Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 586 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale

Război în Ucraina, ziua 586 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale

Război Ucraina, ziua 586. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat luni despre posibile "coridoare" alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, a anunţat biroul preşedintelui ucrainean, relatează Reuters.

Război în Ucraina, ziua 586 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale
Sursa foto: hepta / DPA Images / Pavol Zachar / Zuma Press / Volodymyr Tarasov / Sputnik Stanislav Krasilnikov
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2023   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale
  • UE a anunțat că va continua să sprijine Ucraina
  • Norica Nicolai, fost europarlamentar: "După alegerile din Europa, războiul poate lua o turnură defavorabilă Ucrainei"
  • Ucraina se uită cu nervozitate spre Slovacia, după ce partidul unui lider pro-Rusia a câștigat alegerile
  • Bombardamente în Herson și Harkov. Un om a murit, doi copii și mai mulți adulți au fost răniți
  • Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!"
  • Biden asigură Ucraina că va primi în continuare ajutor financiar american
  • Guvernul ucrainean cooperează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul pe care urmează să-l negocieze Congresul va include noi fonduri care să ajute Kievul
  • Sunak spune că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina
  • Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina
  • Prigojin, omagiat la 40 de zile de la moartea sa

Update 22:10 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat luni despre posibile "coridoare" alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, a anunţat biroul preşedintelui ucrainean, relatează Reuters.

Rusia a renunţat în iulie la acordul susţinut de ONU care permitea cerealelor din Ucraina să fie trimise pentru export din trei porturi de la Marea Neagră. De atunci, Kievul a lansat ceea ce numeşte un coridor umanitar temporar în Marea Neagră pentru exportul de cereale, care trece prin vestul Mării Negre, prin apropiere de România şi Bulgaria.

Biroul lui Zelenski a declarat că el şi Ursula von der Leyen au convenit, de asemenea, să menţină un "dialog constructiv" privind eforturile de ridicare a restricţiilor la exportul de cereale impuse de unele dintre statele vecine Ucrainei.

Update 20:40 - Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei vor reprezenta în 2024 aproape o treime din cheltuielile bugetare totale, arată proiectele de planuri ale guvernului, pe măsură ce Moscova reorientează tot mai multe resurse pentru a continua războiul său în Ucraina, transmite Reuters.

Rusia intenţionează, de asemenea, să crească împrumuturile de stat pentru a ajuta la finanţarea a ceea ce numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina, în următorii ani, şi mizează pe o revenire a veniturilor din petrol şi gaze la nivelurile anterioare invaziei, pentru a face acest lucru.

Update 17:00 - Peste 1.500 de arme, dar și 120 de încărcătoare, au fost descoperite de polițiștii de frontieră de la Isaccea.

Armele, transportate într-un camion încărcat cu diverse bunuri, aveau ca destinație Ucraina.

Camionul încărcat cu arme și condus de un șofer în vârstă de 43 de ani a ajuns în vama de la Isaccea în urmă cu două zile. Armele au fost confiscate de polițiști, iar șoferul s-a ales cu dosar penal pentru contrabandă.

Update 16:05 - Rusia a fost avertizată să nu conteze pe "uzura" țărilor europene care sprijină Ucraina, în timpul întâlnirii de la Kiev a miniștrilor de externe ai UE.

Întâlnirea miniștrilor UE are loc, în premieră, în afara blocului comunitar și se desfășoară la doar o zi după ce suplimentarea finanțării militare pentru Ucraina a fost lăsată în afara unui acord bugetar american.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris războiul din Ucraina drept o "criză existențială".

"Poate că nu se vede așa pentru toată lumea, dar pentru noi, europenii, permiteți-mi să o repet: este o amenințare existențială.

Și de aceea trebuie să vă sprijinim în continuare și să discutăm cu aliații și prietenii noștri americani pentru ca aceștia să vă sprijine în continuare", a declarat luni Borrell.

Update 12:30 Alegerile din Slovacia, care au scos câștigător partidul SMER al filo-rusului Robert Fico, au fost comentate la Antena 3 CNN de fostul europarlamentar Norica Nicolai.

"Dacă ne amintim, în campania electorală, Fico, care a mai fost de două ori prim-ministru al Slovaciei, afirma că niciun glonț nu va mai părăsi Slovacia spre Ucraina.

(Slovacia) se va alătura Ungariei și, probabil, Poloniei după următoarele alegeri, ceea ce va crea o breșă în susținerea comună europeană a Ucrainei și, în plus, probabil va influența suportul celorlalte state membre.

Două lucruri sunt foarte importante: 1) prezența la vot, de 68,5% (2,7 milioane de alegători, n.r.), o prezență pe care Slovacia n-a mai avut-o în ultimii 20 de ani și 2) faptul că s-a conturat o majoritate tăcută în populație, care nu este de acord cu sprijinire a Ucrainei și care este, mai degrabă, pro-rusă.

Nu este deloc plăcută pentru Ucraina slăbirea ajutorului european, mai ales că și Statele Unite sunt problematice, după votul de ieri cu privire la buget din Congresul american, când ajutorul american pentru Ucraina a fost amânat (...) Deci, războiul poate lua în momentul de față o altă turnură, defavorabilă Ucrainei, mai ales că marea majoritate a celor care au sprijinit Ucraina așteptau o contraofensivă puternică, ori ea nu a venit.

Cred că va fi o schimbare de guverne în foarte multe state europene și, pe cale de consecință, nici Ucraina nu se va simți bine din punct de vedere al sprijinul extern, de care are foarte multă nevoie", a spus Norica Nicolai la Antena 3 CNN.

