Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 429. Ucraina anunță că pregătirile de contraofensivă se apropie de sfârșit 

Război în Ucraina, ziua 429. Ucraina anunță că pregătirile de contraofensivă se apropie de sfârșit 

Război în Ucraina, ziua 429. Rusia a lansat, vineri dimineață, un atac masiv care a vizat centrul Ucrainei și regiunea capitalei Kiev. Oficialii ucraineni arată că este primul atac cu rachete îndreptat împotriva Kievului în ultimele 51 de zile.

Război în Ucraina, ziua 429. Ucraina anunță că pregătirile de contraofensivă se apropie de sfârșit 
Sursa foto: hepta CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2023   •   21:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Bilanțul bombardamentului de la Uman, unde a fost lovit un bloc de locuințe, a crescut la 23 morți
  • Preşedinta Ungariei i-a cerut vineri Papei Francisc să lanseze un dialog între Ucraina şi Rusia care să pună capăt războiului
  • Forţele pro-ruse raportează şapte morţi în urma atacurilor ucrainene asupra oraşului Doneţk
  • UE condamnă vehement atacurile Rusiei asupra obiectivelor civile din Ucraina
  • Cel puțin 19 morți, dintre care 17 la Uman, după cel mai intens bombardament rusesc în Ucraina, în ultimele aproape două luni
  • Ucraina anunță că pregătirile de contraofensivă se apropie de sfârșit 
  • Rusia atacă Ucraina cu drone din Iran fabricate cu tehnologie din Occident
  • Reacția lui Zelenski după atacul de la Uman: "Statul terorist e mai aproape de pedeapsă"
  • Rusia a lovit centrul Ucrainei cu aviația strategică
  • SUA impune sancțiuni Rusiei și Iranului pentru luarea e ostatici americani
  • Cel puțin doi oameni au murit în urma unor atacuri ruse asupra unor localități din Ucraina

Update 21:37 - Numărul persoanelor decedate în urma atacului cu rachete de vineri din oraşul ucrainean Uman a ajuns la 23, a declarat, pentru Agerpres, fostul primar al localităţii, Oleksandr Ţerbii.
Potrivit acestuia, printre victime se află şi patru copii, dintre care unul de doi ani.

Cele două rachete au lovit un bloc cu nouă etaje din centrul oraşului Uman, amplasat în imediata vecinătate a celei mai mari şcoli. Din cele 46 de apartamente din scara respectivă, 27 au fost complet distruse.

Update 20:44 - Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, i-a cerut vineri Papei Francisc, aflat în vizită la Budapesta, să lanseze un dialog între Ucraina şi Rusia care să pună capăt războiului între aceste două ţări, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Sfinte Părinte! Cetăţenii ungari, la fel ca milioane de oameni din întreaga lume, văd în dumneavoastră un om al păcii. De la care sperăm să vorbească la Kiev şi Moscova, la Washington, Bruxelles, Budapesta şi tuturor celor fără care nu poate fi pace”, a îndemnat preşedinta ungară, la puţin timp după ce suveranul pontif a sosit la Budapesta, unde a început o vizită de trei zile în Ungaria.

În discursul său susţinut la sosire, Papa Francisc a deplâns faptul că Europa asistă în prezent la declinul visului de pace. „În această etapă istorică, pericolele sunt numeroase. Dar, mă întreb, gândindu-mă de asemenea la martirizata Ucraină, unde sunt eforturile creatoare de pace?”, a spus Suveranul Pontif.

Update 19:25 - Un jurnalist ucrainean, care a lucrat anterior pentru BBC, a fost ucis luptând în prima linie, relatează The Guardian.

Oleksandr Bondarenko s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a Ucrainei după ce Rusia a invadat țara în februarie 2022.

Mai târziu a devenit parte a armatei. Detaliile despre cum a fost ucis în acțiune nu sunt încă cunoscute, relatează BBC News.

