Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 578 | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

Război în Ucraina, ziua 578 | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

Război în Ucraina, ziua 578. Forțele ruse continuă să atace duminică regiunea Herson din Ucraina, acolo unde două persoane au murit și cel puțin nouă au fost rănite, potrivit unei actualizări a autorităților ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 578 | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"
Sursa foto: Gettyimages | Craig Hastings
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Sep 2023   •   20:27

     Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata ucraineană a făcut publice imagini de pe câmpul de luptă din satul Andriivka
  • Atacurile rusești a făcut cel puțin 9 răniți în regiunea Herson
  • Separatiștii susținuți de Rusia impun interdicție și cenzură comunicațiile în estul Ucrainei ocupate
  • Mai multe persoane au fost rănite în al doilea atac rusesc asupra regiunii Herson
  • Zelenski, întâlnire cu liderul sudanez pe aeroportul din Irlanda
  • Ministrul rus de Externe: "Occidentul este un imperiu al minciunilor"
  • Forțele ucrainene au reușit să străpungă cu succes frontul Verbove
  • 598 de obuze au lovit regiunea Herson în ultimele 24 de ore
  • Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune

Update 21:28: Armata ucraineană a făcut publice imagini de pe câmpul de luptă din satul Andriivka.

Armata ucraineană a furnizat duminică imagini suplimentare din bătălia pentru satul Andriivka, un mic cătun aflat imediat la sud de orașul Bakhmut, pe care forțele de la Kiev spun că l-au recuperat pe 15 septembrie.

Eliberarea Andriivka a fost considerată un pas cheie în lupta pentru Bakhmut, a declarat la acea vreme Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii Separate de Asalt a III-a a Ucrainei.

Noul videoclip, lansat de brigada lui Zhorin după ce a luptat pentru controlul satului, arată luptători înaintând prin „o centură de pădure pârjolită de lupte”.

Luptătorii au fost angajați „în luptă corp și în curățarea gropilor și gropilor inamicului”, a spus brigada. Când soldații au intrat pe străzile din Andriivka, au descoperit că satul a fost „șters”. „Doar munți de beton, cărămidă și fragmente de metal ne amintesc că aici au fost clădiri”, a spus brigada.

Brigada lui Zhorin spune că a lucrat pentru a păstra Andriivka și a-și consolida câștigurile acolo de când a recucerit inițial satul. A lansat primul său videoclip de pe câmpul de luptă săptămâna trecută, arătând că a mai rămas puțin din oraș. Satul decimat și Bakhmut din apropiere sunt situate în partea de nord-est a regiunii Donețk a Ucrainei. Bakhmut a fost aprig contestat de luni de zile, chiar și după ce grupul militar privat Wagner a susținut că a preluat controlul orașului și l-a predat forțelor ruse. Ucraina, Rusia și Wagner au suferit cu toții pierderi grele în lupta continuă pentru oraș.

Update 20:21: Barajul de atacuri rusești a făcut cel puțin 9 răniți în regiunea Herson, spun oficialii

Forțele ruse continuă să atace duminică regiunea Herson din Ucraina, acolo unde două persoane au murit și cel puțin nouă au fost rănite, potrivit unei actualizări a autorităților ucrainene.

„Inamicul a aruncat două bombe aeriene asupra orașului (Kherson)”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii, într-o postare pe Telegram. O lovitură a lovit o zonă industrială, iar cealaltă a lovit infrastructura civilă, a spus un oficial.

O femeie de 49 de ani care lucrează ca gardian a fost printre cei răniți în atentate, a spus Prokudin. Un total de șase persoane au fost rănite în orașul Herson în atacurile de duminică, a declarat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului Herson, într-o postare pe Telegram.

Mai mulți au fost răniți în altă parte din regiune: Procuratura Generală a Ucrainei a declarat duminică mai devreme că două persoane au fost ucise și trei au fost rănite în atacurile din apropierea orașului Beryslav.

Update 17:46: Mass-media de stat: Separatiștii susținuți de Rusia impun interdicție și cenzură comunicațiile în estul Ucrainei ocupate

O interdicție de acces și o cenzură a comunicațiilor au intrat în vigoare duminică în autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, potrivit presei de stat ruse.