Update 10:30 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că respectă alegerea poporului slovac, adăugând că este "prea devreme pentru a judeca impactul acestor alegeri asupra sprijinului Ucrainei".

Alegerile parlamentare desfășurate în weekend în Slovacia l-au validat câștigător pe fostul premier Robert Fico, ale cărui poziții pro-Rusia sunt de notorietate.

Fico, a cărui formațiune, SMER, a întrunit cele mai multe voturi, urma să înceapă discuțiile pentru o coaliție de guvernare.

El s-a pronunțat pentru discuții de pace între Moscova și Kiev, în condițiile în care Ucraina a respins categoric varianta de a ceda Rusiei teritorii în schimbul încetării războiului.

Cu Fico revenit în fruntea guvernului, este de așteptat ca Slovacia să pună punct ajutorului militar pentru țara invadată.

"Mă voi limita la o singură frază. Slovacia şi slovacii au probleme mai mari decât Ucraina", a spus acest politician.

"Ucraina reprezintă o tragedie uriaşă pentru toată lumea. Dacă SMER este invitat să formeze un guvern, eu voi face totul, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), pentru ca negocieri de pace să înceapă cât mai curând posibil", a adăugat el.

Update 09:30 Zeci de atacuri aeriene au fost lansate de ruși în noaptea de duminică spre luni asupra mai multor regiuni din Ucraina.

Potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, armata rusă a atacat de 71 de ori în ultimele 24 de ore, vizând cartierele rezidențiale, magazine și unități medicale.

Orașul Herson a fost vizat de 20 de ori, a spus Prokudin.

Luni dimineață, guvernatorul a avertizat locuitorii să rămână în adăposturi, deoarece se apropie noi rachete și drone.

În timpul atacurilor nocturne o persoană a murit și alte șase au fost rănite, inclusiv doi copii.

Și regiunea Harkov a fost atacată de ruși pe parcursul nopții.

Bombardamentele au provocat un incendiu într-o clădire cu două etaje din districtul Izium, a anunțat guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Update 08:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis victoria împotriva Rusiei, după ce un acord de ultim moment între republicanii și democrații din Congresul SUA a exclus un ajutor de șase miliarde de dolari pentru Kiev.

Acordul este menit să permită funcționarea, în continuare, a guvernului Statelor Unite.

În acest context, Zelenski a declarat că "victoria va veni" și a insistat asupra nevoii ca ucrainenii să-și păstreze unitatea și optimismul.

"Unitatea noastră trebuie să ne permită să mergem până la capăt pentru a-l alunga pe ocupant din țara noastră, și așa va fi. Ucraina nu va mai plăti niciodată cu viitorul copiilor săi, cu suveranitatea și cu voința sa pentru promisiuni iluzorii de pace", a spus președintele ucrainean în timpul unei ceremonii organizate duminică la Kiev pentru a marca Ziua Apărătorilor.

Tot duminică, președintele american Joe Biden a declarat că Ucraina poate conta pe sprijinul SUA.

"Nu putem, sub nicio formă, să permitem ca sprijinul SUA pentru Ucraina să fie întrerupt. Sper că prietenii mei de pe partea cealaltă (republicanii, n.r.) își vor ține cuvântul, după ce au spus că vor susține Ucraina într-un vot separat", a afirmat Biden.

Statele Unite au alocat deja aproximativ 46 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar pentru Kiev, de la începutul invaziei ruse.

Președintele Biden a solicitat încă 24 de miliarde de dolari.

Update 00:01 Biden asigură Ucraina că va primi în continuare ajutor financiar american.

"Vreau să asigur aliații SUA, poporul american și poporul ucrainean că pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage", a promis Biden într-o intervenție televizată.

"Sper că amicii mei din partea cealaltă îşi vor respecta cuvântul de a sprijini Ucraina. Au spus că vor susține Ucraina într-un vot separat" privind ajutorul financiar destinat acestei ţări, a adăugat Biden, făcând referire la republicani.

"Nu putem, în nicio circumstanță, să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina", a insistat el în mesajul ce a mai cuprins alte apeluri către congresmenii democrați şi republicani, cărora le-a cerut să "înceteze jocurile" politice, să "nu piardă vremea" şi să convină pentru SUA "un acord bugetar pe un an".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un compromis de ultim moment între democrați şi republicani a permis sâmbătă evitarea unui "shutdown", respectiv oprirea finanțării administrației federale a SUA, fiind votată o măsură care permite continuarea acestei finanțări pentru încă 45 de zile.

Înțelegerea prevede anularea unui ajutor financiar suplimentar de șase miliarde de dolari pe care Administrația președintelui Joe Biden planificase să-l acorde Ucrainei.

Republicanii din aripa radicală apropiată fostului președinte Donald Trump se împotrivesc în mod special acestui sprijin financiar, în condițiile în care Washingtonul nu are un control efectiv asupra modului în care Kievul folosește finanțările primite.

Congresmenii republicani au cerut, de asemenea, reduceri substanțiale de cheltuieli publice şi măsuri sporite anti-migrație la frontiere.

Acordul votat în final şi care cuprinde măsura provizorie de evitare a unui "shutdown" nu mai prevede aceste două condiții, însă republicanii au indicat după vot că nu vor renunța la ele.

Război în Ucraina, 1 octombrie 2023 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina

Război în Ucraina, 30 septermbrie | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Război în Ucraina, 29 septembrie | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

Război în Ucraina, 28 septembrie | Kremlinul publică imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov

Război în Ucraina, 27 septembrie | Oficiali militari ai Kievului: "Combatanții Wagner s-au întors pe frontul din estul Ucrainei!"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close