Bondarenko, cunoscut sub numele de Sasha sau Sashko, a lucrat anterior la serviciul ucrainean al BBC, difuzând din capitala Kiev din 2007 până în 2011.

Update 18:50 - Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri, în atacuri lansate de forţele militare ucrainene asupra oraşului Doneţk, aflat sub ocupaţie rusă, anunţă autorităţile regionale pro-ruse, conform cotidianului Le Monde.

"Forţele ucrainene au atacat un spital, un parc şi o clădire rezidenţială. Din informaţiile noastre, şapte persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar alte zece au fost rănite", a declarat vineri Denis Puşilin, preşedintele autoproclamatei Republici Populare ruse Doneţk.

La rândul său, Administraţia de la Kiev a acuzat forţele militare ruse că au atacat vineri dimineaţă oraşele ucrainene Uman şi Dnipro. Bilanţul actual este de 19 morţi, potrivit autorităţilor ucrainene.
Uniunea Europeană a condamnat vehement bombardamentele efectuate de armata rusă asupra obiectivelor civile din estul Ucrainei, catalogându-le drept "crime de război".

Update 17:45 - Uniunea Europeană a condamnat vehement, vineri după-amiază, bombardamentele efectuate de armata rusă asupra unor obiective civile din estul Ucrainei, catalogându-le drept "crime de război".

"Încă o dată, Rusia a atacat în mod laş zone rezidenţiale, în timp ce oamenii dormeau, provocând daune considerabile şi omorând civili nevinovaţi", a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), citat de site-ul Tagesschau.de.

"Atracurile ruse asupra populaţiei civile şi asupra infrastructurii civile constituie crime de război şi nu vor rămâne nepedepsite", a subliniat oficialul european.

Forţele militare ruse au efectuat vineri dimineaţă atacuri masive asupra oraşelor ucrainene Uman şi Dnipro. Bilanţul actual este de 19 morţi, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de cotidianul Le Monde.

Update 16:42 Crește numărul victimelor provocate de atacurile rusești din ultimele 24 de ore care au vizat mai multe orașe din Ucraina. 19 oameni au murit, printre aceștia sunt și copii, anunță BBC.

Loviturile aeriene asupra unor orașe din Ucraina, inclusiv Kiev, s-au soldat cu cel puțin 19 morți.

17 persoane, inclusiv un copil, au fost ucise după ce o rachetă a lovit un bloc din orașul Uman, au declarat oficialii ucraineni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că la Uman sunt 10 clădiri rezidențiale avariate în urma atacului. Mai multe persoane au fost transportate la spital, au mai anunțat autoritățile locale.

O femeie și fiica ei de trei ani au fost ucise în orașul Dnipro, a anunțat primarul localității ucrainene.

Atacul de la Kiev este primul din ultimele 51 de zile, a spus șeful administrației militare a orașului. Totuși, nu există informații despre victime ale atacului.

Update 15:55 Bilanțul victimelor din orașul ucrainean Uman a ajuns, vineri după-amiază, la 17 civili morți, conform celor postate pe Telegram de Igor Tabureț, guvernatorul regiunii Cerkasî.

Tragedia a fost provocată de o rachetă lansată de forțele ruse. Aceasta a distrus un bloc de locuințe din oraș.

O echipă CNN aflată la locul atacului a văzut cadavrele scoase dintr-o clădirea în ruine. 

Oficialii locali au declarat jurnaliștilor CNN că printre morți se află și trei copii.

Mai devreme în cursul zilei, președintele ucrainean Volodimr Zelenski a scris pe Twitter că printre cei uciși în Uman sunt doi copii uciși care nu au putut fi identificați, iar soarta părinților lor era necunoscută. 

Bilanțul morților în urma celui mai intens atac cu rachete și drone lansat de Rusia în ultimele aproape două luni a ajuns, vineri, la 19 morți, la nivelul întregii țări.

În afară de cei uciși în Uman, o femeie și copilul ei de doi ani au murit la Dnipro, tot ca urmare a bombardamentelor rusești.

