Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 589. Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși

Război în Ucraina, ziua 589. Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși

Război în Ucraina, ziua 589. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, din punct de vedere diplomatic, Rusia a pierdut de la bun început războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 589. Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși
Sursa foto: hepta / Andrii Yermak / Abaca Press / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   19:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin sugerează că avionul în care se afla Prigojin a fost aruncat în aer de grenade mânuite la bord
  • Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina
  • Șeful diplomației UE: "Europa nu poate înlocui sprijinul SUA pentru Ucraina"
  • Putin face prima vizită externă după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele său
  • Rusia transferă nave la Novorossiisk, după atacurile Ucrainei la Sevastopol
  • Doi morți în Herson, după bombardamentele ruse cu drone
  • Trupele ucrainene vor folosi împotriva rușilor gloanțe din Iran
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky a ajuns în Spania, pentru o apariție neanunțată la summitul Comunității Politice Europene
  • Atac cu drone în mai multe regiuni ucrainene
  • Rușii au lansat mai multe drone de atac din Crimeea 
  • Biden se declară îngrijorat în legătură cu viitorul ajutorului acordat Ucrainei
  • SUA trimit în Ucraina arme confiscate de la regimul din Iran
  • Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod

Update 22:40 - Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că nu va participa la summituri internaţionale, precum cele ale G20 sau BRICS, pentru a nu "provoca probleme" organizatorilor, fără a menţiona mandatul de arestare emis împotriva lui de Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează AFP.

"De ce aş vrea să le creez probleme prietenilor noştri care organizează evenimente?", a declarat el în cursul forumului politic de la Valdai, Rusia.

"Dacă vin, vor fi spectacole politice, atacuri politice", a justificat el, apreciind că oricum are "destule treburi de făcut acasă".

Update 22:00 - Vladimir Putin a sugerat joi că prăbuşirea, în august, a avionului la bordul căruia se afla şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost cauzată de grenade de mână care au explodat în interiorul aeronavei, şi nu de un atac cu rachete, relatează Reuters.

Putin nu a oferit mai multe detalii despre modul în care o grenadă sau mai multe grenade ar fi putut fi detonate la bord, dar a spus că el crede că anchetatorii au greşit că nu au efectuat teste de alcoolemie şi de droguri pe corpurile celor care au murit în accident, având în vedere că în trecut au fost găsite cantităţi de cocaină în sediul Wagner din Sankt Petersburg.

Update 19:25  Bilanțul atacului rus cu rachetă în satul ucrainean Groza din regiunea Harkov a crescut la 51 de morți.

Printre victime se află și un copil de șase ani.

Inițial, președintele Volodimir Zelenski a anunțat un bombardament soldat cu 48 de morți în această localitate aflată lângă oraşul Kupiansk, nu departe de linia frontului.

El a denunțat o "lovitură teroristă a Rusiei menită să obișnuiască lumea" cu astfel de atrocități.

Atacul, care a avut loc în jurul orelor locale 13:15, a lovit un magazin alimentar şi o cafenea, potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov.

Update 17:00 Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina.

O rachetă a lovit locația din satul Groza, din regiunea Harkov, joi, în jurul orei locale 13:15.

După un prim blianț de 48 de morți, inclusiv un copil de șase ani, ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko, a revenit și a spus că "din păcate, numărul morților în satul Groza a crescut la 50 de persoane".

"Conform constatărilor preliminare, locația a fost lovită de o (rachetă) Iskander", a adăugat el.

Iskander este o rachetă balistică cu o rază de acțiune relativ scurtă care, în funcție, de configurație, poartă un focos cuprins între 500 și 700 de kilograme.

A fost folosit pe scară largă de ruși împotriva Ucrainei, provocând pierderi substanțiale printre civili, notează BBC.

Update 16:00 Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a spus, joi, că Europa nu poate înlocui sprijinul american pentru Ucraina.

