Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 596 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

Război în Ucraina, ziua 596 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

Război în Ucraina, ziua 596. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat astăzi că trupele ucrainene rezistă în Avdiivka și că unitatea acestui popor este cea care va determina cum se va încheia războiul în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 596 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka
Sursa foto: X | Volodymyr Zelenskyy
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2023   •   20:06

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comitetul Internațional Olimpic suspendă Comitetul Olimpic Rus "cu efect imediat"
  • Ucraina a recuperat, până în prezent, "peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”
  • "Ucraina este în afara programului", comentariul ambiguu al generalului Kirilo Budanov
  • O navă de patrulă rusească a fost avariată ieri pe Marea Neagră
  • Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka: "Unitatea ucrainenilor este cea care va determina cum se va încheia acest război"
  • Un grup de opt sabotori ruși au încercat să treacă în Ucraina prin granița de nord-est
  • Aproape toate dronele rusești au fost doborâte de armata ucraineană, în atacul de la Dunăre
  • Rusia, un nou atac pe Dunăre. Un civil a fost rănit
  • Doi oameni au murit după ce o rachetă a lovit o școală din centrul Ucrainei
  • Zelenski a cerut liderilor NATO sisteme de apărare performante
  • SUA va oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Zelenski l-a asociat pe Putin cu Hamas: "Folosesc tactici teroriste și țin ostatice națiuni libere și democratice”
  • Apărarea rusească anunță că a doborât două drone deasupra regiunii Briansk, în Rusia

Update 20:00 Comitetul Internațional Olimpic suspendă Comitetul Olimpic Rus "cu efect imediat"

Biroul executiv al Comitetului Internațional Olimpic a suspendat joi Comitetul Olimpic Rus "cu efect imediat, până la noi ordine", relatează BBC Sport.

Măsura vine după ce COR a recunoscut organizațiile regionale din patru teritorii ucrainene anexate ilegal de Rusia de la începutul invaziei sale în 2022.

CIO a declarat că recunoașterea de joia trecută a fost "o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a Comitetului Național Olimpic al Ucrainei".

Suspendarea înseamnă că ROC "nu mai are dreptul de a funcționa ca un Comitet Olimpic Național" și "nu poate primi nicio finanțare din partea mișcării olimpice".

Consiliile olimpice din regiunile Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhzhia fuseseră recunoscute de către COR. CIO a adăugat că va decide dacă sportivii ruși vor putea concura ca neutrali la Paris 2024 "la momentul potrivit". În replică, COR a calificat suspendarea drept "o altă decizie contraproductivă cu motivații politice evidente".

CIO nu a sancționat inițial COR în urma invaziei, dar Rusiei i-a fost interzis să concureze ca națiune în atletism din noiembrie 2015, după ce a fost descoperit dopajul sponsorizat de stat.

Suspendarea Rusiei din cauza dopajului a fost ridicată în martie, dar Consiliul Mondial de Atletism a decis că națiunea va rămâne interzisă "în viitorul apropiat" din cauza războiului din Ucraina.

De la începutul invaziei, CIO a fost supus unor presiuni constante pentru a interzice sportivilor ruși și belaruși să concureze chiar și sub un steag neutru. Însă, în martie a transmis federațiilor sportive că ar trebui să permită sportivilor din aceste țări să concureze ca neutrali.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris dacă nu se va menține o interdicție totală pentru sportivii ruși și belaruși.

"Aceasta este o decizie importantă", a declarat Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, adăugând că "sportul nu poate fi în afara politicii" și acuzând Rusia că folosește "sportivii ca propagandă".

În prezent, sancțiunile CIO înseamnă că niciun eveniment sportiv internațional nu poate fi organizat pe teritoriul Rusiei sau al aliatului său, Belarus, în timp ce drapelele, imnurile naționale sau orice alt simbol național al celor două țări nu trebuie să fie folosite.

La începutul acestei săptămâni, organismul de conducere al fotbalului european, UEFA, a renunțat la planurile de a reintroduce echipele rusești sub 17 ani în Campionatul European de tineret de anul viitor, ca urmare a reacțiilor din partea mai multor asociații naționale de fotbal.

În martie, All England Club a permis jucătorilor de tenis ruși și belaruși să participe la Wimbledon, ridicând o interdicție impusă cu un an mai devreme.

Update 17:30 Ucraina a recuperat, până în prezent, "peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de stat american, Antony Blinken, relatează AFP.

"Armele şi echipamentele anunţate miercuri, vor contribui la susţinerea progreselor Ucrainei şi la a-i da un nou impuls”, a adăugat într-o postare pe X şeful diplomaţiei americane.

