Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 601 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia

Război în Ucraina, ziua 601 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia

Război în Ucraina, ziua 601. Statele Unite ale Americii au trimis în secret mai multe rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere armata rusă.

Război în Ucraina, ziua 601 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia
Sursa foto: Wikipedia / President.gov.ua
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   22:54

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a primit rachetele ATACMS din partea SUA
  • 19.000 de refugiați din Ucraina își caută loc de muncă în România
  • SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia
  • 10,5 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut în acest an prin portul Constanța
  • Vladimir Putin s-a văzut cu Viktor Orban în China
  • Forțele ucrainene au bombardat aerodromurile rusești din teritoriile ocupate
  • Vladimir Putin a ajuns în China pentru a aprofunda "parteneriatul fără limite" cu Xi Jinping 
  • Rușii au atacat Herson cu cinci avioane de luptă
  • Trupele ruse obţin câştiguri marginale lângă Avdiivka
  • Ministerul Energiei din Ucraina neagă zvonurile unor întreruperi de curent
  • Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin
  • SUA declară că va continua să sprijine Ucraina
  • Volodimir Zelenski a acordat Ordinul Meritul, gradul II, ministrului Industriei și Comerțului al Cehiei
  • Maia Sandu: "Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt Republicii Moldova"
  • Zelenski, refuzat după ce a cerut sa facă o vizită în Israel: "Nu este momentul potrivit"

Update 10.52 Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a primit rachetele ATACMS din partea SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Ucraina are ATACMS şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru punerea în aplicare a acordurilor cu SUA.

"Astăzi, sunt deosebit de recunoscător Statelor Unite. Acordurile noastre cu preşedintele Biden sunt puse în aplicare. Ele sunt puse în aplicare foarte precis - ATACMS s-au dovedit a fi foarte bune”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către compatrioţi.

Update 20.46 19.000 de refugiați din Ucraina își caută loc de muncă în România

19.000 de refugiați din Ucraina sunt înregistrați ca fiind persoane în căutarea unui loc de muncă, fiind încheiate 7.000 de contracte de muncă pentru aceștia, a anunțat astăzi Ministerul Muncii.

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit astăzi cu Pablo Zapata, reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Cei doi au discutat despre situația refugiaților din Ucraina în România. "Refugiații din Ucraina au beneficiat de grijă și sprijin din partea statului român. Vom continua pe această linie. 

În urma întâlnirii de astăzi am luat două decizii importante pentru creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a refugiaților ucraineni și pentru protecția persoanelor și grupurilor vulnerabile.

Astfel, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi inițiate cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina, pentru a crește accesabilitatea acestora pe piața muncii.  Pe de altă parte, vom face o analiză a standardelor specifice de evaluare și încadrate în grad de dizabilitate din cele două țări pentru a compatibiliza sistemele de protecție pentru persoanele vulnerabile”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Conform datelor ANOFM, de la izbucnirea conflictului din Ucraina și până acum au fost organizate nouă Burse ale Locurilor de Muncă pentru ucraineni.

Update 18.54 SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia

Americanii au furnizat în secret Ucrainei ATACMS, rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi, au declarat doi oficiali americani, potrivit CNN.

Confirmarea a venit astăzi după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu submunițiile rachetelor care au lovit aerodromuri rusești din Berdiansk și Lugansk, ocupate de forțele Moscovei.

MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) este o rachetă balistică tactică produsă de compania americană Lockheed Martin. Rachetele au o rază de acțiune de până la 300 de km, sunt ghidate, se lansează de la sol și au un diametru de 60 de cm. Nu este clar când au fost furnizate rachetele americane Kievului.

Dar SUA au decis în ultimele săptămâni să le trimită în secret pentru a-i lua prin surprindere pe ruși, după luni de discuții publice referitoare la trimiterea acestor arme, a spus un oficial. Rușii sunt conștienți de raza de acțiune a rachetelor, iar americanii erau îngrijoraţi că îşi vor muta mai în spate echipamentele și armele înainte ca rachetele să poată fi folosite, a mai spus oficialul.