Update 14:23 Forțele armate ucrainene își încheie pregătirile pentru contraofensiva în urma căreia speră să-și elibereze teritoriile ocupate de trupele ruse.

Informația vine chiar de la ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

"Pregătirile (pentru contraofensivă) se apropie de sfârșit. Suntem pregătiți la nivel ridicat. Următoarea întrebare ține de Statul Major General. De îndată ce se pun de acord Dumnezeu, vremea și comandanții, o vom face", a precizat el, conform CNN.

Întrebat dacă Ucraina a primit armele promise de aliații internaționali în vederea contraofensivei, Reznikov a declarat că armata ucraineană a primit tancuri Leopard 2 (germane) și Challenger (britanice) și că așteaptă tancuri Leopard 1 "puțin mai târziu".

Ministrul a confirmat că tancurile americane Abrams nu vor ajunge la timp pentru a participa la contraofensivă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, joi, că aliații Ucrainei au livrat mai mult de 98% din vehiculele de luptă promise Kievului.

CNN amintește că Ucraina a făcut eforturi extraordinare pentru a ascunde informațiile legate de pregătirea contraofensivei de primăvară iar ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Ganna Maliar, a declarat săptămâna trecută că data lansării operațiunilor militare nu va fi anunțată.

Update 13:00 Noi investigații au dezvăluit faptul că Iranul și-a construit o puternică industrie de armament bazată pe tehnologia occidentală.

Această tehnologie este folosită în prezent de Rusia în atacurile împotriva orașelor ucrainene, semnalează CNN.

Conflict Armament Research (CAR), o organizație cu sediul în Marea Britanie care investighează componentele armelor, a stabilit că dronele Shahed-136 vândute Rusiei de regimul din Iran sunt propulsate de un motor bazat pe tehnologie germană.

Această tehnologie a intrat ilicit în posesia Teheranului în urmă cu aproape 20 de ani.

Concluziile au venit după examinarea detaliată a componentelor recuperate din dronele doborâte în Ucraina și subliniază capacitatea Iranului de a imita și de a perfecționa tehnologie militară obținută pe căi ilegale.

În paralel cu evoluția războiului din Ucraina, relațiile dintre Teheran și Moscova au devenit mult mai strânse.

Dronele iraniene sunt considerate un înlocuitor ieftin pentru rachetele mult mai costisitoare, ale căror stocuri sunt în scădere.

Experții estimează că o dronă Shahed-186, de exemplu, costă aproximativ 20.000 de dolari, în timp ce o rachetă de croazieră Kalibr costă armata rusă circa un milion de dolari, fiind exportată la prețuri care depășesc 6 milioane de dolari.

Update 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor victimelor din atacurile cu rachete rusești care au lovit teritoriul țării invadate la primele ore ale zilei de vineri.

"Oamenii sunt încă prinși sub dărâmături (la Uman). Din păcate, există victime, inclusiv un copil", a scris președintele ucrainean pe Telegram, referindu-se la un alt atac, cel de la Dnipro, unde au fost uciși o femeie de 31 de ani și copilul său de doi ani.

Ulterior, a fost confirmată informația că între cele cel puțin 10 persoane care au murit la Uman se află și doi copii cu vârste de 10 ani.

Rachetele rusești de croazieră au vizat Uman, Dnipro și Ukrainka, o localitate la 45 de kilometri sud de Kiev.

Autoritățile ucrainene au comunicat că cele mai multe dintre ele au fost doborâte de sistemele antiaeriene.

"Această teroare rusă trebuie să se primească un răspuns corect din partea Ucrainei și a lumii. Și îl va primi. Fiecare astfel de atac, fiecare act malefic împotriva țării și poporului nostru aduce statul terorist mai aproape de eșec și de pedeapsă", a promis Zelenski.

Update 10:12  Bombardamentele puternice de vineri din Ucraina au ucis cel puțin 9 persoane, potrivit unor bilanțuri actualizate.

