Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 583 | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

Război în Ucraina, ziua 583 | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 19:20 29 Sep 2023 Modificat la 23:22 29 Sep 2023
Razboi 290923
Sursa foto: hepta / Zuma Press / DPA Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii au atacat Hersonul cu o rachetă și au lansat bombe aeriene asupra a două sate
  • Forțele aeriene ucrainene anunță că rușii au lansat grupuri de drone kamikaze din Crimeea
  • Un decret semnat de Putin le permite ucrainenilor să intre și să iasă din Rusia fără vize
  • Putin sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie
  • Kremlinul i-a găsit înlocuitor lui Evgheni Prigojin la recrutarea "voluntarilor" ruși din Ucraina
  • Putin decretează "Ziua Reunificării" cu patru regiuni ucrainene și ordonă un concert mamut la Moscova
  • Ironii pe internet, după ce președintele rus l-a primit la Kremlin pe un lider african care a purtat, tot timpul, pălăria pe cap
  • Zelenski și Navalnîi, pe lista celor propuși la Premiul Nobel pentru Pace
  • O nouă rundă de recrutare va începe duminică, în Rusia
  • Zelenski: ”Depunem eforturi pentru a înregistra progrese în procesul aderării la NATO”
  • Rușii au bombardat din nou orașul Herson; Trei femei au fost ucise
  • Nicolae Ciucă: Reconstrucția Ucrainei trebuie să meargă în același pas cu consolidarea libertăților civile
  • Cinci civili uciși, în urma atacurilor rusești asupra regiunilor Herson și Donețk
  • Rușii au bombardat cu artilerie orașul Krasnohorivka din regiunea Donețk. Doi oameni au fost uciși, alți trei răniți

Update 23:10 Rușii au atacat Hersonul cu o rachetă și au lansat bombe aeriene asupra a două sate, susține guvernatorul ucrainean regional

Forțele ruse au lansat un atac asupra unei zone rezidențiale din orașul Herson, precum și asupra așezărilor Berislav și Olhivka, a anunțat vineri Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, potrivit Ukrainska Pravda.

”În jurul orei (locale, n.r.) 16:40, rușii au lansat o rachetă asupra unei zone rezidențiale din oraș.

În urma atacului, a fost distrus un depozit public de alimente. Două bombe aeriene ghidate au fost lansate de ruși asupra așezărilor Berislav și Olhivka. Informațiile privind amploarea pagubelor și a victimelor sunt în curs de verificare”, a scris guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.

Update 22:00 Forțele aeriene ucrainene anunță că rușii au lansat grupuri de drone kamikaze din Crimeea

Forțele aeriene ucrainene au anunțat vineri seară că rușii au lansat din Peninsula Crimeea mai multe grupuri de drone de tip Shahed, scrie Ukrainska Pravda.

”Inamicul a lansat mai multe grupuri de drone de asalt de tip Shahed din zona terenului de antrenament Chauda (Crimeea). Urmăriți anunțurile. Găsiți un adăpost dacă este emisă o avertizare de raid aerian”, au anunțat forțele aeriene, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Ulterior, forțele aeriene ucrainene au publicat o actualizare, avertizând că dronele s-ar putea îndrepta spre regiunile Herson și Mikolaiv pentru a le ataca.

Update 21:10 Un decret semnat de Putin le permite ucrainenilor să intre și să iasă din Rusia fără vize

Cetățenii ucraineni pot intra și ieși din Rusia fără vize, folosindu-se de documentele lor ucrainene, potrivit unui decret rus care a intrat în vigoare vineri, relatează CNN.

Potrivit decretului, semnat de președintele Vladimir Putin, cetățenii ucraineni pot trece frontiera rusă folosind pașaportul ucrainean, un pașaport diplomatic sau de serviciu, o carte de identitate de marinar sau o carte de membru al unui echipaj de avion.

Pentru copiii care ar putea călători va fi necesar un certificat de naștere sau un pașaport al unui reprezentant legal, plus informații despre copil.

De asemenea, decretul face posibilă intrarea și ieșirea din Rusia a cetățenilor ucraineni chiar dacă documentele lor au expirat.

Un alt decret care a fost semnat de președintele rus și a intrat în vigoare vineri facilitează procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru unele persoane, în special dacă sunt cetățeni ai fostelor state sovietice.

