Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 582 | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

Război în Ucraina, ziua 582 | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

Război Ucraina, ziua 582. Oficialii ucraineni spun că foștii luptători Wagner s-au întors pe frontul de est, însă puterea acestora este mult diminuată.

Război în Ucraina, ziua 582 | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Ashley Chan / www.nato.int / Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Sep 2023   •   19:30

 Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii au bombardat din nou orașul Herson; Trei femei au fost ucise
  • Nicolae Ciucă: Reconstrucția Ucrainei trebuie să meargă în același pas cu consolidarea libertăților civile
  • Cinci civili uciși, în urma atacurilor rusești asupra regiunilor Herson și Donețk
  • Rușii au bombardat cu artilerie orașul Krasnohorivka din regiunea Donețk. Doi oameni au fost uciși, alți trei răniți
  • Putin decretează 30 septembrie ”Ziua reunificării” cu regiunile anexate din Ucraina
  • Rusia își crește cheltuielile militare cu 70% în 2024
  • Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov
  • Zelenski a rămas mut când a fost a fost întrebat de "moartea amiralului rus Sokolov"
  • Jens Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev:  "Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată"
  • Rusia se pregătește să cumpere noi rachete hipersonice după întâlnirea cu Iranul 
  • Noul Secretar al Apărării din Marea Britanie a mers la Kiev și s-a întâlnit cu omologul ucrainean
  • Foștii luptători Wagner s-au întors pe frontul de luptă din Ucraina
  • Peste 30 de drone rusești, doborâte de armata ucraineană
  • SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite care sprijină programul de drone iranian utilizat în Ucraina
  • Ucraina spune că foștii luptători Wagner s-au întors la Bakhmut, dar oficialii le minimizează semnificația
  • SBU anunță că a reținut doi "trădători" care au ajutat Rusia să-și calibreze loviturile la Kiev
  • Rusia lucrează la o nouă cale ferată cu orașul ocupat Mariupol, ca alternativă la "Podul lui Putin", bombardat de Ucraina
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin: SUA și Marea Britanie, implicate "într-un fel sau altul" în exploziile care au avariat Nord Stream
  • Norvegia alocă aproape 100 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar în Ucraina
  • Moscova: Atacul efectuat de Ucraina cu rachete la Sevastopol a fost ordonat de SUA și Marea Britanie

Update 23:30 Rușii au bombardat din nou orașul Herson; Trei femei au fost ucise

Forțele ruse au lansat un atac de artilerie împotriva orașului Herson joi seară, ucigând trei femei, a anunțat Parchetul General ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.

Conform procurorilor, trupele ruse au efectuat atacul împotriva orașului la ora locală 18.00. Bombardamentul a vizat cartiere rezidențiale și a provocat mai multe victime pe străzi.

Doi copii care se aflau în apropierea locului unde au picat obuzele au fost evacuați și examinați de medici, a precizat Parchetul General. Orașul Herson, situat în sudul țării, a fost ținta atacurilor regulate din partea forțelor ruse, după ce a fost eliberat în timpul contraofensivei ucrainene din toamna anului trecut.

Anterior în cursul zilei de joi, două femei și un bărbat au fost răniți într-un alt atac al rușilor, efectuat asupra suburbiei Antonivka din Herson, potrivit lui Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului.

Guvernatorul Oleksandr Prokudin anunțase că un alt bombardament al rușilor, efectuat miercuri, l-a ucis pe un locuitor din Herson, în vârstă de 41 de ani, în locuința acestuia, și l-a rănit pe un alt bărbat, în vârstă de 27 de ani.

Update 22:30 Nicolae Ciucă: Reconstrucția Ucrainei trebuie să meargă în același pas cu consolidarea libertăților civile

România va continua să fim alături de Ucraina în procesul de reconstrucție a țării, proces care trebuie să meargă în același pas cu reformele de consolidare a drepturilor și libertăților civile, a spus Nicolae Ciucă, joi, la Conferința Europeană a președinților de parlamente din țările CE.

