Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 575 | Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"

Război în Ucraina, ziua 575 | Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"

Redacția Antena 3 CNN
17 minute de citit Publicat la 19:51 21 Sep 2023 Modificat la 23:11 21 Sep 2023
Razboi 210923
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Abaca Press

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Biden și Zelenski s-au întâlnit la Casa Albă
  • Biden va prezenta un nou pachet de ajutor pentru Ucraina la întâlnirea cu Zelenski, anunță Casa Albă
  • Germania a livrat Ucrainei un nou pachet de sprijin militar 
  • Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"
  • Liderul Camerei Reprezentanților din SUA amână dezbaterea ajutorului de 24 de miliarde pentru Ucraina
  • Bilanțul morților în Herson a ajuns la cinci, după atacurile rusești de joi
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Capitoliul american
  • Ramzan Kadîrov s-a filmat în spital, la Moscova, pentru a dovedi că nu-i nici bolnav, nici mort
  • Președintele Poloniei: "Ucraina e ca un om care se îneacă și își trage salvatorul la fundul apei"
  • Ucraina a bombardat cu rachete Neptun baza militară Saki din Crimeea, în timp ce rușii loveau în Kiev, Herson și Harkov
  • Ucraina avertizează cu privire la ''lunile dificile ce vor urma'' după atacul ''masiv'' cu rachete lansat de Rusia
  • Cinci regiuni din Ucraina au rămas fără energie electrică în urma unor atacuri cu rachete rusești
  • Polonia nu va mai furniza arme Ucrainei din cauza disputei privind cerealele
  • "Până când Ucraina nu va câștiga, nimeni nu este în siguranță”. Ministrul de externe lituanian îndeamnă aliații să susțină în continuare Kievul
  • Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York
  • Volodimir Zelenski, în Consiliul de Securitate al ONU: "Rusia ocupă un loc ilegal, pe care stau mincinoși puși să albească genocidul din Ucraina"
  • Un depozit de carburanți al Rosneft a fost incendiat la Soci, în Rusia, într-un aparent atac cu drone
  • Kievul anunță că "sabotorii" au atacat un aerodrom din apropierea Moscovei
  • Ucraina confirmă că a lansat, miercuri, mai multe lovituri în Crimeea
  • Bulgaria interzice anumite importuri agricole din Ucraina după protestele masive ale fermierilor locali

Update 23:00 Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Casa Albă.

Când Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au sosit pentru întâlnirea bilaterală, un reporter a strigat: "Domnule președinte, cât de importantă este această vizită?".

"Foarte importantă", a spus Zelenski, înainte de a intra la Casa Albă

În timpul întâlnirii, se așteaptă ca Biden să anunțe o nouă asistență militară, în valoare de peste 325 de milioane de dolari. Este de așteptat să includă mai multe muniții cu dispersie, potrivit a doi oficiali americani, marcând a doua oară când SUA furnizează această armă  Kievului. 

În mod notabil, SUA nu vor furniza sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, în ciuda cererilor Ucrainei.

Biden așteaptă cu nerăbdare să audă o perspectivă personală asupra "războiului și a drumului care ne așteaptă", a declarat Sullivan.

Anterior, joi, președintele ucrainean a vizitat Capitol Hill, unde a descris întâlnirea sa cu senatorii americani de la Capitol Hill ca fiind un "dialog extraordinar", potrivit CNN.

Update 21:15 În cadrul întâlnirii cu Zelenski, Biden va anunța un nou pachet de asistență militară, inclusiv "capacități semnificative de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să își protejeze populația", care "va ajuta Ucraina să își întărească apărarea înainte de ceea ce va fi probabil o iarnă grea, plină de noi atacuri rusești asupra infrastructurii critice ucrainene", potrivit consilierului pentru Securitate Națională, Jake Sullivan.

Cu toate acestea, SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), a precizat Sullivan - în ciuda solicitărilor Ucrainei.

"Președintele vorbește în mod constant atât cu propriile sale forțe armate, cât și cu omologii săi din Europa și cu ucrainenii despre ceea ce este necesar pe câmpul de luptă, în orice fază a războiului și apoi despre ceea ce pot furniza Statele Unite.

Pe măsură ce a cântărit toate acestea, până în prezent, a stabilit că nu va furniza ATACMS, dar nici nu scoate din discuție în viitor", a declarat Sullivan, potrivit CNN.