Blinken face acest anunţ în contextul în care numeroase voci pun la îndoială progresle contraofensivei ucrainei pe teren şi unor îngrijorări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a susţune militar atât Israelul, vechiul lor aliat, cât şi Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că a obţinut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne "constant şi neîntrerupt”, în timp ce Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă, relatează AFP.

Update 15.13 "Ucraina este în afara programului", comentariul ambiguu al generalului Kirilo Budanov

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a făcut un comentariu ambiguu într-un interviu acordat Ukraîinska Pravda, afirmând că "Ucraina este în afara programului" fără a oferi însă mai multe explicații cu privire la afirmația sa.

Update 13.28 O navă de patrulă rusească a fost avariată ieri pe Marea Neagră

Una dintre marile nave de patrulare rusești, „Pavel Derzhavin”, a fost avariată ieri pe Marea Neagră, în apropierea Sevastopolului, a declarat astăzi Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al marinei ucrainene.

Update 12.20 Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka: "Unitatea ucrainenilor este cea care va determina cum se va încheia acest război".

Volodimir Zelenski a declarat astăzi că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka, unde luptele cu forțele rusești s-au intensificat în această săptămână.

"Avdiivka. Rezistăm. Curajul și unitatea ucrainenilor sunt cele care vor determina cum se va încheia acest război. Trebuie să ne amintim cu toții acest lucru”, a scris Zelenski pe conturile sale de socializare.

Update 10.18 Un grup de opt sabotori ruși au încercat să treacă în Ucraina prin granița de nord-est

Ucraina a oprit, în cursul nopții, o tentativă a unui grup de sabotori ruși de a trece granița sa de nord-est în regiunea Sumi, a declarat astăzi Serhiy Naev, comandantul forțelor comune ale armatei Ucrainei.

"Sabotorii au încercat să treacă frontiera de stat a Ucrainei și intenționau să se deplaseze mai departe spre una dintre instalațiile de infrastructură civilă esențială", a scris el pe Telegram.

Grupul de opt sabotori a fost respins de tirurile ucrainene, a precizat el, adăugând că nu s-au înregistrat pierderi în rândul trupelor Kievului.

Update 09.23 Aproape toate dronele rusești au fost doborâte de armata ucraineană, în atacul de la Dunăre

Forțele aeriene ucrainene au spus că 28 din cele 33 de drone Shahed lansate de Rusia au fost doborâte, adăugând că sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune în cel puțin șase regiuni ucrainene.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că infrastructuri portuare și clădiri rezidențiale au fost avariate în atacul de peste noapte din districtul Izmail. Anterior, armat ucrainenană spusese doar că au fost lovite instalații din sudul regiunii Odesa, fără a preciza localitatea.

Udpdate 08.30 Rusia, un nou atac pe Dunăre. Un civil a fost rănit

Rusia lansat un nou atac asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre, iar pentru a ocoli sistemele de apărare aeriană, dronele kamikaze au venit din direcții diferite, folosind traiectorii complexe și caracteristici ale terenului, a spus Comandamentul Sud al armatei ucrainene.

Potrivit sursei citate, au fost doborâte 4 drone în regiunea Nikolaev și 10 în regiunea Odesa.

"Din păcate, o lovitură a avariat instalații de depozitare din zona portuară din sudul regiunii Odesa, precum și locuințe ale civililor. Incendiile au fost stinse rapid de către pompieri. Un civil a fost rănit”, a spus Comandamentul Sud.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a obţinut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne "constant şi neîntrerupt", în timp ce Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă, relatează AFP.

"S-a spus clar că America va continua să ofere Ucrainei sprijinul constant şi neîntrerupt necesar pentru apărarea acesteia", a declarat Zelenski în mesajul său zilnic, după o întâlnire la Bruxelles cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

El a adăugat că a discutat despre consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei înainte de iarnă, în special în ceea ce priveşte dronele şi rachetele.

Preşedintele ucrainean a fost un invitat surpriză miercuri la sediul NATO din Bruxelles, unde a participat la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Sunt recunoscător tuturor partenerilor pentru disponibilitatea lor constantă de a ajuta apărarea noastră", a declarat el.

Război în Ucraina, 11 octombrie 2023 | Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Război în Ucraina, 10 octombrie 2023 | Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie 

Război în Ucraina, 9 octombrie 2023 | Zelenski compară atacul Hamas din Israel cu tacticile militare ale Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 8 octombrie 2023 | Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone

Război în Ucraina, 7 octombrie 2023 | Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close