Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 787. Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene

Război în Ucraina, ziua 787. Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene

Război în Ucraina, ziua 787. Forţele ruse avansează rapid pe frontul din Ucraina din cauza degradării apărării antiaeriene a forţelor ucrainene. Astfel, militari ruşi de la sol sunt sprijiniţi din aer de aviaţia rusă şi reuşesc să câştige teren important.

Război în Ucraina, ziua 787. Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2024   •   16:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege privind ajutorul militar pentru Ucraina
  • Șeful armatei daneze s-a întâlnit cu generalul Sîrskîi pentru a discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina
  • Congresul american, aproape de aprobarea ajutorului militar mult așteptat de Ucraina
  • Rușii au bombardat orașul de frontieră Vovchansk, din regiunea Harkov; 2 morți și 2 răniți, potrivit procurorilor ucraineni
  • Slovacii au strâns donaţii de aproape două milioane de euro pentru furnizarea de muniţii Ucrainei
  • O persoană a murit în regiunea Harkov în urma unui bombardament rusesc
  • Ruşii avansează pe front din cauza degradări apărării antiaeriene ucrainene
  • Zelenski și-a lăsat semnătura pe monumentul simbol de la intrarea în regiunea Donețk
  • NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski
  • NATO promite sisteme suplimentare de apărare pentru Ucraina
  • G7 se angajează să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Kievului
  • Polonez implicat într-un presupus complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski
  • Bombardierul rusesc prăbușit vineri dimineață ar fi fost doborât de ucraineni
  • Zeci de persoane au murit sau au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk

Update 21:40 Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat sâmbătă în favoarea acordării către Ucraina a pachetului de ajutor militar în valoare de 60,8 miliarde de dolari (49 miliarde de lire sterline), după luni de întârziere, relatează CNN și BBC. Rezultatul final asupra proiectului de lege privind sprijinul pentru Ucraina a fost de 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit, într-un mesaj postat pe platforma X, după ce pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat de Camera Reprezentanților din Congresul SUA.

„Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, ambelor partide, și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun. Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor. Legea vitală de ajutorare a Statelor Unite adoptată astăzi de către Camera Reprezetanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice. Pacea și securitatea echitabile pot fi obținute doar prin forță. Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise pe biroul președintelui Biden. Mulțumesc, America”, scrie Volodimir Zelenski.

Update 20:10 Comandantul-șef al forțelor armate daneze, Michael Wiggers Hyldgaard, a efectuat sâmbătă o vizită oficială la Kiev și s-a întâlnit cu omologul său ucrainen, generalul Oleksandr Sîrskîi și cu ministrul apărării, Rustem Umerov, scrie The Kyiv Independent. Wiggers Hyldgaard a fost numit în funcție la începutul lunii aprilie. Predecesorul său, Flemming Lenfter, a fost demis pe 3 aprilie, deoarece nu a raportat funcționarea defectuoasă a sistemelor de armament în timpul atacului cu drone al militanților Houthi asupra unei fregate daneze în Marea Roșie, ceea ce ar fi pus în pericol echipajul de 175 de persoane.

În timpul întâlnirii, Wiggers Hyldgaard, Umerov și Sîrskîi au discutat despre nevoile Ucrainei pe linia frontului, precum și despre asistența suplimentară din partea guvernului danez. „Din prima zi a invaziei pe scară largă, Danemarca a fost de partea Ucrainei, de partea apărării democrației și a libertății”, a scris Sîrskîi, într-un mesaj publicat pe Facebook. Ukraine’s commander-in-chief also thanked the Danish government and its people for the continued support of Ukrainian forces.

Update 19:30 După luni de întârziere, Camera Reprezentanților din Congresul SUA urmează să voteze în acest weekend un ajutor militar american de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. Ambele măsuri au adversari vocali în Congres, iar speranțele de adoptare a acestora depind de o coaliție bipartizană fragilă, pentru depășirea obstacolelor legislative, scrie BBC.
Un vot procedural cheie dat vineri oferă un indiciu puternic că proiectele de lege vor trece.

Update 18:00 Forțele ruse au atacat sâmbătă orașul Vovchansk din regiunea Harkov, ucigând doi bărbați și rănind un alt bărbat și o femeie, a anunțat Parchetul regional, potrivit The Kyiv Independent. Așezările din regiunea ucraineană nord-estică Harkov sunt supuse unor atacuri regulate ale forțelor ruse din cauza apropierii lor de linia frontului și de frontiera cu Rusia.

