Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 585 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 585 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina

Război Ucraina, ziua 585. Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat duminică, în timpul unei vizite la Kiev, că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar și a promis un sprijin continuu din partea UE.

Război în Ucraina, ziua 585 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Oct 2023   •   20:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Guvernul ucrainean cooperează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul pe care urmează să-l negocieze Congresul va include noi fonduri care să ajute Kievul
  • Sunak spune că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina
  • Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina
  • Prigojin, omagiat la 40 de zile de la moartea sa
  • NATO a desfășurat avioane de supraveghere în Lituania pentru a „monitoriza activitatea militară rusă în apropierea frontierei alianței
  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, consideră că militarii britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar putea fi "ţinte legitime"
  • Întâlniri la Kiev între reprezentanții FMI și autoritățile ucrainene
  • Zelenski, de Ziua Apărătorilor: Vremurile grele ne-au făcut puternici, cei puternici aduc victoria
  • Trei nave-cargo au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră
  • Guvernul de la Londra doreşte să trimită suplimentar instructori militari în Ucraina
  • Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol
  • Zelenski: ”Ucraina va deveni exportator de securitate la nivel mondial”
  • Incendiu de proporţii după ce o conductă de petrol s-a rupt în vestul Ucrainei
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul slovac al apărării, Martin Sklenar, pe 30 septembrie la Kiev
  • Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, a sosit la Odesa într-o vizită neanunțată
  • Rusia a instalat în Mariupol zeci de turnuri de comunicații pentru a supraveghea populația

Update 21:45 Guvernul ucrainean cooperează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul pe care urmează să-l negocieze Congresul în următoarele 45 de zile va include noi fonduri care să ajute Kievul să lupte împotriva Rusiei, anunţă duminică un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, relatează CNN.

Statele Unite au evitat în ultimul moment o paralizie bugetară, după adoptarea sâmbătă a unei legi a finanţelor provizorie, din care fondurile destinate Ucrainei au fost scoase.

Un eventual viitor ”shutdown” ar putea avea un impact negativ asupra Ucrainei, avertizează duminică, într-o postare pe Facebook, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Bugetul Statelor Unite prevede în prezent fonduri în valoare de 1,6 miliarde de dolari destinate industriei apărării, o susţinere bugetară directă în valoare de 1,23 de miliarde de dolari şi fonduri destinate unor proiecte umanitare şi energetice, precizează Nikolenko.

Update 20:25 Nu există planuri de a desfășura instructori militari în Ucraina, a declarat duminică premierul britanic Rishi Sunak, revenind asupra comentariilor ministrului apărării care sugerase că trupele ar putea efectua antrenamente în această țară, relatează Reuters.

Până în prezent, Marea Britanie și aliații săi au evitat o prezență militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, care a fost numit în această funcție luna trecută, a declarat într-un interviu acordat ziarului The Sunday Telegraph că dorește să desfășoare instructori militari în Ucraina, pe lângă instruirea forțelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte țări occidentale.

La câteva ore după publicarea acelui interviu, Sunak a declarat că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina.

„Ceea ce spunea secretarul apărării era că ar putea fi posibil ca într-o zi, în viitor, să facem o parte din această instruire în Ucraina”, a declarat Sunak reporterilor la începutul conferinței anuale a Partidului Conservator, aflat la guvernare, la Manchester.

„Dar asta este ceva pe termen lung, nu aici și acum. Nu există soldați britanici care vor fi trimiși să lupte în conflictul actual”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că orice soldați britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi ținte legitime pentru forțele rusești.

Update 19:30 Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat duminică, în timpul unei vizite la Kiev, că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar și a promis un sprijin continuu din partea UE, relatează Reuters.

„Ucraina are nevoie de mai multe capacități și are nevoie de ele mai repede”, a spus el într-o declarație postată pe X.

El a spus că a discutat despre „asistența militară continuă a UE” în timpul primei sale întâlniri personale cu ministrul apărării, Rustem Umerov.

„Pregătim angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina”, a adăugat Borrell.

Săptămâna aceasta, Agenția Europeană de Apărare a declarat, ca răspuns la întrebările adresate de Reuters, că șapte țări UE au comandat muniție în cadrul unui program de achiziții pentru a face rost de obuze de artilerie de care Ucraina are nevoie urgent și pentru a reface stocurile occidentale epuizate.

Update 18:20 Zeci de persoane îl omaginează duminică pe fostul șef Wagner, Evgheni Prigojin, la 40 de azile de la moartea sa după ce avionul în care se afla s-a prăbușit, relatează Reuters.

