Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 576 | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

Război în Ucraina, ziua 576 | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

Război în Ucraina, ziua 576. Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski în capitala Ottawa, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari canadieni, 452 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani

Război în Ucraina, ziua 576 | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro
Sursa foto: hepta / Sputnik / Konstantin Chalabov / Abaca Press / Justin Tang / Ukrinform/ABACA / X (Twitter) @front_ukrainian
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Sep 2023   •   22:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro
  • O persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forţelor ruse care a vizat oraşul Kremenciuk
  • Amiralul Viktor Sokolov, comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis
  • Surse oficiale: SUA vor trimite Ucrainei "un mic număr" de rachete cu rază lungă de acțiune
  • Oficial de la Kiev, după atacul cu rachete de la Sevastopol: "Șansa Moscovei, autolichidarea sau scufundarea!"
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul canadian Justin Trudeau au discutat la Ottawa
  • Încă o navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Ciornomorsk
  • Rusia se pregătește să cheltuiască 6% din PIB pentru război în 2024
  • Incendiu de proporții la Cartierul General al Flotei ruse din Sevastopol, după atacul ucrainean. Un militar este dat dispărut
  • Ucraina a atacat cu rachete Cartierul General al Flotei ruse la Marea Neagră
  • Zelenski vrea să elibereze orașul Bahmut și alte două orașe-cheie din Ucraina
  • SUA vor acorda din nou asistență de securitate Ucrainei în valoare de 128 milioane de dolari
  • Biden și Zelenski s-au întâlnit la Casa Albă
  • SUA nu vor furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune
  • Germania a livrat Ucrainei un nou pachet de sprijin militar 
  • Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"
  • Liderul Camerei Reprezentanților din SUA amână dezbaterea ajutorului de 24 de miliarde pentru Ucraina
  • Bilanțul morților în Herson a ajuns la cinci, după atacurile rusești de joi

Update 22:00. Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski în capitala Ottawa, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari canadieni, 452 de milioane de euro, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Aceste măsuri de ajutor, pe o perioadă de trei ani, vor include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, a anunţat premierul Trudeau în faţa Parlamentului canadian.

Împreună cu premierul Justin Trudeau, Zelenski se va deplasa la Toronto, unde cei doi se vor întâlni cu oameni de afaceri şi membri ai comunităţii ucraineano-canadiene.

Canada are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, după Rusia, cu aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană pe teritoriul său.

Aceasta este prima vizită oficială a preşedintelui ucrainean în Canada de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. În martie, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferinţă.

De la invazia rusă în Ucraina, Canada s-a angajat să acorde un sprijin Kievului de peste 8,9 miliarde de dolari sub forma unei game extinse de măsuri, "în special un sprijin financiar direct de 4,95 miliarde de dolari şi peste 1,8 miliarde de dolari ca ajutor militar"

Update 21:00.  O persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forţelor ruse care a vizat oraşul Kremenciuk

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forţelor ruse care a vizat oraşul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, citat de Agerpres. 

"Inamicul a lansat rachete asupra Kremenciuk. O rachetă a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană. Din păcate, infrastructurile civile au fost afectate", a declarat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava.

De la începutul contraofensivei sale în iunie pentru a-i alunga pe ruşi din teritoriile ucrainene ocupate, armata Kievului nu a cucerit decât câteva mici localităţi, dar îşi accelerează înaintarea pe frontul de sud şi speră să treacă de toate liniile de apărare ruseşti formate din câmpuri de mine, tranşee şi capcane antitanc.

În raportul său de vineri dimineaţă, Statul Major General ucrainean a raportat progrese în zona Bahmut (est) şi pe frontul de sud

Update 20:00. Amiralul Viktor Sokolov, comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis

Amiralul Viktor Sokolov, comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis, în umr aunui atac cu o rachetă britanică Storm Shadow lansată, cel mai probabil de un avion de luptă Suhoi-24 modificat.

Viktor Sokolov, care a deținut anterior funcția de șef al Academiei Navale Amiral Kuznetsov, a fost numit comandant al Flotei ruse a Mării Negre în 2019.

Sokolov a ocupat funcția de șef al Academiei Navale din 2020. După ce a absolvit o școală militară în 1985, a servit în diferite flote, iar în perioada 2013-2020 a ocupat funcția de comandant adjunct al Flotei de Nord.

Update 19:00 Oficialii de la Kiev au făcut primele comentarii după atacul cu rachete ucrainene care a vizat, vineri, sediul din Sevastopol al Flotei ruse la Marea Neagră (foto următoare).

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, a avertizat Rusia că "are două opțiuni pentru viitorul flotei sale navale: autolichidarea, voluntară sau forțată".