Sunt primele atacuri aeriene de amploare în aproape două luni, notează presa internațională, iar mișcarea Moscovei vine în contextul informațiilor despre o tot mai apropiată contraofensivă ucraineană.

În orașul central Uman, cel puțin 7 persoane au fost ucise și  alte 17, rănite, atunci când o rachetă a lovit o clădire de apartamente, a declarat ministrul de interne Igor Klimenko.

Echipele de salvare s-au cățărat pe o grămadă uriașă de moloz care fumega, iar salvatorii au fost văzuți transportând un sac cu cadavre pe o targă.

"La început, ferestrele au fost aruncate în aer, apoi a venit explozia", a declarat o localnică din blocul bombardat.

În orașul Dnipro din sud-estul țării, o rachetă a lovit o casă, ucigând un copil de doi ani și o femeie de 31 de ani, a declarat guvernatorul regional Serghei Lisak.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 21 din cele 23 de rachete de croazieră lansate de Rusia.

Nu este clar ce ținte și-a planificat Rusia în atacurile de vineri, deși forțele sale au lovit în mod regulat infrastructura civilă, inclusiv instalațiile energetice.

Moscova afirmă că nu vizează în mod deliberat civili, dar atacurile sale aeriene și bombardamentele au ucis zeci de mii de persoane și au devastat orașe și localități din Ucraina, notează presa internațională.

Update 09:01 Mai mulți oameni au fost uciși în atacuri cu rachete rusești asupra centrului Ucrainei și a regiunii Kiev.

În Uman, un oraș situat în regiunea Cerkasî, două rachete au lovit trei clădiri înalte, ucigând trei persoane și rănind alte opt, potrivit unui bilanț inițial de la ora locală 7. Ulterior, bilanțul a fost actualizat la șase morți și nouă răniți.

La Dnipro, o femeie și un copil de 3 ani au fost uciși într-un atac care a rănit, de asemenea, alți trei oameni, conform ministrului ucrainean de Interne.

La Kiev, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât, vineri, 11 rachete de croazieră deasupra spațiului aerian al capitalei, în ceea ce autoritățile locale au numit primul atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainene în ultimele 51 de zile.

"Potrivit informațiilor care sunt în curs de verificare, atacul a fost efectuat de avioane ale aviației strategice ruse", a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, într-o postare pe Telegram.

Update 00:01 Un șef de poliție din orașul ucrainean ocupat Melitopol, care a dezertat în Rusia după ce orș, a fost ucis într-un aparent bombardament partizan. Oleksandr Mishchenko a murit când un dispozitiv improvizat a explodat la intrarea în blocul în care locuia. Au existat recent rapoarte privind intensificarea activității partizane ucrainene în regiune. Primarul exilat al Melitopolului a spus că ofițerul mort este un trădător.

Ministerul de Interne al Rusiei a declarat că explozia a avut loc la ora locală 05:20.

Orașul se află în provincia Zaporojie, una dintre cele patru regiuni pe care Rusia a pretins că le-a anexat anul trecut după invazia sa, în ciuda faptului că le controlează doar parțial. După Mariupol, Melitopol este cel mai mare oraș de pe teritoriul ocupat de Rusia din februarie 2022.

Acesta a adăugat că doi polițiști au fost răniți și internați în spital, dar ulterior unul dintre ei a murit. Un videoclip al scenei a arătat un crater de lângă bloc și mașini din apropiere cu geamurile sparte.

Război în Ucraina, 27 aprilie| Război în Ucraina, ziua 428 | România, al doilea stat UE care se dotează cu dronele turcești Bayraktar, folosite cu succes împotriva armatei ruse

Război în Ucraina, 26 aprilie | Reacții prudente la Washington și Moscova după discuția dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, 25 aprilie I Ucraina, între ciocan și nicovală: fie îi reușește contraofensiva, fie negociază pacea cu rușii pe teritoriul său

Război în Ucraina, 24 aprilie O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei

Război în Ucraina, 23 aprilie Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close