La mormântul său din Sankt Petersburg, mama sa, Violetta, și fiul său, Pavel, au depus flori.

Susținptorii săi au fluturat steagurile negre ale mercenarilor Wagner, cu celebrul craniu și motto-ul „Sânge, Onoare, Patrie, Curaj”.

Update 17:10 NATO a desfășurat avioane de supraveghere în Lituania pentru a „monitoriza activitatea militară rusă în apropierea frontierei alianței", transmite Sky News.

Avioanele AWACS vor fi capabile să „detecteze avioane și rachete la sute de kilometri distanță", a transmis alianța, precizând că acestea reprezintă o "capacitate de avertizare timpurie”.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a sporit atenția noastră asupra securității din regiunea Mării Baltice", a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

Săptămâna trecută, în urma atacurilor cu drone rusești în apropierea teritoriului NATO, SUA au trimis în România patru avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a spori misiunea de poliție aeriană a NATO.

Update 15:30 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat duminică că militarii britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar putea fi "ţinte legitime" pentru forţele ruse, la fel ca şi fabricile germane care produc rachete Taurus dacă acestea ar aproviziona Kievul, relatează dpa.

Medvedev, care a devenit o figură proeminentă a politicii ruse antioccidentale, a declarat că astfel de măsuri luate de Occident aduc mai aproape cel de-al Treilea Război Mondial.

Într-o postare pe Telegram, Medvedev şi-a îndreptat mai întâi furia spre ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, care a declarat într-un interviu acordat unui ziar că Londra vrea să trimită instructori militari în Ucraina, pe lângă antrenarea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale, aşa cum se întâmplă în prezent.

"(Acest lucru) îi va transforma pe instructorii lor într-o ţintă legală pentru forţele noastre armate", a scris Medvedev pe Telegram.

"Înţelegând perfect că vor fi distruşi fără milă. Şi nu ca mercenari, ci ca specialişti britanici ai NATO", a mai spus el.

Medvedev şi-a îndreptat apoi atenţia către Germania, denunţându-i pe cei care doresc ca Berlinul să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus care ar putea lovi teritoriul rusesc şi să încerce să limiteze aprovizionarea armatei ruse.

"Ei spun că acest lucru este în conformitate cu dreptul internaţional. Ei bine, în acest caz, loviturile asupra fabricilor germane în care sunt făcute aceste rachete ar fi, de asemenea, în deplină conformitate cu dreptul internaţional", a subliniat Medvedev.

"Aceşti imbecili ne împing în mod activ spre cel de-al Treilea Război Mondial", a mai spus Medvedev. 

Update 13:38 O echipă a Fondului Monetar Internațional începe duminică întâlniri în Ucraina pentru a discuta obiectivele și provocările politice cu oficialii guvernamentali, transmite Reuters.

„O echipă a FMI, condusă de Uma Ramakrishnan, director adjunct al Departamentului european al Fondului, începe astăzi întâlnirile la Kiev cu autoritățile ucrainene și cu alte părți interesate”, se arată într-un comunicat semnat de Vahram Stepanyan, reprezentant al Fondului.

„Angajamentul la nivel înalt se va concentra pe obiectivele și provocările de politică în contextul programului Ucrainei susținut de acordul FMI privind mecanismul extins de finanțare (EFF)”, se mai spune în document.

FMI a anunțat săptămâna trecută că misiunea sa a început a doua revizuire a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Programul pe patru ani pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia în timp ce Ucraina se luptă cu forțele invadatoare ale Rusiei.

Update 12:50 „Vremurile grele ne-au făcut puternici. Iar cei puternici aduc mai aproape victoria. Pas cu pas. Astăzi, mâine, în fiecare zi, în fiecare minut”, a spus Volodimit Zelenski, duminică, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Apărătorilor Ucrainei, marcată pentru prima dată în 1 octombrie.

„Nimeni nu ar trebui sau nu va putea să ne rezistența, curajul și tăria de caracter. Nici în mod regulat, nici în regim de urgență. Niciuna dintre ele nu are o , o sau un punct final după care am înceta să mai rezistăm și să luptăm. Există un singur astfel de punct: victoria noastră. Pe măsură ce o aducem mai aproape în fiecare zi, noi spunem: ”, se arată în mesajul postat de președintele Ucrainei pe Telegram, citat de The Guardian.

Duminică, de Ziua Apărătorilor Ucrainei, sunt omagiați veteranii și cei căzuți la datorie.

Ziua Apărătorilor Ucrainei este sărbătorită pentru prima dată pe 1 octombrie. În trecut, ceremoniile erau organizate pe 14 octombrie.

