Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 572. Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 572. Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina

​​​​​​​Război în Ucraina, ziua 572. Ofițerul care conducea una din formațiunile militare de elită ale armatei ruse, colonelul Andrei Kondrashin, comandatul Brigăzii 31 de asalt aerian, a fost lichidat în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 572. Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    18 Sep 2023   •   21:44

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Surse: Președintele Braziliei se va întâlni cu președintele Ucrainei la New York
  • Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși Andrei Kondrashin a fost lichidat, în Ucraina
  • Rusia a atacat Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul deschis de ucraineni
  • Ministrul Agriculturii din Spania: "O interdicție unilaterală din partea oricărui stat UE privind importurile cu cereale ucrainene pare ilegală"
  • Explozii în centrul orașului Donețk
  • Ucraina anunță că dă în judecată țările europene care i-au impus embargo pe produsele agricole
  • Furie la Kremlin, după ce soldații americani au sosit în Armenia
  • Cel puțin doi morți în ultimul atac cu drone și rachete rusești asupra Ucrainei
  • Ganna Maliar, ministru adjunct al Apărării din Ucraina, a fost dată afară din guvern
  • Dronă cu explozibil, căzută în Bulgaria, la câteva zeci de kilometri de granița cu România
  • Cetățenii din Tulcea au primit mesaje RO-ALERT prin care erau sfătuiți să se ascundă în beciuri
  • Ucrainenii anunță că au recucerit un sat de lângă Bahmut
  • Rusia a retras aproape toți soldații de la granița cu Norvegia
  • Rusia şi Ucraina, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie pentru acuzații reciproce de genocid
  • Un fermier a murit și altul a fost rănit după ce tractorul lor a lovit o mină
  • Canada alocă 33 milioane de dolari canadieni pentru apărarea aeriană din Ucraina
  • Forbes Ucraina: Ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari
  • Jens Stoltenberg avertizează că războiul din Ucraina va fi lung

Update 21.42 Surse: Președintele Braziliei se va întâlni cu președintele Ucrainei la New York

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va întâlni miercuri, la New York, cu președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit unor surse guvernamentale braziliene, citate de Sky News.

Recent, un oficial ucrainean de rang înalt a anunțat că Zelenski intenționează să participe la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. De asemenea, el ar putea să se întâlnească joi cu președintele Joe Biden la Casa Albă, potrivit NBC.

O întâlnire între Zelenski și Lula este foarte importantă, deoarece Brazilia nu a susținut poziția occidentalilor în ceea ce privește războiul din Ucraina. Mai mult, liderul brazilian a atacat SUA pentru "încurajarea" și "stimularea" conflictului din Ucraina. De asemenea, Lula a efectuat o vizită de stat în China și a fost gazda ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. La nivel de declarații, Brazilia a menținut o poziție neutră în legătură cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Update 20.23 Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși Andrei Kondrashin a fost lichidat, în Ucraina

Ofițerul care conducea una din formațiunile militare de elită ale armatei ruse, colonelul Andrei Kondrashin, comandatul Brigăzii 31 de asalt aerian, a fost lichidat în Ucraina.

Incidentul a fost raportat de șeful pro-rus, comandatul batalionului Vostok din autodeclarata republică Donețk. Brigada 31 de asalt aerian este una de elită armatei ruse. A luat parte la toate bătăliile majore din războiul din Ucraina, începând cu primele ore ale invaziei pe scară largă.

Recent Brigada 31 a fost trimisă în Bahmut pentru a salva o altă formațiune de elită a armatei ruse, Brigada 72. Ordinele Kremlinului sunt ca nici o unitate militară să nu se retragă în zona Bahmutului, în ciuda dotrărilor precare și a dezavantajului actual.

Kondrashin ar fi trebuit teoretic să salveze de la capturare rămășițele Brigăzii 72. El nu a reușit să îndeplinească ordinul. O serie de puncte forte ale birgăzii de asalt aerian au fost distruse, iar avioanele de atac ucrainene au pătruns prin sectorul de apărare de Kondrashin.

