Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 569. Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

Război în Ucraina, ziua 569. Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

Război în Ucraina, ziua 569. Armata ucraineană a transmis că a cucerit satul Andriivka, aflat la sud de Bahmut.

Război în Ucraina, ziua 569. Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA
Sursa foto: GettyImages | Pexels | Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2023   •   21:22

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin critică SUA pentru utilizarea sancțiunilor economice și a „amenințărilor” militare
  • Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023
  • Putin: "Cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare pentru nimeni"
  • Finlanda interzice intrarea mașinilor cu numere rusești pe teritoriul său
  • Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA
  • Moscova așteaptă o vizită de la Vatican
  • Putin și Lukașenko discută la Soci "criza" din Ucraina
  • Ucraina anunță că a doborât 17 drone lansate de ruși în cursul nopții
  • O navă comercială a părăsit portul Odesa din sudul Ucrainei
  • Ucraina a eliberat localitatea Andriivka de lângă Bahmut, anunță Kievul
  • Volodimir Zelenski se întâlnește, săptămâna viitoare, cu Joe Biden, în SUA
  • Kim Jong Un a vizitat o fabrică de avioane de luptă din Rusia
  • Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson
  • CNN: Ucrainenii au găsit metoda prin care îi păcălesc pe ruși să-și epuizeze prețioasele rachete și drone
  • Kievul anunță că a capturat o localitate strategică în Donețk
  • Kremlinul dezvăluie cadourile pe care și le-au făcut Putin și Kim
  • Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord la invitația lui Kim Jong-un
  • România alocă bani de la MAI pentru a instrui personal sanitar din Ucraina
  • Bulgaria nu va prelungi interdicția la importul de cereale din Ucraina
  • SUA acordă Ucrainei 1,25 miliarde de dolari printr-un program derulat de Banca Mondială
  • Aleksandr Lukașenko se duce în Rusia după ce Parlamentul European l-a declarat complice la crimele de război din Ucraina

Update 21:00 Putin critică SUA pentru utilizarea sancțiunilor economice și a „amenințărilor” militare.

Președintele rus, Vladimir Putin a criticat Statele Unite pentru presupusa utilizare a sancțiunilor economice, a restricțiilor financiare și a amenințărilor cu forța militară pentru a-și atinge obiectivele pe scena mondială, potrivit CNN.

Comentând o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, Putin s-a referit la relațiile internaționale ca la un dans, spunând că americanii „nu știu să danseze acest tango”.

„Statele Unite încearcă să rezolve totul de pe o poziție de forță sau cu ajutorul sancțiunilor economice sau al restricțiilor financiare, cu amenințarea de a folosi forța militară sau folosindu-se de ea”, a declarat vineri Putin.

Dezvoltând analogia cu dansul, Putin a subliniat importanța ca Ucraina să-și amintească de h„opak”, un dans popular ucrainean tradițional, făcând aluzie la necesitatea ca Ucraina să-și mențină independența față de influențele externe.
„Cred că pentru Ucraina este important să nu uite de hopak.

Acest lucru este important, altfel, vor dansa tot timpul pe melodia altcuiva”, a declarat el, răspunzând la întrebările presei după o întâlnire cu președintele belarus Alexander Lukașenko la Soci.

Putin a reiterat că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze. „Prin urmare, dacă cealaltă parte dorește, ar trebui să o spună direct”, a adăugat el.

La rândul său, Lukașenko a afirmat că Statele Unite au dat instrucțiuni Ucrainei să nu „danseze tango” cu Rusia și „prin urmare, nu au niciun motiv să dea vina pe alții”, a spus el.

Update 19:45 Mai mult de o treime din cheltuielile bugetare ale Rusiei sunt în prezent alocate sectorului Apărării iar acest procentaj ar urma să ajungă la 45% până la finele anului curent.

Informația este publicată de Novaya Gazeta, un ziar suspendat în Rusia, ca urmare a cenzurii de stat.

Un document clasificat consultat de Reuters și citat de Novaya Gazeta arată că în prima jumătate a acestui an au fost cheltuite pentru securitatea națională 5.600 de miliarde de ruble, echivalentul a 53,1 miliarde de euro.

Suma depășește cu 600 de miliarde de ruble (5,7 miliarde de euro) valoarea bugetată inițial pentru 2023 și reflectă o creștere în ritm anual de 75%.

Cheltuielile pentru securitatea națională a Rusiei reprezintă deja 37% din bugetul pe 2023, comparativ cu 26% în anul precedent.

Potrivit Reuters, cheltuielile pentru securitate vor ajunge la 9.700 de miliarde de ruble sau 92 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă aproape dublu față de suma alocată prin bugetul pentru 2023.

Update 17:46 Președintele Vladimir Putin a apărat cooperarea Rusiei cu Coreea de Nord și a afirmat că aceasta nu reprezintă o amenințare pentru nimeni.

Putin a făcut comentariul vineri, în timpul întâlnirii de la Soci cu președintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

El a adăugat că Moscova nu a încălcat nicio sancțiune internațională impusă Coreei de Nord, o țară aflată sub embargoul ONU pentru programele sale de arme nucleare şi rachete balistice.

