Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 579 | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Război în Ucraina, ziua 579 | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 16:24 25 Sep 2023 Modificat la 19:49 25 Sep 2023
Razboi 250923
Sursa foto: hepta / Zuma Press / RIA Novosti / Sputnik / X@den_kazansky

   Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski anunță că tancurile americane de tip Abrams au sosit ”deja” în Ucraina
  • Rusia a emis un mandat de căutare pe numele președintelui Curții Penale Internaționale
  • Anchetă ONU: Rușii au torturat ucraineni până la moarte
  • Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"
  • Misiune FMI în Ucraina pentru acordarea unui împrumut uriaș
  • O rachetă rusească S-300 a căzut în grădina unui sătean din Republica Moldova
  • Ucrainenii anunță că au destructurat o rețea de spionaj a Rusiei
  • Flota militară rusă a simulat respingerea unui atac inamic în Marea Siberiei Orientale
  • Președintele Volodimir Zelenski a fost ignorat de reprezentanții oficialităților la escala sa în Polonia
  • Portul Odesa, avariat semnificativ după un atac combinat al Rusiei cu rachete și drone
  • Armata ucraineană a făcut publice imagini de pe câmpul de luptă din satul Andriivka
  • Atacurile rusești a făcut cel puțin 9 răniți în regiunea Herson
  • Separatiștii susținuți de Rusia impun interdicție și cenzură comunicațiile în estul Ucrainei ocupate
  • Mai multe persoane au fost rănite în al doilea atac rusesc asupra regiunii Herson
  • Zelenski, întâlnire cu liderul sudanez pe aeroportul din Irlanda
  • Ministrul rus de Externe: "Occidentul este un imperiu al minciunilor"
  • Forțele ucrainene au reușit să străpungă cu succes frontul Verbove
  • 598 de obuze au lovit regiunea Herson în ultimele 24 de ore
  • Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune

 

Update 19:50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă luni într-o postare pe Telegram că tancuri americane de tip ”Abrams au sosit deja în Ucraina şi se pregătesc să ne consolideze brigăzile”, o ”veste bună”, apreciază el, relatează AFP.

Livrarea acestor tancuri Kievului a fost anunţată săptămâna trecută de către preşedintele american Joe Biden, în timpul unei vizite la Casa Albă a lui Volodimir Zelenski, aflat în căutare de susţinere suplimentară, în toiul contraofensivei ucrainene în vederea eliberării teritoriilor ocupate de către Rusia.

”Săptămâna viitoare, primele tancuri (de tip) Abrams americane vor fi livrate Ucrainei”, anunţa Joe Biden joi, în prrezenţa preşedintelui ucrainean, care se afla în cea de a doua vizită la Washington de la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Preşedintele democrat a anunţat atunci că a aprobat o nouă tanşă de asistenţă militară destinată Kievului, evaluată de către Pentagon la aproximativ 325 de milioane de dolari.

Statele Unite au promis Ucrainei în total 31 de tancuri de tip Abrams, echipate cu muniţie cu uraniu sărăcit de 120 de milimetri.

Acest tip de muniţie poate penetra blindate, însă este controversat din cauza riscurilor toxice atât la adresa militarilor, cât şi populaţiei.

Update 17:50 Rusia a emis un mandat de căutare pe numele președintelui Curții Penale Internaționale

Rusia a adăugat luni numele preşedintelui Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista cu persoane căutate, fără să precizeze motivul, relatează AFP.

Polonezul Piotr Hofmanski este „căutat în cadrul unei anchete penale”, anunţă Ministerul rus de Interne în baza de date a persoanelor căutate, potrivit agenţiilor ruse de presă de stat Tass şi RIA Novosti.

La 20 martie, Moscova a deschis o anchetă penală împotriva procurorului CPI Karim Khan şi a trei judecători ai instanţei internaţionale, la trei zile după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la „deportarea” ilegală a unor copii în Ucraina. Procurorul CPI Karim Khan este vizat din cauză că a „angajat urmăriri penale împotriva unei persoane nevinovate şi pe care a acuzat-o ilegal de comiterea unei infracţiuni grave sau deosebit de grave” şi a „pregătirii unui atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin”.

În ciuda faptului că Rusia nu este un stat membru CPI, preşedintele rus este afectat în deplasările sale internaţionale de această ameninţare cu arestarea. Liderul de la Kremlin a fost nevoit să renunţe să participe la un summit BRICS; în august, în Africa de Sud.

Update 16:20 Anchetă ONU: Rușii au torturat ucraineni până la moarte.

