Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 568: Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 568: Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 568. Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson, a anunțat guvernatorul local.

Război în Ucraina, ziua 568: Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson
Sursa foto: GettyImages | Twitter | Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2023   •   22:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson
  • CNN: Ucrainenii au găsit metoda prin care îi păcălesc pe ruși să-și epuizeze prețioasele rachete și drone
  • Kievul anunță că a capturat o localitate strategică în Donețk
  • Kremlinul dezvăluie cadourile pe care și le-au Putin și Kim
  • Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord la invitația lui Kim Jong-un
  • România alocă bani de la MAI pentru a instrui personal sanitar din Ucraina
  • Bulgaria nu va prelungi interdicția la importul de cereale din Ucraina
  • SUA acordă Ucrainei 1,25 miliarde de dolari printr-un program derulat de Banca Mondială
  • Aleksandr Lukașenko se duce în Rusia după ce Parlamentul European l-a declarat complice la crimele de război din Ucraina
  • Parlamentul European îl declară pe Aleksandr Lukașenko "complice la crimele lui Vladimir Putin", în urma unei rezoluţii
  • Un copil de şase ani a murit şi fratele său a fost rănit în urma bombardamentului nocturn din sudul Ucrainei
  • Rusia susţine că a distrus cinci drone ucrainene ce vizau o navă de patrulare în Marea Neagră
  • Kim Jong Un va mai vizita două oraşe din Rusia
  • Ucraina a anunţat că a doborât 17 drone ieri noapte
  • Rusia anunţă că a distrus 3 bărci ucrainene fără pilot în Marea Neagră
  • SUA afirmă că „nu vor ezita” să impună sancțiuni dacă armele sunt transferate între Coreea de Nord și Rusia
  • Rusia dă dovadă de disperare prin implicarea cu Coreea de Nord, spune ambasadorul SUA la ONU
  • MApN: Fragmentele de dronă găsite miercuri în județul Tulcea corespund dronelor cu care Rusia atacă Ucraina
  • Kim Jong-un spune că Rusia va câştiga războiul din Ucraina. Presa internațională remarcă durata scurtă a vizitei
  • Republica Moldova l-a expulzat, sub escortă, pe șeful agenției ruse Sputnik
  • Ucraina cere sancțiuni mai dure după informații că Rusia a crescut producția de rachete

Update 22:25 Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson, a anunțat guvernatorul local.

Regiunea este controlată parțial de forțele rusești și este bombardată în mod regulat.

"Consiliul regional de apărare din Herson a decis să efectueze evacuări obligatorii ale familiilor cu copii din localitățile supuse tirului inamic constant", a declarat guvernatorul Oleksandre Prokoudine pe Telegram.

Update 21:10 SUA au anunţat joi peste 150 de noi sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi acuzate că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale impuse acesteia de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022, relatează EFE şi Reuters.

Noul pachet de sancţiuni este unul semnificativ, având în vedere că vizează persoane fizice şi companii care servesc drept puncte de tranzit pentru fluxul de bunuri cruciale pentru economia rusă, inclusiv în sectoarele tehnologiei şi energiei, subliniază Departamentul de Stat într-un comunicat.

"SUA şi aliaţii lor sunt uniţi în sprijinul pentru Ucraina în faţa unui război neprovocat, nejustificat şi ilegal al Rusiei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a promis secretarul de stat american, Antony Blinken, în notă.

Update 19:30 Ucrainenii recurg la o metodă ingenioasă prin care determină armata rusă să-și epuizeze muniția de valoare.

Este vorba de ținte false, pe care Kievul le construiește pe bandă rulantă. 

Aceste momeli sunt replici inofensive ale adevăratelor obuziere și sisteme lansatoare de rachete, dar se dovedesc foarte eficiente când vine vorba de protejat  adevăratele ținte militare.

Corespondentul CNN Melissa Bell a filmat în Ucraina, "la lucru", aceste ținte false. Echipa sa a surprins momentul în care o dronă Shahed de fabricație iraniană, lansată de forțele rusești, se îndreaptă spre un sistem ucrainean de apărare antiaeriană.