Miercuri, Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au convenit asupra unei cooperări mai strânse, pe fondul temerilor Occidentului că Phenianul ar putea furniza Moscovei muniție în războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat că ar fi fost încheiat un acord militar între cei doi lideri.

Update 16:43 Autoritățile din Finlanda au decis să interzică mașinile cu plăcuțe de înmatriculare rusești.

Măsura se aplică mașinilor private și va intra în vigoare la miezul nopții.

"Mașinile înmatriculate în Rusia, cu mai puțin de 10 pasageri, nu vor mai avea voie să intre în Finlanda din Rusia, deși sunt posibile unele excepții”, a anunțat radiodifuzorul finlandez YLE.

Anterior, țările baltice - Estonia, Letonia și Lituania - au luat măsuri similare.

Update 15:37 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge săptămâna viitoare în Congresul Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, potrivit unui oficial american, Zelenski ar urma să se întâlnească cu președintele Biden.

Surse din presa de peste Ocean spun că vizita lui președintelui ucrainean în Congres a fost programată provizoriu pentru joi.

Liderul de la Kiev va ajunge la Washington după ce va merge mai întâi la New York pentru reuniunea Adunării Generale a ONU.

Update 15:05 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, că Moscova așteaptă o vizită a emisarului Vaticanului pentru Ucraina.

"Continuă eforturile Vaticanului, al cărui emisar va veni din nou", a spus Lavrov, citat de presa internațională, adăugând că Moscova este gata se se întâlnească și să discute "cu toată lumea".

Trimisul Vaticanului, Matteo Zuppi, a vizitat China în această săptămână, ca parte a unui efort diplomatic pentru a facilita pacea în Ucraina.

Lavrov nu a precizat când este așteptat să vină Zuppi în Rusia.

Update 14:05 Președintele belarus Alexander Lukașenko s-a deplasat în Rusia, la Soci, pentru discuții cu președintele Vladimir Putin.

Întâlnirea celor doi a început în prima parte a zilei de vineri.

Președintele rus a menționat între subiecte întâlnirea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, precum și războiul din Ucraina.

"Am avut o întâlnire cu liderul Republicii Populare Democrate Coreene. Aș dori să vă informez despre cum a decurs discuția, despre situația din regiune, care este, de asemenea, importantă și, bineînțeles, despre cea mai presantă problemă a noastră - criza din Ucraina", a indicat Vladimir Putin. 

Întâlnirea celor doi președinți este cea de-a șaptea din acest an.

Precedenta a avut loc pe 23 iulie la Sankt Petersburg.

Belarus a jucat un rol din ce în ce mai important în sprijinirea efortului de război al Rusiei în Ucraina, de la îngrijirea soldaților ruși răniți la staționarea de arme nucleare tactice rusești și găzduirea mercenarilor Wagner după revolta din 24 iunie.

Implicarea regimului de la Minsk în războiul declanșat de Moscova este atât de amplă încât Parlamentul European l-a declarat săptămâna aceasta pe Aleksandr Lukașenko drept "complice" la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Update 12:05 Apărarea aeriană ucraineană anunță că a doborât în noaptea de joi spre vineri 17 drone Shahed lansate de ruși.

Potrivit unei postări a forțelor aeriene ucrainene pe Telegram, dronele au fost lansare din direcția sud-est, toate fiind distruse de sistemele antiaeriene.

"Au fost implicate aeronave de luptă, unități antiaeriene, grupuri mobile de pompieri ale forțelor aeriene și alte componente ale forțelor de apărare", au precizat ucrainenii.

Rușii atacă în mod frecvent Ucraina cu rachete și drone. Ei preferă dronele, deoarece sunt mai ieftine și mai greu de depistat și doborât, remarcă presa internațională.

Update 10:50 Reacție inedită a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, în momentul în care a fost întrebat dacă Rusia va câștiga războiul în Ucraina.

Ministrul a ridicat din umeri și a spus: "Nu există altă opțiune". 

Ulterior, înregistrarea a fost ștearsă, inclusiv de pe site-ul postului TV controlat de Kremlin.

Update 10:30 Liderul nord-coreean Kim Jong -un a părăsit Komsomolsk-na-Amur, a anunțat agenția de stat rusă TASS.

TASS nu a oferit detalii despre cât timp a petrecut Kim în Komsomolsk-na-Amur de la sosirea sa, vineri dimineața, și nici unde se va îndrepta în continuare.

Aici, Kim a vizitat cea mai mare fabrică din țară, care construiește și dezvoltă avioane de luptă, inclusiv Su-35S, potrivit TASS, citat de CNN.

Update 10:00 O navă comercială a părăsit portul Odesa din sudul Ucrainei, a anunțat un politician ucrainean, citat de Sky News.

Politicianul Oleksiy Honcharenko a anunțat, pe Telegram, că nava Puma, sub pavilionul Insulelor Cayman, a părăsit portul Odesa de la Marea Neagră.