Rușii au torturat unele victime ucrainene până la moarte, susține un investigator ONU, potrivit Reuters.

Metodele de tortură ale rușilor în timpul ocupației din anumite părți ale Ucrainei au fost atât de brutale încât unele victime au murit, a declarat luni Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă pentru Ucraina.

El a spus că echipa sa a „colectat dovezi suplimentare care indică faptul că utilizarea torturii de către forțele armate ruse în zonele aflate sub controlul lor a fost răspândită și sistematică”.

Comisia lui Møse a vizitat părți ale Ucrainei deținute anterior de forțele ruse, cum ar fi regiunile Herson și Zaporojia. Tortura a fost comisă în principal în centrele de detenție organizate de autoritățile ruse.

Comisia ONU a spus anterior că infracțiunile comise de ruși în Ucraina, inclusiv utilizarea torturii, pot fi considerate crime împotriva umanității.

Rusia a negat în permanență astfel de acuzații.

Update 14:00 Atacul de peste noapte al Rusiei asupra orașului portuar Odesa din sudul Ucrainei a fost o "încercare jalnică" de represalii, după ce, săptămâna trecută, Ucraina a atacat și a avariat grav Cartierul General din Sevastopol al Flotei ruse la Marea Neagră.

O declarație în acest sens a fost postat, luni, de Ministerul ucrainean al Apărării pe rețelele de socializare.

Armata ucraineană arată că atacul Rusiei la Odesa reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internațional, deoarece a vizat atât contingentele militare, cât și infrastructura civilă, inclusiv alimentarea cu energie electrică.

Ministrul ucrainean al Energiei a estimat, luni, că aproximativ 1.000 de consumatori au rămas fără electricitate.

Update 13:00 Misiunea FMI începe, luni, a doua evaluare a programului pentru Ucraina, în urma căruia autoritățile de la Kiev ar putea primi suma totală de 15,6 miliarde de dolari.

Ucraina a primit deja aproximativ 3,6 miliarde de dolari de la FMI în acest an, potrivit datelor Ministerului de finanțe.

Vahram Stepanyan, reprezentantul FMI, a declarat că discuțiile cu guvernul ucrainean vor viza evoluțiile economice recente și politicile fiscale.

Programul pe patru ani al FMI pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru susținerea economiei Ucrainei.

Economia acestei țări a fost grav afectată de războiul declanșat de Rusia în 2022, iar guvernul s-a bazat în mare măsură pe ajutorul occidental pentru a face plățile sociale.

Executivul de la Kiev susține că întreprinderile ucrainene s-au adaptat la realitatea din timpul războiului și că economia și-a revenit mai repede decât se anticipa în acest an, după un declin de aproape 30% în 2022.

Statisticile oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 19,5% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar Ministerul Economiei estimează ca economia va crește cu aproximativ 4% în acest an și cu până la 5% anul viitor.

Update 12:00 O rachetă rusească aparent interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană a căzut în curtea unui cetățean din localitatea Chițcani, aflată în Republica Moldova, în stânga Nistrului.

Informația vine de la Oleg Beleacov, șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, citat de presa din Republica Moldova.

Conform relatărilor, locuitorii din Tiraspol și Bender au auzit explozii în jurul orei 1 dimineața iar mai multe echipe de geniști și anchetatori au ajuns la fața locului.

Informațiile preliminare arată că nu au existat victime sau daune.

Racheta a aterizat într-o grădină iar capul exploziv s-a înfipt în pământ, dar nu a detonat.

Reamintim că regiunea Odesa a fost atacată cu drone și rachete în noaptea de 25 septembrie.

O femeie a fost rănită, iar infrastructura portuară ucraineană a fost grav avariată.

Update 11:00 Ucraina susține că a destructurat o rețea de spionaj a rușilor din Harkov.

"Infractorii colectau informații privind geolocalizarea fortificațiilor și rutele de deplasare pentru coloanele de echipamente militare ale forțelor de apărare, inclusiv pe calea ferată", a explicat SBU, serviciul de securitate ucrainean.

Patru presupuși membri ai rețelei au fost arestați în cadrul operațiunii, care s-a desfășurat în mai multe etape.

"În timpul perchezițiilor la domiciliile deținuților, au fost găsite computere și telefoane mobile, pe care aceștia le foloseau pentru a desfășura activități de recunoaștere și subversive. De asemenea, au fost confiscate de la ei trei grenade de luptă", a precizat SBU.