Președintele Senatului Nicolae Ciucă a vorbit joi, la Dublin, în cadrul primului panel al Conferinței Europene a președinților de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, despre rolul României în sprijinirea Ucrainei.

”Țara noastră i-a ajutat direct pe cei 5,3 milioane de refugiați și a demarat proiecte de adaptare a infrastructurii de transport la necesitățile exportului de cereale ucrainene. Am subliniat faptul că vom continua să fim alături de Ucraina în procesul de reconstrucție a țării, proces care trebuie să meargă în același pas cu reformele de consolidare a drepturilor și libertăților civile”, susține Ciucă.

În cadrul celui de-al doilea panel al Conferinței, președintele Senatului a spus că populismul afectează democrația și pune în pericol drepturile civile ale tuturor și a subliniat amploarea discursului extremist pe agenda publică.

”Mai mult, consider că avem obligația de a promova continuu avantajele procesului democratic, care garantează libertățile și drepturile tuturor cetățenilor. Contextul războiului la graniță, rolul parlamentelor naționale în reconstrucția Ucrainei și provocările la adresa democrației reprezentative în vremuri instabile sunt subiecte de mare interes pentru România, ca țară membră UE și NATO, motiv pentru care trebuie să ne poziționăm responsabil, în raport cu principiile și valorile comune”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

Am vorbit astăzi, la Dublin, în cadrul primului panel al Conferinței Europene a președinților de parlamente din statele...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Joi, 28 septembrie 2023

Update 21:45 Cinci civili uciși, în urma atacurilor rusești asupra regiunilor Herson și Donețk

Atacurile de joi efectuate de forțele ruse au ucis cinci persoane și au rănit cel puțin șase în regiunile Herson și Donețk, potrivit unor oficiali ucraineni citați de Sky News. Artileria a lovit o zonă rezidențială din Herson, ucigând trei femei care se aflau pe stradă în acel moment, a declarat Ihor Klimenko, ministrul ucrainean al Afacerilor Interne.

În estul Ucrainei, doi bărbați, în vârstă de 47 și 54 de ani, au fost uciși în atacurile asupra orașului Krasnohorivka din regiunea Donețk, a anunțat biroul procurorului regional. Alte trei persoane au fost rănite.

Update 21:15 Rușii au bombardat cu artilerie orașul Krasnohorivka din regiunea Donețk. Doi oameni au fost uciși, alți trei răniți

Forțele ruse au lansat joi un atac de artilerie asupra orașului Krasnohorivka din regiunea Donețk, ucigând doi civili și rănind alți trei, a anunțat Parchetul General ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.

Procurorii spun că forțele ruse au bombardat orașul la ora locală 12:00, folosind obuze de artilerie de 152 mm. Doi bărbați, în vârstă de 47 și, respectiv, 54 de ani au fost uciși în atac. Un bărbat de 60 de ani și două femei, de 45 și, respectiv, 61 de ani, au suferit răni în urma atacului, a precizat Parchetul General.

Krasnohorivka se află la aproximativ 30 de kilometri vest de orașul ocupat Donețk. O oră mai târziu, forțele ruse ar fi vizat încă un oraș din regiunea Donețk, Kosteantînivka, cu bombe aeriene KAB. Atacul aerian s-a soldat cu rănirea a trei bărbați, cu vârste cuprinse între 37 și 60 de ani.

De asemenea, bombardamentul a avariat o clădire comercială, mai multe clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, case și o școală, conform procurorilor ucraineni.

Orașul Kosteantînivka se află la aproximativ 50 de kilometri nord de Donețk și la 20 de kilometri vest de Bahmut.

Update 20:32 Putin decretează 30 septembrie ”Ziua reunificării” cu regiunile anexate din Ucraina

O lege care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum înainte oficial ca „Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin la finalul lunii septembrie a anului trecut, a fost promulgată joi de către președintele rus Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Putin prezentase această iniţiativa în Dumă de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) după ce Moscova a organizat, la începutul acestei luni, primele alegeri în cele patru regiuni ucrainene anexate în conformitate cu legislaţia rusă.