Drona a ratat: a căzut și a explodat în apropiere. Însă nici dacă ar fi lovit ținta n-ar fi fost un succes, pentru că obiectivul vizat era un fals sistem de apărare antiaeriană, parte a unui întreg arsenal de momeli care au împânzit țara.

Fabricarea acestor false arme este relativ ieftină, dar ele sunt cu atât mai utile pentru a-i păcăli pe ruși.

"Un obuzier american tractat costă între 2 și 4 milioane de dolari. Fabricare acestei replici false costă 1.000 de dolari. În esență, falsul obuzier este alcătuit din țevi de scurgere. Ideea este că, de fiecare dată când una dintre aceste false ținte este lovită, un sistem real este cruțat. Iar lovitura îi costă pe ruși timp, energie și bani", notează corespondentul CNN.

Update 17:45 Armata ucraineană anunță că a eliberat satul Andriivka, poziționat strategic în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

"Avem vești bune, Andriivka este a noastră. Ne asigurăm pozițiile", a scris pe Telegram ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar.

Ea a adăugat că că luptele principale continuă pe direcțiile Andriivka, Kurdiumivka și Klișciivka.

În ultimele săptămâni, Ucraina a recucerit și localitățile Urojaine, Neskucine, Makarivka și Staromaiorske, toate din Donețk.

Update15:45 Președinția rusă confirmă că Vladimir Putin a acceptat invitația de a vizita Coreea de Nord.

Invitația a fost formulată de liderul nord-coreean Kim Jong-un cu ocazia discuțiilor purtate cu Putin în Extremul Orient rus.

Vizita președintelui rus - ale cărei detalii nu au fost comunicate - va fi precedată de o vizită la Phenian a ministrului de Externe de la Moscova.

"În primul rând, va fi pregătită vizita ministrului Serghei Lavrov, care va avea loc în luna octombrie", a precizat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Update 15:04 Kremlinul nominalizat câteva dintre cadourile pe care și le-au oferit Vladimir Putin și Kim Jong-un cu ocazia vizitei celui din urmă în Rusia.

"A avut loc un schimb de cadouri. Putin i-a dat liderului coreean o mănușă de la un costum spațial, care a fost în spațiu de mai multe ori. I-a dat o carabină de producție rusească, de cea mai bună calitate.

La rândul său, președintele a primit o carabină fabricată de meșteri nord-coreeni. Au fost și alte cadouri", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Update 14:41 Aproape 200 de paramedici și angajați ai Ministerului de Interne din Ucraina vor fi instruiți în România.

Un anunț în acest sens a fost făcut, joi, de purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Mihai Constantin.

"România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale și rămâne un partener solidar statelor care se confruntă cu situații dificile.

În consecință, un număr de 197 de paramedici și angajați ai Ministerului de Interne din Ucraina vor urma cursuri de instruire în România.

În acest sens, Guvernul a alocat 524.000 de lei din fonduri suplimentare de la Ministerul Afacerilor Interne", a precizat purtătorul de cuvânt.

Update 14:31 Bulgaria a decis, joi, să nu prelungească unilateral interdicția de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, data la care măsura expiră.

Sofia nu susține o extindere a restricțiilor, se spune într-o rezoluție adoptată de Parlamentul bulgar, la inițiativa guvernului proeuropean.

Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat temporar cinci state membre - România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia - să interzică pe teritoriul lor vânzarea de grâu, porumb, rapiță şi floarea soarelui provenind din Ucraina.

Măsura, luată pentru protecția agricultorilor locali, a permis, pe de altă parte, continuarea tranzitului de cereale ucrainene către alte ţări.

În condițiile în care interdicția aprobată de UE expiră vineri, Polonia a anunțat deja că o va prelungi unilateral, iar Ungaria a avertizat că va urma exemplul Poloniei dacă Bruxelles-ul nu va veni cu o prelungire a termenului.

În schimb, România a făcut cunoscut că se va conforma deciziei Comisiei Europene, în ciuda protestelor vehemente ale fermierilor autohtoni.

Update 13:36 Statele Unite ale Americii vor acorda Ucrainei 1,25 miliarde de dolari în cadrul unui proiect derulat de Banca Mondială.

Ministerul ucrainean de Finanțe a declarat că fondurile se vor concentra pe sprijinirea grupurilor vulnerabile.