El a adăugat că "cea mai bună și mai sigură cale de a păstra integritatea complexului imobiliar și economic din Sevastopol și din zonele înconjurătoare" este "scufundarea voluntară" a flotei ruse, notează CNN.

Mykola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a postat pe Telegram următorul mesaj: "Am promis că (valul de lovituri) va continua... Așa că, în timp ce ocupanții se recuperează în Melitopol iar sirenele de raid aerian încă se aud în Sevastopol, aș dori să le mulțumesc, încă o dată, piloților Forțelor Aeriene!"

Refat Ciubarov, președintele organismului de reprezentare a tătarilor din Crimeea, le-a mulțumit celor implicați în operațiunea de eliberare a peninsulei.

"Prietenii care mă felicită de ziua mea de naștere îmi scriu că loviturile de astăzi asupra celor mai importante obiective militare ale barbarilor ruși din Crimeea reprezintă un cadou din partea Forțelor de Apărare ucrainene", a declarat Ciubarov, care în prezent activează în teritoriul controlat de Ucraina.

Update 18:00 Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus liderului ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite vor furniza Kievului "un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune" pentru a ajuta Ucraina să se apere în fața Rusiei.

Știrea este difuzată de postul TV NBC News, care citează în acest sens patru oficiali americani, la adăpostul anonimatului.

Nu este clar, deocamdată, când vor fi livrate rachetele.

Un oficial din Congres a spus pentru NBC News că există încă o dezbatere cu privire la tipul și numărul de rachete care vor fi trimise forțelor Kievului.

Aceaste detalii vin după ce Casa Albă a respins cererea lui Zelenski, de a primi sisteme de rachete ATACMS.

Cu ocazia discuțiilor purtate la Washington între cei doi președinți, guvernul american a anunțat un nou ajutor militar în valoare totală de 325 de milioane de dolari.

Update 17:00 Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a avut vineri, la Ottawa, o întâlnire bilaterală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Obiectivul întâlnirii a fost de acela "de a reitera sprijinul militar, economic, umanitar și de dezvoltare al Canadei pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva războiului brutal de agresiune al Rusiei", notează presa intenațională.

Zelenski a ajuns în Canada după ce a discutat cu membrii Senatului american și a s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, în Washington, DC.

Update 16:00 O a doua navă încărcată cu cereale a părăsit portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră.

Anunțul a fost făcut vineri de oficiali ucraineni.

Este vorba despre o navă care transportă 17.600 tone de grâu ucrainean pentru Egipt, potrivit lui Oleksandr Kubrakov, ministrul Infrastructurii de la Kiev.

Ucraina a anunțat un așa-numit "coridor umanitar temporar", luna trecută, după ce Rusia s-a retras din acordul cerealier mediat în 2022 de ONU și Turcia, care garanta navigarea în siguranță a navelor cu grâne pe Marea Neagră.

Cel puțin șapte nave civile au făcut până acum această călătorie, navigând către sud din principalele porturi ucrainene situate în jurul orașul Odesa, de când a fost anunțat "coridorul umanitar".

Update 15:00 Rusia plănuiește o creștere uriașă a cheltuielilor pentru apărare în 2024.

Acestea se vor ridica la 6% din Produsul Intern Brut al țării în 2024, față de 3,9% în 2023 și 2,7% în 2021, relatează Bloomberg News.

Cheltuielile secrete pentru articole clasificate sau nespecificate ar urma aproape se dubleze, potrivit sursei citate.

Update 14:00 Un militar este dat dispărut după ce Ucraina a efectuat un atac cu rachete asupra Cartierului General al Flotei ruse la Mării Negre, a anunțat Ministerul  Apărării de la Moscova.

Inițial, ministerul a comunicat că un militar a fost ucis, dar a revenit cu o declarație în care a precizat că acesta este dat dispărut, relatează Associated Press.

Guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că nimeni nu a fost rănit în afara sediului atacat și cuprins de flăcări.

Mai mai multe forțe de intervenție au fost aduse în zona atacului, ceea ce indică faptul că incendiul de după atac este de mari proporții.

Update 13:00 Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra Cartierului General al Flotei rusești din Marea Neagră.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu efectele atacului, în care se văd nori groși de fum din direcția portului Sevastopol și din zona imobil din oraș.

Atactul a fost confirmat, vineri, de Mihail Razvojaev, guvernatorul numit de Moscova în acest oraș.

"Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra sediului central al flotei", a scris Razvojaev pe Telegram.

El a precizat că o bucată de șrapnel a căzut în apropierea Teatrului Lunacearsky. 

Potrivit acestui oficial rus, serviciile operaționale s-au deplasat la locul atacului, iar informațiile despre eventuale victime sunt în curs de clarificare.

Update 11:30 Cel puțin o persoană a fost ucisă vineri în bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional citat de Reuters.

