Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 425. O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei

Război în Ucraina, ziua 425. O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei

Război în Ucraina, ziua 425. O dronă ucraineană echipată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei, anunţă autorităţile ruse.

Război în Ucraina, ziua 425. O dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2023   •   17:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • O dronă ucraineană echipată cu dispozitive explozive s-ar fi prăbuşit la periferia Moscovei
  • Ucraina a masat peste 10.000 de soldați în Zaporojie, în pregătirea contraofensivei, dezvăluie un oficial instalat de Moscova
  • China încearcă să calmeze spiritele, după ce ambasadorul său la Paris a declarat că țările din fosta URSS nu au dreptul să fie state
  • Alertă teroristă în apropiere de Moscova
  • Presa internațională dezvăluie noi informații privind dublurile lui Vladimir Putin
  • Orașul Sevatopol din Crimeea a fost atacat cu drone
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, prezidează reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite
  • Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar numeroase altele au fost rănite, duminică, în bombardamente efectuate de armata rusă în mai multe zone din Ucraina
  • Lavrov spune că Moscova „nu va ierta” SUA pentru faptul că au refuzat să elibereze vize jurnaliştilor ruşi
  • ISW: În Kremlin au loc dispute aprige despre cum să continue războiul din Ucraina
  • Rusia ameninţă Grupul G7 cu anularea Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale
  • Ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Reacția Franței
  • G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de „coerciţie geopolitică”
  • Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov și în împrejurime

Update 23:15 - Forţele ruse care atacă în zona oraşului Lîman (regiunea Doneţk, estul Ucrainei) au fost nevoite să se regrupeze după ce au suferit pierderi grele, a declarat luni comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cursul unei vizite pe frontul de est, transmite EFE.

"După mai multe încercări nereuşite de a străpunge apărarea noastră în zona Lîman, inamicul a suferit pierderi semnificative şi a fost forţat să îşi regrupeze unităţile", a declarat Sîrski, citat pe contul Telegram al Centrului de presă al armatei ucrainene, care relatează într-un comunicat despre vizita sa de pe front.

Update 22:20 - Trupele ucrainene au stabilit poziții pe malul estic al râului Nipru, în sudul regiunii Herson, potrivit unor surse militare citate de BBC.

Regiunea este parțial controlată de ruși, iar traversarea râului ar putea avea o valoarea semnificativă în cazul unei ofensive ucrainene.

Armata ucraineană nu a confirmat informația în timp ce rușii au negat rapoartele.

Armata ucraineană vorbește de ceva timp în mod public despre pregătirile pentru o contraofensivă majoră, fără a preciza unde și când ar putea fi lansată.

Update 21:00 - Echipa de fotbal a Ucrainei va continua să joace meciurile din preliminariile Euro 2024, în ciuda regulii impuse de guvern care a interzis participarea naționalelor ucrainene la competițiile în care joacă și echipe din Rusia și Belarus. La preliminarii participă Belarus.

Guvernul de la Kiev a impus interdicția pentru toate competițiile oficiale internaționale.

Update 19:40 - Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat luni, într-o reuniune prezidată de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că invazia Rusiei în Ucraina "provoacă suferinţe şi distrugeri masive ţării şi poporului ei", alimentând "bulversarea economică declanşată de pandemia de COVID-19".

Totodată, el a atras atenţia că "riscurile de conflict între marile puteri se află la un maxim istoric", relatează Reuters, EFE şi AFP.

Update 17:45 - O dronă ucraineană echipată cu dispozitive explozive s-a prăbuşit la periferia Moscovei, anunţă autorităţile ruse, conform agenţiei Interfax şi site-ului Tagesschau.de.

Drona suspectă a căzut pe o proprietate privată, într-o zonă împădurită din districtul Bogorodskoia, la periferia estică a Moscovei. "O dronă plină cu substanţe explozive a căzut pe teritoriul districtului Bogorodskoia", a declarat un oficial local, Ogor Suhin.

Drona de fabricaţie ucraineană transporta 18 kilograme de substanţe explozive, dar încărcătura nu a explodat. Autorităţile ruse au declanşat o investigaţie în acest caz.

Update 15:04 Ucraina își consolidează trupele la Guleaipol, un oraș din regiunea ucraineană Zaporojie situat în apropierea liniei de sud a frontului.

Informația vine de la un oficial pro-rus din Zaporojie.

Guleaipol este situat la aproximativ 100 de kilometri est de capitala regională omonimă.

"Mai mult de 10.000 de luptători ucraineni sunt concentrați pe linia frontului în apropierea orașului Guleaipol. De asemenea, acolo sunt aduse echipamente militare grele, inclusiv tancuri", a declarat pentru agenția rusă RIA Novosti Vladimir Rogov, membru al consiliului regional Zaporojie, instalat de Rusia.