Autoritățile ucrainene au decis anul acesta să modifice mai multe zile festive pentru a se distanța de sărbătorile rusești. Crăciunul, de exemplu, nu va mai fi sărbătorit pe stil vechi, pe 7 ianuarie, ci pe 25 decembrie.

Update 11:40 Trei nave-cargo au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră după ce au fost încărcate, folosind „coridorul umanitar" temporar înfiinţat de Kiev după retragerea Rusiei din acordul cu Ucraina privind tranzitul de cereale.

Ministrul infrastructurii ucrainean, Oleksandr Kubrakov, a anunţat în septembrie că trei nave-cargo se îndreptau către porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru alte exporturi de alimente şi oţel.

Cargourile Azara, Ying Hao 01 şi Eneida urmau să fie încărcate cu 127.000 de tone de produse agricole şi minereu de fier cu destinaţia China, Egipt şi Spania.

La jumătatea lunii iulie, Rusia s-a retras din acordul semnat în vara lui 2022 cu Ucraina, sub egida ONU şi a Turciei, document care permitea, în pofida războiului, exportul de cereale ucrainene, cruciale pentru securitatea alimentară mondială.

Update 10:16 Doi ucraineni riscă să stea șapte ani la închisoare după ce poliția i-a prins că ascundeau un sistem rusesc de rachete și muniție în valoare de 765.000 de euro, au anunțat autoritățile, potrivit Sky News. 

Se crede că dispozitivul a fost lăsat în urmă de trupele ruse după ostilitățile din regiunea Cernihiv, la nord-vest de Capitală, chiar în primele zile ale războiului.

O fotografie publicată de poliție pare să arate că sistemul de rachete este ascuns sub o prelată neagră într-o curte plină cu iarbă înaltă și arbuști neîngrijiți, potrivit cnn.com.

Update 09:30 Guvernul de la Londra doreşte să trimită instructori militari în Ucraina, în plus faţă de antrenarea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale, aşa cum se întâmplă în prezent, a declarat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps.

Până în prezent, Marea Britanie şi aliaţii săi au evitat o prezenţă militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

Marea Britanie a asigurat cursuri de pregătire militară de cinci săptămâni pentru aproximativ 20.000 de ucraineni în ultimul an şi intenţionează să antreneze un număr similar în viitor.

Update 08:10 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest) și lângă Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut), Robotyne (10 km sud de Orikhiv), Novoprokopivka (13 km sud de Orikhiv) și Verbove (18 km sud-est de Orikhiv).

Un blogger rus marginal afiliat forțelor aeriene ruse (VDV) a renunțat implicit la afirmațiile din 24 septembrie conform cărora forțele ucrainene ocupă jumătate din Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Bloggerul marginal a susținut pe 29 septembrie că elementele Diviziei 7 Gărzi VDV încă dețin Verbove, în ciuda pierderilor suferite.

Update 00:01 Zelenski: ”Ucraina va deveni exportator de securitate la nivel mondial”

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina a început să devină un exportator de securitate globală datorită industriei sale de apărare, scrie Ukrainska Pravda.

”Depunem eforturi pentru a începe să producem sistemele de care avem nevoie în Ucraina. Cândva, în timp, vom vedea puterea armată maximă a Ucrainei, a producătorilor noștri, a industriei noastre de apărare și a noii noastre cooperări cu lumea, și vom putea spune că începutul a fost chiar acum”, a declarat liderul ucrainean, în mesajul său video de sâmbătă seară, adresat națiunii.

”Țara noastră va deveni unul dintre principalii producători mondiali de arme și sisteme de apărare. Iar acest lucru nu mai este doar o ambiție sau o perspectivă, ci un potențial care a început să fie realizat. Le mulțumesc tuturor celor a căror muncă a dus la astfel de rezultate pentru Ucraina!”, a adăugat președintele ucrainean, în discursul său.

Zelenski s-a arătat sigur că Ucraina va deveni un exportator de securitate globală, în special datorită industriei de apărare.

Sâmbătă, el a anunțat crearea unei Alianțe a Industriilor de Apărare și înființarea unui Fond special pentru apărare.

Companiile ucrainene au semnat 20 de acorduri cu parteneri străini în cadrul Forumului Internațional al Industriilor de Apărare, organizat la Kiev, iar 38 de companii din 19 țări au aderat, până la închiderea forumului, la Alianța Industriilor de Apărare.

 

 

Război în Ucraina, 30 septermbrie | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Război în Ucraina, 29 septembrie | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

Război în Ucraina, 28 septembrie | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

Război în Ucraina, 27 septembrie | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

Război în Ucraina, 26 septembrie | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close