Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 587 | Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 587 | Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 587. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat astăzi trupele armate care luptă în nord-estul Ucrainei şi s-a întâlnit cu cei aflaţi la comandă pentru a discuta despre situaţia de pe câmpul de luptă pe unul dintre cele mai fierbinţi fronturi ale războiului.

Război în Ucraina, ziua 587 | Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei
Sursa foto: Twitter | Volodymyr Zelenskyy
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2023   •   21:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Militar ucrainean, reținut pentru că și-ar fi ucis doi colegi, la Kiev
  • O persoană a murit, alte șapte sunt rănite în urma unui bombardament rusesc în sudul Ucrainei
  • Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei
  • Patru ofițeri ucraineni de rang înalt vor fi puși sub acuzare "pentru terorism", de Comitetul de Investigații al Rusiei
  • Generalul Dan Grecu despre finanțarea Ucrainei: "Ucraina va primi în continuare ajutor"
  • Moscova: Ucrainenii au eșuat în încercările de a sparge frontul rusesc la Robotîne
  • Putin și-ar putea anunța în curând o nouă candidatură la președinția Federației Ruse
  • Șoigu: "Recruții din această toamnă nu vor fi trimiși pe frontul din Ucraina"
  • Ucraina a din Polonia primit primul lot de tancuri recondiționate Leopard
  • Zelenski: Am fost informați că Ucraina ar putea începe anul acesta negocierile de aderare la UE
  • Ucraina anunță că a doborât o rachetă de croazieră și 29 de drone lansate de Rusia
  • Guvernatorul unei regiuni ruse acuză Ucraina că a bombardat un sat cu muniție cu dispersie
  • Analiștii dezvăluie consecințele sistării ajutorului american pentru Kiev: "Posibil ca armata Ucrainei să se prăbușească!"
  • Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale
  • UE a anunțat că va continua să sprijine Ucraina
  • Norica Nicolai, fost europarlamentar: "După alegerile din Europa, războiul poate lua o turnură defavorabilă Ucrainei"
  • Ucraina se uită cu nervozitate spre Slovacia, după ce partidul unui lider pro-Rusia a câștigat alegerile
  • Bombardamente în Herson și Harkov. Un om a murit, doi copii și mai mulți adulți au fost răniți
  • Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!"

Update 21.55 Militar ucrainean, reținut pentru că și-ar fi ucis doi colegi, la Kiev

Un militar ucrainean a fost reținut de polițiști fiind suspectat că a omorât doi colegi de armată. Incidentul a avut loc noaptea trecută la Kiev, potrivit Sky News.

Anchetatorii au stabilit că cei trei au băut împreună după o tură de 24 de ore.

Parchetul general ucrainean crede că bărbații au fost împușcați "ca urmare a unui conflict brusc”, iar agresorul ar fi încercat să fugă de la locul faptei.

Parchetul general a mai anunțat că o pușcă Kalashnikov a fost confiscată de către polițiștii care l-au reținut pe suspect.

Update 21.13 O persoană a murit, alte șapte sunt rănite în urma unui bombardament rusesc în sudul Ucrainei

În atacul asupra satului Antonivka, din regiunea Herson Ucraina, a murit un bărbat în vârstă de 69 de ani care se afla într-un garaj, potrivit guvernatorului din Herson, Oleksandr Prokudin.

Șapte persoane, cinci femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 77 de ani, au fost rănite, a mai anunțat guvernatorul pe Telegram. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Update 19.30 Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat astăzi trupele armate care luptă în nord-estul Ucrainei şi s-a întâlnit cu cei aflaţi la comandă pentru a discuta despre situaţia de pe câmpul de luptă pe unul dintre cele mai fierbinţi fronturi ale războiului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zelenski nu a precizat locul exact al vizitei sale, dar a spus că s-a întâlnit cu brigăzile care luptă în sectorul Kupiansk-Lîman din nord-est, unde armata ucraineană spune că forţele ruseşti organizează frecvent atacuri.

"Ne-am întâlnit cu comandanţii de brigăzi şi batalioane pentru a discuta despre situaţia de pe câmpul de luptă, problemele urgente şi nevoile. Fiecare dintre brigăzile noastre de luptă, fiecare războinic care îi distruge pe ocupanţi, cu fiecare pas înainte, afirmă că victoria ucraineană va veni cu siguranţă. Ei sunt puterea. Le mulţumesc pentru serviciul lor!", a declarat Zelenski într-o postare pe Twitter.

Update 19.02 Patru ofițeri ucraineni de rang înalt vor fi puși sub acuzare "pentru terorism", de Comitetul de Investigații al Rusiei

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat astăzi că îi va pune sub acuzare pentru "terorism” pe  patru ofițeri ucarineni de rang înalt despre care afirmă cu sunt responsabili de atacurile cu drone asupra teritoriului rusesc.

