Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 320. NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 320. NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 320. Șeful Biroului Președintelui, Andrei Yermak, a postat fotografii prin care anunță întoarcerea acasă a 50 de soldați ucraineni, care fuseseră luați captivi de armata rusă.

Război în Ucraina, ziua 320. NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Rușii au început un asalt puternic asupra orașului Soledar
  • SUA acuză Iranul de complicitate la "crimele de război" din Ucraina prin furnizarea de drone Rusiei
  • Analiză Foreign Policy: "Este timpul să ne pregătim pentru prăbușirea Rusiei"
  • NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina
  • Cel puțin patru morți în urma bombardamentelor efectuate luni de armata rusă în Ucraina
  • Doi voluntari britanici în Ucraina au dispărut în timp ce se deplasau de la Kramatorsk spre Soledar
  • Kievul dezminte că ar fi pierdut orașul Soledar
  • Germania nu plănuiește să trimită în Ucraina tancuri Leopard 2
  • Kremlinul dezminte informațiile privind o nouă mobilizare pentru frontul din Ucraina
  • Rușii au bombardat piața orașului ucrainean Șevcenkove. Autoritățile locale anunță că cel puțin o persoană a murit

Update 22:00 Rușii au început un asalt puternic asupra orașului Soledar, potrivit adjunctului ministrului apărării, Hanna Maliar, citată de Nexta.

„Inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt din cele mai bune rezerve Wagner”, a scris aceasta pe Telegram. Potrivit oficialului din minister, „luptele feroce continuă chiar acum”.

Update 21:00 Administraţia Joseph Biden a acuzat Iranul că prin vânzarea de drone letale Rusiei, pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, ar putea contribui la comiterea de "crime de război de amploare", potrivit agenţiei The Associated Press.

"Iranul a ales să meargă pe un drum pe care oferă armament utilizat pentru uciderea civililor în Ucraina, pentru a încerca să lase oraşele în frig şi întuneric, iar din acest punct de vedere, Iranul este în postura în care ar putea contribui la crime de război de amploare", a declarat luni Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

Jake Sullivan a amintit că Statele Unite şi Uniunea Europeană au aplicat sancţiuni pentru a descuraja exporturile de drone iraniene în Rusia, dar a admis că aplicarea interdicţiilor rămâne o "provocare".

Update 19:43 Agresiunea militară a pus Rusia într-o poziție de paria la nivel internațional și a silit decidenții de la Moscova să-și ajusteze din mers relațiile economice cu state precum China și India, pentru a putea supraviețui efortului de război.

Chiar și așa, Rusia nu dă semne că ar fi dispusă să înceteze luptele iar indiciile arată că se fac preparative pentru o reeditare a invaziei din 24 februarie 2022.

În același timp, aliații occidentali și-au extins sprijinul pentru Kiev cu blindate de luptă și baterii de rachete Patriot.

În acest context, o analiză publicată în Foreign Policy, realizată de  Alexander J. Motyl, profesor de științe politice din Statele Unite, arată că "este timpul să ne pregătim pentru prăbușirea Rusiei".

Aceasta s-ar putea produce în condițiile în care înfrângerea Rusiei în Ucraina se profilează ca fiind tot mai probabilă iar situația  internă din statul agresor este fragilă și tensionată.

Sunt mai multe scenarii ale unui eventual colaps. Cel mai probabil presupune plecarea din funcție a președintelui Vladimir Putin.

Următorul pas ar fi o luptă violentă pentru putere între naționaliștii de extremă dreapta, care vor să continue războiul, conservatorii care își doresc să păstreze integritatea sistemului și o renăscută mișcare cu elemente democratice, care ar urmări reformarea țării.

Pe fondul instabilității create, rușii nemulțumiți ar putea ieși în stradă, chiar și cu arme, iar unele entități din cadrul Federației - cum sunt Tatarstan, Cecenia şi Daghestan - ar putea începe lupta pentru independență față de Moscova.

Update 18:21 Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană vor acționa în sensul intensificării cooperării bilaterale, în contextul riscurilor asupra Europei asociate invaziei militare ruse în Ucraina.