Update 20:20 Germania i-a livrat Ucrainei echipamente de comunicații prin satelit, camioane și piese de schimb pentru tancuri de deminare în cadrul celui mai recent pachet de ajutor militar, a anunțat joi guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.

Pachetul de ajutor include 17 terminale SatCom, o stație centrală de antene, patru autotrenuri 8×8 HX81, patru semiremorci, 12 camioane Zetros și piese de schimb pentru tancurile de deminare WISENT.

Marți, publicația germană Der Spiegel a relatat că Ucraina a refuzat să accepte un lot recent de 10 tancuri Leopard 1A5 trimise de Germania, spunând că acestea au nevoie de reparații pe care armata ucraineană nu le poate efectua. 

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat anterior că Berlinul pregătește un nou pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de euro (430 de milioane de dolari).

Oficialul german a precizat că noua tranșă de sprijin militar va include muniție explozivă, muniții pentru mortiere, rachete, vehicule blindate și echipamente de deminare.

Update 19:51 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, joi, la Washington, cu membrii Congresului american, înaintea unei întâlniri așteptate cu președintele american Joe Biden.

La discuțiile cu senatorii, liderul de la Kiev a insistat asupra necesității ajutorului militar pentru țara sa, în condițiile în care Camera Reprezentanților, dominată de republicani, temporizează masivul pachet de asistență de 24 de miliarde de dolari, susținut de președintele Biden.

"A fost frază care rezumă totul, și am să reproduc ce a spus domnul Zelenski: 'Dacă nu primim ajutorul, pierdem războiul'", a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

Update 19:20 Liderul Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy nu se angajează să pună ajutorul pentru Ucraina pe ordinea de zi a Camerei până la sfârșitul anului.

Întrebat dacă se va angaja să pună în discuție un pachet de ajutor de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina, președintele Camerei Reprezentanților nu s-a angajat să avanseze cu acest ajutor, în ciuda a ceea ce a descris ca fiind o întâlnire productivă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, insistând, în schimb, că cheltuielile interne sunt o prioritare.

Totuși, președintele Camerei a descris conversația cu Zelenski ca fiind "bună" și "productivă".

McCarthy le-a mai spus reporterilor că i s-a cerut să găzduiască o sesiune comună a Congresului, dar a refuzat din cauza timpului limitat.

"Ceea ce mi s-a cerut a fost o sesiune comună. Nu avem timp pentru o sesiune comună", a declarat reporterilor șeful Camerei Reprezentanților, potrivit CNN.

Update 19:00 Zelenski spune că a avut un "dialog extraordinar" cu senatorii americani de la Capitoliu.

"Vă suntem recunoscători vouă, jurnaliștilor, senatorilor și tuturor celorlalți pentru că ne-ați ajutat", a declarat liderul, la ieșirea de la întâlnirea cu senatorii americani.

Zelenski a spus că au "vorbit despre atât de multe detalii", deși nu a împărtășit care sunt acestea.

Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a declarat reporterilor că Zelenski i-a avertizat cu privire la pericolele care ar putea fi generate de neacordarea de mai multe fonduri pentru Ucraina.

"A existat o singură frază care rezumă totul, domnul Zelenski a spus: "dacă nu primim ajutorul, vom pierde războiul", a spus el, potrivit CNN.

Update 18:40 Bilanțul morților în urma loviturilor rusești de joi, din regiunea Herson, a crescut la cinci.

De la începutul zilei, cinci persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Loviturile din Herson au făcut parte dintr-un atac rusesc mai amplu în întreaga Ucraină, cu doar câteva ore înainte ca președintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu președintele american Joe Biden, la Casa Albă.

Atacul a avut loc prima dată în șase luni de când Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit furnizorului public de energie Ukrenergo, chiar în momentul în care țara se pregătește pentru sezoanele mai reci care vor necesita o utilizare mai mare a energiei pentru încălzire.

Anul trecut, Rusia a început o serie de atacuri intense asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în luna octombrie, potrivit CNN.

Update 17:40 Președintele Volodimir Zelenski a ajuns la Capitoliu, unde va face presiuni pentru a obține un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Cu toate acestea, părerile legate de ajutorul acordat Ucrainei rămân divizate.

