Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 594. Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 594. Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 594. Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că unitatea sa a încercat de trei ori să elibereze de sub ocupaţie rusă oraşul Enerhodar și centrala nucleară Zaporojie, dar fără succes.

Război în Ucraina, ziua 594. Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2023   •   19:27

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Trei civili au fost răniți în bombardamentele inamice din regiunea Donețk
  • Germania anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina
  • Serghei Lavrov va vizita China săptămâna viitoare
  • Rusia "vede semne" că SUA se pregătesc să reia testele atomice
  • Ucraina va aloca aproape un sfert din PIB pentru apărare în 2024
  • Zelenski: Rusia e interesată să declanșeze un război în Orientul Mijlociu
  • Șeful spionajului militar ucrainean: "Am încercat să eliberăm centrala nucleară Zaporojie de trei ori, dar fără succes"
  • Atac nocturn cu zeci de drone asupra Ucrainei
  • Premierul ucrainean anunţă că 250 de persoane au fost ucise de minele amplasate în Ucraina
  • Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski
  • Volodimir Zelenski soseşte marţi la Bucureşti
  • Ciolacu susține că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene au loc, câteodată, la 80-100 de metri de frontiera României

Update 22:20 Trei civili au fost răniți în bombardamentele inamice din regiunea Donețk.

Trei persoane, inclusiv o fată de 16 ani, au fost rănite în bombardamentele rusești asupra districtelor Bakhmut și Pokrovsk din regiunea Donețk.

Procuratura Generală a spus acest lucru într-o postare pe Facebook, relatează Ukrinform.

Sub conducerea procesuală a Procuraturii Regionale Donețk, în cadrul procedurilor penale au fost declanșate anchete preliminare privind faptele de încălcare a legilor și obiceiurilor războiului (Partea 1 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

Potrivit anchetei, pe 10 octombrie, armata rusă a bombardat satul Nelipivka din districtul Bakhmut, probabil, folosind artilerie. Un localnic în vârstă de 59 de ani a suferit un braț rupt în explozia din curtea casei sale.

Invadatorii au atacat și orașul Krasnohorivka și satul Katerynivka. Acolo, o fată de 16 ani și o femeie de 75 de ani au suferit multiple răni de schije.

După cum a raportat Ukrinform, forțele ruse au devenit mai active în zona de responsabilitate a grupului operațional și strategic de trupe Tavria, în special în sectorul Avdiivka.

Update 19:20 Germania anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

Germania a dezvăluit un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de euro (866,7 milioane de lire sterline), a declarat ministerul său apărării, potrivit Sky News.

Programul va acoperi apărarea aeriană, armele și vehiculele terestre, a adăugat acesta. 

„Germania va continua să sprijine Ucraina cu ceea ce are nevoie cel mai urgent – ​​apărare aeriană, muniție și tancuri”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

„Cu acest nou „pachet de iarnă” creștem și mai mult pregătirea operațională a forțelor armate ucrainene în următoarele luni.

Update 16:30 Serghei Lavrov va vizita China săptămâna viitoare.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va vizita Beijingul în perioada 16-18 octombrie și va purta discuții cu omologul său chinez, Wang Yi, a declarat marți agenția de presă rusă TASS, citată de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite” cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.

China s-a abținut în mare parte de la voturile Adunării Generale a ONU – adoptate cu un sprijin covârșitor în rândul celor 193 de membri ai organismului – care au cerut Rusiei să înceteze luptele și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele din Ucraina.

Update 14:30 Rusia susține că a văzut semne care arată că Statele Unite fac pregătiri de reluare a testelor nucleare. Preparativele ar avea loc într-o locație din statul Nevada.

Ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov a făcut aceste afirmații, în contextul în care Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, examinează în regim de urgență care este cel mai bun mod pentru Rusia de a revoca ratificarea unui tratat de referință privind interzicerea testelor nucleare.

"Sunt indicii sau erau, cel puțin până de curând, că sunt în desfășurare activități la un sit de testare din Nevada", a declarat Riabkov, potrivit agenției TASS.

"Dacă merg pe acest drum (al reluării testelor nucleare), atunci poziția care a fost menționată de președintele Federației Ruse va fi activată: vom fi forțați să facem același lucru. Asta se întâmplă atunci când apare o situație complet diferită, dar responsabilitatea pentru ce va apărea sau nu este aparține Washingtonului", a mai spus oficialul rus.

Update 12:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede cheltuirea a cel puțin 21,6% din Produsul Intern Brut al țării din 2024 pe apărare.

Decretul prezidențial stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puțin de 1,69 trilioane de grivne, echivalentul a 46 de miliarde de dolari.

Documentul dă instrucțiuni guvernului să dea prioritate finanțării sectorului de apărare în proiectul de buget de stat pe 2024, ținând cont de situația politico-militară actuală.

În 2023, bugetul Ucrainei prevede cheltuirea a 1,14 trilioane de hrivne (circa 31 de miliarde de dolari) pentru Apărare, ceea ce reprezintă 18,2% din PIB. 

Update 10:25  "Potrivit informațiilor disponibile - unele foarte clare - Rusia este interesată în a declanșa un război în Orientul Mijlociu, astfel încât o nouă sursă de durere şi suferință să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicțiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa.

Îi vedem pe propagandiștii ruși exultând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinind public pe cei care au atacat Israelul. Şi toate acestea reprezintă o amenințare mai mare decât realizează lumea acum.

Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale. Știm cum să contracarăm această amenințare. Pregătim pașii potriviți. Și, cel mai important, apărăm nevoie de maximă unitate în lume", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea vizitei pe care o efectuează, marți, la București.

Update 08:25 Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie și orașul vecin, Energodar.

Tentativele nu au avut succes.

Informația provine de la Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din cadrului Ministerului Apărării de la Kiev.

Potrivit acestuia, în timpul primei tentative, luptătorii ucraineni au ajuns lângă Energodar, dar nu au putut obține un punct de sprijin.

Ulterior, ucrainenii au încercat să ajungă pe malul stâng al Niprului de încă două ori.

La momentul celei de-a treia operațiuni, rușii au adus echipamente militare grele, inclusiv tancuri, pe malul râului, iar forțele speciale ucrainene nu au reușit să își consolideze poziția în zona respectivă.

"Cu fiecare operațiune, luptătorii noștri au câștigat experiență, dar și ocupanții au devenit din ce în ce mai pregătiți", a spus șeful informațiilor militare ucrainene.

Update 08:01 Armata rusă a efectuat un nou atac aerian masiv asupra Ucrainei.

Loviturile au vizat regiunile Odesa, Nokolaiv și Herson

Au fost folosite 36 de drone iraniene Shahed, au anunțat Forțele aeriene ucrainene.

Potrivit acestora, sistemele de apărare au distrus 27 dintre aceste drone.

Update 00:01 Volodimir Zelenski va fi primit de președintele Klaus Iohannis, va merge la Guvern, unde va fi primit de premierul Marcel Ciolacu şi ar urma să susțină şi un discurs şi în plenul comun al Parlamentului. Este prima vizită oficială a președintelui Ucrainei în țara noastră.

Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodimir Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Război în Ucraina, 9 octombrie 2023 | Zelenski compară atacul Hamas din Israel cu tacticile militare ale Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 8 octombrie 2023 | Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone

Război în Ucraina, 7 octombrie 2023 | Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

Război în Ucraina, 6 octombrie 2023 | Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii

Război în Ucraina, 5 octombrie 2023 | Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close