Informația nu a putut fi confirmată din surse independente. După ce a ieșit din acordul privind cerealele, Rusia a bombardat în mod repetat Odesa, în încercarea de a împiedica Ucraina să-și exporte produsele alimentare pe Marea Neagră.

Acordul intermediat de ONU și Turcia a însemnat că cerealele ucrainene ar putea fi exportate în siguranță din porturile Mării Negre către restul globului. Ulterior, Moscova a avertizat că atacurile sale pot fi extinse la navele comerciale din zonă, potrivit Mediafax.

Update 09:30 Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, joi seară, demersuri pentru crearea unei noi instituții în Ucraina, anume un avocat al poporului pentru sectorul militar, care să apere drepturile soldaților.

"Astăzi, aş dori să remarc activitatea comună a lui Rustem Umerov (noul ministru al Apărării) şi a comisarului pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmitro Lubinţev, cu privire la o instituție nouă, cum ar fi un ombudsman militar.

Acest lucru este cu adevărat necesar. Avem nevoie de un sistem puternic de protecție a drepturilor omului pentru soldați chiar în sectorul apărării”, a declarat Zelenski.

Update 09:00 Forțele ucrainene au eliberat satul Andriivka din estul Ucrainei, potrivit ministrului adjunct al Apărării.

"În timpul operațiunilor de asalt, forțele de apărare ale Ucrainei au avut succes și au stăpânit Andriivka, provocând inamicului pierderi semnificative în efective și echipamente", se arată într-o declarație a Statului Major, publicată pe Facebook.

Andriivka se află la sud de Bahmut, în regiunea Donețk, unde a avut loc una dintre cele mai crâncene bătălii ale războiului, timp de mai multe luni, înainte ca Rusia să cucerească orașul în luna mai.

Statul major ucrainean a raportat, de asemenea, un "succes parțial" în apropierea unui alt sat de la sud de Andriivka - Klishchiivka, potrivit Sky News.

Update 08:30 Președintele SUA, Joe Biden, intenționează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski săptămâna viitoare, în preajma reuniunilor Adunării Generale a ONU, potrivit mai multor oficiali familiarizați cu aceste planuri.

A rămas neclar dacă întâlnirea va avea loc la New York sau mai târziu în cursul săptămânii la Casa Albă. O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru CNN că Zelenski este așteptat să călătorească la Washington, DC, după ce se va opri la New York.

Biden și Zelenski sunt amândoi programați să se adreseze marți adunării.

Zelenski plănuiește, de asemenea,  să folosească o apariție în persoană la reuniunea anuală pentru a face apel la mai mult sprijin pentru Ucraina, care continuă să desfășoare o contraofensivă împotriva Rusiei.

În afară de un discurs în fața adunării, el plănuiește mai multe întâlniri cu alți lideri mondiali la New York, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste planuri.

Printre obiectivele sale se va număra încercarea de a convinge națiunile care nu au adoptat o poziție fermă împotriva războiului să fie mai ferme în condamnarea Rusiei.

Printre întâlnirile sale se va număra și cea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat joi guvernul israelian, potrivit CNN.

Update 08:00 Liderul nord-coreean Kim Jong-un, aflat într-o călătorie în Rusia, va vizita o fabrică de avioane de luptă din orașul Komsomolsk na Amur, potrivit Sky News.

Kim Jong-un a ajuns, vineri dimineață, în orașul aflat în estul Rusiei. Trenul său blindat a sosit în gara orașului, unde liderul nord-coreean a fost întâmpinat de oficiali locali.

Vizita de la Komsomolsk na Amur este una dintre multele pe care liderul nord-coreean le-a avut în ultimele zile în Rusia. Momentul culminant al vizitei a fost întâlnirea de miercuri cu președintele Vladimir Putin.

Experții cred că cei doi lideri au vorbit despre un posibil acord militar prin care Rusia să obțină arme pentru războiul din Ucraina.

Update 00:01 Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson, a anunțat guvernatorul local. Regiunea este controlată parțial de forțele rusești și este bombardată în mod regulat.

"Consiliul regional de apărare din Herson a decis să efectueze evacuări obligatorii ale familiilor cu copii din localitățile supuse tirului inamic constant", a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Prokudin a mai spus că autoritățile regionale se pregătesc pentru o "situație de urgență" în această toamnă și iarnă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică.

Trupele ruse controlează zone din regiunea Herson la sud de Nipru, după ce anul trecut s-au retras din capitala regiunii, pe care o bombardează în mod regulat.

Oficialii ucraineni au recomandat deja în august civililor să părăsească regiunea, dar aceste evacuări nu erau obligatorii.

Război în Ucraina, 14 septembrie | Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ambasadorul SUA la ONU: Rusia dă dovadă de disperare prin implicarea cu Coreea de Nord

Război în Ucraina, 12 septembrie | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus

Război în Ucraina, 11 septembrie | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Război în Ucraina, 10 septembrie | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
El este Ilie, preotul care s-a stins fulgerător în Săptămâna Luminată
x close