De asemenea, banii vor fi folosiți pentru sprijinirea ucrainenilor care lucrează pentru a menține serviciile publice esențiale.

Inițiativa PEACE (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance) a fost lansată de Banca Mondială după ce Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu peste 18 luni.

Update 12:42 Președintele belarus Aleksandr Lukașenko efectuează o vizită în Rusia, în timpul căreia va purta discuții cu președintele Vladimir Putin.

Informația este transmisă de BELTA, agenția de presă a statului belarus.

Întâlnirea celor doi șefi de stat este programată pentru vineri, 15 septembrie.

Potrivit BELTA, negocierile se vor axa pe agenda internațională, precum și pe chestiuni regionale, cu accent pe promovarea colaborării economice, inclusiv înlocuirea importurilor.

Anunțul vizitei lui Aleksandr Lukașenko vine la o zi după ce Parlamentul European l-a numit pe președintele belarus "complice" la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, forul european a catalogat Belarus drept "stat satelit al Rusiei" și a sugerat ca acestei țări să-i fie aplicate aceleași sancțiuni precum cele dispuse la adresa Rusiei. 

Update 11.50 Parlamentul European îl declară pe Aleksandr Lukașenko "complice la crimele lui Vladimir Putin", în urma unei rezoluţii

Parlamentul European a adoptat o rezoluție care îl cataloghează pe liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, drept "complice la crimele Rusiei", făcute în timpul războiului din Ucraina.

Parlamentarii europeni au stabilit că regimul lui Lukașenko a permis "războiul de agresiune nejustificat" al Moscovei împotriva Ucrainei. Prin urmare, regimul poartă responsabilitatea "pentru distrugerile și daunele cauzate", se arată în rezoluție.

Parlamentul European solicită altor instituții și state membre ale Uniunii Europene să îi urmărească penal pe oficialii din Belarus "care sunt complici la crima de agresiune, la crimele de război, la crimele împotriva umanității și la crimele de genocid comise împotriva Ucrainei". 

Update 10.40 Un copil de şase ani a murit şi fratele său a fost rănit în urma bombardamentului nocturn din sudul Ucrainei

Un băiat de șase ani dintr-un sat din sudul Ucrainei a murit în urma atacului aerian lansat de ruși ieri noapte. Biroul procurorului general ucrainean a anunțat pe Telegram că satul a fost atacat la miezul nopții.

Fratele de 13 ani, al băieţeului mort, a fost grav rănit după ce un obuz le-a lovit casa. Trei vecini care le-au sărit în ajutor au fost și ei răniți.

Alte case și clădiri agricole au fost avariate, a precizat biroul procurorului general ucrainean. Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

Update 10.18  Rusia susţine că a distrus cinci drone ucrainene ce vizau o navă de patrulare în Marea Neagră

Rusia a afirmat că a distrus, ieri noapte, cinci drone navele ucrainene în Marea Neagră şi mai multe drone aeriene în peninsula anexată Crimeea şi în vestul Rusiei, fără a anunţa victime în acest stadiu.

"Joi, în jurul orei locale 05:00 (02:00 GMT), forţele armate ucrainene au încercat să atace în Marea Neagră, cu cinci drone navale, nava de patrulare 'Serghei Kotov' a Flotei ruse de la Marea Neagră", a anunţat Ministerul Apărării rus pe Telegram.

Cele cinci drone au fost distruse de tiruri ale navei ruse, a adăugat ministerul, fără a informa despre eventuale victime sau pagube materiale. Nava de patrulare ''Serghei Kotov'' a mai fost vizată de Kiev de cel puţin două ori vara aceasta, potrivit Moscovei.

Apărarea rusă a afirmat ieri seară că a distrus trei drone ucrainene navale în Marea Neagră, fără a preciza ce vizau acestea. În această dimineaţă, aceeaşi sursă a anunţat că a distrus trei drone de acelaşi timp ce încercau să atace un detaşament de nave ale flotei ruse.

Tiruri de rachete ucrainene care au vizat, ieri, un şantier naval din Sevastopol, portul Flotei ruse de la Marea Neagră, au avariat două nave în reparaţie şi au făcut 24 de răniţi, potrivit autorităţilor ruse. La rândul său, Kievul a salutat operaţiunea, calificând-o drept "reuşită".

