainean Suspilne.

Moscova, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a lovit infrastructura energetică a Ucrainei cu rachete şi drone încă din octombrie, provocând întreruperi mari ale electricităţii şi întreruperi ale încălzirii centrale şi ale apei curente, în timpul iernii.

Al doilea atac de sâmbătă a avut loc la câteva ore după ce jurnaliştii Reuters au auzit o serie de explozii la Kiev, dimineaţa, înainte ca sirena raidului aerian să sune, ceea ce este extrem de neobişnuit.

Amploarea oricăror pagube sau victime în al doilea val nu este încă clară.

Nimeni nu a fost rănit în urma primului val, dar resturile de rachete au provocat un incendiu într-un loc, iar casele au fost avariate în afara capitalei, au spus oficialii.

"O instalaţie de infrastructură a fost lovită. Nicio daună critice sau incendiu. Toate serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Nimeni nu este rănit", a declarat administraţia militară a Kievului într-un comunicat.

Ukrenergo, care administrează reţeaua electrică, a spus că lucrătorii săi lucrează pentru a repara daunele şi că reţeaua se confruntă cu un deficit de energie cauzat de atacurile anterioare, chiar dacă la Kiev erau -2 Celsius.

DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate, a introdus întreruperi de urgenţă în Kiev, regiunea Kiev şi regiunea Odesa.

Primarul Kievului a declarat că resturile unei rachete au căzut într-o zonă nerezidenţială din districtul Holosiivski din vestul Kievului, provocând un incendiu, dar fără să rănească pe nimeni.

Infrastructura rezidenţială a fost afectată şi în satul Kopiliv din regiunea aflată în afara capitalei.

Ferestrele şi acoperişurile a 18 case private au fost sparte sau deteriorate de explozie, a declarat Oleksi Kuleba, guvernatorul regional.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Yuri Ihnat, a declarat că rachetele Rusiei au fost probabil lansate de-a lungul unei traiectorii balistice înalte, în buclă, dinspre nord, ceea ce ar explica de ce sirena raidului aerian nu a sunat.

Ucraina nu este capabilă să identifice şi să doboare rachete balistice, a declarat el pentru publicaţia online Ukrainska Pravda.

În nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, guvernatorul regional al Harkovului, a declarat că două rachete S-300 au lovit oraşul lângă graniţa cu Rusia, sâmbătă dimineaţa.

Atacurile au lovit infrastructura energetică critică şi instalaţiile industriale din districtul Harkov şi Ciuhuev din regiune, a spus el.

”Unităţile noastre de servicii de urgenţă şi lucrătorii din domeniul energiei lucrează pentru a lichida consecinţele şi a stabiliza situaţia cu sursele de energie”, a spus el.

Atacurile de sâmbătă au avut loc în timp ce forţele ucrainene şi ruse se luptau pentru controlul Soledar, un mic oraş minier de sare din estul Ucrainei, care de câteva zile a fost centrul unui atac necruţător rusesc.

Rusia a declarat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra Soledarului, ceea ce ar fi un succes rar pentru Moscova, după luni de zile de înfrângeri pe câmpul de luptă, dar Kievul a spus că trupele sale încă luptă în oraş.

Reuters nu a putut verifica imediat situaţia din Soledar.

Update 16:30 - Cel puțin cinci oameni au murit și 27 au fost răniți sâmbătă, în urma atacului cu rachete rusești asupra blocului din Dnipro. Echipele de intervenție caută supraviețuitori printre ruinele clădirii.

Guvernatorul regional, Valentyn Reznichenko, a declarat că printre răniți se află șase copii, toți fiind internați în spital.

Racheta lansată de ruși a lovit o clădire de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a anunțat Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei.

El a publicat o fotografie pe canalul Telegram în care apare clădirea puternic avariată. Timoșenko a explicat că „cel puțin o intrare lipsește, oamenii care erau acasă sunt sub dărâmături".

Bilanțul victimelor ar putea crește deoarece echipele de salvatori caută în continuare printre ruinele clădirii.

Update 15:36 - Sirenele de raid aerian au pornit sâmbătă în cea mai mare parte a Ucrainei, anunță oficialii ucraineni.

Guvernatorul regional din Nikolaiev, Vitaliy Kim, a declarat că mai multe rachete rusești au fost observate zburând în sudul Ucrainei și că apărarea aeriană funcționează, potrivit Sky News.

Sâmbătă dimineață, rachetele lansate de ruși au lovit infrastructura din Kiev și Harkov, iar o companie de utilități a oprit rețelele electrice în capitală și în alte două regiuni.

