Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 584 | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 584 | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Război Ucraina, ziua 584. Forţele aeriene ucrainene au doborât vineri noaptea 30 de drone Shahed produse în Iran, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei, au anunţat sâmbătă oficiali civili din regiunile vizate şi surse militare.

Război în Ucraina, ziua 584 | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei
Sursa foto: Antena 3 CNN via CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Sep 2023   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Incendiu de proporţii după ce o conductă de petrol s-a rupt în vestul Ucrainei
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul slovac al apărării, Martin Sklenar, pe 30 septembrie la Kiev
  • Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, a sosit la Odesa într-o vizită neanunțată
  • Rusia a instalat în Mariupol zeci de turnuri de comunicații pentru a supraveghea populația
  • Rușii și-au doborât un avion de top în regiunea Zaporojie
  • Forţele aeriene ucrainene au doborât vineri noaptea 30 de drone Shahed produse în Iran, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Update 21:30 Un incendiu de proporţii a izbucnit sâmbătă după ce o conductă de petrol s-a rupt în vestul Ucrainei, fiind rănite trei persoane, au declarat serviciile de urgenţă, relatează AFP.

"La ora locală 17:00 (14:00 GMT), lângă satul Strymba, din districtul Nadvirna, s-a rupt o conductă de petrol (150 de milimetri în diametru)", a menţionat Serviciul naţional de urgenţă al Ucrainei, adăugând că petrolul scurs a fost răspândit pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi.

La faţa locului a izbucnit un incendiu din motive încă necunoscute, iar presa locală a relatat că a avut loc o explozie puternică.

Echipe de salvatori se află la faţa locului, au indicat serviciile de urgenţă. Locul incendiului se află la sute de kilometri de prima linie de luptă cu forţele ruse, în estul ţării.

Update 20:30 Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul slovac al apărării, Martin Sklenar, pe 30 septembrie la Kiev, a anunțat Zelensky pe rețelele de socializare.

Cei doi au discutat despre cooperarea cu Slovacia în ceea ce privește nevoile armatei ucrainene, situația din prima linie și deminarea. „Mulțumesc Slovaciei pentru sprijinul Ucrainei”, a spus Zelensky.

Update 18:50 Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, a sosit la Odesa într-o vizită neanunțată. 

Borrell a spus că nu există niciun scenariu în care Ucraina să poată accepta dominația rusă și „singurul rezultat al războiului pe care Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei ar trebui să fie o pace justă, în care agresorul părăsește teritoriile ocupate, plătește pentru prejudiciul cauzat și răspunde pentru infracțiunile săvârșite”.

Update 17:20 Rusia a montat zeci de turnuri în Mariupolul ocupat, care sunt menite să urmărească activitatea digitală a populației, afirmă un consilier al primarului legitim al orașului.

Trupele rusești au instalat zeci de turnuri de comunicații în orașul ocupat Mariupol pentru a supraveghea conversațiile cetățenilor ucraineni și a le urmări activitatea digitală, a declarat Petro Andriușcenko, un consilier al primarului exilat din Mariupol. 

Update 15:40 Armata rusă și-a doborât unul dintre cele mai avansate avioane de luptă pe care le deține într-un incident de foc prietenesc care a avut loc joi, în regiunea Zaporojie, potrivit unor rapoarte, relatează The Telegraph.

Un avion rusesc Su-35 a fost doborât joi deasupra orașului Tokmak, în regiunea Zaporojie, într-una dintre direcțiile în care armata ucraineană își duce contraofensiva.

Un canal Telegram rusesc cu legături strânse cu forțele aeriene ruse a părut să confirme incidentul vineri, când a adus un omagiu pilotului, care nu a supraviețuit.

Imagini video în care apare o minge de foc căzând au început să circule vineri pe rețelele sociale.

Canalele ucrainene au susținut că o rachetă a sistemului de apărare antiaeriană S-300 a fost cea doborât aeronava, al cărei cost este estimat la peste 40 de milioane de dolari.

Update 13:30 Sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război, transmit dpa și Agerpres.

Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente", a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.

Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc" la efortul de reconaxstrucţie, a adăugat el.

„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite", a mai spus Putin în mesajul video.

Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime.

La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.

Sâmbătă, Putin a numit anexarea - nerecunoscută de majoritatea statelor lumii - „un eveniment istoric şi predestinat". El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. "Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele".

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

Update 11:15  Forţele aeriene ucrainene au doborât vineri noaptea 30 de drone Shahed produse în Iran, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei, au anunţat sâmbătă oficiali civili din regiunile vizate şi surse militare.

Comandamentul ucrainean de sud a comunicat că 20 de drone au fost doborâte în raionul Viniţia din centru şi alte 10 în raioanele Odessa şi Mikolaiv din sudul Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a comandamentului, Natalia Humeniuk, a declarat televiziunii ucrainene că ruşii au continuat să atace infrastructuri portuare, inclusiv pe Dunăre, şi au încercat să lovească infrastructuri critice din alte regiuni "pentru a afecta economia" Ucrainei.

Serhi Borzov, guvernatorul raionului Viniţia, a afirmat că în regiunea respectivă a fost lovită o instalaţie de infrastructură, unde atacul a declanşat un incendiu puternic. El nu a furnizat alte detalii.

Conform autorităţilor locale, în regiunea Herson din sud, în apropiere de linia frontului, s-au raportat trei răniţi în urma unui bombardament de artilerie, conform Agerpres.

Update 09:45 Ministerul apărării de la Moscova a anunţat sâmbătă că apărarea antiaeriană a doborât nouă rachete lansate din Ucraina asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Regiunea de frontieră Belgorod se învecinează cu raionul Harkov din estul Ucrainei şi a fost atacată de mai multe ori de forţele ucrainene de la începutul conflictului declanşat de Rusia în februarie anul trecut.

Ministerul rus al apărării a comunicat că a respins atacul "terorist" ucrainean, distrugând rachetele lansate de un sistem Uragan.

Kievul nu revendică aproape niciodată loviturile asupra teritoriului rus.

Update 08:10 Atac rusesc asupra unui sit din vestul Ucrainei. S-a ordonat evacuarea.

Autoritățile din regiunea Vinnytsya, în vestul Ucrainei, au ordonat sâmbătă dimineața evacuarea, spunând că un sit de infrastructură a fost atacat de ruși, relatează Reuters.

„În acest moment nu este nevoie de o evacuare generală, în afară de zona imediată din jurul locului lovit”, a declarat Vasyl Polishchuk, șeful administrației orașului Kalynivka, potrivit site-ului orașului.

Acesta nu a precizat ce țintă a fost lovită sau ce armă a fost folosită.

Guvernatorul regional Serhiy Borzov raportase că a fost lovită o locație de infrastructură „nespecificată”, un termen pe care oficialii ucraineni îl folosesc uneori pentru a se referi la instalații implicate în producția de energie sau alte industrii.

Rapoarte anterioare au declarat că dronele au operat în zonă.

Update 00:00 Rușii au atacat Hersonul cu o rachetă și au lansat bombe aeriene asupra a două sate

Forțele ruse au lansat un atac asupra unei zone rezidențiale din orașul Herson, precum și asupra așezărilor Berislav și Olhivka, a anunțat vineri Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, potrivit Ukrainska Pravda.

”În jurul orei (locale, n.r.) 16:40, rușii au lansat o rachetă asupra unei zone rezidențiale din oraș.

În urma atacului, a fost distrus un depozit public de alimente. Două bombe aeriene ghidate au fost lansate de ruși asupra așezărilor Berislav și Olhivka. Informațiile privind amploarea pagubelor și a victimelor sunt în curs de verificare”, a scris guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.

Război în Ucraina, 29 septembrie | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

Război în Ucraina, 28 septembrie | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

Război în Ucraina, 27 septembrie | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

Război în Ucraina, 26 septembrie | Rusia a atacat cu drone și a provocat distrugeri la Orlovka, lângă Isaccea

Război în Ucraina, 25 septembrie | Kievul, după atacul Rusiei la Odesa: "O încercare jalnică de răzbunare"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close