Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 581 | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

Război în Ucraina, ziua 581 | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

Război în Ucraina, ziua 581: Un videoclip lansat de Rusia, marți, pare să îl arate pe comandantul Flotei de la Marea Neagră în viață, la doar câteva zile după ce Ucraina a susținut că a fost ucis într-un atac asupra Crimeei. 

Război în Ucraina, ziua 581 | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Zuma Press / Ashley Chan
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2023   •   20:10

 Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite care sprijină programul de drone iranian utilizat în Ucraina
  • Ucraina spune că foștii luptători Wagner s-au întors la Bakhmut, dar oficialii le minimizează semnificația
  • SBU anunță că a reținut doi "trădători" care au ajutat Rusia să-și calibreze loviturile la Kiev
  • Rusia lucrează la o nouă cale ferată cu orașul ocupat Mariupol, ca alternativă la "Podul lui Putin", bombardat de Ucraina
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin: SUA și Marea Britanie, implicate "într-un fel sau altul" în exploziile care au avariat Nord Stream
  • Norvegia alocă aproape 100 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar în Ucraina
  • Moscova: Atacul efectuat de Ucraina cu rachete la Sevastopol a fost ordonat de SUA și Marea Britanie
  • Comandantul despre care Ucraina susținea că a murit a apărut într-un video postat de ruși, o zi mai târziu
  • Estonia se alătură Germaniei într-un program comun pentru procurarea de muniție pentru Ucraina
  • Putin i-a dat termen lui Șoigu până în octombrie să stopeze contraofensiva ucraineană
  • Forțele Kievului au lovit un post de comandă al rușilor din regiunea ocupată Herson
  • Comisia Europeană propune o finanţare de 15 miliarde de euro pentru statele ce primesc mulţi refugiaţi, inclusiv ucraineni

Update 22:00.  SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite care sprijină programul de drone iranian utilizat în Ucraina

SUA au anunțat sancțiuni împotriva unei companii iraniene, precum și a companiilor din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru că ar fi sprijinit programul de drone „atac unidirecțional” al Iranului prin furnizarea de componente critice.

Din iulie, se crede că Iranul a oferit Rusiei peste 400 de drone Shahed 131, 136 și Mohajer pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina.

„UAV-urile fabricate iranian continuă să fie un instrument cheie pentru Rusia în atacurile sale din Ucraina, inclusiv cele care terorizează cetățenii ucraineni și îi atacă infrastructura critică”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism, Brian Nelson, într-o declarație.

Sancțiunile sunt împotriva firmei iraniene Pishgam Electronic Safeh Company și a directorului ei Hamid Reza Janghorbani pentru că au procurat servomotoare în valoare de „sute de mii de dolari” care pot fi folosite în dronele de atac ale Iranului.

„Unul dintre servomotoarele procurate de rețeaua desemnată astăzi a fost recuperat în rămășițele unui Shahed-136 operat de Rusia, care a fost doborât recent în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

Sancțiunile vizează, de asemenea, compania Hongkong Himark Electron Model Limited din Hong Kong și „oficialul Hongkong Himark din RPC” Fan Yang pentru că au vândut Iranului servomotoare în valoare de peste 1 milion de dolari, precum și două companii turcești care „au facilitat tranzacții financiare în valoare totală. sute de mii de dolari” pentru a procura servomotoarele de la Hongkong Himark și o firmă din Emiratele Arabe Unite care a facilitat livrarea servomotoarelor.

Update 21:00. Ucraina spune că foștii luptători Wagner s-au întors la Bakhmut, dar oficialii le minimizează semnificația

Soldaţii care au luptat anterior în Ucraina pentru grupul de mercenari rusești Wagner s-au întors pe câmpul de luptă din est, potrivit armatei ucrainene.

Serhii Cherevatyi, comandantul adjunct al comunicațiilor pentru trupele ucrainene din est, a declarat că luptătorii Wagner care s-au întors în Ucraina lucrează acum pentru Ministerul rus al Apărării sau structurile afiliate acestuia și s-au alăturat ca indivizi, nu ca unitate.

„De acum, sunt câteva sute de ei în direcția noastră, pe frontul de est, în diferite zone”, a declarat Cherevatyi pentru CNN miercuri.

Dar el a căutat să minimizeze semnificația întoarcerii lor, spunând că forțele ruse din Ucraina „sunt lipsiți de toată lumea de acolo acum, așa că orice om este bun pentru ei”.