Cei 4 sunt generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev, generalul Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, viceamiralul Oleksii Neijapa, comandantul Forțelor Navale Ucrainene, și colonelul Serhii Burdeniuk, comandantul Brigăzii 383 de Aeronave fără pilot.

"A fost stabilit de asemenea că inculpații i-au implicat pe militarii din subordinea lor în comiterea infracțiunilor”, a declarat Comitetul de Investigații de la Moscova într-un comunicat de presă.

Această instituție care a fost înființată inițial de guvernul de la Moscova ca un departament anticorupție a ajuns de-a lungul anilor să aibă prerogative mult mai largi decât parchetele din alte țări europene, fiind responsabil de anchetarea unei serii vaste de infracțiuni împotriva statului rus.

Update 17.27 Generalul Dan Grecu despre finanțarea Ucrainei: "Ucraina va primi în continuare ajutor"

Generalul Dan Grecu a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre situația finanțăriilor primite de Ucraina, în lupta sa cu Rusia. "Autoritățile ucrainene nu au fost foarte politicoase în relația cu cei care au donat. Țineți minte acuzele, că nu dau destul, că nu dau la timp, că e prea puțin și așa mai departe, ceea ce a produs reacții dure.

Inclusiv unul din marii sponsori, Marea Britanie îi recomanda președintelui Zelenski să fie puțin mai recunoscător pentru ajutorul lor și astfel de cazuri au fost multe. Mai este și problema că acești bani vin din ce în ce mai greu. Ajutorul pentru apărare vine condiționat cu alte probleme cum sunt cele privind nivelul corupției, de utilizarea banilor, de transparență", a spus generalul.

Liderii SUA cer scoaterea oligarhilor din economia Ucrainei, potrivit unei analize publicate în politico.com.

"Deoligarhizarea, în spacial a sectoarelor energetice și miniere, este un principiu de bază pentru reconstruinerea unei Ucraine mai bune", se arată în partea publică a strategiei. Un indicator al succesului, se arată în versiunea confidențială, este că guvernul ucrainean "îmbrățișează reforme semnificative care descentralizează controlul sectorului energetic", se arată în studiu.

"Statele Unite s-au arătat mult mai drastice decât Uniunea Europeană care spunea că în decembrie începe negocierea pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Încă sunt foarte multe probleme care abia sunt atacate. Ucraina va primi în continuare ajutor pentru că inclusiv în congresul american, marea majoritate sunt pentru continuarea acestui ajutor.

Dar va trebui justificat mult mai clar acest ajutor, adică unde se vor duce aceste fonduri, care va fi rezultatul, pentru a evita cazurile în care s-a plătit cartoful de trei ori mai scump decât era pe piață pentru armată", a punctat generalul Dan Grecu.

Update 15:30 Președintele rus Vladimir Putin și-ar putea anunța, luna viitoare, candidatura la președinția Federației Ruse în alegerile din 2024.

Presa străină notează că acest lucru ar deschide calea pentru ca liderul de la Kremlin să rămână la putere cel puțin până în 2030.

Putin a preluat președinția Rusiei de la Boris Elţîn, la sfârșitul anului 1999 și a deținut ceastă funcție mai mult decât orice alt lider rus, de la Stalin încoace.

El l-a depășit chiar şi pe Leonid Brejnev, care a condus URSS timp de 18 ani. 

Vladimir Putin împlinește 71 de ani pe 7 octombrie.

Update 14:00 Ucraina a primit primul lot de tancuri Leopard recondiționate din Polonia.

"În timp ce alții fac declarații privind viitorul, noi ne consultăm cu partea ucraineană în acțiunile noastre. Primele tancuri Leopard recondiționate au fost primite de partea ucraineană", a anunțat Grupul polonez de armament (PGZ) pe X (Twitter).

Conform prezentării de pe site-ul propriu, PGZ este "principalul partener industrial" al forțelor armate poloneze.

Grupul a confirmat, de asemenea, că lucrează la repararea unui alt lot de tancuri pentru Ucraina. 

În aprilie 2023, guvernele polonez, german și ucrainean au semnat un acord privind înființarea unui centru în Polonia pentru repararea tancurilor de luptă Leopard 2, folosite de forțele Kievului împotriva trupelor ruse.

Update 13:00 Forțele armate ucrainene au eșuat în încercările lor de a străpunge liniile de apărare rusești în apropiere de Verbove și Robotîne, în regiunea ucraineană Zaporojie.

Estimarea aparține ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat, marți, de agenția de stat RIA Novosti.

Șoigu s-a exprimat în cadrul unei teleconferințe cu liderii Forțelor Armate ale Rusiei. El a felicitat mai multe unități militare rusești - desfășurate în sudul Ucrainei și în apropiere de orașul distrus Bahmut - pentru "respingerea atacurilor ucrainene".

