Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 591. Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

Război în Ucraina, ziua 591. Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

Război în Ucraina, ziua 591 | Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat, vineri, că Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric al ţării sale, aşa cum a făcut anul trecut, când a intensificat bombardamentele masive asupra infrastructurilor esenţiale.

Război în Ucraina, ziua 591. Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"
Sursa foto: AP | Jae C. Hong |Profimedia Images/ POOL
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2023   •   10:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii au lansat 774 de atacuri către Kupiansk-Lîman, în 24 de ore 
  • Un mort și doi răniți în Zaporojie, după un atac lansat de ruși
  • Ucraina anunţă că 281.700 de militari ruşi au murit în război până astăzi
  • Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii
  • Maia Sandu: "Gruparea Wanger s-a aflat în spatele tentativei dejucate de a răsturna puterea din Republica Moldova"
  • Ucraina blochează banii a trei oligarhi ruși apropiați de președintele Putin
  • Harkov: o lovitură cu rachetă rusească i-a ucis pe un copil de zece ani și pe bunica acestuia
  • O echipă ONU va inspecta locul masacrului rusesc din satul ucrainean Groza
  • Atacuri cu drone la granița României. Rușii au bombardat vama Orlivka

Update 22.50 Ucraina și Japonia au început prima rundă de negocieri privind un acord bilateral legat de garanțiile de securitate, a anunțat sâmbătă biroul prezidențial al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Discuțiile demonstrează „sprijinul global pentru Ucraina, care depășește cu mult Europa și America de Nord” și sunt „o confirmare a parteneriatului nostru strategic”, a declarat Ihor Zhovka, negociatorul principal și adjunctul șefului Oficiului Prezidențial al Ucrainei.

Discuțiile au loc în urma Declarației comune de sprijin pentru Ucraina a Grupului celor 7 (G7), care a fost făcută publică în timpul summitului NATO de la Vilnius, din iulie.

Potrivit declarației, fiecare stat membru G7 se va concentra pe cooperarea bilaterală pe termen lung pentru a ajuta Ucraina să construiască o forță militară capabilă să se apere și să descurajeze agresiunea rusă.

Update 20.30 În ultima zi, forțele ucrainene au înregistrat 774 de lovituri ale trupelor rusești pe direcția Kupiansk-Lîman a liniei frontului în regiunile Harkov și Lugansk, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din estul Ucrainei, Illia Yevlash, citat de The Kyiv Independent.

Acesta reprezintă „una dintre cifrele record”, a spus Yevlash, adăugând că forțele ruse „au folosit tot ce era disponibil” pentru a ataca pozițiile ucrainene, inclusiv drone, tancuri, rachete și arme de calibru mic.

Conform acestuia, armata rusă încearcă să spargă în special apărarea ucraineană de la Synkivka, un sat de pe linia frontului situat la opt kilometri nord-est de Kupiansk, în regiunea Harkov. Acesta este o țintă cheie în condițiile în care acolo există cale ferată, importantă din punct de vedere logistic.

Update 19.30 Forțele ruse au lovit cu o rachetă satul Peresichne din regiunea Harkov sâmbătă, 7 octombrie, rănind un bărbat de 66 de ani și o femeie de 64 de ani, a scris guvernatorul Oleh Syniehubov, pe Telegram.

Peresichne este situat la aproximativ 22 de kilometri de Harkov și la 61 de kilometri de granița cu Rusia. Racheta a lovit între două blocuri, provocând incendii și alte distrugeri. 

Bărbatul de 66 de ani și femeia de 64 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza stresului acut provocat de atac.

Regiunea Harkov a fost o țintă constantă a loviturilor rusești. Un atac rusesc asupra Harkovului, în dimineața zilei de 6 octombrie, a ucis o femeie în vârstă de 68 de ani și pe nepotul ei de 10 ani, și a rănit 30 de persoane, inclusiv pe nepotul de 11 luni al femeii de 68 de ani.

Cu o zi înainte, pe 5 octombrie, forțele rusești au ucis 52 de persoane cu un atac cu rachete în satul Hroza, tot în regiunea Harkov. Acesta a fost cel mai mortal atac împotriva civililor din 2023, potrivit The Kyiv Independent.