Senatorul republican Josh Hawley a declarat, joi, pentru CNN, că rămâne sceptic în privința finanțării pentru Kiev.

"Ei vor cere mai mult mai târziu. Nu se întrevede niciun sfârșit. Ni s-a spus că acest lucru ar putea continua literalmente ani de zile. Este un alt război pentru totdeauna", a declarat republicanul din Missouri la CNN.

Pe de altă parte, senatorul democrat Joe Manchin a descris finanțarea pentru Ucraina ca fiind o "investiție" esențială. 

"Sunt total angajat să sprijin Ucraina până când vom câștiga acest război și să îi ajutăm să câștige acest război pentru care sunt dispuși să își sacrifice viața. Deci cred că majoritatea senatorilor simt la fel ca mine", a spus el.

Update 17:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părăsit Consiliul de Securitate al ONU, pentru a nu se întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Liderul de la Kiev, care astăzi va sta față în față cu președintele american Joe Biden, a fost filmat când pleca imediat după discurs.

Update 16:50 Generalul Marius Crăciun a vorbit, la Antena 3 CNN, despre poziția Poloniei, după ce autoritățile de la Varșovia au decis să nu mai livreze armament Kievului.

Anunțul a fost făcut după ce Kievul a amenințat că dă în judecată Varșovia pentru că refuză să-i importe cerealele.

"În opinia mea, poziția Poloniei este absolut corectă. Nu poți să beneficiezi de armament, de ajutor militar și ecomonic, și să-i dai în judecată pe cei care te ajută.

Vom vedea, cu siguranță, și alte state care vor face același lucru (precum Polonia).

Sper ca Ucraina să revină la sentimente mai bune, să dea dovadă de luciditate și să renunțe la asemenea acțiuni în justiție, care sunt total neproductive pentru războiul de apărare pe care îl desfășoară", a spus Marius Crăciun, la Antena 3 CNN.

Update 16:00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a publicat un nou videoclip pentru a dezminți zvonurile din ultima perioadă, care acreditau ideea că acest aliat vocal al lui Vladimir Putin în invazia din Ucraina este fie bolnav în fază terminală, fie în comă, fie ambele.

Kadîrov a distribuit imagini cu el însuși în timp ce își vizitează un unchi bolnav, internat la Spitalul Clinic Central din Moscova.

"Slavă Domnului, sunt în viață și sănătos, dar nu înțeleg deloc de ce ar trebui să existe tam-tam chiar dacă aș fi bolnav", a scris el alături de imaginile postate pe Telegram.

La sfârșitul săptămânii trecute, presa ucraineană, citând surse din diaspora cecenă şi din serviciile secrete, relata că "un susținător ferm" al ofensivei ruse din Ucraina, adică Ramzan Kadîrov, este în comă, grav bolnav.

În weekend, liderul cecen s-a mai filmat în timp ce se plimba afară, prin ploaie. Cu acea ocazie, el le-a cerut celor care nu pot distinge "adevărul de minciunile de pe internet" să iasă la aer curat și să-și pună gândurile în ordine.

Update 15:00 Polonia a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei în plan militar, de când a început invazia rusă, însă această situație e pe cale să se schimbe.

Autoritățile de la Varșovia au decis să nu mai livreze armament Kievului.

Hotărârea a fost comunicată oficial de premierul polonez, după ce Ucraina a anunțat că dă în judecată Polonia și alte două state europene care au impus unilateral interdicții la importurile agricole ucrainene.

Stoparea livrării de arme dinspre Polonia poate pune în mare dificultate forțele militare ucrainene. Pe lângă multe alte echipamente militare, polonezii au trimis nu mai puțin de 320 de tancuri și 14 avioane de luptă de tip MIG 29 în Ucraina, semnalează Antena 3 CNN.

În contextul în care Kievul vrea și arme din Occident, dar și să-și exporte neîngrădit cerealele în statele Uniunii Europene, retorica declarațiilor dure cu Varșovia a escaladat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Adunării Generale a ONU spunând, între altele: "Este alarmant să vedem cum unii dintre prietenii noștri din Europa joacă solidaritatea într-un teatru politic, realizând un thriller din cerealele".

El a adăugat că națiunile implicate "s-ar putea să pară că-și joacă propriul rol, dar, de fapt, ele ajută la pregătirea scenei unui actor din Moscova".