Străinii care au semnat un contract de serviciu militar în cadrul forțelor armate ruse pentru o perioadă de cel puțin un an vor putea, de asemenea, să obțină cetățenia într-un mod simplificat. În același timp, lista infracțiunilor pentru care cetățenia dobândită poate fi reziliată a crescut. Printre infracțiuni se numără dezertarea, discreditarea Forțelor Armate Ruse și apelurile la extremism.

Vineri, Putin a semnat și un decret privind începerea înrolării de toamnă în armată. În cadrul conscripției de toamnă, 130.000 de persoane vor fi chemate să efectueze stagiul militar.

Update 20:00 Numeroși oameni s-a adunat, vineri, în Piața Roșie din Moscova, după ce Kremlinul a anunțat festivități pentru a marca un an de când a anexat patru regiuni ucrainene, în urma unor referendumuri denunțate drept "farse" de către comunitatea internațională.

Mulțimea a înconjurat o scenă flancată de ecrane mari cu mesajul: "O țară, o familie, o singură Rusie", relatează presa internațională.

Printre cei prezenți s-au numărat familii cu copii și persoane în vârstă, dintre care unele au stat la cozi lungi pentru înghețată și au făcut fotografii.

"În urmă cu exact un an, justiția istorică a prevalat", a spus unul dintre prezentatorii evenimentului, în timp ce mulțimea scanda "Rusia".

Update 18:55 Vladimir Putin i-a ordonat lui Andrei Troşev să preia sarcina antrenării voluntarilor care vor lupta în Ucraina.

Troșev este unul dintre foștii locotenenți ai lui Evgheni Prigojin, defunctul șef al grupării Wagner.

Cunoscut drept "Sedoi" (căruntul, în limba rusă, n.r.), el a ajuns la gradul de colonel în armata rusă și se număra printre cei mai apropiați colaboratori ai lui Prigojin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că Andrei Troşev lucrează deja în Ministerul rus al Apărării.

Putin îl are de multă vreme în vedere acest fost comandant Wagner.

Într-o întâlnire la Kremlin, după revolta eșuată a mercenarilor, președintele rus le-a propus acestora ca șefia grupării Wagner să fie preluată de Sedoi/Troşev.

Însă, aparent, Evgheni Prigojin nu a agreat această formulă, iar ce a urmat este cunoscut: avionul acestuia s-a prăbușit la exact două luni de la rebeliunea de la finele lunii iunie.

Update 17:00 Vladimir Putin l-a primit la Moscova pe președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir Mayardit.

Evenimentul a atras numeroase ironii din partea comentatorilor politici, mai ales că primirea de la Kremlin a avut loc în ziua în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Din imaginile de la televizor s-a remarcat faptul că președintele sudanez nu a renunțat la pălăria extravagantă în timpul discuției cu Putin și nici măcar nu s-a uitat la omologul său.

În plus, Salva Kiir Mayardit a avut nevoie de indicații din partea lui Putin pentru a-și pune căștile în urechi.

Liderul african a fost protagonistul unui moment extrem de jenant în urmă cu un an, atunci când a fost filmat în timp ce a urinat, aparent involuntar, în propriii pantaloni, în momentul intonării imnului țării sale la inaugurarea unui proiect de infrastructură.

Update 16:00 Vladimir Putin a proclamat, prin decret prezidențial, 30 septembrie drept "Ziua Reunificării" cu patru regiuni ucrainene.

Este vorba despre Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Astfel, pentru marcarea unui un an de la anexare, a fost ordonată organizarea unui mare concert în Piața Roșie din Moscova.

Deşi ruşii nu au în acest moment controlul total asupra celor patru regiuni, anexarea acestora a fost trecută deja în legislația rusă.

Potrivit Kremlinului, regiunile ucrainene au devenit parte din Rusia "în virtutea exprimării voinței populare a milioane de oameni".

Majoritatea statelor lumii nu au recunoscut, însă, anexarea, care a avut în urma unor referendumuri desfășurate anul trecut.

Referendumurile au fost denunțate drept "farse" de membrii comunității internaționale.

Update 12:20 În cursa pentru adjudecarea Premiului Nobel pentru Pace se află președintele ucrainean Volodimir Zelenski și activistul rus Alexei Navalnîi, încarcerat în Rusia și condamnat la ani grei de închisoare, relatează presa internațională.

Zelenski și Navalnîi au ajuns pe lista cu candidați prin decizia Comitetului Nobel, format din cinci membri desemnați de Parlamentul norvegian.

Dintre cei 351 de nominalizați, Zelenski și Navalnîi sunt printre favoriți, dar experții estimează că nu ei vor fi câștigătorii premiului.