"Recunoaștem valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai performante, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea mondială şi transatlantică şi care să fie complementară şi interoperabilă cu NATO", arată un proiect de declarație, consultat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.

Declarația urmează să fie semnată marți de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de președintele Consiliului European, Charles Michel, şi de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea la nivel euro-atlantic. În acest context, este necesară o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi NATO", subliniază documentul

Update 16:27 Bilanțul bombardamentelor efectuate în ultimele 24 de ore asupra a nouă regiuni din Ucraina este de cel puțin patru morți și numeroși răniți.

Anunțul a fost făcut de autoritățile ucrainene.

În localitatea Șevcenkove, situată în regiunea Harkov, două femei au fost ucise, iar alte patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma unui atac cu rachete lansat de armata rusă asupra unei pieţe comerciale.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regional, a declarat că a fost demarată o investigație privind crime de război.

Alte două persoane au fost ucise în regiunea Doneţk, unde au fost raportați şi patru răniți.

Update 15:27 Doi voluntari britanici au dispărut din regiunea Donețk, a anunțat poliția ucraineană.

Andrew Bagshaw și Christopher Perry au fost văzuți ultima dată vineri dimineața, în timp ce călătoreau de la Kramatorsk spre Soledar, oraș aflat în centrul confruntărilor între forțele ruse și cele ucrainene..

Poliția a cerut ajutorul cetățenilor care pot oferi informații despre cei doi britanici.

Update 14:09 Un comandant militar ucrainean de rang înalt a vizitat trupele care apără pozițiile din Bakhmut și Soledar, în estul Ucrainei.

Generalul-colonel Oleksandr Sirski a vizitat trupele pentru a lucra la organizarea apărării, a comunicat Centrul de presă militar ucrainean.

"Inamicul a făcut o nouă încercare disperată de a ataca orașul Soledar din diferite direcții și a trimis în luptă cele mai profesioniste unități Wagner. Cu toate acestea, datorită curajului apărătorilor noștri, a folosirii abile și competente a focului, inamicul a suferit pierderi semnificative și s-a retras încă o dată, în ciuda declarațiilor propagandistice ale inamicului despre presupusa preluare a orașului Soledar", a declarat Sirski, citat de CNN.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit duminică zona vizitată de generalul Sirski drept "unul dintre cele mai sângeroase locuri de pe linia frontului".

Zelenski a mai spus că cele două orașe rezistă și că situația de pe linia frontului nu s-a schimbat semnificativ în prima săptămână a anului.

Update 13:59 Germania nu are în plan să trimită în Ucraina tancuri Leopard 2, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german.

Declarația a fost făcută după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.

Germania a anunțat săptămâna trecută că va trimite vehicule de luptă Marder la Kiev.

Vehiculele blindate Marder sunt destinate mutării forțelor combatante pe front.

Un oficial ucrainean a anunțat la momentul respectiv că decizia Germaniei este corectă, dar tardivă.

Update 13:47 Kremlinul dezminte informațiile privind o nouă mobilizare pentru frontul din Ucraina.

Perspectiva unui nou val de încorporări a fost intens discutată în ultima perioadă pe rețelele sociale din Rusia.

Kievul a transmis, la rândul său, înainte de Anul Nou, că autoritățile de la Moscova au în vedere mobilizarea a încă 500.000 de persoane și că Rusia ar urma să închidă granițele pentru bărbații apți de efectuarea serviciului militar.

"Sursa primară de informații o reprezintă autoritățile conduse de Președintele Federației Ruse. Nu trebuie acordată o atenție atât de mare (informațiilor) canalelor Telegram", a declarat, luni, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preșdinției ruse.

Moscova a anunțat în octombrie anul trecut sfârșitul așa-numitei "mobilizări parțiale".

La momentul respectiv, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că a fost atinsă ținta fixată de autorități, de încorporare a 300.000 de noi combatanți.

Update 12:05 O femeie a murit și mai multe persoane au fost rănite după ce rușii au bombardat piața orașului Șevcenkove din estul Ucrainei.

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat că o femeie a fost ucisă iar printre persoanele rănite este și o fată de 13 ani.