Avertismentul său vine în timp ce criza politică de la Washington ridică semne de întrebare cu privire la continuarea ajutorului american.

Luptele interne de la Washington, care au pus sub semnul întrebării continuarea sprijinului pentru Ucraina, sunt "vești proaste", a afirmat Borrell.

"Evident, Europa nu poate înlocui SUA", a subliniat acest oficial la sosirea la summitul Comunității Politice Europene, organizat în Spania.

Acest forum destinat să promoveze cooperarea între aproape 50 de țări a fost înființat după invazia Rusiei în Ucraina.

În acest context, Borrell a anunțat că Uniunea Europeană examinează crearea unui fond de 20 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani, pentru a continua să sprijine armata ucraineană.

Update 15:00 Rusia a transferat mai multe nave ale Flotei Mării Negre din portul Sevastopol în portul Novorossiisk.

Mișcarea a fost observată și semnalată de Institutul pentru Studiul Războiului, ISW.

Think tank-ul american consideră că transferul are, probabil, rolul de a proteja navele de loviturile ucrainene asupra ținterlor rusești din Crimeea ocupată.

ISW a menționat că imaginile din satelit publicate la datele de 1 și 3 octombrie arătau că forțele ruse au transferat cel puțin 10 nave din Sevastopol în Novorossiisk.

"Forțele ruse pot muta temporar unele nave în Novorossiisk, în urma mai multor lovituri asupra activelor Flotei Mării Negre în și în apropiere de Sevastopol, dar vor continua, probabil, să folosească portul Sevastopol, care rămâne baza Flotei Ruse la Marea Neagră", a estimat grupul american de reflecție.

În replică, rușii susțin că mișcările navelor reprezintă manevre de rutină.

Update 14:00 Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruși asupra Ucrainei, joi dimineață.

Un bărbat și o femeie au murit, iar un alt bărbat a fost rănit, în urma bombardamentelor a anunțat guvernatorul regiunii Herson.

O femeie în vârstă de 64 de ani a fost rănită în regiunea Dnipropetrovsk.

De asemenea, zece clădiri, linii electrice și o conductă de gaz au fost avariate.

Armata ucraineană a anunțat că apărarea antiaeriană a doborât 24 din cele 29 de drone lansate de Rusia pe parcursul nopții trecute.

Atacurile au vizat regiunile sudice Odesa și Nikolaiev și regiunea centrală Kirovograd.

Update 13:00 Vladimir Putin va face prima vizită în străinătate după ce Curtea Penală Internațională, CPI, a emis un mandat de arestare pe numele său, în luna martie a anului curent.

Liderul de la Kremlin este așteptat la mijlocul acestei luni în Kârgâzstan.

La invitația președintelui acestei țări, Putin va participa la o reuniune a liderilor Comunității Statelor Independente și la o gală organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la deschiderea unei baze militare ruse în Kârgâzstan.

Kârgâzstan nu face parte dintre țările care au ratificat Statutul de la Roma - actul constitutiv al CPI - deci, autoritățile acestui stat nu au obligația de a-l aresta pe liderul rus în baza mandatului CPI.

Update 12:00 Trupele ucrainene vor folosi, împotriva rușilor, gloanțe din Iran.

Acestea au fost confiscate de americani de la iranieni și ulterior su fost donate Ucrainei, potrivit Sky News.

Cele 1,1 milioane de gloanțe au fost confiscate de pe o navă care a fost folosită de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran pentru a-i înarma pe rebelii Houthi în războiul civil din Yemen, care a început în 2014.

Transferurile de arme către grupul din Yemen sunt interzise în baza unei rezoluții din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU, iar gloanțele au fost confiscate în decembrie.

Comandamentul central al SUA, care supraveghează operațiunile din Orientul Mijlociu, a anunțat că gloanțele iraniene au fost transferate luni în Ucraina.

Update 11:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joi în Granada, Spania, pentru o apariție neanunțată la Summitul Comunității Politice Europene.