Rogov a speculat că zona ar putea deveni una dintre principalele platforme ale unui contraatac ucrainean.

El a adăugat că liderii militari de la Kiev au trimis, de asemenea, forțe noi în așezările Bogatîr, Solone și chiar în capitala regională omonimă, care nu se află sub control rusesc.

"Scopul unei posibile ofensive a ucrainenilor este să ajungă la Marea Azov, fără a se lupta pentru centrala nucleară Zaporojie. Regimul lui Zelesnki crede că va primi centrala ca urmare a faptului că presupusa ofensivă va avea succes", a conchis acest oficial susținut de Moscova.

Update 13:31 Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a declanșat un scandal internațional după ce a susținut că țările care s-au desprins din fosta Uniune Sovietică nu ar avea dreptul la statalitate.

Potrivit diplomatului chinez, care a fost invitat la televiziunea franceză, aceste țări "nu au un statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să confirme statutul lor de națiuni suverane".

În ceea ce privește Crimeea, Lu Shaye a insistat că aceasta a aparținut Rusiei.

"Există o istorie, nu-i așa? Crimeea a fost a Rusiei la început, Hrușciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei în epoca sovietică", a susținut el, înainte ca moderatorul din studio să remarce că poziția ambasadorului chinez ar însemna că frontierele după căderea URRS nu au fost încă stabilite.

"Haideți să nu ne mai șicanăm", a replicat ambasadorul adăugând că, în prezent, este prioritară încetarea focului pe frontul din Ucraina.

Cele trei țări baltice - Lituania, Letonia și Estonia - i-au convocat, luni, pe ambasadorii chinezi în aceste state pentru explicații, în urma declarațiilor făcute de Lu Shaye.

Tot luni, Ministerul chinez de Externe a încercat să dezamorseze scandalul, afirmând că respectă "statutul de stat suveran" al tuturor țărilor ex-sovietice.

"China respectă statutul de stat suveran al statelor care au făcut parte din Uniunea Sovietică", a spus Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a ministerului citat.

Update 12:00 Alertă teroristă în apropiere de Moscova

O alertă teroristă semnalată pe platforma Telegram a dus la închiderea mai multor școli în Șcelkovo, o localitate din districtul Moscova.

FSB, serviciul rus de securitate, și Ministerul rus de Interne au declanșat o investigație, după ce mesajul de pe Telegram a determinat autoritățile să suspende activitatea a 15 școli și să mute cursurile online, relatează presa rusă, conform Antena 3 CNN.

Amenințarea formulată de utilizatorul Telegram era însoțită de imagini cu arme iar mesajul, în sine, promitea "un masacru".

Instituțiile vizate au făcut obiectul verificării de către instituțiile abilitate.

Nu este clar, la ora acestei actualizări, dacă amenințarea este sau nu reală.

Update 11:00 O analiză realizată de Peter Thiede, jurnalist al publicației germane Bild, scoate la lumină diferențe flagrante între fotografiile care-l surprind pe președintele rus Vladimir Putin în diverse ipostaze și locații, pe parcursul a câteva săptămâni.

Vladimir Putin, schimbări surprinzătoare la nas, gât și urechi în fotografii realizate pe parcursul a câteva săptămâni | Detalii ale operațiunii "Deuce"

Potrivit lui Thiede, imaginile demonstrează că autoritățile ruse se folosesc de dubluri pentru a-l proteja pe liderul de la Kremlin în situații cu grad mare de risc, cum ar fi vizitele în zonele ocupate din Ucraina.

Cele mai clare discrepanțe care alimentează teoria sosiilor lui Putin sunt vizibile la bărbile, în zona urechilor, nasului și buzelor.

Jurnalistul german spune că, potrivit experților criminaliști, parametrii biometrici din fotografiile analizate nu se potrivesc și susțin concluzia că este vorba de persoane diferite, între care există, e drept, o asemănare superficială.

Peter Thiede menționează că Putin "cel adevărat" a apărut, cu siguranță, la vizita de stat de la Moscova a liderului chinez Xi Jinping.

Însă cei ce s-au dus în calitate de "Putin" la o întâlnire cu studenții de la Universitatea de Stat din Moscova, la Mariupol și în regiunea Herson au fost dublurile liderul rus, adaugă el.

Update 09:09 Oraşul Sevastopol din peninsula anexată Crimeea a fost atacat cu drone la primele ore ale dimineții de luni.

Mihail Razvojaev, guvernatorul susţinut de Moscova, a anunțat că una dintre drone a fost doborâtă de sistemele locale de apărare, iar o a doua a explodat singură.

