Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 588 | Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod

Război în Ucraina, ziua 588 | Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod

Război în Ucraina, ziua 588. Ucrainenii au creat o mantie pentru soldați, care le oferă invizibilitate pentru camerele cu termoviziune, anunță Ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mykhailo Fedorov. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2023   •   19:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • O femeie a fost rănită în timpul bombardamentului rusesc lansat asupra orașului Nikopol
  • Rușii au lansat mai multe drone de atac din Crimeea 
  • Biden se declară îngrijorat în legătură cu viitorul ajutorului acordat Ucrainei
  • SUA trimit în Ucraina arme confiscate de la regimul din Iran
  • Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod
  • Premier britanic: "Ajutați Ucraina să-și termine treaba!"
  • Zelenski, cea mai "îndepărtată" vizită pe frontul de est
  • Compromis între Ucraina, Polonia și Lituania cu privire la exporturile agricole ale Kievului
  • SBU anunță destructurarea unei rețele de spionaj a rușilor în sudul țării
  • Ucrainenii au creat o mantie pentru soldați, care le oferă invizibilitate pentru camerele cu termoviziune
  • Rușii și-ar fi doborât propriul avion de luptă deasupra Ucrainei
  • Bulgaria a interzis intrarea mașinilor înmatriculate în Rusia pe teritoriul țării
  • Forțele armate ucrainene avansează în sudul țării, susține un oficial din Ucraina
  • Militar ucrainean, reținut pentru că și-ar fi ucis doi colegi, la Kiev
  • O persoană a murit, alte șapte sunt rănite în urma unui bombardament rusesc în sudul Ucrainei
  • Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei
  • Patru ofițeri ucraineni de rang înalt vor fi puși sub acuzare "pentru terorism", de Comitetul de Investigații al Rusiei
  • Generalul Dan Grecu despre finanțarea Ucrainei: "Ucraina va primi în continuare ajutor"
  • Moscova: Ucrainenii au eșuat în încercările de a sparge frontul rusesc la Robotîne

Update 23:30 O femeie în vârstă de 75 de ani a suferit răni provocate în atacurile rusești asupra orașului Nikopol, a declarat guvernatorul regional.

Forțele rusești au bombardat Nikopol atât dimineața, cât și după-amiaza, iar între bombardamente au lovit orașul cu o dronă fără pilot, a declarat Serhiy Lysak, pe Telegram.

Zece case private și mai multe clădiri comerciale au fost avariate, iar una a fost complet distrusă.

"Obiecte de infrastructură, mașini și linii electrice au fost, de asemenea, avariate", a declarat Lysak, potrivit The Guardian.

Update 22:50 Forțele aeriene ucrainene au avertizat, miercuri, cu privire la lansarea mai multor grupuri de drone de atac din poligonul Chauda din Crimeea, în direcția regiunilor sudice ale Ucrainei.

"A fost înregistrată lansarea mai multor grupuri de UAV-uri de atac de către inamic din zona terenului de antrenament Chauda (Crimeea) în direcția regiunilor sudice. Este posibil să se răspândească alarme în direcția de mișcare a UAV-urile. În cazul unei alerte aeriene, mergi la adăpost!”, a fost mesajul transmis de Forțele aeriene ucrainene, potrivit Ukrinform.

Update 21:50 Dezordinea din rândurile republicanilor de la Capitoliu îi provoacă îngrijorare președintelui Joe Biden, în timp ce se străduiește să obțină noi fonduri pentru Ucraina, subiect despre care a declarat că va ține un discurs important în curând.

"Mă îngrijorează, dar știu că există o majoritate de membri ai Camerei și Senatului din ambele partide care au declarat că susțin finanțarea Ucrainei", a declarat Biden, la o zi după ce reprezentantul Kevin McCarthy a fost înlăturat din funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.

Comentariul lui Biden vine în contextul în care republicanii caută un nou președinte al Camerei Reprezentanților.

Președintele Biden a susținut că rămâne în interesul americanilor să continue să sprijine Ucraina.

Întrucât viitorul asistenței aprobate de Congres pentru Ucraina rămâne sub semnul întrebării, Biden a declarat că ar putea exista metode alternative de sprijinire a Kievului.

"Putem sprijini Ucraina în următoarea tranșă și există un alt mijloc prin care vom putea acorda finanțarea", a spus el, fără a da explicații, potrivit CNN.

Update 21:30 Zelenski spune că va face tot ce este posibil să obțină noile sisteme antiaeriene înainte de iarnă.

Președintele ucrainean a dat asigurări, miercuri, că țara sa va face totul pentru a obține de la Occident noile sisteme antiaeriene, înainte de începerea iernii, pentru a face față unei posibile campanii de bombardamente masive ale rușilor, relatează AFP.

Iarna trecută, forțele rusești au vizat în mod deliberat infrastructura Ucrainei, oprind energia electrică și gazele într-o perioadă în care încălzirea era necesară.

Astfel, mai multe sisteme de apărare antiaeriană ar putea face ca acestă situație să nu se întâmple din nou, potrivit The Guardian.

