Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 573. Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 573. Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina

​​​​​​​Război în Ucraina, ziua 573. Preşedintele SUA, Joe Biden, le-a cerut marţi liderilor mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să fie alături de Ucraina în lupta sa împotriva invadatorilor ruşi.

Război în Ucraina, ziua 573. Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2023   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina, depozitele din Lviv au fost incendiate
  • Biden cere lumii să fie alături de Ucraina
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU
  • Șeful Pentagonului: Tancurile americane Abrams, în curând în Ucraina
  • Danemarca anunță că donează Ucrainei 45 de tancuri
  • Bombardamentul rusesc din Liov a ucis un om și a distrus un depozit cu ajutoare umanitare
  • Norvegia donează Ucrainei zeci de vehicule șenilate
  • General ucrainean: situația rămâne dificilă lângă Bahmut, iar Rusia nu renunță la reluarea acțiunilor ofensive
  • Rusia a bombardat la Liov, în vestul Ucrainei
  • Întâlnire de gradul trei la New York: Volodimir Zelenski ar urma să stea la masă cu Serghei Lavrov
  • Surse: Președintele Braziliei se va întâlni cu președintele Ucrainei la New York
  • Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși, Andrei Kondrashin, a fost lichidat, în Ucraina
  • Rusia a atacat Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul deschis de ucraineni
  • Ministrul Agriculturii din Spania: "O interdicție unilaterală din partea oricărui stat UE privind importurile cu cereale ucrainene pare ilegală"
  • Explozii în centrul orașului Donețk
  • Ucraina anunță că dă în judecată țările europene care i-au impus embargo pe produsele agricole

Update 21:50 - Nouă persoane au fost ucise marți în atacuri rusești pe teritoriul Ucrainei, inclusiv un atac cu dronă care a incendiat depozite industriale și a distrus ajutoare umanitare în orașul Lviv din vestul țării, au declarat oficiali ucraineni citați de Reuters.

Șase dintre victime au fost ucise de o bombă teleghidată care a lovit orașul Kupiansk din nord-estul țării, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

Un bărbat a fost ucis în atacul cu dronă asupra orașului Lviv, iar două persoane, inclusiv un polițist, au fost ucise în bombardamentul asupra orașului Herson din sudul țării, au declarat oficialii locali.

Update 21:30 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ţine un discurs în fața Adunării Generale a ONU discutând despre eforturile de dezarmare nucleară din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o strategie pe care o descrie ca fiind bună "dar care nu ar trebui să fie singura strategie".

El spune că Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear, dar lumea a decis apoi "că Rusia ar trebui să devină deținătoarea unei astfel de puteri".

Виступ під час загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН

Виступ під час загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 19 septembrie 2023

Volodimir Zelenski spune că Rusia folosește ca armă multe lucruri nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări.

El mai spune că este clar că Rusia încearcă să folosească drept armă penuria de alimente de pe piața globală în schimbul recunoașterii teritoriilor capturate în Ucraina.

Update 19:20 - Președintele SUA, Joe Biden, folosește discursul său de marți, în cadrul Adunării Generale a ONU, pentru a face apel la liderii lumii să fie alături de Ucraina împotriva invadatorilor ruși - și speră ca și republicanii din Congres să ia aminte, scrie Reuters.

Discursul lui Biden în cadrul adunării anuale este evenimentul central al vizitei sale de trei zile la New York, care va include întâlniri cu șefii a cinci națiuni din Asia Centrală, precum și cu liderii Israelului și Braziliei.

Joe Biden, un democrat, a făcut din mobilizarea aliaților SUA pentru a sprijini Ucraina o componentă principală a politicii externe americane, susținând că lumea trebuie să trimită un semnal clar președintelui rus Vladimir Putin că nu va putea să reziste mai mult decât Occidentul.

„Rusia crede că lumea se va plictisi și îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecințe”, va spune Biden în timpul discursului, potrivit unui extras publicat de Casa Albă.

„Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârțită, este independența oricărei națiuni în siguranță?”.

Biden s-a confruntat cu critici din partea unor republicani care doresc ca Statele Unite să cheltuiască mai puțini bani pentru efortul de război.