Cenzura comunicațiilor va dura de la ora 23:00 la 04:00, ora locală în zilele lucrătoare, începând de luni, conform unui decret semnat de liderul din regiune, susținut de Rusia, Denis Pushilin, a informat agenția de presă de stat TASS.

Unii oficiali și angajați publici vor fi scutiți de ordin, inclusiv lucrătorii reparatori și cei care supraveghează aprovizionarea cu alimente și alte articole esențiale. Poliția, personalul de securitate și persoanele cu permise speciale vor avea, de asemenea, permisiunea de a se deplasa în timpul orelor de restricție.

Pushilin a semnat decretul pe 18 septembrie, dar a intrat în vigoare duminică, când a fost publicat, potrivit TASS.

 Un decret suplimentar impune o cenzură militară asupra corespondenței, a comunicațiilor prin internet și a convorbirilor telefonice, potrivit TASS. Potrivit ordinului, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și așa-numitul „Ministerul Informațiilor” din DPR vor dezvolta și aplica măsuri de cenzură, potrivit TASS. Oficialii locali au caracterizat mișcarea drept un efort de a combate sabotatorii inamici și ofițerii de recunoaștere, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti.

Update 16:30 Mai multe persoane au fost rănite în al doilea atac rusesc asupra regiunii Herson.

 Atacurile rusești au ucis două persoane și au rănit alte șapte în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, duminică, potrivit unei actualizări a autorităților ucrainene. Forțele Moscovei au lansat atacuri aeriene în această dimineață asupra unui „număr de așezări” din districtul Beryslav din Herson, care se învecinează cu râul Nipro, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Parchetului General al Ucrainei.

Oficialii au declarat duminică că atacul a făcut doi morți și patru răniți. În jurul orei 12 p.m. ora locală (5 a.m. ET), forțele ruse au lansat un alt atac asupra regiunii cu artilerie, a anunțat procuratura într-o actualizare.

Patru civili au fost răniți în al doilea atac, iar doi dintre ei au fost internați în spital, au spus oficialii. Au fost avariate case particulare, apartamente și o grădiniță. Autorităţile au demarat o anchetă cu privire la atacuri, a precizat procuratura.

Update 15:30 Marea Britanie va continua să fie "umăr la umăr" cu Ucraina, indiferent de rezultatele alegerilor americane de anul viitor, a declarat duminică noul secretar de stat pentru apărare al țării, Grant Shapps.

Republicanii au fost împărțiți în ceea ce privește sprijinul lor pentru președintele ucrainean Volodimir Zełenski, sondajele recente sugerând că majoritatea republicanilor sunt de acord că America ar trebui să facă mai puțin pentru a ajuta Ucraina în conflictul său cu Rusia.

Un sondaj realizat de CNN în luna august a constatat acum că majoritatea americanilor se opun autorizării unei finanțări mai mari pentru Ucraina, iar în rândul republicanilor, numărul celor care se opun urcă la 71%.

Întrebat ce ar face Marea Britanie în cazul în care un președinte republican ar fi ales și ar decide să retragă sprijinul SUA pentru Ucraina, Shapps a declarat că sprijinul Londrei pentru Kiev este "etanș", calificând întrebarea drept "speculativă", într-un interviu acordat în cadrul emisiunii "Sunday with Laura Kuenssberg" de la BBC.

Update 14:30 Papa Francisc a declarat sâmbătă jurnaliștilor că refuzul de a furniza arme Ucrainei transformă poporul ucrainean în "martiri".

Papa a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă în timpul zborului de întoarcere spre aeroportul Fiumicino din Roma, după o călătorie de două zile la Marsilia. 

Papa le-a spus jurnaliștilor: "Acum vedem că unele țări se retrag, nu mai dau arme, începe un proces în care martirii vor fi poporul ucrainean, iar acesta este un lucru urât."

Este posibil ca suveranul pontif să se fi referit la recenta decizie a Poloniei de a nu mai furniza arme Ucrainei, pe fondul unei dispute tot mai mari între cele două țări cu privire la o interdicție temporară a importurilor de cereale ucrainene. 