Update 18.50 Forțele ruse au lansat un atac cu bombe cu dispersie în sud-estul regiunii Zaporojie, ucigând o femeie și rănind două persoane, a anunțat guvernatorul regional Iurii Malashko pe 7 octombrie, potrivit The Kyiv Independent.

În jurul orei 8.00, rușii au tras rachete care conțineau bombe cu dispersie, folosind un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS), potrivit guvernatorului, citând datele preliminare.

Satul Bilenke, situat peste râul Nipru, în teritoriile ocupate de ruși și la aproximativ 40 de kilometri sud de Zaporojie, a fost atacat. O casă și anexe au fost avariate, potrivit lui Malashko. 

Update 16.40. Potrivit raportului centralizat al administrațiilor militare regionale ucrainene, în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat nouă regiuni din Ucraina, atacuri care s-au soldat cu victime în rândul populației civile. Au fost supuse bombardamentelor rusești regiunile Poltava, Sumî, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov, Luhansk, Herson, Odesa și Donețk.

Autoritățile ucrainene au raportat că în urma bombardamentelor au murit 2 civili, iar alți 35 au fost răniți.

Update 13.25. Procuratura Generală a Ucrainei a comunicat, astăzi, că de la începutul războiului, cel puțin 506 copii au fost uciși.

"Cel puțin 1.636 de copii au căzut victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Până în dimineața zilei de 7 octombrie 2023, potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, cel puțin 506 copii au fost uciși și alți 1.130 au fost răniți”, se arată în mesaj. Procuatura Generală a Ucrainei a mai transmis că aceste date nu sunt definitive.

Update 10.15. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, astăzi, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 281.700 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 610 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.800 de tancuri, 9.102 de blindate, 6.688 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 316 de elicoptere și 5.185 de drone.

Update 08.10. Comandamentul Operațional "Sud" a transmis că armata rusă a lovit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, regiunea Odesa cu rachete supersonice Onyx, informează Ukrainska Pravda.

"Inamicul a atacat Odesa cu rachete antinavă supersonice de tip Onyx, lansate din complexul de rachete de coastă Bastion din Crimeea ocupată temporar. Lovitura a țintit clădirea pensiunii din zona de agrement și în grânarul infrastructurii portuare”, se arată în comunicat. De asemenea, s-a raportat că resturile de rachetă și valul de explozie au provocat un incendiu într-o întreprindere, iar mai multe blocuri au fost avariate.

‼️Вночі ворог атакував Одещину надзвуковими протикорабельними ракетами типу "Онікс', випущеними з берегового ракетного...

Publicată de Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South” pe Vineri, 6 octombrie 2023

Volodimir Zelensky, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

"În această iarnă, teroriştii ruşi vor încerca din nou să ne distrugă sistemul electric", a declarat Zelenski în mesajul său zilnic difuzat pe reţelele sociale, adăugând că oficialii ucraineni sunt "pe deplin conştienţi de pericol".

El a adăugat că ucrainenii se pregătesc pentru "protecţia instalaţiilor de producere şi furnizare de energie electrică şi termică, refacerea a tot ceea ce a fost avariat de atacuri".

"Este foarte important să câştigăm în această iarnă, să depăşim toate dificultăţile şi să asigurăm protecţia poporului nostru", a insistat Zelenski.

Iarna trecută a fost marcată de o campanie de bombardamente ruse asupra infrastructurilor ucrainene, milioane de oameni fiind nevoiţi să stea în frig şi întuneric.

Zelenski a declarat joi că a primit "acorduri clare" de la europeni pentru obţinerea de noi sisteme antiaeriene, aşa cum cere Kievul de luni de zile.

Război în Ucraina, 6 octombrie 2023 | Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii

Război în Ucraina, 5 octombrie 2023 | Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși

Război în Ucraina, 4 octombrie 2023 | Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod

Război în Ucraina, 3 octombrie 2023 |  Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

Război în Ucraina, 2 octombrie 2023 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close