De partea cealaltă președintele polonez Andrzej Duda a comparat comportamentul Ucrainei cu cel al unui om pe cale să se înece și își trage potențialul salvator la fundul apei.

"Ucraina se comportă ca o persoană care se îneacă și se agață de tot ce are la îndemână. O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă, capabilă să te tragă în adâncuri... pur și simplu îl îneacă pe salvator", a spus Duda, citat de presa internațională.

Update 14:00 Forțele ucrainene au lansat un atac masiv care a vizat aerodromul militar Saki din Crimeea.Potrivit unor surse din cadrul Serviciului ucrainean de securitate, SBU, atacul a avut loc miercuri seară.

Saki - care a mai suferit un atac de amploare în august 2022 - este baza mai multor avioane de luptă rusești.

"SBU și Marina ucraineană au lansat un atac masiv asupra aerodromului militar Saki. Pe aerodrom se aflau cel puțin 12 avioane de luptă Suhoi Su-24 și Su-30 și platforme antiaeriene Panțîr. Tot acolo se afla o bază de antrenament pentru operatorii de drone Mojaher, folosite de ruși pentru a-și coordona propriile lovituri aeriene, precum și pentru atac. Loviturile SBU și ale Marinei și-au atins țintele și au provocat daune serioase echipamentelor. Au fost folosite drone pentru a deruta apărarea rusă, iar apoi au fost lansate rachete Neptun", au declarat sursele citate de CNN.

Update 12.00 Ucraina a avertizat joi cu privire la "lunile dificile ce vor urma" după atacul "masiv" cu rachete lansat de Rusia în cursul nopţii care a vizat mai multe oraşe din ţară, inclusiv capitala Kiev, şi a ucis cel puţin două persoane la Herson (sud), potrivit autorităţilor ucrainene, relatează AFP.

"Ne aşteaptă luni dificile: Rusia va continua să atace instalaţiile energetice şi esenţiale ucrainene", a avertizat pe Telegram şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Oleksii Kuleba.

Autorităţile ucrainene se tem că, odată cu apropierea toamnei, Moscova va relansa o campanie de bombardamente pentru a cufunda populaţia civilă în întuneric şi frig, la fel ca în toamna anului 2022.

Ucraina a anunţat joi că a interceptat 36 din cele 43 de rachete ruseşti lansate în cursul nopţii de miercuri spre joi împotriva mai multor oraşe ucrainene, la câteva ore după ce preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei de la tribuna Adunării Generale a ONU.

"Operaţiunile de luptă au permis forţelor aeriene ucrainene, în cooperare cu apărarea aeriană (...), să distrugă 36 de rachete de croazieră" dintr-un total de "43 de rachete", a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.

Update 10.30 Cinci regiuni din Ucraina au rămas joi fără energie electrică în urma unor atacuri cu rachete rusești.

Atacul rușilor a avut loc joi dimineață. Sunt afectate zone întinse din centrul și vestul țării, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Sky News.

Operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a anunțat pe Telegram că atacurile au provocat opriri de energie electrică în regiunile Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Rivne și Harkov.

Update 08.30 Unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, Polonia, a anunțat că nu va mai furniza arme acestei țări, în contextul în care disputa diplomatică privind cerealele se intensifică, notează BBC.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, în schimb, se va concentra pe înarmarea cu arme mai moderne.

Măsura vine în contextul în care tensiunile dintre cele două națiuni cresc.

Marți, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor făcute de președintele Volodimir Zelenski la ONU. Acesta a spus că unele națiuni au simulat solidaritate cu Ucraina, ceea ce Varșovia a denunțat ca fiind „nejustificat în ceea ce privește Polonia, care a susținut Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat decizia de a nu mai furniza arme Ucrainei într-un discurs televizat miercuri, la o zi de la escaladarea rapidă a tensiunilor dintre cele două țări din cauza importurilor de cereale.

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki.

Disputa privind cerealele a început după ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a închis practic toate căile principale de transport maritim din Marea Neagră și a forțat Ucraina să găsească rute alternative pe uscat. Acest lucru, la rândul său, a dus la faptul că mari cantități de cereale au ajuns în Europa Centrală.

În consecință, Uniunea Europeană a interzis temporar importurile de cereale în cinci țări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a proteja fermierii locali, care se temeau că cerealele ucrainene duc la scăderea prețurilor la nivel local.