Până la ora acestei actualizări există informații legate de pagube.

Update 08:02 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, prezidează, luni, reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

O întâlnire cu omologul său american, secretarul de stat Antony Blinken, nu este planificată cu această ocazie.

"Nu există astfel de planuri. În general, nu avem o agendă cu americanii pentru discuții la nivel ministerial în acest moment", a declarat, duminică, ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov.

Tensiunile rămân la nivel ridicat între Rusia și Statele Unite din cauza invaziei Moscovei în Ucraina și a aprofundării disputelor diplomatice.

Moscova a transmis că "nu va ierta" SUA pentru că a refuzat să elibereze vize jurnaliștilor ruși care intenționau să meargă în Statele Unite pentru a acoperi prestația ministrului Lavrov la ONU.

Presa de stat rusă a indicat că Moscova va lua măsuri de retorsiune împotriva reporterilor americani.

Update 00:01 Forțele ucrainene au stabilit cu succes poziții de-a lungul malului estic al râului Nipru în ultimele zile, un semn că forțele ruse își pierd pozițiile defensive în sud, a informat duminică, 23 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Organizația de cercetare cu sediul la Washington DC a spus că bloggerii militari ruși au fost capabili să furnizeze suficiente imagini și rapoarte geolocalizate pentru a confirma prezența armatei ucrainene de cealaltă parte a graniței naturale începând de sâmbătă. Regiunea Herson, în sudul țării, se află în apropierea Crimeei și a fost în mare parte sub control rusesc încă din primele faze ale războiului.

Evoluția vine în vreme ce analiștii occidentali bănuiau de multă vreme că Ucraina va lansa o ofensivă de primăvară asupra pozițiilor defensive rusești, care a stagnat în timpul iernii, când războiul se apropia de primul an de luptă. La sfârșitul anului 2022, Ucraina a reușit să recucerească orașul Herson, o victorie cheie care a lăsat Rusia fără controlul niciunui mare oraș ucrainean.

ISW nu a putut confirma amploarea sau intențiile debarcărilor, care par să fi avut loc la nord de Oleșki, un oraș vizavi de Herson, de cealaltă parte a fluviului Nipru.

Imaginile înregistrate pe 18 aprilie arată vehicule amfibii ucrainene care debarcă pe malul de est al râului, stabilind un cap de pod. Podurile de peste râu fuseseră anterior distruse, deoarece Ucraina încerca să taie liniile de aprovizionare rusești în Herson.

ISW a spus că filmările indică faptul că, pe lângă stabilirea de poziții de-a lungul malurilor râului Nipru, forțele ucrainene au avansat până la periferia de nord a Oleșki și la vest de Daci, o așezare care se află de fiecare parte a podului Antonivski - care a fost distrus de atacurile cu rachete ucrainene pentru a opri forțele ruse care se aflau anterior în orașul Herson.

Acesta a adăugat că dovezile sugerează că forțele ruse nu aveau control asupra insulelor din râurile Kinka și Ceaika din apropiere, lângă podul Antonivski.

ISW a declarat că bloggerii militari ruși „au susținut pe 20 și 22 aprilie că forțele ucrainene și-au menținut poziții în estul regiunii Herson timp de săptămâni, au stabilit linii de aprovizionare stabile către aceste poziții și efectuează în mod regulat ieșiri în zonă – toate indicând o lipsă de control rusesc a zonei”.

Șeful centrului de presă al comandamentului operațional „Sud” Natalia Humeniuk nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informațiile și a cerut tăcerea informațională.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că se lucrează foarte greu atunci când este cu adevărat necesar să treacă un astfel de obstacol precum Niprul, de exemplu. Când linia frontului trece printr-un râu atât de larg și puternic. Prin urmare, condițiile unei operațiuni militare necesită tăcere informațională până când aceasta este suficient de sigură pentru armata noastră. De aceea trebuie să avem răbdare”, a spus Humeniuk.

Totodată, ea a adăugat că ocupanții de pe malul stâng al regiunii Herson încearcă să se ascundă în spatele populației locale pentru a se asigura cu un „scut uman” pe noile linii de apărare. În plus, inamicul încearcă să atragă cât mai departe forțele mai puternice și mai pregătite.

Război în Ucraina, 23 aprilie | Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov

Război în Ucraina, 22 aprilie Pericol de explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, 21 aprilie Șeful Pentagonului: ”Aliaţii au adus în Ucraina tancuri, blindate şi echipamente pentru nouă brigăzi”

Război în Ucraina, 20 aprilie Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 19 aprilie Ucraina nu va anunța data contraofensivei de primăvară

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close