Guvernatorul, Oleksandr Prokudin, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost ucis și o altă persoană a fost rănită când cartierele rezidențiale au fost ținta unor focuri de armă în oraș, care se află în apropierea liniei frontului.

Bombardamentele au provocat incendii într-o casă și într-un garaj, a precizat el.

Kievul a alungat forțele rusești dintr-o parte a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, după mai multe luni de ocupație, dar trupele rusești au continuat să bombardeze capitala regională și zonele din jurul acesteia de peste râul Dnipro.

Update 11:00 Apărarea aeriană rusă a distrus două drone ucrainene în cursul nopții, a anunțat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, într-o declarație pe Telegram.

O dronă a fost distrusă în sudul regiunii Krasnodar, în timp ce cealaltă a fost interceptată deasupra Mării Negre, în apropiere de coasta de sud-est a Crimeii ocupate, se arată în comunicat.

Acesta nu a menționat pagube sau victime.

Update 10:00 Președintele Volodoimir Zelenski a promis joi, în timpul unei discuții cu editorii americani la Washington, că va elibera orașul Bakhmut din estul țării și alte două orașe ucrainene cheie de sub ocupația rusă.

Bahmut, care a fost scena unora dintre cele mai crâncene lupte din timpul războiului, a fost de mult timp o țintă pentru Ucraina, după ce forțele rusești au revendicat controlul orașului în luna mai, în urma unei lupte de luni de zile în care soldații au fost nevoiți să se zbată pentru fiecare centimetru de teritoriu.

"Vom elibera Bahmut. Cred că vom elibera încă două orașe. Nu vă voi spune ce orașe, îmi pare rău. Și astfel avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător", a declarat Zelenski.

Update 8:00 Statele Unite vor acorda Ucrainei 128 de milioane de dolari în cadrul unei noi asistențe de securitate, precum și 197 de milioane de dolari în armament și echipamente în cadrul unor retrageri autorizate anterior, a anunțat secretarul de stat. 

Pachetul include muniții suplimentare de apărare aeriană "pentru a ajuta la întărirea apărării aeriene a Ucrainei împotriva atacurilor aeriene din partea Rusiei acum și în iarna care urmează, când Rusia își va reînnoi probabil atacurile împotriva infrastructurii critice ucrainene", a declarat joi Antony Blinken.

"Acesta conține, de asemenea, muniție de artilerie și capacități antiblindate, precum și muniții cu dispersie, care vor spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și continua contraofensiva împotriva forțelor Rusiei", a adăugat el.

Aceasta este a doua oară când SUA furnizează controversatele muniții cu dispersie Ucrainei, a precizat Departamentul Apărării. La sfârșitul lunii iulie, la scurt timp după ce SUA au furnizat pentru prima dată muniții cu dispersie, Casa Albă a declarat că forțele ucrainene foloseau armele "în mod eficient" și "corespunzător" împotriva pozițiilor defensive rusești.

Cu toate acestea, SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, în pofida cererilor Ucrainei. El a precizat că, deși nu le furnizează în acest pachet, Biden "nu le scoate din discuție în viitor".

Anunțul vine în contextul în care președintele ucrainean s-a întâlnit cu președintele Joe Biden la Washington, DC.

Update 00:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, s-au întâlnit cu Joe și Jill Biden la Casa Albă.

Este a șasea întâlnire dintre cei doi șefi de stat. Totodată, este a treia vizită a lui Zelenski la Washington, în timpul actualei administrații americane.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a anunțat, joi, că Statele Unite vor livra Ucrainei "importante" mijloace de apărare aeriană, dar președintele Joe Biden nu dorește să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, solicitate de președintele ucrainean.

Zelenski s-a întâlnit, joi, și cu membrii Senatului şi Camerei Reprezentanților SUA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Președintele republican al Camerei Inferioare a Parlamentului SUA, Kevin McCarthy, a refuzat să răspundă direct reporterilor atunci când problema asistenței pentru Kiev a fost adusă în discuție, potrivit Mediafax.

De asemenea, McCarthy i-a refuzat lui Zelenski organizarea unei sesiuni comune Cameră - Senat, care i-ar fi permis liderului de la Kiev să țină un discurs în fața tuturor membrilor Congresului.

"Ceea ce mi s-a cerut a fost o sesiune comună. Nu avem timp pentru o sesiune comună", a declarat Kevin McCarthy.

Război în Ucraina, 21 septembrie | Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"

Război în Ucraina, 20 septembrie | Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

Război în Ucraina, 19 septembrie | Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina

Război în Ucraina, 18 septembrie | Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina

Război în Ucraina, 17 septembrie | Atac cu drone și rachete în sudul Ucrainei. O unitate agricolă a fost lovită

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close