Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 592. Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone

Război în Ucraina, ziua 592. Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone

Război în Ucraina, ziua 592. Forțele Aeriene Ucrainene se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone, a declarat purtătorul de cuvânt Iuri Ihnat.

Război în Ucraina, ziua 592. Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Oct 2023   •   09:24

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ucrainene au reușit să respingă mai multe atacuri rusești
  • O femeie a fost ucisă în timpul unui atac lansat de ruși în Harkov
  • Preşedintele Poloniei a declarat că violența dintre Hamas şi Israel aduce beneficii Rusiei
  • Forțele aeriene ucrainene se așteaptă la un număr record de atacuri cu drone în această iarnă
  • Oraș din regiunea Donețk, atacat de ruși cu o rachetă de croazieră
  • Cel puţin 506 copii au fost ucişi în războiul din Ucraina
  • Rușii au lansat 774 de atacuri către Kupiansk-Lîman, în 24 de ore 
  • Un mort și doi răniți în Zaporojie, după un atac lansat de ruși
  • Ucraina anunţă că 281.700 de militari ruşi au murit în război până astăzi
  • Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii
  • Maia Sandu: "Gruparea Wanger s-a aflat în spatele tentativei dejucate de a răsturna puterea din Republica Moldova"

Update 22:20 Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în direcțiile Kupiansk, Bahmut, Lîman, Avdiivka și Marinka în cursul zilei de 8 octombrie, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent. 

Potrivit raportului, în cursul zilei au fost înregistrate 33 de confruntări cu forțele rusești. De asemenea, Rusia ar fi lansat șase atacuri aeriene și 20 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), provocând victime atât în rândul personalului militar, cât și al populației civile. 

În direcția Lîman, forțele ruse au efectuat patru atacuri nereușite în zona satului Makiivka. Armata a raportat la 5 octombrie că Rusia își intensifică atacurile în direcția Lîman-Kupiansk a liniei frontului din regiunile Harkov și Luhansk, cu accent pe Makiivka.

Pe 7 octombrie, forțele ucrainene au înregistrat 774 de lovituri rusești pe direcția Kupiansk-Lîman, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării Forțelor din Est, Illia Yevlash.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că Rusia își desfășoară rezervele la nord de Bahmut în încercarea de a descuraja contraofensiva Ucrainei care avansează în regiunea Donețk. 

Update 20:50  O femeie în vârstă de 65 de ani a fost ucisă duminică, 8 octombrie, într-un atac rusesc asupra orașului Vovceansk din regiunea Harkov, potrivit The Kyiv Independent.

„Din păcate, atacurile teroriste ale Rusiei continuă să ucidă civili în regiunea Harkov. O femeie în vârstă de 65 de ani a fost ucisă astăzi, într-un atac rusesc asupra orașului Vovceansk din regiunea Harkov.”, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, pe Telegram. 

Update 19:00 Actuala violenţă dintre Hamas şi Israel "lucrează" în favoarea Rusiei, în timp ce distrage atenţia internaţională de la agresiunea Moscovei în Ucraina şi poate duce la noi presiuni migratorii asupra Europei, a declarat, duminică, preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Polonia, un susţinător ferm al Kievului de când Rusia a lansat invazia la începutul anului 2022, a adăpostit peste un milion de refugiaţi ucraineni, însă a respins categoric orice mecanism al Uniunii Europene care i-ar cere să accepte o parte din migranţii ilegali ce intră în bloc din alte direcţii.

"Cu siguranţă aduce beneficii Rusiei şi agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Distrage atenţia lumii (...). Dar mai presus de toate, mă tem că va provoca, din păcate, o presiune suplimentară migratorie asupra Europei.

Vom avea probabil un alt val de migranţi din Orientul Mijlociu, care va lovi Europa (...). Securitatea noastră, protecţia graniţelor Poloniei, desigur, şi a graniţelor Uniunii Europene şi zonei Schengen devine şi mai importantă", a spus Duda, într-un interviu acordat postului privat Polsat News.