Soldații ucraineni care au participat la ofensiva din apropierea orașului asediat Bakhmut au mai spus pentru CNN că Wagner s-a întors în zonă. „Wagner este și aici”, a declarat marți pentru CNN un operator de drone cu indicativul de apel Groove, la sol, în estul Ucrainei.

„S-au întors, și-au schimbat rapid comandanții și s-au întors aici”, a spus el. Groove a spus că prezența grupului este menită parțial să compenseze lipsa de personal din partea rusă.

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat că luptătorii Wagner au semnat contracte cu ministerul rus al apărării „ca un acord pentru a cânta ultima coardă, astupând gaura rusă în direcția Bakhmut pentru o scurtă perioadă de timp”.

Podolyak, de asemenea, era dornic să nu umfle întoarcerea foștilor mercenari. „Amintiți-vă: Wagner PMC nu mai există”, a scris Podolyak pe X, cunoscut anterior ca Twitter, miercuri. Generalul ucrainean care conduce contraofensiva sudică, Oleksandr Tarnavsky, a declarat pentru CNN săptămâna trecută că luptătorii Wagner continuă să apară „ici și colo” pe linia frontului din țară. „Adevărul este că insignele lor apar ici și colo; asta a fost constant”, a spus Tarnavsky.

Update 19:50 Mai mulți combatanți care au luptat anterior în Ucraina pentru grupul de mercenari ruși Wagner s-au întors pe câmpul de luptă.

Informația provine de la oficialii militari ai Kievului.

Serhii Cereavatîi, purtător de cuvânt al Comandamentului Militar ucrainean din estul țării, a declarat că luptătorii Wagner care s-au întors în Ucraina lucrează acum pentru Ministerul rus al Apărării sau pentru structurile afiliate acestuia și s-au alăturat în mod individual, nu în grup.

"Sunt câteva sute dintre ei pe direcția noastră, pe frontul de est, în diferite zone", a declarat miercuri Cereavatîi pentru CNN.

Oficialul militar a încercat să minimalizeze semnificația revenirii mercenarilor, în timp ce alți combatanți ucraineni desfășurați în zona Bahmut au confirmat, la rândul lor, prezența Wagner.

"Wagner este aici. Și-au schimbat rapid comandanții și s-au întors", a declarat pentru CNN un operator de dronă cu indicativul Groove.

Groove a spus că prezența grupului este parțial menită să compenseze lipsa de soldați, de partea rusă.

Update 17:30 Serviciul de securitate ucrainean, SBU, a anunțat că a reținut doi bărbați acuzați că au colaborat cu Rusia pentru a lovi obiective din Kiev, săptămâna trecută.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat pe Telegram.

"Acesta este un semnal bun pentru toți trădătorii: Va exista o pedeapsă", a scris președintele ucrainean.

Update 16:30 Moscova construiește o nouă legătură feroviară care va conecta Rusia cu orașele ocupate Mariupol, Volnovaha și Donețk, avertizează un oficial ucrainean.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, care nu se mai află în oraș, a declarat că rușii au început construcția unui pod de cale ferată în apropierea satului Granitne, peste râul Kalmius. 

"Dacă se va reuși, acest lucru va permite ca linia existentă Mariupol-Aslanove-Kalcik-Volnovaha să fie conectată direct la Taganrog și Rostov-pe-Don", a adăugat el, conform CNN.

Andriușcenko a arătat că finalizarea noii căi ferate va da Rusiei oportunitatea să transporte provizii militare și civile către teritoriile ocupate din sudul Ucrainei fără a se baza pe podul din Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, cunoscut drept "Podul lui Putin".

Podul care leagă Crimeea de Rusia continentală a fost supus unor atacuri tot mai dese din partea forțelor ucrainene în ultimele luni, în încercarea Kievului de a tăia liniile de aprovizionare în peninsula sub ocupație. 

Update 15:30 Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse, a declarat că SUA și Marea Britanie au fost "într-un fel sau altul" implicate în atacul de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream, relatează agenția rusă de presă TASS, citată de presa internațională.

Peskov a fost solicitat să comenteze pe marginea unui material publicat în luna februarie de jurnalistul american de investigații Seymour Hersh, în care se afirma că exploziile subacvatice de la gazoduct sunt rezultatul unei operațiuni americane.