Update 20:40  Ucraina susţine că a fabricat "pelerine de invizibilitate" care permit soldaţilor să nu fie depistaţi de drone şi camere cu termoviziune. 

"Mantia invizibilă" a fost prezentată miercuri de Ministrul ucrainean pentru Digitalizare, Mihailo Fedorov, care a afirmat că pelerina poate ascude soldații astfel încât să nu fie depistați de camerele cu termoviziune.

Mantiile blochează radiaţiile termice, ceea ce se presupune că îl face pe soldat invizibil pentru inamic. 

Camuflajul a fost dezvoltat încă din 2015, când a fost conceput pentru a fi folosit de lunetişti şi de soldaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru operaţiuni speciale în regiunea Donbas din estul ţării, a declarat pentru CNN Maksim Boriak, unul dintre dezvoltatorii pelerinei.

Proiectul a redemarat cu adevărat atunci când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. 

Mantia este realizată din materiale folosite în general de pompieri, care împiedică aerul cald să iasă şi să fie depistat de camerele cu termoviziune, în timp ce un sistem de ventilaţie încorporat răceşte aerul cald blocat în interiorul mantiei.

Boriak spune că este un "sistem simplu" care cântăreşte până la 2,5 kilograme. Mantiile sunt rezistente la ploaie şi neinflamabile, potrivit CNN. 

Update 19:50 Statele Unite vor transfera în Ucraina mii de arme și muniții pe care le-au confiscat de la regimul islamic din Iran.

Informația este publicată în premieră de CNN.

Acțiunea este menită să contribuie la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană, în contextul în care aprobarea de noi ajutoare militare pentru Kiev în Congresul SUA rămâne incertă.

În plus, posibilitatea aliaților NATO din Europa de a susține Kievul în lupta cu trupele Moscovei aproape că și-a atins limitele, după cum a declarat recent oficialul cu rangul militar cel mai înalt al alianței.

Potrivit CENTCOM - Comandamentul Central al SUA, armele iraniene ce vor fi trimise Ucrainei sunt, în principal puști de asalt, mitraliere și lansatoare de rachete, cu muniția aferentă.

Update 19:00 Surse de securitate ucrainene au declarat că dronele operate de Serviciul de Securitate al țării (SBU) au reușit să distrugă un complex de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod, miercuri dimineață.

"Cauza exploziilor nocturne din regiunea Belgorod: SBU a lovit sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumph", a declarat o sursă ucraineană pentru CNN.

S-400 este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale armatei ruse.

Sursa citată de CNN a precizat că înregistrările video postate de ruși "arată aproximativ 20 de explozii la locul unde se aflau sistemul Triumph și radarul acestuia"  și că, în urma atacului, așezările vecine au rămas fără energie electrică.

Regiunea rusă Belgorod se învecinează cu zona nord-estică a Ucrainei.

Luna trecută, Ucraina a țintit cu succes un complex S-400 în Crimeea, în orașul Evpatoria, iar ulterior a efectuat o serie de atacuri cu rachete în peninsulă.

Update 17:00 Premierul britanic Rishi Sunak i-a îndemnat pe aliații occidentali să continue să sprijine și să înarmeze Ucraina, pentru ca aceasta să poată "termina treaba", în ofensiva pornită pentru a-și elibera teritoriul de sub ocupația Rusiei.

Îndemnul lui Sunak vine în contextul în care ajutorul american pentru Ucraina rămâne incert, după înlăturarea lui Kevin McCarthy din funcția de șef al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Înainte de votul de marți, McCarthy a reușit să "salveze" guvernul federal american de la colaps, prin susținerea unei legi de finanțare care permite funcționarea pentru încă 45 de zile.

Compromisul între democrații și republicanii din Congres a fost obținut cu excluderea unui sprijin militar de 6 miliarde de dolari pentru Kiev.

Președintele Biden s-a bazat pe angajamentul lui McCarthy că ajutorul militar destinat Kievului va face obiectul unui vot separat în Congres, însă McCarthy a fost demis, între timp, la inițiativa republicanilor din aripa dură, controlată de Donald Trump.

Marți, amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, a avertizat că "se vede fundul sacului" și că puterile militare occidentale nu mai au muniție pe care să o ofere Ucrainei.

Update 15:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat "importanța crucială" a menținerii orașul și regiunii Harkov, în contextul actualei ofensive a Kievului.

Zelenski a făcut comentariile în timpul unei vizite pe linia frontului estic.

Este cea mai avansată vizită a președintelui ucrainean pe acest front, de la începutul invaziei rusești, notează CNN.

"Importanța menținerii Harkovului pentru estul nostru puternic" reiese mai ales "având în vedere teroarea constantă a Rusiei împotriva orașului și a regiunii și încercările ocupanților de a intensifica atacurile asupra pozițiilor noastre", a declarat Zelenski.

Update 14:00 Ucraina, Polonia și Lituania au căzut de acord să mute de la granița poloneză într-un port lituanian anumite controale de frontieră asupra cerealele ucrainene.

Măsura este menită să accelereze exporturile, a declarat Kievul.