"Potrivit informațiilor confirmate, din păcate, o femeie de 60 de ani a murit. Toate celelalte victime au fost spitalizate. Medicii le ajută. Salvatorii continuă să îndepărteze molozul", a declarat oficialul ucrainean..

Cel puțin trei pavilioane au fost distruse și un centru comercial a fost avariat în urma atacului.

Numărul victimelor este mic deoarece luni nu este zi de piață, au precizat autoritățile locale.

Update 11:30. ”Un alt schimb reușit de prizonieri! Am adus acasă 50 de soldați de-ai noștri! Aceștia sunt băieți din Forțele Armate ale Ucrainei, Forțele de Apărare Teritorială, Garda Națională, Serviciul Grăniceri, Marină, Forțele de Operațiuni Speciale”, a scris șeful Biroului Președintelui, Andrei Yermak, pe Telegram.

33 de ofițeri și 17 soldați și sergenți. 

Revin oamenii care au fost capturați la Cernobîl, precum și apărătorii din Mariupol, băieții din regiunea Donețk, din apropierea Bakhmut, precum și din regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Herson și alte regiuni în care luptele continuă. 

Acesta nu este ultimul schimb. Sarcina noastră este să aducem înapoi toți oamenii noștri și o vom îndeplini!  

Slavă Ucrainei! 

Slavă eroilor noștri. Ei sunt acasă!” 

Update 10.45. Zona din jurul orașelor Bakhmut și Soledar din estul Ucrainei este „unul dintre cele mai sângeroase locuri din prima linie”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de duminică. 

Bakhmut a devenit poate cea mai contestată parte a liniei frontului de 1.300 de kilometri din Ucraina și scena unora dintre cele mai aprige lupte ale războiului. 

Regiunea mare Donețk, unde se află Bakhmut și Soledar, este deținută de separatiștii susținuți de ruși din 2014 și este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică drept teritoriu rus, încălcând dreptul internațional. 

Cu toate acestea, președintele ucrainean a declarat, seara trecută, că cele două orașe „rezistă” și „situația din prima linie nu s-a schimbat semnificativ în prima săptămână a anului”. 

"Bakhmut rezistă împotriva oricăror pronostic. Deși cea mai mare parte a orașului este distrusă de loviturile rusești, războinicii noștri resping încercările constante de ofensiva rusă acolo", a spus el. 

Update 09:30. Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat cea mai recentă actualizare despre războiul din Ucraina. Aici se precizează că din iunie 2022, forțele aerospațiale ale Rusiei au folosit Su-57 FELON pentru a desfășura misiuni împotriva Ucrainei. 

FELON este cel mai avansat avion de luptă supersonic de generația a cincea din Rusia. 

Actualizarea spune că misiunile „s-au limitat la survolarea teritoriului rus”, lansând rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune în Ucraina. 

Imaginile recente au arătat, de asemenea, cinci avioane FELON care staționau la Baza Aeriană Akhtubinsk din Rusia. 

”Deoarece aceasta este singura bază FELON cunoscută, aceste aeronave au fost probabil implicate în operațiuni împotriva Ucrainei”, a spus ministerul. 

Update 08:00. Oficialii ucraineni au respins, duminică, afirmația Moscovei potrivit căreia un număr mare de soldați din Kiev au fost uciși într-un atac rusesc săptămâna trecută la Kramatorsk, estul Ucrainei. 

 ”Este o prostie”, a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, pentru CNN, ca răspuns la afirmația rusă. 

Primarul din Kramatorsk a spus că nu au existat victime, scrie Reuters, citat de CNN. 

O coloană de mașini blindate cu turelă de fabricație românească ar fi fost filmată pe o șosea din Ucraina

O coloană de mașini bindate cu turela „Anubis”, de fabricație românească, a fost filmată pe o șosea din Ucraina, după cum arată o înregistrare video publicată pe un cont de Twitter specializat în difuzarea de imagini cu tehnică de luptă folosită în războiul din țara vecină.

Filmarea, cu o durată de 38 de secunde, prezintă cel puțin 12 de astfel de vehicule blindate care circulă pe o șosea într-o zonă neprecizată. Turcia a oferit Ucrainei cel puțin 50 de astfel de mașini în vara anului trecut.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close