Update 16.16 10,5 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut în acest an prin portul Constanța

Ucraina a transportat 10,5 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră în primele nouă luni ale acestui an, a declarat marți autoritatea portuară pentru Reuters.

În total, portul a expediat 25,1 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-septembrie, a precizat autoritatea.

Datele portului Constanța, care nu includ volumele manipulate prin porturile românești mai mici de pe Dunăre, precum Galați, au arătat că 9,2 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul în primele opt luni.

Update 14:00 Vladimir Putin s-a văzut cu Viktor Orban în China

Au loc întâlniri importante în China, între Vladimir Putin şi mai mulţi lideri, inclusiv Viktor Orban. Au fost , de asemenea, întâlniri şi cu liderii Vietnamului şi urmează întâlnirea cu preşedintele chinez Xi Jinping.

"Trebuie elaborată o iniţiativă de pace. Trebuie să fie discutată cu toată lumea. Este necesar să se înţeleagă poziţiile tututor părţilor. Trebuie să înţelegem toate tendinţele. Prin urmare, probabil că preşedintele şi-a format o anumită opinie pe baza rezultatelor convorbirilor telefonice.

Preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele Xi Jinping vor avea un schimb de opinii", Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Update 13:30 Forțele ucrainene au bombardat aerodromurile rusești din teritoriile ocupate

Ucraina a efectuat mai multe atacuri aeriene asupra aerodromurilor militare din teritoriile ocupate de Rusia, au anunțat Forțele Armate ucrainene pe 17 octombrie.

Țintele au fost localizate lângă Berdiansk, în regiunea Zaporojie, dar și în Luhansk. Atacurile au vizat „elicopterele și echipamentele de pe aerodromul forțelor de ocupație ruse”, precizează armata ucraineană.

Într-un mesaj separat, Forțele Armate au spus că au efectuat patru lovituri „pe zone de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare” ale armatei ruse în ultimele 24 de ore.

Atacurile au lovit două elicoptere pe locuri de aterizare și un depozit de muniții, potrivit actualizării de dimineață.

Ucraina desfășoară operațiuni ofensive în direcția Berdiansk pe frontul de sud.

Update 11:50 Vladimir Putin a ajuns în China pentru a aprofunda "parteneriatul fără limite" cu Xi Jinping 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dictatorul de la Moscova participă la Beijing la un summit organizat de preşedintele Chinei, eveniment umbrit de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Update 07:40 Rușii au atacat Herson cu cinci avioane de luptă

Cinci avioane de luptă ale trupelor ruse au lansat luni seară bombe aeriene asupra regiunii Herson, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin.

Potrivit informațiilor preliminare, nouă bombe aeriene ghidate au fost lansate în patru localități din districtul Berislav.

Update 07:10 Trupele ruse obţin câştiguri marginale lângă Avdiivka

Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că trupele ruse au avansat la trei kilometri sud de Avdiivka. deşi ritmul atacului a încetinit.

Ministerul ucrainean al Energiei a negat zvonurile apărute pe rețelele de socializare cu privire la utilizarea programelor de stabilizare în vederea unor întreruperi planificate ale furnizării de electricitate.

În raportul său Telegram de ieri, ministerul a spus că nu sunt planificate întreruperi de curent în Ucraina, deoarece nivelul actual de producție de energie electrică este suficient pentru populație.

Penele de curent sunt posibile numai în cazul unor atacuri masive rusești, potrivit raportului.

Ministerul Energiei i-a îndemnat pe cetățenii Ucrainei să fie vigilenți și să folosească doar informații oficiale și de încredere.

Război în Ucraina, 16 octombrie 2023 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin

Război în Ucraina, 15 octombrie 2023 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 

Război în Ucraina, 14 octombrie 2023 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar

Război în Ucraina, 13 octombrie 2023 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Război în Ucraina, 12 octombrie 2023 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close