Ofensivele ucrainene cu drone împotriva localităţilor ruseşti, fie în regiunile apropiate de Ucraina, în peninsula Crimeea anexată sau în capitala Moscova, s-au înmulţit în ultimele luni pe fondul unei contraofensive a Kievului declanşate la începutul lui iunie.

Update 09.44 Kim Jong Un va mai vizita două oraşe din Rusia

Kim Jong Un continuă vizita în Rusia. Liderul nord coreean va merge în alte două orașe din Orientul Îndepărtat după întâlnirea pe care a avut-o ieri cu Vladimir Putin. Cei doi dictatori au vizitat ieri cosmodromul de unde se lansează rachetele ruseşti şi au luat parte la un dineu. În plus, presa de la Phenian anunţă că Putin a acceptat invitaţia lui Kim Jong Un de a merge în Coreea

"Președintele Kim Jong Un are în continuare un program amplu. El va zbura la Komsomolsk-on-Amur, de aici va vizita fabrici care produc echipamente de aviație, atât militare, cât și civile. Apoi va vizita Vladivostok. Acolo va avea loc o paradă militară organizată de Ministerul Apărării. Va fi vorba de demonstrația Flotei Marinei Militare din Pacific. De asemenea, vor fi abordate mai multe aspecte legate de mediu și educație. El va vizita Universitatea Federală de Est, precum și facilități ale Academiei de Științe a Rusiei.

Programul este încărcat aşa că este prea devreme pentru a trage concluzii. Dar este un început bun. Am avut un schimb de opinii sincer și foarte productiv cu privire la situația din regiune și la relațiile bilaterale", a declarat Vladimir Putin.

Update 08.30 Ucraina a anunţat că a doborât 17 drone ieri noapte

Ucraina a anunțat astăzi că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești care i-au atacat teritoriul în timpul nopții în sudul, centrul și nordul țării.

"În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21.00 la 2.30, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de drone de tip Shahed-136/131 din trei direcții”, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Reuters notează că, după ce inițial a atacat țintele ucrainene cu rachete, Rusia a apelat în acest an din ce în ce mai mult la Shahed, o dronă iraniană care poate deruta apărarea aeriană prin dimensiunile sale mai mici și viteza redusă.

Peste 2.000 de persoane au fost evacuate în districtul Kupiansk

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat pe Telegram că 2.339 de persoane au fost evacuate până acum, inclusiv 350 de copii. El a spus că alți 1.438 au fost evacuați singuri, inclusiv 164 de copii, notează CNN. 

„Evacuarea este în desfășurare”, a spus Syniehubov. „Oamenii sunt reticenți să plece, explicând că aceasta este casa lor, pământul lor, casa lor. Cu toate acestea, lucrăm cu poliția națională pentru a evacua cât mai mulți oameni.”

Syniehubov a spus că 12.000 de oameni încă trăiau în comunitate până duminică, spre deosebire de cei 57.000 de oameni care locuiau acolo înainte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Syniehubov a adăugat că situația de pe prima linie în sectorul Kupiansk rămâne „dificilă”.

„Inamicul formează un alt „pumn de lovitură” pentru a intensifica operațiunile de asalt și pentru a încerca să spargă apărarea noastră”, a spus el.

„Ei efectuează operațiuni de asalt în valuri și, după ce au suferit daune semnificative la forța de muncă și echipamentul lor din partea armatei noastre, sunt forțat să se retragă pentru reînnoire pentru a forma noi forțe de asalt.”

Un videoclip postat miercuri de Garda Ofensivă a Ucrainei pare să arate o poziție inamică lovită de o explozie intensă în depărtare. Potrivit legendei, polițistul de frontieră ucrainean „a folosit un lansator automat de grenade MK19 pentru a lovi câmpurile minate ale ocupanților”.

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ambasadorul SUA la ONU: Rusia dă dovadă de disperare prin implicarea cu Coreea de Nord

Război în Ucraina, 12 septembrie | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus

Război în Ucraina, 11 septembrie | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Război în Ucraina, 10 septembrie | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse

Război în Ucraina, 9 septembrie |  Război în Ucraina, ziua 563 | Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close