Data de 30 septembrie 2022 „a rămas în istorie” ca ziua aderării celor patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă, potrivit unei note explicative publicate joi de autorităţile ruse pe portalul de informaţii juridice al guvernului.

Update 19:30 Moscova este pregătită să își majoreze cheltuielile militare iar Kremlinul invocă necesitatea de a face față unui  "război hibrid" în curs de desfășurare împotriva Rusiei, relatează CNN.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat această creștere, după publicarea proiectului de buget al Ministerului rus de Finanțe pentru 2024, care prevede o majorare cu 68% a cheltuielilor pentru apărare, comparativ cu anul 2023. 

Ministerul a propus să se aloce până la 10.770 de miliarde de ruble, echivalentul a peste 111 miliarde de dolari, pentru "Apărarea Națională".

"Este evident că o astfel de creștere este absolut necesară, deoarece trăim într-o stare de război hibrid și continuăm operațiunea militară specială. Mă refer la războiul hibrid care este purtat împotriva noastră, iar acest lucru necesită costuri ridicate", a declarat Dmitri Peskov.

Update 17:30 Președinția rusă a postat, joi, o înregistrare video cu președintele rus Vladimir Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Imaginile vin pe fondul speculațiilor privind agravarea stării de sănătate a liderului cecen, semnalează CNN.

Videoclipul publicat de Kremlin pe Telegram îl arată pe președintele rus mâna cu Kadîrov iar textul însoțitor spune: "Vladimir Putin are o întâlnire de lucru cu șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov". 

Potrivit Kremlinului, cei doi s-au întâlnit pentru a discuta despre diverse subiecte, inclusiv despre economie și situația din republica Cecenia.

Canalul de televiziune de stat Rusia 24 a relatat, de asemenea, că Putin și Kadîrov au discutat despre războiul din Ucraina, iar liderul rus s-a exprimat în termeni elogioși la adresa combatanților ceceni de pe front.

"Transmiteți-le cele mai bune urări băieților și familiilor lor. Știu că vă implicați personal în aceste probleme, inclusiv în sprijinirea familiilor băieților noștri care luptă în linia întâi. Ei luptă bine, cu mult curaj, eroic", a spus președintele rus.

Întâlnirea are loc pe fondul informațiilor neoficiale care au circulat pe canalele Telegram în ultimele două săptămâni, cu privire la deteriorarea stării de sănătate a lui Ramzan Kadîrov.

Update 15:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat, joi, la Kiev, despre moartea amiralului Viktor Sokolov, anunțată de serviciul de securitate SBU după lovitura cu rachete asupra Cartierului General din Sevastopol al Flotei ruse la Marea Neagră.

Sokolov este comandantul acestei flote, iar presa rusă de stat a difuzat în două rânduri, săptămâna aceasta, imagini cu ofițerul de rang înalt, menite să infirme zvonurile privind decesul acestuia.

Una dintre înregistrări îl arată pe amiral răspunzând unei întrebări legate chiar de atacul ucrainean la Sevastopol.

Joi, într-o conferință comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, Zelenski a refuzat să comenteze informațiile contradictorii legate de soarta amiralului rus, notează CNN.

Update 14:00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat, joi, o vizită surpriză la Kiev și a declarat că forțele ucrainene "câștigă treptat teren" în contraofensiva lor împotriva forțelor ruse iar Ucraina este "mai aproape de NATO ca niciodată".

Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a spus că trupele rusești luptă pentru "iluziile imperiale" ale Moscovei.

El a anunțat că NATO a încheiat până în prezent contracte-cadru în valoare de 2,4 miliarde de euro cu companii de armament pentru furnizarea de muniții esențiale, inclusiv comenzi ferme de 1 miliard de euro.

Șeful NATO a estimat că aceste contracte le vor permite membrilor NATO să își refacă stocurile epuizate și să continue, totodată, să furnizeze muniție Ucrainei în război.

Update 13:00 Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat, joi, că s-a întâlnit la Kiev cu omologul său britanic, Grant Shapps.