Interdicția a expirat la 15 septembrie, iar UE a decis să nu o reînnoiască, însă Ungaria, Slovacia și Polonia au decis să o aplice în continuare.

Comisia Europeană a declarat în repetate rânduri că nu depinde de fiecare membru al UE în parte să elaboreze politica comercială a blocului comunitar.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a intentat procese la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva acestor țări din cauza interdicțiilor, despre care a spus că reprezintă o încălcare a obligațiilor internaționale.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Șviridenko, a declarat că „este extrem de important pentru noi să demonstrăm că statele membre individuale nu pot interzice importurile de bunuri ucrainene”.

Însă Polonia a declarat că va menține interdicția în vigoare, iar o „plângere în fața OMC nu ne impresionează”.

Morawiecki a declarat că vor crește numărul de produse interzise de la Kiev dacă Ucraina escaladează disputa privind cerealele. Ministerul polonez de Externe a adăugat că „exercitarea de presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau trimiterea de plângeri la instanțele internaționale nu sunt metode adecvate pentru a rezolva diferendele dintre țările noastre”.

În ciuda interdicției, cele trei țări au declarat că vor permite în continuare transportul de cereale prin intermediul lor către alte piețe.

Kievul a cerut Poloniei să „lase emoțiile deoparte” după ce ambasadorul lor a fost convocat și, în schimb, a sugerat ca părțile să adopte o abordare constructivă pentru rezolvarea disputei.

Ministrul francez de externe, Catherina Colonna, a declarat miercuri că un studiu al UE a arătat că importurile de cereale ucrainene nu ar paraliza fermierii europeni și a descris tensiunile ca fiind „regretabile”.

Polonia a oferit mult sprijin Ucrainei în timp ce se apără împotriva Rusiei, îndemnând Germania să furnizeze țării tancuri de luptă Leopard 2, promițând avioane de luptă pentru țară și primind peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina.

Update 07.34 Unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, Polonia, a anunțat că nu va mai furniza arme acestei țări, în contextul în care disputa diplomatică privind cerealele se intensifică, notează BBC.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, în schimb, se va concentra pe înarmarea cu arme mai moderne.

Măsura vine în contextul în care tensiunile dintre cele două națiuni cresc.

Marți, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor făcute de președintele Volodimir Zelenski la ONU. Acesta a spus că unele națiuni au simulat solidaritate cu Ucraina, ceea ce Varșovia a denunțat ca fiind „nejustificat în ceea ce privește Polonia, care a susținut Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat decizia de a nu mai furniza arme Ucrainei într-un discurs televizat miercuri, la o zi de la escaladarea rapidă a tensiunilor dintre cele două țări din cauza importurilor de cereale.

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki.

Volodimir Zelenski justifică sprijinul acordat Ucrainei prin apărarea Cartei ONU

 „A ajuta Ucraina cu arme, prin impunerea de sancțiuni și exercitarea unei presiuni cuprinzătoare asupra agresorului, precum și prin votarea rezoluțiilor relevante, ar însemna să ajutăm la apărarea Cartei ONU”, a spus Volodimir Zelenski la Consiliul de Securitate.

În încercarea de a consolida acest sprijin, Volodimir Zelenski a vorbit, de asemenea, despre o problemă importantă pentru mulți membri ai ONU, în special pentru țările în curs de dezvoltare - reforma organismului mondial, în special extinderea Consiliului de Securitate. „Nu trebuie să așteptăm ca agresiunea să se termine.

Trebuie să acționăm acum. Aspirația noastră pentru pace ar trebui să fie motorul reformei”, a declarat Volodimir Zelenski. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri în fața consiliului că războiul Rusiei din Ucraina „agravează tensiunile și diviziunile geopolitice, amenințând stabilitatea regională, sporind amenințarea nucleară și creând fisuri profunde în lumea noastră din ce în ce mai multipolară”.

Război în Ucraina, 20 septembrie | Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

Război în Ucraina, 19 septembrie | Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina

Război în Ucraina, 18 septembrie | Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina

Război în Ucraina, 17 septembrie | Atac cu drone și rachete în sudul Ucrainei. O unitate agricolă a fost lovită

Război în Ucraina, 16 septembrie | Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

×
Etichete: Război Ucraina
Parteneri
x close