Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 595. Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Război în Ucraina, ziua 595. Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Război în Ucraina, ziua 595. Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Avdiivka, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului în provincia ucraineană estică Doneţk, o tactică despre care unii analişti occidentali cred că urmăreşte să prevină suplimentarea trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 595. Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   20:33

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Doi oameni au murit după ce o rachetă a lovit o școală din centrul Ucrainei
  • Zelenski a cerut liderilor NATO sisteme de apărare performante
  • SUA va oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Zelenski l-a asociat pe Putin cu Hamas: "Folosesc tactici teroriste și țin ostatice națiuni libere și democratice”
  • Un om a murit, iar alți 7 au fost răniți în atacurile rușilor în Ucraina, în ultimele 24 de ore
  • Apărarea rusească anunță că a doborât două drone deasupra regiunii Briansk, în Rusia
  • Rusia a pierdut 283.900 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
  • Zelenski face prima vizită la sediul NATO de la începutul invaziei Rusiei
  • Rușii și-au intensificat ofensiva în direcția Avdiivka
  • Volodimir Zelenski: "Rusia trebuie izolată politic pentru a o opri. Trebuie să fim uniţi"
  • Trei civili au fost răniți în bombardamentele inamice din regiunea Donețk
  • Germania anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina
  • Serghei Lavrov va vizita China săptămâna viitoare

Update 20:30 - Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Avdiivka, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului în provincia ucraineană estică Doneţk, o tactică despre care unii analişti occidentali cred că urmăreşte să prevină suplimentarea trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie, unul din punctele cele mai fierbinţi ale contraofensivei desfăşurate de Kiev pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, relatează miercuri agenţia EFE.

La nord-vest şi sud-vest de Avdiivka trupele ruse şi-au intensificat acţiunile ofensive cu obiectivul aparent de a "îndepărta trupele ucrainene de zona Robotîne", un sat din regiunea Zaporojie, scrie în ultimul său raport Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Pe o axă de atac a contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov pentru a izola trupele ruse din Crimeea şi sudul Ucrainei, armata ucraineană a eliberat satul Robotîne la începutul lunii septembrie, dar de atunci nu a mai reuşit nicio înaintare semnificativă pe acea axă.

Update 19:10 - Doi oameni au murit după ce o rachetă a lovit o școală din centrul Ucrainei, anunță oficialii ucraineni.

Școala lovită se află în orașul Nikopol din Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak, potrivit Reuters. Acesta a spus că sunt cel puțin două persoane decedate și că echipele de intervenție caută în ruine pentru a afla dacă sunt mai multe victime.

"S-a stabilit că victimele erau angajați", a anunțat Ihor Klymenko, ministrul ucrainean de Interne, pe Telegram.

Guvernatorul Serhiy Lysak a mai transmis că peste 40 de case și infrastructura au fost avariate în timpul aceluiași atac. De asemenea, doi bărbați cu vârste de 24 și 71 de ani au fost răniți.

Update 17:35 - Rusia este deschisă să joace un rol în rezolvarea conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează dpa.

Oficialul rus a afirmat că Moscova menţine dialogul cu ambele părţi şi are "potenţialul de a participa la procesul de soluţionare a conflictului".

"Fără îndoială, actele ce pot fi descrise doar ca terorism sunt de condamnat. Însă, de asemenea, nu trebuie să uităm care sunt precursorii acestei situaţii", a mai spus el.

Update 16:40 - Doi frați ucraineni sunt acuzați că au ajutat Rusia în organizarea atacului asupra unei cafenele dintr-un sat din regiunea Harkov. 55 de ucraineni care participau la o ceremonie funerară au fost uciși.

Doi săteni ucraineni au fost acuzați că au ajutat la organizarea de la distanță a unui atac cu rachete asupra satului ucrainean Hroza. Atacul a avut loc pe 5 octombrie. O rachetă rusească a lovit o cafenea în care era organizată o ceremonie funerară.

Miercuri, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că cei doi suspecți au lucrat pentru autoritățile ruse în perioada în care Moscova a controlat satul, potrivit Sky News. Apoi, bărbații au fugit în Rusia cu puțin timp înainte ca Ucraina să recâștige controlul asupra satului, în septembrie anul trecut.

Update 14:45 Zelenski a cerut liderilor NATO sisteme de apărare performante

Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor NATO sisteme de apărare performante pentru a putea face faţă atacurilor ruseşti. De asemenea, liderul de la Kiev a cerut alianţei să fie alături de Israel în lupta împotriva Hamas.

În acelaşi timp, şeful Pentagonului Lloyd Austin spune că timpul nu este de partea lui Putin şi că Statele Unite vor fi lângă Ucraina până la final.

"Putin a sperat că îi va demoraliza pe ucraineni  În schimb, a reuşit să demoralizeze militarii ruşi 

Putin a sperat că va izola Ucraina. În schimb, el a izolat Rusia.

Putin a încercat să prostească întreaga lume. În schimb, nu a putut să îşi prostească nici măcar proprii mercenari.