Miniștrii, care sunt amândoi noi în funcție, au discutat solicitările Ucrainei, de furnizare de capabilități crescute pentru sisteme antiaeriene, de artilerie și  anti-drone.

"Vine iarna, dar noi suntem pregătiți. Mai puternici împreună", a postat Umerov pe plaftorma X (Twitter).

El a menționat că l-a informat pe omologul britanic cu privire la progresele înregistrate de Kiev în contraofensiva din sud-estul Ucrainei.

CNN notează că ministrul britanic a fost primit, la Kiev, și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Update 12:00 Ministrul rus al apărării, generalul Serghei Șoigu, a vizitat Teheranul la începutul acestei luni, aparent pentru a discuta despre consolidarea apărării bilaterale și a cooperării militare cu Iranul. 

El s-a alăturat altor oficiali militari ruși pentru a revizui armele convenționale avansate iraniene într-o călătorie care s-ar putea încheia printr-un acord de vânzare de drone și rachete după expirarea restricțiilor ONU privind rachetele, pe 18 octombrie, scrie SkyNews

Institutul pentru Studierea Războiului raportează că generalul de brigadă Amir Ali Hajji Zadeh, comandantul forțelor aerospațiale iraniene, l-a ghidat pe generalul Șoigu într-un tur al arsenalului de drone, rachete și apărare aeriană a țării. 

Ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Mohammad Reza Ashtiani, a declarat la începutul acestei luni că ministerul său este pregătit să dezvolte relații strategice și de apărare cu „toate țările independente” după expirarea restricțiilor privind rachetele UNSCR 2231. 

Oficialii americani și britanici au avertizat în decembrie 2022 că Iranul intenționează să transfere rachete în Rusia pentru a aborda stocul epuizat. 

Update 09:00 Oficialii ucraineni spun că foștii luptători Wagner s-au întors pe frontul de est, însă puterea acestora este mult diminuată.

 „Acum sunt câteva sute de astfel de luptători pe frontul de est, în diferite zone”, a declarat pentru CNN comandantul adjunct al Ucrainei în est, Serhii Cereavatîi. 

 Acesta a adăugat însă că forțele ruse din Ucraina ”sunt oricum lipsite de personal acolo, așa că orice om este bun pentru ei”.  

Update 08:00. Peste 30 de drone rusești au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană peste noapte, susține Kievul, potrivit SkyNews.

Un total de 34 din 44 de drone Shahed lansate de Moscova au fost distruse, potrivit forțelor aeriene ucrainene. 

„Avioane de luptă, unități de artilerie antiaeriene și grupări mobile au luptat pentru a respinge atacul”, a spus armata. 

Atacurile cu drone au devenit o obișnuință noaptea în Ucraina, Rusia lansând adesea numeroase astfel de atacuri asupra țării.  

Ucraina a folosit, de asemenea, drone pentru a ataca Rusia, dar la scară mai mică. 

Ucraina numește trei noi miniștri adjuncți ai apărării după demiterea în masă

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a numit trei noi adjuncți miercuri, la mai bine de o săptămână după ce a anunțat că departamentul „repornește” în urma unei concedieri în masă a personalului.

Pe contul său oficial de Facebook, Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a spus că „schimbările vor fi notabile de către soldații noștri”.

El a numit următoarele persoane drept „ministru adjunct al apărării al Ucrainei” cu portofolii diferite:

  • Yurii Dzhygyr (finanțe)
  • Nataliia Kalmykova (dezvoltare socială)
  • Kateryna Chernogorenko (dezvoltare digitală)

Transformarea recentă a oficialilor apărării vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a demis ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, la începutul lunii, invocând necesitatea unor „noi abordări”.

Schimbarea conducerii a urmat mai multe scandaluri de corupție militară.

Război în Ucraina, 27 septembrie | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

Război în Ucraina, 26 septembrie | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

Război în Ucraina, 25 septembrie | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

Război în Ucraina, 24 septembrie | Doi morţi şi nouă răniţi, în urma atacurilor ruseşti din Herson: "Inamicul a aruncat două bombe aeriene"

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucraina va primi rachete avansate cu rază lungă de acţiune 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close