Forțele ruse au atacat o clădire de nouă etaje și o casă din Vovchansk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Harkov și la mai puțin de 10 kilometri de frontiera dintre Rusia și Ucraina, în jurul orei locale 8.00, conform Parchetului ucrainean.

Update 17:00 Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei pentru război au strâns în această săptămână aproape două milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniţii Kievului, transmite Reuters.

Acţiunea „Muniţii pentru Ucraina” a strâns 1,94 milioane de euro după patru zile, până vineri la prânz, cu peste 30.000 de colaboratori. În medie, s-au donat câte 64 de euro, potrivit site-ului iniţiativei.

Update 16:00 Forţele ruse au bombardat sâmbătă două clădiri rezidenţiale din regiunea Harkov în nord-estul Ucrainei, făcând un mort şi un rănit, au anunţat autorităţile, citate de France Presse.

Atacul a avut loc la Vovceansk, oraş situat la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Rusia şi care a fost vizat frecvent în timpul războiului. „Trupele ruse au lovit o clădire cu nouă etaje şi o casă privată. Un civil în vârstă de 50 de ani a murit pe loc în urma impactului asupra casei”, a declarat guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.

O femeie de 60 de ani a fost de asemenea rănită în atac, a adăugat guvernatorul, arătând o fotografie cu un morman de moloz lângă partea prăbuşită a unei clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje. Atacul a avut loc la câteva ore după ce Rusia a tras în timpul nopţii cel puţin şapte rachete asupra Ucrainei, dintre care două au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit forţelor aeriene ucrainene.

Update 13.30. Şeful CIA, William Burns, a avertizat că Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la finalul acestui an.

"Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta, în esență, termenii unui acord politic", a declarat directorul CIA.

Update 13.15. Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Rusiei. Zeci de drone ucrainene ar fi fost doborâte în mai multe regiuni, anunţă Ministerul Rus al Apărării. Doi oameni au murit în oraşul de graniţă Belgorod, au anunţat autorităţile locale. Două dintre drone ar fi fost doborâte chiar în apropiere de Moscova. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost afectate în urma atacurilor ucrainene. În ciuda problemelor pe care le are pe front, Ucraina şi-a concentrat în ultimele săptămâni atacurile asupra infrastructurii energetice ruseşti. Kievul a promis că va aduce luptele pe teritoriul rus drept represalii la numeroasele bombardamente declanşate de invadatori.

Update 10.30. Ucraina a lansat mai multe drone împotriva Rusiei, în această dimineață, lovind două stații electrice în regiunile Kaluga și Briansk, precum și o rafinărie de petrol în apropiere de Smolensk.

Update 08.10. Aviația rusă sprijină succesele rusești consistente și rapide la sol, inclusiv în apropiere de Chasiv Yar, din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), relatează publicaţia Ukrainska Pravda.

Capacitatea avioanelor rusești de a opera la peste 100 de kilometri adâncime în spațiul aerian ucrainean, în apropierea liniei frontului, fără pierderi semnificative, indică faptul că apărarea aeriană ucraineană din zonă este în prezent insuficientă pentru a descuraja sau a interzice avioanele rusești să opereze pe linia frontului. 

Capacitatea Ucrainei de a lansa lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva aeronavelor de luptă strategice rusești poate limita temporar operațiunile forțelor aeriene rusești, așa cum a făcut-o anterior cu aeronavele tactice. Cu toate acestea, această capacitate ucraineană de a lovi nu poate compensa lipsa critică de apărare aeriană în întregul teatru de operațiuni. Forțele ucrainene trebuie să determine cum să aloce mijloacele lor limitate de apărare aeriană. Acest lucru duce la costuri semnificative.

Update 07.45. Atac rusesc cu 36 de rachete şi drone în Ucraina. Opt oameni au murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite în oraşul Dnipro. Totodată, un bombardier strategic s-a prăbuşit în Rusia, iar ucrainenii susţin că ei sunt cei care l-au doborât, în timp ce ruşii au invocat o defecţiune tehnică.

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz, relatează dpa.

Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu, a spus cancelarul german.

El a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. În plus, diplomaţia trebuie cultivată, a adăugat el.

De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare, a spus el. O pace dictată este inacceptabilă, a subliniat Scholz.

"Nu trebuie să i se permită să scape cu asta", a mai spus cancelarul german.

Război în Ucraina, 19 aprilie 2024 | NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski

Război în Ucraina, 18 aprilie 2024 | Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

Război în Ucraina, 17 aprilie 2024 | Secretarul general al NATO: "Trimiteţi mai mult Ucrainei!"

Război în Ucraina, 16 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni

Război în Ucraina, 15 aprilie 2024 | Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate bilateral

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close