Nu sunt persoane rănite, dar resturile de rachete au provocat un incendiu și mai multe case au fost avariate, au precizat oficialii.

Update 14:35 - O nouă înregistrare video din orașul Soledar din regiunea Donețk arată o explozie masivă la o clădire care pare să fi fost un adăpost pentru trupele rusești, potrivit CNN.

Înregistrarea video arată cel mult 20 de soldați mergând de-a lungul unei căi ferate înainte de a se întoarce pe o stradă de la periferia nordică a orașului, pe care Rusia a afirmat vineri că l-a cucerit, deși Ucraina a negat acest lucru.

După ce soldații ajung la o clădire cu un acoperiș verde distinctiv, explozia distruge clădirea și resturi din ea ajung în aer. Înregistrarea video a fost geolocalizată de CNN.

O versiune mai lungă a videoclipului a fost postată de un soldat ucrainean aflat în zonă.

Soldatul, cu numele de cod Madiar, este comandant într-o unitate ucraineană de recunoaștere aeriană. El oferă un comentariu la înregistrarea video, spunând: „Sunt 10 dintre ei. Mai sunt încă 10 aici. Și toți, evident, merg în aceeași direcție. Se instalează. În grupuri de peste 20 de persoane. În case. La periferia orașului Soledar.Dimineața am supravegheat locul ăsta”, spune el. „Era un fel de activitate acolo. Ceva era încărcat și descărcat”.

El descrie clădirea cu acoperiș verde ca fiind „un fel de sediu pentru ei”.

Madiar spune că acolo ar trebui să fie cel puțin 25 de soldați ruși.

El întreabă apoi: „Ce ar trebui să facem? HIMARS sau MLRS?", înainte de a se vedea explozia.

Artileria HIMARS furnizată de Statele Unite s-a dovedit a fi o armă precisă și puternică pentru forțele ucrainene.

Update 12:00 - Sunetul a patru explozii s-a auzit în centrul Kievului sâmbătă dimineață. Pentru prima dată de când Rusia a început atacurile regulate cu rachete și drone asupra capitalei în această toamnă, sirenele raidului aerian au sunat după atac.

Până acum, sirenele de raid aerian porneau cu 10 până la 90 de minute înainte de atac, dând locuitorilor timp să caute un adăpost, scrie The Guardian. 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat atacul, scriind pe Telegram că au avut loc explozii în districtul Dniprovskyi din Kiev. 

La câteva minute după ce au izbucnit exploziile, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, Kyrylo Timosenko, a scris în Telegram că are loc un atac cu rachete asupra infrastructurii critice din capitală și i-a sfătuit pe locuitori să caute adăpost. Sâmbătă dimineață, două rachete sol-aer rusesc S-300 au vizat și infrastructura energetică din districtul industrial al orașului Harkov, potrivit primarului Ihor Terekhov și șefului regiunii Kharkiv Oleh Synehubov.  Synehubov a anunțat că ar putea exista întreruperi de curent în oraș ca urmare a atacului. Alertele de raid aerian au sunat, de asemenea, în regiunile Cherkasy, Poltava, Sumî și Chernihiv.

Update 10:30 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri seară, în mesajul adresat compatrioţilor, că lupta pentru Soledar continuă, deşi Moscova a anunţat că deţine controlul asupra oraşului.

Liderul de la Kiev a menţionat meritele unei unităţi a forţelor speciale, pe care a lăudat-o „pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar”.

„Lupta dură pentru regiunea Doneţk continuă, continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar, pentru Kreminna, pentru alte oraşe şi sate din estul ţării noastre. Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie, trupele noastre - Forţele Armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate - apără statul”, a dat asigurări preşedintele Ucrainei, notează Ukrinform.

Zelenski a spus că este „în contact permanent” cu comandanţii, cu şefii serviciilor de informaţii şi ai serviciilor speciale. 

„Le mulţumesc luptătorilor din unitatea Kraken pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar! Mulţumesc soldaţilor din Legiunea Internaţională a Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării şi din unitatea Şaman, care apără cu curaj Bahmutul!”, a subliniat Zelenski.

De asemenea, președintele Ucraieni a făcut referire inclusiv la ruptura şi concurenţa apărută între Ministerul rus al Apărării şi grupul privat de mercenari Wagner, subliniind că este „un semnal clar de eşec pentru inamic” şi „un stimulent” pentru ucraineni pentru a pune mai multă presiune asupra ocupantului şi pentru a-i provoca pierderi mai mari.

În acest context, preşedintele i-a evidenţiat pe angajaţii Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei, cei a căror muncă este de obicei complet invizibilă şi despre care puţini oameni vorbesc.