Anunțându-și sosirea pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, Zekenski a scris: "Obiectivul nostru comun este de a asigura securitatea și stabilitatea casei noastre europene comune".

"Lucrăm împreună cu partenerii la consolidarea arhitecturii europene de securitate, în special a securității regionale", a scris el, adăugând că Ucraina va acorda, de asemenea, "o atenție deosebită" regiunii Mării Negre, împreună cu "eforturile comune pentru a consolida securitatea alimentară globală și libertatea de navigație".

El a vorbit, de asemenea, despre accentul pe care guvernul său îl pune pe consolidarea apărării sale aeriene în apropierea iernii.

"Am pus deja bazele unor noi acorduri cu partenerii și așteptăm cu nerăbdare aprobarea și punerea lor în aplicare", a scris Zelensky.

Update 09:30. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 24 din 29 de drone lansate de ruși în noaptea de miercuri spre joi, au anunțat joi oficialii ucraineni.

Forța Aeriană a Ucrainei susține că dronele au fost distruse în regiunile Odesa și Nikolaiev din sud, precum și în regiunea centrală Kirohovrad, notează Mediafax.

„Inamicul își continuă încercările de a distruge portul și alte infrastructuri din sud, terorizează și regiunile centrale", au precizat militarii din sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

O clădire a fost lovită în regiunea Kirohovrad, iar incendiul rezultat a fost stins. Nu există informații despre victime.

Update 08:10. Atac cu drone în mai multe regiuni ucrainene.

Forțele ruse au lansat miercuri noapte, 5 octombrie, un nou atac masiv asupra Ucrainei folosind drone de atac Shahed, a anunțat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar de sud al armatei ucrainene. Potrivit acesteia, numai în regiunile sud, cel puțin 24 de drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

„Noaptea a fost din nou alarmantă. Au fost lupte intense: duse atât de contrabaterie pe linia frontului, cât și de Forțele de Apărare Aeriană în mai multe regiuni.

Și există deja rezultate preliminare – 24 de drone Shahed au fost distruse în zona noastră de responsabilitate, acestea sunt atât regiunile de sud, cât și de sud-est, unde inamicul le-a trimis.

Date finale vom oferi mai târziu”, a spus Natalia Gumeniuk, citată de Unian.

Update 00:00. Din punct de vedere diplomatic, Rusia a pierdut de la bun început războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, a declarat, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Rusia a pierdut acest război de la bun început, pentru că nu a vrut nicio diplomație, ci a vrut foarte repede, în zile, săptămâni, să distrugă complet independența Ucrainei. L-au pierdut din punct de vedere diplomatic”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit Ukrinform.

De asemenea, Ucraina împinge "încet, dar sigur" Rusia de pe teritoriul său, dar lipsa armelor și a munițiilor ridică dificultăți, a declarat președintele ucrainean.

"Dificultatea este reprezentată de câmpurile minate. Dificultatea este că există o lipsă de arme și muniții, în special o mare lipsă de apărare antiaeriană", a declarat președintele Volodymyr Zelensky, într-un interviu acordat canalului italian Sky TG24.

Apropierea iernii ar putea reprezenta o altă provocare pentru ucraineni, inclusiv pentru "toți cetățenii noștri, toți civilii noștri, oamenii obișnuiți care muncesc și soldații noștri", a spus el.

"Trebuie să trecem prin această iarnă cu demnitate, fără a pierde inițiativa pe care o avem pe câmpul de luptă", a spus el, adăugând că "intimidările" din partea Rusiei se vor intensifica, probabil, în timpul lunilor reci, potrivit CNN.

Război în Ucraina, 4 octombrie 2023 | Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod

Război în Ucraina, 3 octombrie 2023 |  Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

Război în Ucraina, 2 octombrie 2023 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale

Război în Ucraina, 1 octombrie 2023 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina

Război în Ucraina, 30 septembrie | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close