Update 17:20 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. 

El se va întâlni şi cu omologul său american Joe Biden, la Washington, căruia îi va cere un nou ajutor militar.

Volodimir Zelenski a sosit alături de soţia sa la New York, într-un avion pe care scria cu caractere chirilice numele ţării. Liderul de la Kiev urmează să se adreseze, în persoană, Adunării Generale a ONU, pentru prima dată de la invazia Rusiei din februarie 2022. 

Înaintea reuniunii celor 193 de state membre ONU, Zelenski a criticat faptul că Rusia încă are un loc în carul Adunării Generale.

Update 16:30 - Comisia Europeană a prezentat marţi un plan ce prevede ca până în martie 2025 refugiaţii ucraineni să fie autorizaţi să rămână în Uniunea Europeană fără a fi obligaţi să solicite azil, relatează DPA.

''Ne susţinem vorbele prin fapte. Îi protejăm pe cei în nevoie încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina şi vom continua să o facem atât timp cât va fi necesar'', a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Ucrainenii care fug de război sunt exceptaţi de la procedurile de azil îndelungate solicitate de obicei de către ţările membre UE. În schimb, ei sunt eligibili imediat pentru beneficii sociale, pentru permis de muncă şi acces la învăţământ şi locuinţe.

Update 14:00 Este de așteptat ca tancurile americane M1 Abrams să fie trimise în Ucraina în curând.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Ucrainei și cu ceilalți parteneri militari ai Kievului.

Sosirea tancurilor, pe care Kievul le cere pentru a-și ajuta forțele terestre să străpungă liniile de front rusești, a fost așteptată luni de zile.

SUA au început de mai multe luni instructajul militarilor ucraineni pe acest tip de tanc.

CNN notează că, la reuniunea de marți, șeful Pentagonului și-a reiterat asigurările că SUA vor fi alături de proporul ucrainean "pe termen lung" și i-a îndemnat pe partenerii Kievului să ajute la aprovizionarea cu alte sisteme esențiale, cum ar fi apărarea cele de apărare antiaeriană, precum și cu muniția de artilerie.

De asemenea, această reuniune a celor 54 de parteneri care sprijină Ucraina este prima la care participă Rustem Umerov, noul ministru al Apărării de la Kiev.

Update 13:00 Danemarca va dona zeci de tancuri Ucrainei, relatează presa internațională.

Donația va consta în 30 de tancuri Leopard 1 și 15 tancuri T-72, potrivit ministrului danez al Apărării, Troels Lund Poulsen.

La începutul acestui an, Danemarca și Olanda au donat, împreună, 14 tancuri Leopard 2.

De asemenea, în februarie, Danemarca, Olanda și Germania au anunțat că vor repara și moderniza cel puțin 100 de tancuri vechi Leopard 1 pentru a le trimite în Ucraina.

Update 12:00 Bărbatul despre care inițial s-a spus că a fost rănit în atacul cu drone asupra orașului Liov din vestul Ucrainei a murit.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Andrii Sadovi.

Acesta a precizat că un depozit distrus de bombardament conținea peste 300 de tone de provizii umanitare, în valoarea de sute de milioane de grivne ucrainene, echivalentul a câteva milioane de euro.

Anterior, Maksim Kozîțki, șeful administrației militare regionale, a spus că Ucraina a doborât 15 drone rusești care se îndreptau spre Liov, însă trei aparate au evitat apărarea antiaeriană și au lovit mai multe obiective civile.

Update 11:00 Armata norvegiană va dona Ucrainei aproximativ 50 de de vehicule pe șenile.

Anunțul a fost făcut marți de reprezentanții guvernului norvegian.

Este vorba despre vehicule pe șenile care pot fi folosite pe teren accidentat.

Acestea vor fi utile pe front, pentru a livra provizii în regiunile unde nu sunt drumuri sau unde infrastructura a fost distrusă în timpul războiului.

Update 10:00 Situația din estul Ucrainei rămâne dificilă, chiar și după ce trupele ucrainene au recucerit satele Klișciivka și Andriivka, în apropiere de orașul Bahmut.

Estimarea aparține comandantului Forțelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski.