Între timp, mai multe nave au folosit coridorul umanitar anunțat de Ucraina pe Marea Neagră, conform unor oficiali ucraineni și americani.

Kievul a anunțat această rută după ce Moscova s-a retras, în iulie, dintr-un acord privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia.

Update 13:00 Apărarea antiaeriană rusă anunță că a distrus o rachetă anti-navă Neptun, lansată de ucraineni în apropiere de Crimeea.

Informația vine de la Ministerul rus al Apărării. Instituția nu a oferit detalii suplimentare.

Ucraina și-a intensificat, în ultimele săptămâni, loviturile asupra peninsulei ocupate de Rusia în 2014.

Update 12:00 Serviciul ucrainean de securitate, SBU, a comunicat că a destructurat o rețea de spionaj rusesc în sudul țării.

Potrivit SBU, 13 informatori ai rușilor au fost reținuți în regiunea Mykolaiv/Nikolaev, toți fiind rezidenți locali.

Patru dintre cei 13 au fost deja găsiți vinovați și condamnați la închisoare, a precizat SBU.

Update 11:20. Ucrainenii au creat o mantie pentru soldați, care le oferă invizibilitate pentru camerele cu termoviziune, anunță Ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mykhailo Fedorov.

Pelerina blochează radiația de căldură și îi face pe luptători invizibili pentru inamic prin intermediul camerelor termice și al dronelor cu camere de imagine termică. De asemenea, mantia protejează împotriva ploii, zăpezii, este ignifugă și protejează și împotriva temperaturilor ridicate.  

Greutatea acesteia ajunge până la 2,5 kilograme.  

Update 10:30. Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că „foarte probabil” rușii și-au doborât propriul avion de luptă deasupra unui teritoriu din Ucraina. Este vorba despre un avion performant, anunță britanicii, potrivit Sky News

Informația apare în ultima actualizare făcută de Ministerul Apărării din Marea Britanie în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Britanicii anunță că este „foarte probabil” ca forțele de apărare aeriene ruse să fi doborât unul dintre propriile avioane de luptă. Incidentul ar fi avut loc pe 28 septembrie, la Tokmak, în sud-vestul Ucrainei.

Pierderea este semnificativă, deoarece este „probabil” al cincilea Su-35S, „cel mai avansat avion de luptă din Rusia în serviciu”, care este distrus în timpul războiului.

Și locul este relevant deoarece Tokmak este un „oraș puternic fortificat, care găzduiește adesea sediul rus care comandă unul dintre cele mai agitate sectoare ale liniei de front”, au precizat britanicii.

Update 09:30. Bulgaria a interzis intrarea mașinilor înmatriculate în Rusia pe teritoriul țării. Polonia, Finlanda și Norvegia au luat decizii similare.  

Deciziile vin după ce Comisia Europeană a publicat clarificări privind restricțiile de lungă durată asupra importului și exportului de bunuri către sau dinspre Rusia.

Comisia Europeană a specificat că interdicția include și mașinile și unele bunuri, chiar dacă ele sunt bunuri personale ale călătorilor.  

Autoritățile vamale din Bulgaria nu au dat o cifră exactă a autoturismelor înmatriculate în Rusia care intră în țară în fiecare lună, dar au spus subliniat că nu sunt foarte multe. 

Update 08:30. Oficialii NATO și Marea Britanie avertizează că stocurile de muniție militară sunt pe sfârșite iar producția trebuie să crească pentru a ajuta luptătorii ucraineni.   

„Fundul butoiului este acum vizibil”, a declarat marți, în timpul unei discuții la Forumul de Securitate de la Varșovia,  Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO și cel mai înalt oficial militar al Alianței. „Avem nevoie ca industria să crească producția într-un ritm mult mai mare”, a spus el. 

Pentagonul a avertizat și el despre epuizarea stocurilor, scrie CNN.

Forțele armate ucrainene avansează în sudul țării, susține un oficial de la Kiev

Forțele ucrainene avansează în sudul țării, Rusia suferind pierderi de personal și echipamente, a declarat un oficial din Ucraina.

Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavski a declarat că trupele au avansat în direcția Tavria, în regiunea Zaporojie - dar nu a dat alte detalii, potrivit Sky News.

El a afirmat că soldații au efectuat 1.198 de misiuni în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse au pierdut 261 de oameni și alți 10 au fost luați prizonieri.

Război în Ucraina, 3 octombrie 2023 |  Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

Război în Ucraina, 2 octombrie 2023 | Zelenski şi Ursula von der Leyen au discutat despre coridoarele alternative pentru exportul de cereale

Război în Ucraina, 1 octombrie 2023 | Șeful politicii externe a Uniunii Europene, în vizită la Kiev. Borrell a promis un sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina

Război în Ucraina, 30 septembrie | Kievul anunţă că a doborât 30 de drone Shahed, din cele 40 cu care Rusia a atacat sudul şi centrul Ucrainei

Război în Ucraina, 29 septembrie | Rusia sărbătorește anexarea teritoriilor ucrainene cu un concert în Piața Roșie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close