Update 18:20 Forțele Aeriene Ucrainene se așteaptă la un număr record de atacuri cu drone rusești pe teritoriul său în această iarnă, a declarat, duminică, purtătorul de cuvând Iuri Ihnat, relatează Reuters.

Ihnat a declarat că datele pentru luna septembrie arată că utilizarea, de către Rusia, a dronelor kamikaze Shahed, de concepție iraniană, va spulbera cifra de anul trecut.

"Această toamnă și iarnă ... este deja un record în ceea ce privește numărul de drone Shahed. Peste 500 au fost folosite în septembrie", a declarat Ihnat, într-un interviu la televiziunea națională.

El a comparat această cifră cu campania de atacuri aeriene a Rusiei asupra Ucrainei din iarna trecută, când a spus că au fost folosite aproximativ 1.000 de drone Shahed, în șase luni.

Atacurile asupra instalațiilor energetice din iarna trecută au avariat o parte semnificativă a sistemului energetic ucrainean și au forțat majoritatea orașelor să raționalizeze energia electrică și apa caldă.

În ciuda faptului că Ucraina și-a consolidat apărarea aeriană, oficialii au avertizat asupra riscului unei repetări în această iarnă, rețeaua electrică fiind încă departe de a fi reconstruită după ultimele bombardamente, potrivit The Guardian.

Update 17:00 Duminică dimineață, trupele ruse au lovit orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk cu o rachetă de croazieră Iskander, rănind patru persoane, între care o fetiță de 9 ani, a anunțat guvernatorul interimar Igor Moroz, citat de The Kyiv Independent.

Atacul a afectat 19 locuințe, vizând 10 clădiri cu mai multe etaje, o centrală termică, o conductă de gaz, o linie electrică și o mașină, potrivit sursei citate.

Orașul Kosteantînivka se află aproape de linia frontului și este o țintă comună a atacurilor rusești.

Update 09.30. Mai mulți oameni au fost răniți, inclusiv o femeie de 27 de ani și copilul ei de nouă luni, într-un atac rusesc asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei, a anunțat guvernatorul ucrainean, potrivit Reuters. Anunțul a fost făcut în această dimineaţă.

"Regiunea Herson a cunoscut o altă noapte groaznică", a scris guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram. Femeia și copilul au fost spitalizați, a mai spus guvernatorul. De asemenea, un medic de 33 de ani al Crucii Roșii a fost rănit în timpul atacului. Mai multe case și conducte de gaz au fost avariate.

În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 59 de atacuri asupra regiunii Herson. 19 atacuri au vizat orașul Herson, centrul administrativ al regiunii.

Procuratura Generală a Ucrainei a comunicat, sâmbătă, 7 octombrie 2023, că de la începutul războiului, cel puțin 506 copii au fost uciși.

"Cel puțin 1.636 de copii au căzut victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Până în dimineața zilei de 7 octombrie 2023, potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, cel puțin 506 copii au fost uciși și alți 1.130 au fost răniți”, se arată în mesaj. Procuatura Generală a Ucrainei a mai transmis că aceste date nu sunt definitive.

Totodată, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 281.700 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 610 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.800 de tancuri, 9.102 de blindate, 6.688 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 316 de elicoptere și 5.185 de drone.

Război în Ucraina, 7 octombrie 2023 | Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

Război în Ucraina, 6 octombrie 2023 | Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii

Război în Ucraina, 5 octombrie 2023 | Rusia a bombardat un priveghi la care participau peste 300 de oameni în Ucraina. Zeci de localnici au fost uciși

Război în Ucraina, 4 octombrie 2023 | Ucraina anunță că a distrus un sistem avansat de rachete S-400 în regiunea rusă Belgorod

Război în Ucraina, 3 octombrie 2023 |  Volodimir Zelenski, vizită pe frontul de luptă din nord-estul Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close