El a declarat că Rusia nu renunță la intențiile de a relua acțiunile ofensive în zonă.

În paralel, Ucraina anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, pe măsură ce vremea se răcește.

Cea mai mare companie energetică privată din țară, DTEK, lucrează la construirea unei centrale eoliene de 500 de megawați, pentru a ajuta acest sector intens vizat de bombardamentele Moscovei în lunile de iarnă.

Directorul general al companiei, Maksim Timcenko, a insistat asupra faptului că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja centralele electrice.

Update 09:00 Apărarea antiaeriană din Ucraina anunță că a doborât 27 de drone dintr-un total de 30, lansate de Rusia în cursul ultimei nopți.

Dronele au fost distruse în părțile sudică, centrală și vestică ale teritoriului ucrainean.

La Liov, în vestul Ucrainei, guvernatorul Maksim Kozîțki a declarat că au fost înregistrate trei lovituri asupra unor depozite civile.

Un bărbat de 26 de ani a fost rănit în urma bombardamentelor, a precizat oficialul ucrainean. "Vreau să subliniez că acestea erau depozite industriale obișnuite, fără nimic militare în ele", a spus Maksim Kozîțki.

În zona Liov, au fost doborâte șapte dintre dronele lansate de Rusia. De asemenea, forțele aeriene ucrainene au raportat doborârea unei rachete balistice Iskander lansată din Crimeea spre Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski

Update 08:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Statele Unite, la New York, unde se va adresa, marți, Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Este pentru prima dată de la invazia Rusiei când liderul de la Kiev se adresează în persoană Adunării Generale a ONU.

"Pentru noi este foarte important ca toate cuvintele, toate mesajele noastre să fie auzite", a declarat el.

Miercuri, președintele ucrainean va participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema războiului din Ucraina.

Nu este clar ce se va întâmpla atunci când ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va lua cuvântul.

Rusia este membru permanent al Consiliului, iar la reuniunea de miercuri vor participa - așezați la masa în formă de potcoavă - cei 15 membri, permanenți și nepermanenți.

Ucraina nu se numără printre membrii nepermanenți. Totuși, un stat care este membru al ONU, dar nu și al Consiliului de Securitate, poate participa la discuțiile acestui organism în cazul în care Consiliul este de acord cu faptul că interesele respectivului stat sunt afectate în mod deosebit.

"Dacă la Națiunile Unite încă există loc pentru teroriștii ruși, întrebarea nu cred că este pentru mine. Este o întrebare pentru toți membrii Națiunilor Unite. Nu sunt sigur că noi vom alege formatul", a comentat Zelenski perspectiva în care va sta la aceeași masă cu Lavrov.

Întrebat dacă va rămâne în sală pentru a-l asculta pe reprezentantul Rusiei, președintele ucrainean a răspuns: "Nu știu cum va fi".

Update 00:01 Deși încă nu s-a decis cu privire la livrarea de rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, cerute cu insistenţă de Kiev, Germania a anunțat că va furniza Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 400 de milioane de euro.

Această nouă tranşă de ajutor include în special diferite tipuri de muniţii de care "Ucraina are cea mai mare nevoie”, a declarat ministrul Boris Pistorius pentru ziarul Bild, în ajunul unei reuniuni a aliaţilor Ucrainei în Germania.

Ajutorul mai include îmbrăcăminte, precum și generatoare pentru electricitate și căldură, dar nu a luat încă o decizie dacă va trimite sau nu rachete germane Taurus. "Guvernul nu a decis încă dacă va trimite rachete de croazieră Taurus”, a spus ministrul.

Ucraina speră să obțină din partea partenerilor occidentali cât mai multe arme cu rază lungă pentru a avaria infrastructura rusească aflată la sute de kilometri în spatele frontului.

Război în Ucraina, 18 septembrie | Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși a fost lichidat în Ucraina

Război în Ucraina, 17 septembrie | Atac cu drone și rachete în sudul Ucrainei. O unitate agricolă a fost lovită

Război în Ucraina, 16 septembrie | Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

Război în Ucraina, 15 septembrie | Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

Război în Ucraina, 14 septembrie | Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close