CNN amintește că, luna trecută, oficialii ruși au declarat că forțele Moscovei au efectuat o "evacuare tactică" din satul Robotîne, după ce au pierdut controlul asupra acestuia.

Cu toate acestea, luptele intense au continuat la sud de această localitate, în timp ce forțele ucrainene încearcă să avanseze spre centrul strategic de la Tokmak, pe care forțele ruse îl folosesc pentru reaprovizionare și unde se află depozite de combustibil și muniție.

Update 12:00 Soldații ruși recrutați în urma campaniei de toamnă anunțate săptămâna trecută nu vor fi trimiși pe fronturile războiului din Ucraina.

Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul rus al Apărării.

"Recruții, inclusiv cei din noile regiuni (anexate) ale Federației Ruse, nu vor fi trimiși în zona de operațiuni speciale", a spus Serghei Șoigu, marți.

Potrivit acestuia, Statul Major General al armatei ruse nu are planuri de mobilizare suplimentară.

Update 11:00 Kievul a fost informat că este posibil ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să înceapă anul acesta.

Declarația a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski, după o reuniune surpriză a miniștrilor de externe ai UE în capitala ucraineană.

"Principalul nostru obiectiv de integrare este să obținem o decizie în acest an pentru a începe negocierile de aderare. Și astăzi am auzit încă o dată că acest lucru este absolut posibil", a adăugat el.

Zelenski a insistat că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va adera la blocul comunitar.

Potrivit acestuia, discuțiile de la Kiev au inclus tentativele Rusiei de a eluda sancțiunile internaționale, securitatea la Marea Neagră și funcționarea porturilor ucrainene, precum și consolidarea apărării aeriene ucrainene.

Totodată, președintele ucrainean a spus că Italia s-a angajat să reconstruiască catedrala din Odesa, care a fost distrusă de un atac cu rachete rusești în luna iulie.

Update 10:00 Ucraina anunță distrus o rachetă de croazieră și 29 din cele 31 de drone lansate de Rusia în ultimul val de bombardamente.

Atacurile au vizat regiunile Mykolaiv / Nikolaev și Dnipropetrovsk.

Bombardamentele au durat mai mult de trei ore, după cum a precizat Comandamentul sudic al forțelor ucrainene.

Update 09:00 Trupele ucrainene vor rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă aripa dură a Partidului Republican din SUA își va urma agenda și va reuși să sisteze ajutorul militar din SUA pentru Kiev.

"Ar fi devastator pentru ucraineni dacă ajutorul american ar fi oprit", estimează Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

"Armata ucraineană ar slăbi și apoi, în cele din urmă, s-ar putea prăbuși, deși ar putea fi capabilă să reziste (doar) în defensivă", a adăugat el.

"Ar dura probabil câteva săptămâni înainte de a vedea efectele pe câmpul de luptă", crede Mark Cancian.

Una dintre componentele militare cele mai vizibile care ar fi afectate de sistarea ajutorului american este apărarea antiaeriană.

Sistemele furnizate de americani nu pot fi înlocuite rapid cu alte sisteme provenind de la partenerii din Europa, spune James Black, de la institutul RAND Europe.

Potrivit acestuia, "dacă se elimină componenta americană, se deteriorează eficacitatea întregului sistem integrat".

Ar fi nevoie de "un efort de zeci de ani pentru ca Europa să ajungă într-un punct în care (să) poată înlocui complet SUA în plan militar sau ca putere industrială de apărare", a conchis James Black.

Update 08:00 Guvernatorul regiunii Briansk a declarat că Ucraina a tras, marți, cu muniție cu dispersie asupra unui sat rusesc din apropierea graniței ucrainene.

Potrivit informațiilor preliminare, mai multe case au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime în bombardamentul asupra satului Klimovo, a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica în mod independent declarația guvernatorului, pe care acesta a făcut-o fără a furniza dovezi vizuale.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Ucraina a primit muniții cu dispersie de la Statele Unite, dar s-a angajat să le folosească doar pentru a distruge concentrările de soldați inamici.

Update 00:01 Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a susţinut, luni, la Kiev, importanţa continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina şi a evidenţiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea şi predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility).

Luminiţa Odobescu a participat, luni, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Kiev.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 2 octombrie 2023, o întrevedere cu vice-prim-ministrul...

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Luni, 2 octombrie 2023

Reuniunea a avut un caracter extraordinar, dată fiind găzduirea acesteia într-un stat terţ - Ucraina. Ideea organizării unui Consiliu al Afacerilor Externe la Kiev a fost lansată iniţial de România, încă de la începutul anului 2022, pentru a arăta solidaritatea şi susţinerea UE pentru Ucraina, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Război în Ucraina, 2 octombrie 2023 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale

Război în Ucraina, 1 octombrie 2023 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina

Război în Ucraina, 30 septembrie | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Război în Ucraina, 29 septembrie | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

Război în Ucraina, 28 septembrie | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close