Circumstanțele exacte în care acesta a fost lichidat în timpul bătăliilor purtate în ultimele zile sunt încă necunoscute.

Update 19.08 Rusia a atacat Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul deschis de ucraineni

Rusia a atacat astăzi Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie, unde ucrainenii au deschis un proces în care îi acuză pe ruşi de folosirea nejustificată a unor acuzaţii de genocid ca motiv pentru invazia declanşată în februarie 2022.

În faţa CIJ, unul din reprezentanţii Moscovei, Ghenadi Kuzmin, a acuzat Kievul că este "departe de adevăr” când susţine că Rusia a invocat Convenţia ONU privind genocidul ca pretext pentru război.

Kuzmin a argumentat că simplele "declaraţii” despre genocid nu pot fi reţinute conform dreptului internaţional, inclusiv Convenţiei menţionate, şi a afirmat că guvernul ucrainean este "rusofob şi neonazist”. El este primul diplomat rus care se adresează instanţei respective în acest dosar.

AFP reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a justificat invadarea Ucrainei inclusiv prin acuzaţii de genocid practicat de ucraineni împotriva rusofonilor din estul ţării lor.

Update 18.20 Ministrul Agriculturii din Spania: "O interdicție unilaterală din partea oricărui stat UE privind importurile cu cereale ucrainene pare ilegală"

Ministrul spaniol al agriculturii a declarat astăzi că o interdicţie unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, în timp ce Franţa a avertizat că este în joc solidaritatea europeană. Spania deţine preşedinţia Consiliului UE.

Polonia, Slovacia şi Ungaria şi-au anunţat vineri propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, iar o decizie similară ar urma să ia și România, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicției privind vânzarea de cereale ucrainene în cinci state membre UE din Europa de Est, vecine ale Ucrainei.

Update 16.28 Explozii în centrul orașului Donețk

O serie de explozii au fost auzite la sediul autorităților locale instalate de Rusia în orașul Donețk din estul Ucrainei, potrivit RIA.

Primarul instalat de Rusia la conducerea orașului a precizat pe Telegram că centrul orașului a fost atacat.

Update 15:00 Kievul intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia, după ce aceste țări au anunțat că impun unilateral un embargo asupra importurilor agricole din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kacika, notează CNN.

Într-un interviu acordat publicației Politico, Kacika a precizat că Ucraina intenționează să înceapă procedurile legale în cursul zilei de luni și că va riposta cu contramăsuri vizând fructele și legumele din Polonia.

Potrivit acestui oficial ucrainea, Kievul va încerca să dea în judecată cele trei state la Organizația Mondială a Comerțului, în loc să apeleze la mecanismul propriului său acord comercial cu Uniunea Europeană. 

"Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere juridic", a spus el.

Comentariile sale vin după ce Uniunea Europeană a suspendat, vineri, o interdicție temporară asupra exporturilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Update 14:00 Sosirea unor militari americani în Armenia a provocat reacția furioasă a guvernului rus.

Este vorba de un contingent redus, de 85 de soldați, care participă la exercițiul "Eagle Partner", preconizat să se desfășoare timp de 10 zile.

Alături de americani, la exercițiu iau parte 175 de militari armeni.

Antrenamentul are ca scop pregătirea armenilor pentru participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii.

Exercițiul, deși de mică amploare, este cel mai recent dintr-o serie de acțiuni întreprinse de Erevan, pe care Ministerul de Externe de la Moscova le-a denunțat drept "neprietenoase", în contextul în care Rusia a acționat timp de decenii ca unic garant al securității în fosta republică sovietică.

În plus, Armenia a trimis recent, în premieră, ajutoare umanitare în Ucraina, iar parlamentul său urmează să ratifice Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Asta înseamnă că autoritățile armene s-ar vedea obligate să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin - acuzat de crime de război de Curtea Penală Internațională - dacă ar veni în această țară.

Update 13:00 Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene și bombardamente în Ucraina în timpul nopții de duminică spre luni, ucigând două persoane în regiunea sudică Herson.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a spus că un bărbat de 72 de ani și o femeie de vârstă înaintată au fost uciși, iar alte trei persoane au fost rănite, dar nu a oferit mai multe detalii.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a anunțat, la rândul său, că districtul Ismail, unde se află porturile de la Dunăre folosite pentru exportul de cereale, a fost ținta unui atac cu drone.