În acest război de agresiune să nu creadă nimeni că timpul este de partea criminalilor. Suntem împreună penru a ne asigura că Ucraina are toate proviziile necesare pentru încă o iarnă de război", a declarat Lloyd Austin, şeful Pentagonului.

"Este foarte important să existe priorităţi. Sisteme de apărare aeriană. Acestea nu sunt doar cuvinte de bază. Acestea sunt lucruri foarte concrete şi avem nevoie de ele în puncte geografice foarte clare de pe teritoriul nostru penru a salva reţeaua de energie, pentru a salva oamenii, pentru a salva cereale aflate în tranzit, pentru a salva aceste rute pentru Africa, Asia, pentru restul lumii.

Aşa că este important ca rachetele cu rază lungă de acţiune, armele cu rază lungă de acţiune, nu contează cum le numeşti, problema este cum să le obţii. Pentru că avem nevoie de acestea în special pentru un singur motiv, acela de a alunga Rusia de pe teritoriul nostru", a spus Volodimir Zelenski.

Update 14:00 SUA va oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA vor oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, relatează AFP.

"Sunt mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari”, a declarat Austin, alături de Volodimir Zelenski, în deschiderea unei reuniuni a susținătorilor internaționali ai Kievului, la Bruxelles.

Pachetul include, printre altele, muniții de apărare antiaeriană, muniții de artilerie și de rachetă și arme antitanc, a precizat șeful apărării americane

Update 13:10 Zelenski l-a asociat pe Putin cu Hamas: "Folosesc tactici teroriste și țin ostatice națiuni libere și democratice”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a a asociat în mod direct pe președintele rus Vladimir Putin cu organizația teroristă Hamas, care a atacat Israelul, potrivit The Guardian.

Președintele ucrainean a precizat că atât Putin, cât și Hamas, sunt entități teroriste care folosesc tactici teroriste și care, în opinia sa, încearcă să țină ostatice națiuni libere și democratice.

Update 12:30 Un om a murit, iar alți 7 au fost răniți în atacurile rușilor în Ucraina, în ultimele 24 de ore

Forțele ruse au folosit o varietate de sisteme de arme pentru a ataca Ucraina în ultimele 24 de ore, provocând moartea unei persoane și rănirea altor 7, au raportat autoritățile regionale miercuri, 11 octombrie, potrivit The Kyiv Independent.

Atacurile au vizat în total șapte regiuni ucrainene: Dnipropetrovsk, Sunî, Luhansk, Donețk, Harkov și Zaporojie.

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în urma atacurilor rusești în satul Krasnohorivka din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului interimar Ihor Moroz.

În regiunea Herson, forțele rusești au atacat zone civile cu tancuri, artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă, drone și alte echipamente militare, provocând pagube în districtul Berîslav și rănind o persoană, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Guvernatorul Serhii Lysak a declarat că forțele rusești au bombardat Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, avariind mai multe clădiri și rănind o femeie de 78 de ani.

În regiunea Harkov, guvernatorul Oleh Syniehubov a scris că rușii au atacat din nou satul Veliki Burluk, rănind două femei de 45 de ani și un bărbat de 34 de ani. Satul fusese atacat și în ziua precedentă.

Un bărbat de 47 de ani a fost, de asemenea, rănit în orașul Culiceni. Peste 125 de lovituri au fost înregistrate în regiunea Zaporojie, a raportat administrația militară regională, provocând daune clădirilor și infrastructurii, dar fără a face victime.

Update 12:00 Apărarea rusească anunță că a doborât două drone deasupra regiunii Briansk, în Rusia

Forțele de apărare aeriană rusești au distrus două drone care zburau deasupra regiunii Briansk, a afirmat guvernatorul Alexander Bogomaz miercuri, 11 octombrie, potrivit The Guardian.

Bogomaz a declarat că dronele au fost doborâte deasupra districtului Surazhsky din regiune. Nu au fost raportate victime sau pagube.

Rapoartele privind atacurile cu drone și tentativele de atacuri cu drone pe teritoriul Federației Ruse s-au înmulțit în ultimele săptămâni. Pe 4 octombrie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că 31 de drone ucrainene au fost interceptate peste noapte.

La 30 septembrie, Bogomaz a afirmat că un atac ucrainean a întrerupt alimentarea cu energie electrică locală în satul Pogar.

Update 11:20 Rusia a pierdut 283.900 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 283.900 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut. Acest număr include 820 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.863 de tancuri, 9.220 d vehicule de luptă blindate, 9.145 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.731 de sisteme de artilerie, 809 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 545 de sisteme de apărare aeriană, 316 avioane, 316 elicoptere, 5.226 drone şi 20 de ambarcaţiuni.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.10.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 10 octombrie 2023

Update 10:10 Zelenski face prima vizită la sediul NATO de la începutul invaziei Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează miercuri prima sa vizită la sediul NATO din Bruxelles de la începutul războiului cu Rusia în februarie 2022, a anunțat alianța militară, citată de AFP.