Lista completă a candidaților este, teoretic, secretă, dar între candidații ale căror nume au ajuns la marele public se numără activista de mediu Greta Thunberg, liderul opoziției ruse Vladimir Kara-Murza și protestatarul chinez Peng Lifa.

Câștigătorul va fi anunțat oficial pe 6 octombrie, iar ceremonia de decernare a trofeului este programată pentru 10 decembrie la Primăria din Oslo.

Laureatul Nobel pentru Pace nu primește doar o medalie și o diplomă, ci și suma 11 milioane de coroane suedeze.

Update 10:20 Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Armatei Române, a avertizat că Rusia bruiază comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, amplificând riscul unor coliziuni între acestea.

“Activitățile de bruiaj ale Rusiei sunt constante, afectând comunicarea GPS și implicând, astfel, riscul producerii unor coliziuni între navele comerciale care tranzitează apele teritoriale ale României sau pentru cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație menționate de Rusia, făcându-le totodată vulnerabile unor măsuri care escaladează conflictul”, a declarat Generalul Daniel Petrescu, potrivi biziday.ro

Update 09:45 O nouă rundă de recrutare va începe duminică în toată Rusia, dar noii recruți nu vor fi trimiși să participe la „operațiunea militară specială” din Ucraina, potrivit Ministerului Apărării. 

În fiecare toamnă, cei eligibili sunt chemați pentru serviciul militar în Rusia, potrivit SkyNews.

Într-o declarație emisă de Ministerul Apărării, în numele contraamiralului Vladimir Tsimlyansky, s-a subliniat că recruții nu vor fi trimiși în „noile regiuni ale Federației Ruse (Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie ocupate) sau pentru a participa la sarcinile operațiunii militare speciale”.  

„Aș dori să subliniez separat că statul major nu are planuri pentru măsuri suplimentare de mobilizare”, a spus amiralul Tsimlyansky. 

Update 08:30 Atacurile cu drone au dus la întreruperi de curent pe teritoriul Rusiei, noaptea trecută. 

11 drone au fost doborâte pe teritoriul Rusiei noaptea trecută, potrivit Ministerului rus al Apărării. 

Una dintre drone a fost doborâtă deasupra regiunii Kaluga, alte 10 fiind doborâte într-o ofensivă mai largă asupra regiunii Kursk.  

Liderii de la Kremlin nu au precizat însă dacă atacurile au produs și daune sau victime, scrie SkyNews.

Update 00:00 Zelenski: ”Depunem eforturi pentru a înregistra progrese în procesul aderării la NATO”

”Ucraina merită să devină membră a NATO și va deveni. Absolut. Și aceasta nu este doar ambiția noastră, a ucrainenilor. Este singura perspectivă de securitate eficientă pentru Europa, care garantează o pace reală și durabilă. Depunem eforturi pentru a face progrese practice în chestiunea aderării la NATO”, a declarat liderul de la Kiev, în discursul său video de joi seară, adresat națiunii.

Zelenski a mai spus că a discutat cu Stoltenberg despre formatul Consiliului NATO-Ucraina. De asemenea, președintele ucrainean a vorbit despre rezultatele discuțiilor sale cu miniștrii apărării din Franța și Marea Britanie.

Zelenski a discutat cu cei doi miniștri în special despre consolidarea armatei ucrainene și despre strategia generală pentru câștigarea războiului. Zelenski a mai spus că există o cooperare privind producția comună de arme necesare atât Ucrainei, cât și partenerilor săi internaționali.

Tot joi, Zelenski a discutat și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre consolidarea, înainte de începutul iernii, a rețelei de apărare antiaeriană a Ucrainei.

There are results on the IAEA platform: Ukraine has become a member of the Board of Governors of this organization – the International Atomic Energy Agency. And this not only underscores our international security role but also provides real opportunities for Ukraine to influence the adoption of decisions that are binding for all IAEA members and the entire international community. We will do everything to implement the first point of our Peace Formula – nuclear and radiation security. And to ensure the complete liberation of our Zaporizhzhia nuclear power plant from the Russian occupiers and to secure Ukraine and all of Europe from Russian radiation blackmail. Glory to Ukraine!

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 28 septembrie 2023

Război în Ucraina, 28 septembrie | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

Război în Ucraina, 27 septembrie | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

Război în Ucraina, 26 septembrie | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

Război în Ucraina, 25 septembrie | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Război în Ucraina, 24 septembrie | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

×
Etichete: Război Ucraina
x close