"Ce este important aici e că, de facto, un astfel de act terorist împotriva infrastructurii energetice critice, una care aparține unei companii internaționale, a fost organizat, într-un fel sau altul, de Statele Unite ale Americii și de Marea Britanie. Acestea sunt, într-un fel sau altul, implicate în acest act terorist", a spus oficialul rus.

Update 14:30 Norvegia va aloca 1 miliard de coroane, echivalentul a 92 de milioane de dolari, pentru ajutor umanitar în Ucraina.

“Populația civilă din Ucraina a suferit foarte mult ca urmare a războiului brutal al Rusiei. Eforturile poporului ucrainean de a combate atacurile zilnice asupra civililor și a infrastructurii civile sunt eroice. Ucrainenii au nevoie de ajutorul nostru pentru a supraviețui unei alte ierni în condiții de război”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Witfeld.

Finanțarea este alocată în cadrul Programului de sprijin Nansen pentru Ucraina iar asistența va fi distribuită prin intermediul programelor existente pentru Ucraina create de ONU și de Crucea Roșie.

Update 12:30 Atacul ucrainean efectuat vineri asupra sediului din Sevastopol al Flotei Ruse la Marea Neagră a fost pus în aplicare la cererea serviciilor de informații american şi britanic şi coordonat împreună cu aceste servicii.

Acuzația a fost lansată de Moscova, miercuri.

"Nu există nici cea mai mică îndoială că atacul a fost planificat în avans folosind mijloace ale (serviciilor de) informații occidentale, echipamente de satelit și  avioane de recunoaștere ale NATO şi că a fost pus în aplicare la cererea serviciilor de informații american şi britanic, în strânsă coordonare cu acestea", a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Până la ora acestei actualizări, Londra și Washingtonul nu au reacționat la acuzațiile diplomației ruse.

Ucraina a susținut că a ucis aproximativ treizeci de ofițeri în atacul de vineri, inclusiv pe comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov.

Însă Ministerul rus al Apărării a publicat, marți, imagini care îl arată pe acest ofițer de rang înalt participând la o videoconferință.

Update 10:00. Un videoclip lansat de Rusia, marți, pare să îl arate pe comandantul Flotei de la Marea Neagră în viață, la doar câteva zile după ce Ucraina a susținut că a fost ucis într-un atac asupra Crimeei. 

Amiralul Viktor Sokolov apare în videoclipul difuzat de Ministerul Apărării al Moscovei. Acesta pare să asiste la o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, și alţi lideri militari ruşi.  

Armata ucraineană a spus că „va clarifica” informațiile despre Sokolov, în timp ce într-un interviu acordat CNN, ministrul apărării de la Kiev nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă acesta a fost ucis în lovitura de săptămâna trecută. 

Update 08:20. Denys Shmyhal, prim ministrul Ucrainei, a anunțat semnarea unei rezoluții privind introducerea unui mecanism de verificare și aprobare a patru grupe de exporturi agricole pentru cinci țări învecinate.

”Semnăm o rezoluție privind introducerea unui mecanism de verificare și aprobare a patru grupe de exporturi agricole pentru cinci țări învecinate. Pregătim documente corespunzătoare cu România și Bulgaria. Ucraina apreciază foarte mult parteneriatul responsabil”, a scris Denys Shmyhal pe o rețea socială.  

Zelenski promite mai multe acțiuni ale Ucrainei împotriva Rusiei, astfel încât “statul terorist să își simtă pierderile"

Zelenski promite mai multe acțiuni ale Ucrainei împotriva Rusiei, astfel încât “statul terorist să își simtă pierderile”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că sancțiunile impuse Rusiei nu au fost suficiente pentru a opri „agresiunea” acesteia și a promis noi acțiuni ucrainene împotriva „statului terorist”, relatează Al Jazeera și Sky News.

„Vedem clar care sunt direcțiile de presiune asupra Rusiei ce trebuie întărite pentru a împiedica creșterea capacităților (sale) teroriste”, a declarat liderul ucrainean în mesajul său video de seară, adresat națiunii.

„Sancțiunile nu sunt suficiente. Vor exista, de asemenea, mai multe acțiuni proprii, ale Ucrainei, împotriva statului terorist.

Atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă, Rusia trebuie să își simtă pierderile”, a adăugat Zelenski.

Război în Ucraina, 26 septembrie | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

Război în Ucraina, 25 septembrie | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Război în Ucraina, 24 septembrie | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune 

Război în Ucraina, 22 septembrie | Premierul Canadei, Justin Trudeau, anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 452 de milioane de euro

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close