„Ei chiar aduc mai aproape decizii foarte importante ale partenerilor pentru Ucraina, pentru apărătorii noştri”, a punctat preşedintele. „Mulţumesc întregului personal al Serviciului de Securitate al Ucrainei, ale cărui rezultate, în special în lupta împotriva colaboratorilor şi sabotorilor, societatea le vede”, a adăugat Volodimir Zelenski. „Fiecare pas al statului în apărarea naţională este pregătit cu atenţie, iar acest lucru ne oferă rezultate legale şi corecte. Acest lucru ne oferă o creştere reală a independenţei noastre, în toate aspectele sale”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Update 09:00 - Polițiștii de frontieră ucraineni aflaţi în apropiere de orașul Bahmut (regiunea Donețk) au lichidat mai multe grupuri de asalt aparţinând companiei militare private ruse Wagner, care au încercat să ocupe puncte cheie ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei - potrivit unui comunicat remis, vineri, de Serviciul de Frontieră al Ucrainei.

"Soldații Serviciului de Frontieră din cadrul Forțelor de Apărare ale Ucrainei provoacă pierderi devastatoare ocupanților în apropierea orașului Bahmut. Joi, în cursul zilei, grupurile ruse de asalt formate din rezervele Wagner au încercat să pună stăpânire pe punctele cheie ale unităților de frontieră din apropierea orașului" - notează instituţia, menţionând că toate atacurile inamice au fost respinse și că ocupanții au pierdut nouă oameni, iar alţi aproximativ 16 au fost răniţi, scrie Rador.

Update 08:30 - Explozii puternice s-au auzit în Melitopol, ocupat de ruși, în regiunea Zaporijia din sud-estul Ucrainei, devreme în dimineața zilei de 14 ianuarie.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat exploziile pe Telegram, citând localnicii care locuiesc în centrul orașului.

Situat în regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, Melitopol este ocupat de Rusia din martie. Fedorov a raportat de mai multe ori explozii în oraș în ultimele luni.

Luna trecută, pe 12 decembrie, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că un pod de lângă Melitopol, folosit de trupele moscovite pentru transportul echipamentelor militare, a explodat.

Trupele ruse și ucrainene s-au implicat în lupte de artilerie în zonă, ceea ce a condus la speculații că Ucraina s-ar putea pregăti pentru a patra contraofensivă pentru a lua înapoi părțile ocupate de ruși din Oblast Zaporizhzhia.

Update 08:00 - Presa a relatat că o explozie s-a auzit, sâmbătă dimineață, în cartierul situat pe malul stâng al fluviului Nipru din capitala Ucrainei, Kiev. Acest anunţ a fost făcut de publicația ucraineană 'Zerkalo Nedeli'.

Se menţionează că alerta de raid aerian nu a fost anunțată în oraș. De asemenea, publicația ucraineană 'Zerkalo Nedeli', citând alte publicații de pe rețelele de socializare, a informat că explozii s-au produs la Bucea și pe teritoriul orașului Zaporijjia, controlat de partea ucraineană, scrie Rador.

*

"Directorul general Rafael Mariano Grossi se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare pentru a stabili o prezenţă permanentă pentru siguranţa nucleară, cu experţi de siguranţă la toate centralele atomo-electrice ale ţării, intensificând semnificativ eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a contribui la evitarea unui accident nuclear în cursul actualului conflict militar", a comunicat vineri seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

AIEA a instalat deja experţi de siguranţă la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse.

Vor fi staţionaţi experţi la Centrala nucleară Hmelnîțkîi, în vestul Ucrainei, dar şi la Centrala Nucleară Sudul Ucrainei, la complexul atomic Rivne şi la locul fostei centrale nucleare Cernobîl, izolată după accidentul nuclear din 1986.

"Menţin determinarea de a face o realitate cât mai rapid posibil zona de protecţie atât de mult necesară. Consultările mele cu Ucraina şi Rusia înregistrează progrese, deşi nu atât de rapid cum ar trebui. Rămân optimist că vom putea conveni asupra implementării unei astfel de zone în curând", a declarat Rafael Grossi.

Război în Ucraina, 13 ianuarie | "Ochii din cer" ai NATO ajung în România și monitorizează războiul Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 12 ianuarie | Mișcare neobișnuită a Rusiei în Marea Neagră: nave de război, trimise în raza rachetelor ucrainene

Război în Ucraina, 11 ianuarie | Acordul privind zona de siguranță la centrala nucleară Zaporojie, tot mai dificil, anunță AIEA

Război în Ucraina, 10 ianuarie | Ministrul german de Externe a făcut o vizită-surpriză în Ucraina

Război în Ucraina, 9 ianuarie | NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close