Trei dintre suspecți au fost acuzați de înaltă trădare, iar al patrulea a fost acuzat de manipularea ilegală de muniție. De asemenea, SBU mai caută un bărbat, despre care se crede că a fugit în Rusia.

Cei patru reținuți riscă închisoarea pe viață.

Update 10:00 Președintele Volodimir Zelenski a fost ignorat de reprezentanții oficialităților la escala sa în Polonia.

Este o nouă expresie a tensiunilor între Varșovia și Kiev, care au izbucnit după ce președintele a criticat, în discursul de la tribuna ONU, decizia Poloniei de a interzice importurile de cereale din Ucraina.

"În drumul spre casă, după vizita pe continentul nord-american, Volodimir Zelenski a făcut o escală-surpriză în Polonia, unde a decorat o jurnalistă care a ajutat la transportarea copiilor răniți în spitalele poloneze și un voluntar care a format o echipă medicală pentru a-i ajuta pe militarii răniți.

Zelenski le-a mulțumit tuturor polonezilor care, din primele zile ale invaziei ruse, au sprijinit Ucraina.

El nu s-a întâlnit însă cu niciun oficial polonez, semn că tensiunile dintre cele două țări sunt departe de a se fi calmat. Conflictul a izbucnit după ce Polonia a extins unilateral embargoul asupra cerealelor ucrainene, pentru a proteja interesele fermierilor săi. 

Conextul este unul marcat de apropiatele alegeri legislative, din 15 octombrie, iar formațiunea de guvernământ, PiS, nu vrea să piardă voturile fermierilor locali.

Ucraina a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei, care și-au menținut restricțiile asupra cerealelor ucrainene, aprobate temporar de Bruxelles și ridicate de de Uniunea Europeană la 15 septembrie. Pe acest fundal, președintele Zelenski a făcut la ONU declarația care i-a iritat pe decidenții politici de la Varșovia: el a spus, atunci, că anumite țări joacă un 'thriller' cu cerealele din Ucraina, susținând indirect Rusia", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Alina Anghel.

Update 09:00 Flota Nordică a Rusiei, care operează în Arctica, a desfășurat exerciții menite să contracareze ambarcațiuni inamice fără pilot.

Informația este transmisă, luni, de agenția de presă rusă Interfax, citată de Reuters.

Interfax a relatat că unele dintre cele mai mari distrugătoare şi nave de debarcare ale Rusiei au luat parte la manevrele din Arctica.

"În timpul exercițiului din Marea Siberiei Orientale, echipajele navei antisubmarin Viceamiral Kulakov şi ale navei de debarcare Aleksandr Otrakovski au exersat acțiuni pentru protejarea unui detașament de nave în cazul unei amenințări inamice cu bărci fără pilot", a relatat sursa citată.

Nu a fost clar pentru moment când au avut loc exerciţiile. 

Update 08:00 Portul Odesa a suferit daune semnificative în urma loviturilor lansate de Rusia în cursul nopții, relatează CNN, citând surse ucrainene.

Într-o postare pe Telegram, Forțele de Apărare din sudul Ucrainei au anunțat că Rusia a lansat două rachete supersonice Onix, 12 rachete de croazieră Kalibr și 19 drone Shahed asupra orașului, în ultimul val de atacuri.

Conform sursei citate, apărarea antiaeriană a interceptat toate dronele și 11 dintre rachetele Kalibr.

"Din păcate, inamicul a lovit infrastructura portuară", au precizat oficialii ucraineni, precizând că loviturile rusești au incendiat și un hotel dezafectat.

Într-o postare separată, Oleg Kiper, șeful administrației militare din regiune, a declarat că cel puțin un civil a fost rănit în atacurile din timpul nopții.

După retragerea din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, Rusia a atacat în repetate rânduri Odesa în ultimele luni, vizând infrastructura ucraineană de export al produselor agricole. 

Update 00:01 Forțele ucrainene continuă operațiunile în sectorul Melitopol, după ce au înregistrat un succes în respingerea atacurilor ruseşti în Zaporijie. 

„Forțele de apărare își continuă ofensiva în sectorul Melitopol. Apărătorii noștri au respins cu succes atacurile inamicului în apropiere de Robotyne, în regiunea Zaporizhzhia”,  a anunțat la 24 septembrie Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului, a declarat prin Telegram că locuitorii au raportat explozii puternice în Tokmak.

Război în Ucraina, 24 septembrie | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune 

Război în Ucraina, 22 septembrie | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

Război în Ucraina, 21 septembrie | Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"

Război în Ucraina, 20 septembrie | Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

×
x close