Kiper nu a oferit detalii despre daunele provocate infrastructurii portuare sau cerealiere, ar a menționat că 11 drone au fost distruse în atacurile asupra regiunii și că o instalație recreațională din micul oraș Vâlcov (Vylkove) a fost lovită.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat, de asemenea, că 18 din cele 24 de drone rusești au fost doborâte și că 17 rachete de croazieră au fost distruse peste noapte deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Poltava și Hmelnițki.

Update 12:00 Guvernul ucrainean a anunțat, luni, demiterea a șase miniștri adjuncți ai Apărării, după ce un nou ministru, Rustem Umerov, a preluat portofoliul, la începutul lunii curente.

Oficialii de la Kiev nu a oferit, momentan, niciun motiv pentru aceste demiteri.

Printre cei înlăturați din funcție se numără Ganna Maliar, care a făcut frecvent comunicări publice cu privire la mersul contraofensivei pe fronturile din sudul și estul țării.

Reuters relatează că Maliar, un avocat specializat în crime de război, a ocupat funcția de ministru adjunct al Apărării din 2021, iar ultima sa actualizare privind situația luptelor din Ucraina a apărut luni dimineață.

Ea s-a confruntat cu critici săptămâna trecută, după ce a raportat că forțele ucrainene au recucerit Andriivka, un sat din estul țării, dar a revenit ulterior spunând că informațiile inițiale au fost inexacte și că luptele continuă în jurul localității.

Update 10:00 Ministerul bulgar al Apărării a anunțat luni că a trimis o unitate specială pentru a inspecta și dezactiva o dronă cu explozibil care a căzut, duminică seara, în orașul Tiulenovo de la Marea Neagră.

Site-ul Nova.bg a relatat, citând martori, că drona are o lungime cuprinsă între 3 și 3,5 metri și că de aripa acesteia este atașat un dispozitiv exploziv.

Orașul turistic Tiulenovo este situat la câteva zeci de kilometri de granița cu România

În România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis, duminică noaptea, un mesaj RO-ALERT prin care a notificat populația din județele aflate pe Dunăre, limitrofe Ucrainei, despre posibilitatea căderii unor resturi în zona românească, din cauza războiului.

"Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri şi pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, a fost mesajul primit de cetățeni.

Update 00:01 Comandantul forțelor terestre ucrainene a anunțat duminică recucerirea satului Klishchiivka, situat la sud de Bahmut, al cărui control a fost revendicat de ruși în ianuarie.

„Klishchiivka a fost curățat de ruși și eliberat”, a declarat Alexander Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, într-o postare pe Telegram.

Ministrul de interne Ihor Klymenko a confirmat satul a fost recucerit în lupte grele, scrie Reuters.

Klishchiivka se află la aproximativ nouă km la sud de Bahmut și avea o populație de aproximativ 400 de persoane înainte de război. Se află la câțiva kilometri nord de localitatea Andriivka, care a fost recucerită la începutul acestei săptămâni.

Ambele așezări au fost distruse substanțial în lunile de lupte pentru Bahmut.

Bahmut a căzut în mâinile rușilor în luna mai, după luni de lupte grele. De mai multe luni, forțele ucrainene au desfășurat ofensive la nord și la sud de oraș pentru a alunga din el unitățile rusești.

Analiștii militari ucraineni au declarat în această săptămână că eliberarea așezărilor din apropierea Bahmut ar permite armatei să avanseze de pe flancul sudic în zona Bahmut, obținând controlul înălțimilor.

Război în Ucraina, 17 septembrie | Atac cu drone și rachete în sudul Ucrainei. O unitate agricolă a fost lovită

Război în Ucraina, 16 septembrie | Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

Război în Ucraina, 15 septembrie | Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

Război în Ucraina, 14 septembrie | Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ambasadorul SUA la ONU: Rusia dă dovadă de disperare prin implicarea cu Coreea de Nord

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close