Papa Francisc a vorbit, de asemenea, despre "paradoxul" țărilor care furnizează arme Ucrainei înainte de a le retrage, ceea ce îi face pe ucraineni să rămână un "popor martirizat". 

Update 13:30 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pus eșecul acordului privind cerealele din Marea Neagră pe seama a ceea ce el a descris ca fiind promisiuni încălcate de Ucraina și de Națiunile Unite, în remarcile făcute sâmbătă, după discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.

El a mai spus că Statele Unite și alți aliați ai Ucrainei sunt "direct în război" cu Moscova și a declarat într-o conferință de presă că proiectul de pace al Ucrainei nu este "fezabil" sau "realist".

Întrebat de un jurnalist în ce moment SUA devine direct implicată într-un război împotriva Rusiei, spre deosebire de un conflict prin procură, Lavrov a spus:

"Puteți să numiți asta cum vreți, dar ei sunt direct în război cu noi. Putem numi acest lucru un război hibrid, dar asta nu schimbă realitatea". El a adăugat; "Ei sunt efectiv angajați în ostilități cu noi, folosindu-i pe ucraineni ca furaje".

Update 11:00 Două persoane au fost ucise în cele mai recente atacuri rusești asupra regiunilor sud-ucrainene Zaporojie și Herson în cursul nopții.

Un bărbat în vârstă de 53 de ani a murit în urma unei lovituri de artilerie asupra Zaporojie, potrivit lui Iurii Malashko, șeful administrației militare a regiunii.

Rusia a tras asupra a 25 de locații din Zaporojie, a declarat Malashko, avariind case și infrastructură.

În Harkov, o persoană în vârstă de 67 de ani a fost rănită în atacurile rusești din ultima zi, a declarat duminică Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov. 

Între timp, în regiunea Herson, o persoană a murit în urma bombardamentelor rusești din ultima zi, potrivit administrației militare a orașului Herson. 

Pagube au fost înregistrate în Herson și în alte cinci localități din regiune, a precizat aceasta.

Update 9:00 Alte trei nave au trecut prin coridoarele umanitare din Marea Neagră pentru a încărca în porturile ucrainene în această săptămână, a declarat sâmbătă ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink.

"Două nave de plecare care transportă cereale destinate unor porturi din Africa, Asia și Orientul Mijlociu sunt acum în drum spre Bosfor", a adăugat Brink într-o postare pe X, cunoscut oficial sub numele de Twitter. "În pofida retragerii Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, Ucraina își continuă eforturile de a hrăni lumea".

Update 00:00 Serghei Lavrov a vorbit, ieri, după participarea la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la sediul ONU din New York, unde Ucraina şi aliaţii săi occidentali au încercat să obţină sprijin pentru Kiev în războiul împotriva Rusiei, informează Reuters.

"Este complet irealizabil", a declarat Lavrov despre proiectul de pace în 10 puncte promovat de Kiev. "Nu este posibil să fie pus în aplicare. Nu este realist şi toată lumea înţelege acest lucru, dar, în acelaşi timp, ei spun că aceasta este singura bază pentru negocieri".

El a spus că războiul va fi rezolvat pe câmpul de luptă dacă Kievul şi Occidentul îşi vor menţine această poziţie.

Lavrov a adăugat că Moscova a părăsit iniţiativa privind cerealele prin Marea Neagră deoarece promisiunile făcute Rusiei, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor asupra unei bănci ruseşti şi reconectarea acesteia la sistemul global SWIFT, nu au fost îndeplinite.

El a declarat că ultimele propuneri ale ONU de a relansa acel coridor de export pentru produsele agricole ucrainene sunt "pur şi simplu nerealiste".

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune 

Război în Ucraina, 22 septembrie | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

Război în Ucraina, 21 septembrie | Zelenski, în fața senatorilor americani: "Dacă nu primim ajutor, pierdem războiul!"

Război în Ucraina, 20 septembrie | Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la New York

Război în Ucraina, 19 septembrie | Atacurile rusești au făcut nouă morți în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close