Un purtător de cuvânt a scris pe rețelele de socializare că liderul ucrainean se va adresa presei împreună cu șeful alianței, Jens Stoltenberg, înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.

Potrivit presei belgiene, președintele ucrainean va participa la o reuniune a „grupului de contact pentru apărarea Ucrainei” cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, și se va întâlni cu guvernul belgian înainte de o conferință de presă. După Spania, Belgia va prelua președinția UE timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2024.

Se așteaptă ca reuniunea grupului de contact să se concentreze asupra modalităților de a ajuta Ucraina să se pregătească pentru bombardamentele rusești așteptate în această iarnă împotriva infrastructurii țării și de a-i oferi mai multă muniție pentru contraofensiva sa.

Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat pentru RTL că Belgia va furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 în 2025.

Alte subiecte care vor fi discutate includ distrugerea unui gazoduct submarin și a unui cablu de telecomunicații între Finlanda și Estonia, două țări membre ale alianței.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, va participa, de asemenea, la reuniunea de joi, prin videoconferință, pentru a discuta despre atacul Hamas asupra Israelului din weekend și consecințele acestuia.

Update 08:50 Rușii și-au intensificat ofensiva în direcția Avdiivka

Forțele ruse au devenit mai active în apropierea mai multor așezări din direcția Avdiivka, au atacat în direcțiile Kupiansk, Lîman și Bahmut, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un raport publicat în dimineața zilei de 11 octombrie, relatează Ukrainska Pravda.

În ultimele 24 de ore, pe front au avut loc 108 ciocniri, un număr semnificativ mai mare decât s-a înregistrat zilnic în ultima vreme, notează sursa citată.

Potrivit Statului Major, trupele ucrainene „au respins toate atacurile inamicului și au împiedicat pierderea de linii și poziții”.

Update 07:40 Volodimir Zelenski: "Rusia trebuie izolată politic pentru a o opri. Trebuie să fim uniţi"

"Vladimir Putin nu se va opri aici. Liderul de la Kremlin vrea Moldova, Ţările Baltice, vrea să intre în ţările NATO care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică", este avertismentul lansat de Volodimir Zelenski, în interviul acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea.

Preşedintele Ucrainei a mărturisit că nu a primit din partea lui Vladimir Putin niciun semnal că ar fi interesat de discuţii şi e convins că liderul de la Kremlin doreşte de fapt destabilizarea lumii.

"Putin nu e interesat să dea înapoi, este adânc implicat. El nu vrea şi nu poate să vadă o soluţie, o ieşire din această situaţie. Pentru el, pentru Putin, pentru decizia lui şi ce e în capul lui, ceea ce şi noi ştim din serviciile noastre de informaţii, el vrea să meargă înainte.

Rusia... Vorbesc de izolare politică. Nu vorbesc acum de armament, vorbesc de izolare politică pentru a o opri. Doar în unitate putem face asta", a declarat Volodimir Zelenski, în interviul pe care i l-a acordat lui Mihai Gâdea.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seara că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea, şi că trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu fie mai lungă decât primele două părţi ale conflictului.

Volodimir Zelenski a fost întrebat, într-o întâlnire avută cu jurnaliştii români, când crede că se va încheia acest război, iar liderul de la Kiev a spus că nu poate spune data exactă.

"Cred că nimeni nu poate. Poate doar Trump ar putea să spună: într-o zi, dar el ştie, vedeţi.

Poate e o întrebare pe care trebuie să i-o adresaţi lui Trump. Ştiu că suntem la contraatac, ştim că Rusia va părăsi teritoriile noastre.

Nu ştim când se va termina, este singurul răspuns pe care vi-l pot da acum. Cred că ştiu când, dar nu vă pot spune asta. Credem că ştim ceva”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

El a adăugat că aceasta este ultima parte a războiul din Ucraina.
"Aceasta este ultima parte a războiului din Ucraina, cu siguranţă. Nu suntem în mijlocul războiului, nu vorbim despre date. Vorbim despre alt lucru. Prima perioadă a fost ocupaţia, a doua parte a fost faptul că am oprit avansul şi am preluat iniţiativa.

Toamna trecută când am avut succesul din Herson şi Harkov, anul trecut, când am avut succes cu unele operaţiuni, în est când ne retrăgeam încet, încet, dar ne retrăgeam, 100, 200 de metri.

Privind la teritoriul nostru este nimic, dar e vorba de o situaţie de moral, că dai înapoi, te retragi”, a punctat Zelenski.

Război în Ucraina, 10 octombrie 2023 | Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie 

Război în Ucraina, 9 octombrie 2023 | Zelenski compară atacul Hamas din Israel cu tacticile militare ale Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 8 octombrie 2023 | Ucraina se așteaptă, în această iarnă, la atacuri rusești cu un număr record de drone

Război în Ucraina, 7 octombrie 2023 | Volodimir Zelenski, avertisment: "Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric"

Război în Ucraina, 6 octombrie 2023 | Vladimir Putin susține că războiul Rusiei în Ucraina nu este un conflict de teritoriu, ci de principii

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close